8 jan Theater Senang in Bellevue

Dubbelbloed duo Heeg en Patijn maakt korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. Generatie 3 zwijgt niet langer maar vraagt, poert en confronteert. Krachtig en kwetsbaar. In een dialoog over identiteit die nieuwsgierig maakt. Met rake klappen op Kendangdrums en zoete pianoklanken troeven de twee elkaar af. Tintwisselingen tussen tropen en motregen. Met goeie grappen en pijnlijk zwijgen. Hoe senang voel jij je als je jezelf ziet door de ogen van iemand anders?
Agenda | Theater Bellevue
20 voorstellingen in 4 weken, kies je datum

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

39 reacties op 8 jan Theater Senang in Bellevue

 1. RLMertens zegt:

  ‘Senang’ -Inderdaad, voel ik mij senang als ik dit jongeren product mag beleven. Wie zei ook weer, dat de jonge generatie niets weet/wil weten over onze geschiedenis. – ‘In het verleden ligt het heden, In het nu wat komen zal’, zei ooit schrijfster Maria Dermoût

 2. PLemon zegt:

  @ Citaat : ” ? Hoe senang voelen Nieuwe Nederlanders zich vandaag de dag?

  Toch niet helemaal begrepen, denk je dan. Een exotisch volksdeel met nederlandse/ Europese roots aan te duiden als vreemdelingen met een migratieachtergrond.

  • Ronny Geenen zegt:

   Helemaal niet begrepen. Maar is het ook niet de mede schuld van de Indische in Nederland? Wie is er echt tegen opgestaan? Of was het “Ach laat maar?” Alleen hier op dit I4E reageren legt geen zoden aan de dijk.

   • Bert zegt:

    “”Een exotisch volksdeel met Nederlandse/Europese roots aan te duiden als vreemdelingen met een migratieachtergrond “” Nou ja als de Indo,s zo worden gezien ,zo wat ? Wie is er echt tegen opgestaan ? Waarom ? tegen domheid is toch geen kruit gewassen .Ik ging eens met een persoon uit Bangla Desh naar een kroeg en daar spraken we ook Engels ,merkte een Nederlands meisje op “” Ik snap het niet jullie zijn allebei uit Bangla Desh maar Farukh spreekt met een buitenlands accent en Bert met een Nederlands accent !”” Tja moet ik dan uitleggen dat ik eigenlijk een Indische Nederlander ben ? Sudah laat maar dombo,s blijven dombo,s .,ik zou zo zeggen bespaar je de moeite ezels wat te leren !

    • Ronny Geenen zegt:

     Dombo’s blijven dombo’s! Dat is waar. Maar mijn vermoeden is dat het met opzet is gecreëerd door alle NL regeringen, van de sixties af. Waarom? Omdat ze dan ons niet hoeven te betalen. Want dan konden ze onze centen in hun zak steken.

    • Boeroeng zegt:

     De onwetendheid in Nederland over de bewoners te Indië is eeuwenoud.
     De neiging mensen die er iets anders uitzien, iets anders praten en andere gewoontes hebben in te delen bij ‘vreemdelingen, buitenlanders, allochtonen’ is van alle tijden en alle culturen.
     Ter vervanging van deze met haat besmeurde woordjes gebruiken tegenwoordig sommigen de nog frisse term ‘nieuwe Nederlanders’ .
     Er is geen complot van de politiek hierover .

     Op de website van tg Goed Gezelschap, de theatergroep, gebruikt men niet de term nieuwe Nederlanders. Dus zijn het eigen woorden van theater Bellevue:
     https://www.tggoedgezelschap.nl/project/senang/

    • P.Lemon zegt:

     @ ” Nou ja als de Indo,s zo worden gezien ,zo wat ?

     *** In de jaren 50 vonden we het maar zozo dat je werd bestempeld als uit de boom gevallen apen die verbaasd zich in goed Nederlands konden uitdrukken.
     Min of meer komt die onderschatting(je wordt niet voor vol aangezien) weer terug met de gekleurde instroom uit de woestijngebieden. Het is toch een menselijke eigenschap de eigen cultuur als beter dan de andere te beschouwen en daarom voelen we ons beledigd dat de totok/belanda de eigen (weliswaar gemengde) cultuur bij ons niet herkend.

    • Ronny Geenen zegt:

     @@Het is toch een menselijke eigenschap de eigen cultuur als beter dan de andere te beschouwen en daarom voelen we ons beledigd dat de totok/belanda de eigen (weliswaar gemengde) cultuur bij ons niet herkend.@@

     Juist gesproken. Ik begrijp de Indo’s die anders denken, niet! Immers hun eigen ouders/familie waren er ook het slachtoffer van.

    • Jan A.Somers zegt:

     “De onwetendheid in Nederland over de bewoners te Indië is eeuwenoud.” En wat wisten de mensen in Indië over Aagtekerke of Heerhugowaard? En het verschil tussen Hollanders en Zeeuwen?

 3. Bert zegt:

  Ach je moet het ook kunnen relativeren ,+100 jaar geleden was het zo op het platteland ,dat inwoners van het dichtbij zijnde dorp zeg op 2 km afstand ook al als vreempies werden beschouwd ,maar de kennis over die voormalige kolonien is kurang ,als je nu mensen van +20 jaar vraagt of ze weten wat Batavia was ,zullen de meesten het antwoord schuldig blijken ,ook over de Atjeh oorlog zullen ze niks van af weten .En vreemdelingen haat ? Valt in Nederland nog wel mee ,behalve in sommige christelijk -orthodoxe gebieden en kleine suffe plattelands dorpen .

  • Ronny Geenen zegt:

   @@En vreemdelingen haat ? Valt in Nederland nog wel mee ,behalve in sommige christelijk -orthodoxe gebieden en kleine suffe plattelands dorpen .@@

   Wordt het woord “HAAT” niet erg gemakkelijk gebruikt? Als je niet eens bent met bv de moslims in Nederland, wordt er gauw door een ander het woord haat gebruikt. Er zijn tussen niet mogen en haat een heleboel nuances.

   • Bert zegt:

    Ach het woord haat ,is volgens mij niet het juiste woord ,het is meer wat de boer niet kent lust ie niet ,mensen worden opgejut door al die negatieve verhalen over moslims ,nou zijn er inderdaad een stelletje gestoorden onder die moslims maar die vind je ook onder de christenen ,ik ga met iedereen om ,moslim ,joods,christen ,hindoe en boedhisten maakt mij geen moer uit ,als je maar niet fanatiek je geloof uitdraagt zoals die van de Pinkstergemeente ,die je rustig om 8.00 uur s,ochtends uit je bed bellen om hun geloof aan je op te dringen ,heb er laatst eentje met mijn klewang de hele straat achterna gelopen ,doe een beetje normaal !! moslim ,joodse ,hindoe en buddha fanatici heb ik nog niet aan mijn deur gehad …………..gelukkig !

    • Ronny Geenen zegt:

     @@zoals die van de Pinkstergemeente ,die je rustig om 8.00 uur s,ochtends uit je bed bellen om hun geloof aan je op te dringen @@
     Wat dat betreft bof ik, dat er een Ca en zeker in Glendora een wet bestaat, dat als je niet gestoord wilt worden, je op de voordeur een tekst mag plaatsen. De tekst luid “No Soliciting”. Sindsdien zie ik wel eens mensen, ook kerkmensen, die mij iets proberen te verkopen. Zodra ze dat lezen, maken ze rechts omkeert. Want als ze mij toch lastig zouden vallen en ik het aangeeft, krijgen ze een bekeuring. Erg nuttig.

    • Arthur Olive zegt:

     De joden, christenen, hindus, boedisten en zelfs de pinkstergemeente hebben een ding gemeen wat je niet kan zeggen van de moslims en dat is dat je niet je schoenen hoeft uit te trekken voor hun bij de airport security.

   • Arthur Olive zegt:

    Het woord “HAAT” wordt heel vlug gebruikt door Links omdat alle tegenspraak van hun opinie uit haat moet voortgebracht zijn. Hoe kan het ook anders volgens hun want hun denkwijze is vaak emotioneel en ze kunnen geen andere denkwijze indenken tenzij de motiverende oorzaak haat is.

    • Indisch4ever zegt:

     Arthur… je idee dat “links’ alle tegenspraak als haat beschouwt is jouw ongenuanceerdheid. Net zoals je kwalificatie van “vaak emotioneel”.

     Wat ik schreef: ” Ter vervanging van deze met haat besmeurde woordjes gebruiken tegenwoordig sommigen de nog frisse term ‘nieuwe Nederlanders ” … is feitelijk.
     Zo ging dat met woorden als buitenlander die zo vaak en veel met negatieve gevoelens werd uitgeproken dat mensen het niet meer zo wilden gebruiken.
     En die negatieve gevoelens is mensen die anderszijn niet kunnen accepteren als gelijke en gaan beschouwen als vijanden… wat zich ontwikkelt tot haat
     Indische Nederlanders hebben dat ook ondervonden..
     Jammer dat zo velen dat niet meer willen weten en ook gaan roepen: weg met die vreemdelingen.

     Indonesiërs ook wbt niet geaccepteerd te worrden als gelijke mensen met gelijke rechten vandaar dat Nederland faalde een vreedzame dekolonisatie op te zetten.

    • Ronny Geenen zegt:

     @@En die negatieve gevoelens is mensen die anderszijn niet kunnen accepteren als gelijke en gaan beschouwen als vijanden… wat zich ontwikkelt tot haat@@

     Even mijn 2 centen! Nu spreek je jezelf tegen, want “wat zich ontwikkeld tot haat” is iets dat je dus gewoon aanneemt dat het zo is. Is dat niet ver over de scheef? Zijn dan alle meningen, die in een discussie niet eens zijn, op haat gebaseerd? En de vrije meningsuiting dan?

    • RLMertens zegt:

     @I4E; ‘ Indonesiërs (toen) niet geaccepteerd als gelijke mensen etc.’- U slaat de spijker op de kop!

    • Arthur Olive zegt:

     “Indische Nederlanders hebben dat ook ondervonden.
     Jammer dat zovelen dat niet meer willen weten en ook gaan roepen: weg met die vreemdelingen.”

     De Indische Nederlander is nooit een gevaar geweest voor Nederland en de meesten onder ons zijn onrecht behandeld wat nog steeds gaande is.
     De Vreemdelinen is echter een gevaar die Nederland nog niet ziet als een gevaar.
     De Brits beginnen eindelijk het gevaar in te zien omdat ze meer dan 4 miljoen moslims hebben die in Hijrah geloven, dat veel met emigratie te maken heeft. Zelfs hun kalender is gebasseerd op de eerste Hijrah toen Mohammad emigreerde van Mecca naar Medina.
     Turkije en Syria waren Christen landen die met geweld werden veroverd, dat hoeft nu niet meer met Hijrah. De Brits beginnen eindelijk het gevaar in te zien en willen weg van de EU al kost het hun financieel. Theresa May heeft vandaag een vote van no confidence gekregen met een overwhelming 432 to 202.
     Het gevolg in Brittain van voorzichtig zijn met uitdrukkingen en political correct zijn is dat ze nu het volgende hebben:
     9 Moslim burgemeesters in grote steden
     3000 Mosques.
     130 Moslim Sharia courts.
     50 Moslim Sharia councils.
     Moslim only no-go areas.
     78% Moslim vrouwen die niet werken en steun krijgen.
     63% Moslim mannen die niet werken en steun krijgen.
     U.K. scholen serveren alleen Halal vlees.

    • Ronny Geenen zegt:

     @@De Indische Nederlander is nooit een gevaar geweest voor Nederland @@

     Als je goed er over nadenkt, dan kan je de conclusie trekken, dat de blanda van toen het wisten en er misbruikt van hebben gemaakt.
     Vandaag zijn ze naief en binnen een jaar of 10 a 20 betalen ze daar de prijs voor. (gewoon logisch denken zonder haat)
     Waarom vluchten ze allemaal naar het christelijke Europa en niet naar een van de moslim landen en gaan bij hun broeders en zusters een nieuw leven opbouwen. Daar zijn ze toch thuis? Israel heeft Europa al keren voor gewaarschuwd.
     Eerst dachten ze dat ook met de USA te kunnen doen. Maar na de 7/11 massacre and de gevolgen in Guantanamo bay, de behandelingen die ze kregen, durven ze niet meer.

    • e.m. zegt:

     @Arthur Olive zegt: 16 januari 2019 om 00:53 Het gevolg in Brittain van voorzichtig zijn met uitdrukkingen en political correct zijn is dat ze nu het volgende hebben:
     9 Moslim burgemeesters in grote steden
     3000 Mosques.
     130 Moslim Sharia courts.
     50 Moslim Sharia councils.
     Moslim only no-go areas.
     78% Moslim vrouwen die niet werken en steun krijgen.
     63% Moslim mannen die niet werken en steun krijgen.
     U.K. scholen serveren alleen Halal vlees.@

     — Dit is toch gewoon het gevolg van trots after-colonial Brits Gemenebest-beleid. Tenminste als ik heer Mertens goed heb begrepen.

 4. Peter van den Broek zegt:

  Ik zet woorden achterelkaar die de Indische content van de boodschap bepalen:
  -Dubbelbloedduo – roots – Indische ouders en grootouders – allochtoon niet autochtoon – stille kracht – Jappenkampen – Jezelf zien door de ogen van anderen

  Generatie drie zwijgt niet langer maar vraagt, poert en confronteert. Hoe bepalend is je afkomst voor wie je bent, of wie je wordt? Wat geef je door aan de generaties na jou?

  Hopelijk zijn er ook voorstellingen in de provincie, zoals Den Haag en Tilburg.

  • Bert zegt:

   @Indisch4ever ,ja hier wordt de spijker op de kop geslagen ! I4E schrijft “” Jammer dat zoveel Indische Nederlanders ook gaan roepen “” Weg met die buitenlanders “” Ja ik vind dat echt terlalu ,buitengewoon onbehoorlijk ! Die Indische Nederlanders zijn zeker vergeten hoe ze hier onthaald zijn in de jaren 50 .

 5. Bert zegt:

  @Ron :ja al die stickers op de deur ,nu heeft de gemeente een nieuwe regel als er geen bordje/sticker op je deur zit met ja graag reclame ! mag er dus ook geen reclame in geflikkerd worden ,nou de eerste maand ging het goed maar nu wemelt het weer van de ongevraagde reclame ,ik had 2 jaar geleden met koeienletters op de deur geschilderd GEEN RECLAME ,nou nog nooit zoveel reclame in de bus gehad als toen ,je kan regeltjes maken wat je wilt maar als er geen sanctie op volgt heeft het weinig zin .en die arme illegale Afrikaan ,die de reclame rondbrengt om wat te verdienen ,ja die ga ik toch ECHT niet aangeven .

  • Ronny Geenen zegt:

   Bert: Maar de naam van reklame bureau en de advertentie van het bedrijf staan er op. En die krijgen hier stevig aan hun broek. En bij herhaling kan de business license worden ingetrokken. Er moet bij jouw ook wel opgetreden worden. Dreigen help niet.

  • Jan A.Somers zegt:

   In ons flatgebouw hebben van de twintig bewoners er alleen twee (waaronder wij) geen sticker op de brievenbus. En dat werkt goed. Maar soms heb je luie bezorgers die dat weten en helemaal de moeite niet nemen om wel te bezorgen in de twee vrije bussen.

   • Ronny Geenen zegt:

    Vermoedelijk mag in NL iedere bezorger iets in de brievenbus stoppen. In CA mag alleen de postbode van de brievenbus gebruik maken. Andere reklame/marketing van bedrijven bellen aan de deur en als je open doet, krijg je tijdens hun verhaal wat leesstof in je handen gedrukt. Het ergste zijn zij die hun geloof aan je proberen te verkopen. Met het bordje op mijn voordeur “No Soliciting” heb ik van die mensen geen last meer. Niemand druk meer op de bel.

 6. Bert zegt:

  @Ron ,Tja je hebt hier in Nederland 10 miljard regeltjes maar mensen om die regeltjes te handhaven heb je niet ,ik ben maar opgehouden die instanties te bellen ,heb toch geen zin en ze sturen je van het kastje naar de muur “” Nee meneer dan moet u bij loket A wezen “” Enfin ik naar loket A “” Nee meneer dat wordt behandeld door loket B “” Ik naar loket B “” Nee meneer u moet bij loket C wezen “” Intussen ben ik al opgenomen op de gesloten afdeling van het gekkenhuis .

  • Ronny Geenen zegt:

   @Bert: Ik herinner wat je daar schrijft. Regeltjes vermoorden het hele leven van een mens. Een teken dat er te veel ambtenaren aangenomen zijn, want de helft beveelt een ander wat te doen en kan verder slapen. Ik zie hier haast nooit een ambtenaar. Heb ze niet nodig, want er zijn weinig regels.

   • Bert zegt:

    Nog een “” Leuk “” voorbeeld van die regelgeving .In het Sarphatipark staan er overal borden met “” Niet fietsen “” Nou er wordt nergens zo veel gefietst als juist in het Sarpatipark en er staan ook overal borden met “” Honden aan de lijn “” Nou ik kom elke dag in het Sarpatipark ,nog nooit een hond aan de lijn gezien .Ik heb dat zo een keer voor de grap tegen een politieman gezegd “” Ja zegt ie “” Maar we leggen prioriteiten en dat fietsen en die honden staan helemaal onderaan de lijst “” Er is nergens ter wereld zo,n anarchistische groep als de fietsers van Amsterdam ,die luitjes hebben maling aan regels ,ze fietsen links en rechts ,verkeers lichten bestaan niet voor hun en ze fietsen het liefst op de stoep “” Lang leve de vrijheid “” Ach het heeft ook wel wat dat anarchistische van Amsterdam .Politiemensen worden de hele dag uitgescholden op straat “” Ga een baan zoeken stelletje lamlullen ! “”

    • Ronny Geenen zegt:

     @@Politiemensen worden de hele dag uitgescholden op straat “” Ga een baan zoeken stelletje lamlullen ! “”@@

     Een politie baan in heel NL is al waardeloos, maar in A’dam zeker een hondenbaan. Ik zal je vertellen, hier durf niemand een grote mond tegen een cop te hebben. Hij/zij slaan je tegelijk in de boeien. Ik heb het geluk gehad eenmaal een cop op zijn nummer te zetten. Ik zocht naar een straatnaam terwijl ik reed. Werd aangehouden en de cop begon tegen mij in het spaans. Ik zei hem, dat ik dacht in de USA te zijn. Toen hij zijn excuses niet aanbood, heb ik hem zijn ID nummer gevraagd. Heb hem toen doorgegeven en kreeg van het corps een verontschuldiging. Verder doen ze goed werk en zijn altijd bereidt je te helpen. Iedereen die een grote mond heeft, zoals je het beschrijft, verdwijnt zonder pardon in de bajes. En een misdaad tegen een cop telt hier 2maal. Ook boetes en zeker de straffen.

 7. Bert zegt:

  De ergste politiemensen in Nederland ,vond ik altijd …….de Indische politieman ,vreselijk wat een types daar bij hoorden ! Heb nog een foto van een Indo rijks politieman ,die op zijn motor er lustig op los sloeg op burgers ,die gek was in zijn jeugd zeker ook altijd gepukuld door zijn vader ,de beste politie mensen ,diegenen op leeftijd + 50 jaar ,vooral Hollanders kun je normaal tegen praten ,wat ik ook rare politie mensen vind ? Surinamers ! Niet normaal die mensen ,zodra zij een uniform aantrekken ,volstrekt van de pot gerukt .Ik ga graag om met Indo,s en Surinamers maar ik zie ze niet graag in een politie uniform .

  • Ronny Geenen zegt:

   Wow Bert, is dat zo. Ik ken hier 2 Indo’s die beiden cops zijn. Heel leuk in prive. Maar in duty heel professioneel.

   • Bert zegt:

    Ik ken een Surinaamse politieman ,die heeft zelfs zijn eigen vader op de bon geslingerd ! Beetje dom eigenlijk want Pa zat er warmpjes bij en heeft zoonlief meteen uit zijn testament geschrapt .groot applaus voor pa !

    • Bert zegt:

     Het ergste was ,die vader moest ook nog eens zijn ID tonen ,zegt die vader “” Doe niet zo stom ,ik ben je vader !”” Zegt die politieman “” Aha belediging van een ambtenaar in functie ,hiervoor krijgt u ook een bon !””

 8. Bert zegt:

  Ach het is eigenlijk allemaal off topic maar een paar luchtige niet zo zware onderwerpen ,als de Bersiap moet kunnen ,eigenlijk is het lachen en huilen tegelijkertijd .

 9. P.Lemon zegt:

  @ wat wisten de mensen in Indië over Aagtekerke of Heerhugowaard….

  # Dacht dat de leerlingen die het onderwijs op de concordante scholen volgden (was er zelf één)
  wel met het één en ander over het kikkerlandje werden volgepropt.

  ***. Uit een bijdrage van Ted Grashuis over die tijden van lome zwoele warmte in Surabaya’s Ketabang/Gubeng buurten
  DE THERESIASCHOOL IN SURABAYA – 1945 – 1950
  Toen ik 6 jaar was kwam ik in de eerste klas van de Theresiaschool in Surabaya. In de vierde klas werden we overgeheveld naar de Concordante school, die dezelfde leerstof gaf als de scholen in Nederland…
  https://www.imexbo.nl/ted-grashuis-ambenga.html

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik heb van Indische mensen overigens wel andere verhalen gehoord over de gemeente van hun contractpension. Gewoon een kampong, waar in Indië een Indo niet graag zou wonen. Met een ‘Hollandse’ straatveger. Nota bene ook nog ambtenaar. Die wel de weg wist als zijn salaris niet op tijd werd betaald. En hoeveel Indische kinderen volgden concordant onderwijs? Op mijn laatste vakantie in Surabaya bezocht ik mijn (inderdaad) concordante broederschol. Nog steeds parallel aan het onderwijs in Nederland. Ik was daar in mei, moest stil zijn, de eindexamens waren aan de gang. Konden ze in juli meteen door naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.