Oorlogskruizen postuum uitgereikt aan vermoorde KNIL’ers

De nabestaanden van zeven soldaten die in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië op gruwelijke wijze werden vermoord, namen zaterdag op het Nationaal Ereveld in Loenen een oorlogskruis in ontvangst.
De krijgsgevangen soldaten werden op 19 januari 1942 uit vergelding voor het doen zinken van twee Japanse schepen om het leven gebracht. In totaal ging het om 215 soldaten, hun lichamen werden in zee gegooid.   Omroep Gelderland

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Oorlogskruizen postuum uitgereikt aan vermoorde KNIL’ers

  1. Wal Suparmo zegt:

    Kpl NICO VAN RIJK is geexecuteerd door gekneveld te worden op een Japans ship in de zee gegooit in de haven van Tarakan met 200 KNIL soldaten omdat de KAROENGAN batteriIJ nog 2 dagen ging schieten en 2 Japanse schepen en verscheidende landings booten tot sinken gebracht.wegens een defect in de kapel telefoon , terwijl Kol.S van de Waal( de Trpoepencommandant0 zich al op 12 januari 1942 had overgegeven aan de Japanners.De batterij zat onderleideng van de 1ste Luit inf . J.W.STORM VAN LEEUWEN, nietteegenstaande bij de overgave levend behoud was toegezegd.Van de 200 mannen de meeste Javaans kannoniers( ongeveer 115 man) 45 Indo’s, 12 totoks en alleen maar een paar Ambonesen.De executie is Incusief de bemanning van de PAPNNGKI batterij onder leiding van de Kapt J.BAKKER, die al eerde gesneuveld was. Dit zijn de eenigste 2 kustbatteriien in heel Ned. Indie die een zich hebben verveerd tegen de aanvan van japan. Want de NONNA BATTERIJ in Ambon,en ander batterijn in Kupang en andere plaatsen hadeen geen enkel schot gelost. Wat zegd de TARAKAN MONUMENT in BRONBEEK?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.