Film met een hoofdrol voor Dick Büchel van Steenbergen

Er zijn plannen voor een film met het thema ‘verdraagzaamheid’.
Dit wil men uitspinnen door een interview met Dick Büchel van Steenbergen
Zie deze pdf-file.

Dick Buchel van Steenbergen is 98 jaar oud. Hij weet maar al te goed wat strijd is, hoe dat voelt. Een groot deel van zijn leven bevond hij zich te midden van de grootste gevechten van de 20e eeuw.   Uit gemengd bloed is hij geboren in de kolonie Nederlands Indië (met de Nederlandse nationaliteit). Als KNIL soldaat heeft hij het Fukuoka Jappenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd, met de Nagasaki atoombom op zijn kamp als ongenadige bevrijding. Vervolgens ging hij direct door in de onafhankelijkheidsstrijd in geboorteland Indonesië. Uiteindelijk werd het hoofdstuk Indonesië afgesloten met een moeizame ‘repatriëring’ naar Nederland, het land dat hij tot dat moment alleen uit de schoolboeken kende.

Dick weet ook alles over verdragen. Aanpassen, elkaar aanhoren, proberen te
begrijpen en respecteren is belangrijk legt hij ons uit. Verdragen om te overleven en verdragen om niet te verbitteren. Het is deze levenswijsheid die hem wat ons betreft zo lang gezond en in leven houd

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.