De Parelkoning van Banda en koloniaal verschil

Het leven van de rijkste man op Banda rond 1900, Said Tjong Baädilla (1859-1933) laat zien hoe gekoloniseerden door hun culturele hybriditeit en maatschappelijke positie op weerstand en discriminatie stuitten in een door westerse koloniale machtsverhoudingen gedomineerde wereld. Een wereld waarin het verschil tussen kolonisator en gekoloniseerde duidelijk kenbaar moest worden gemaakt en waarin zij die onbedoeld de grenzen op zochten van dat verschil niet getolereerd werden.In de herfst van 1903 werd Said Tjong Baädilla (1859-1933), terwijl hij over de Amsterdamse grachten slenterde, bespot en beschimpt. In een restaurant in de hoofdstad werden hij en zijn metgezel, na het voldoen van de rekening, bovendien door andere gasten aangemaand als ‘zwarten’ snel op te ‘donderen’ carolinedrieenhuizen

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op De Parelkoning van Banda en koloniaal verschil

 1. Loekie zegt:

  Wat mag de clou zijn van dit verhaal?

  “En toen hij in 1928 failliet ging, wijtte de NRC dat aan de westerse levensstijl ”
  Da’s geen goed Nederlands. ….wijtte bestaat niet, weet wel.

 2. Tolol zegt:

  Ach onze taal ayatollah is weer bezig maar inderdaad ,een goede zin zou zijn “” En toen hij in 1928 failliet ging ,zou dat volgens de NRC te wijten zijn aan zijn westerse levensstijl “” Maar het kan volgens de NRC ook te wijten zijn geweest aan het feit dat hij geen wijting lustte .

 3. Huib zegt:

  Aldus verwijt si Tolol si Loeki ..
  Daar is niets tolols aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.