Crowdfunding , Levenslang oorlog

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Crowdfunding , Levenslang oorlog

 1. Wal Suparmo zegt:

  Maar de 300 000 dwang arbeiders of wel ROMUSHA,waar van alleen maar een derde is terug gekomen,.Is gewoon vergeten!

 2. Ronny Geenen zegt:

  U heeft dat onderwerp al een paar maal naar voren gebracht. Als U dat vindt, waarom schrijft U daar dan geen boek over? Of desnoods schrijft er een goed verhaal over, natuurlijk met wat bewijzen.

 3. Wal Suparmo zegt:

  Dit is pas de eerste reactie dat ik ontvangen heb.Daarom herhaal ik het een paar keren..Ondertussen heb ik het al gedaan in het Indonenesisch in samenwerking met de bekende Indonesische schrijver Pramoedya Anatara Toer.Toen hij halvewege stierf en nu is alles n handen bij zijn dochter die niet samen werken wil.

  • Ronny Geenen zegt:

   OK, maar dat de mensen zeer waarschijnlijk daar niet op reageren, heeft misschien nog een reden.
   De Romusha mensen zijn een groep Indonesiers, die mij bitter weinig zeggen. De misbruikte vrouwen en meisjes zijn afkomstig o.a. ook van Europese en in mindere mate van uit Amerika. Ook vele Indo’s meisjes en vrouwen waren en werden misbruikt. Ik zal U eerlijk zeggen, dat ik ook voornamelijk mij bezig houdt met onderwerpen die de Indo groep raken. Door ook o.a. op dit forum web mijn tijd te spenderen leer ik soms nieuwe onderwerpen of aanvullende gegevens voor mijn schrijven. Ik zie I4E en JavaPost als zijnde 2 Indo sites. Maar dat is mijn view van uit California.

 4. Wal Suparmo zegt:

  Kan ik best begrijpen dat 300.000 vuile inlanders niets te betekenen hebben dan een paar duizend vrouwen die vele van af begin al prostituties zijn(sorry)..

  • Ronny Geenen zegt:

   Dat is uw mening en niet de mijne. Ik spreek niet van vuile, want my zeggen het onderwerp van uw keuze mij niet veel. Het is gewoon niet mijn interesse. Ook uw woorden vanaf begin al prostitutie zijn, wil ik wel weten of u dat kan bewijzen. Ik weet een paar, inderdaad. Ik ken er ook een, die met een jap is getrouwd en oud is geworden in japan. Maar ik weet ook dat de meesten werden geraped en misbruikt. Kunt U met bewijzen komen n mij dat laten weten?

  • Arthur Olive zegt:

   300.000 “vuile inlanders” hadden niets te betekenen voor Soekarno, dat weet u toch ook wel pak Suparmo. Zij dachten dat hij hun Bung Karno was terwijl hij de jap toe stond om slaven van hun te maken. Die Bung was jullie held.

   • Ronny Geenen zegt:

    Ja heer Olive, daarom daagde ik hem uit. Ik wil namelijk uit zijn schrijven horen dat wat U schrijft over Soekarno. Ik ben bang dat heer Suparmo dat niet durft.

   • Robert zegt:

    De heren politici hebben geen belangstelling voor het leven van human beings or animals.Velen botten zijn in Europa nog te vinden van de slachtoffers van veldslagen geprovoceerd door politici. Veldslagen die het leven kostte van vele millioenen jongeren.Zie de slagen van Yperen en Passchendael in de Eerste Wereldoorlog,

  • Griselda Molemans zegt:

   Wel, mijnheer Suparmo, er is nog een lange weg te gaan om u bij te spijkeren over de duizenden slachtoffers van Japanse dwangprostitutie. Het is niet meer te achterhalen om hoeveel jonge vrouwen en meisjes het gaat aangezien velen van hen vermoord zijn dan wel zelfmoord gepleegd hebben. Wat wel vaststaat, is dat er minstens zoveel Chinese als Koreaanse slachtoffers zijn, gevolgd door slachtoffers in Nederlands-Indie en de Filippijnen. Die ten minste 31 nationaliteiten en 150 etniciteiten vertegenwoordigen. En om deze oorlogsmisdaad tegenover het leed van de romusha’s te stellen is ronduit dramatisch. Wie verzint het om een ‘wedstrijd in leed’ af te kondigen?

 5. Wal Suparmo zegt:

  Daarom heeft de Indonesische regering NIETS gedaan om voor de Romusha b.v.om compensatie tevragen( wel voorde troostmeisjes).Met de reden de economische steun van Japan niet teberderven.Ook dat de Romusha een offer is voor de vrijheid(merdeka) wat Sukarno had getracht van de Jap. krijgen dat en totale verlakkerij is(dikelak kemudian hari).Wat de troostmeisjes betreft dat ik ooit gezien en gehoort heb en ooit geschreven.Is dat in grote steden zoals Makassar,Semarang Surabaya en Menado.Dat ze het beter hebben dan de algemene zeer arme bevolking die tekort aan voedsel en kleeding hadden. Want de Jap. zorgt dat hun naaimachies in perfect conditie zijn incl. gezondheid. Alhoewel het erg hard “werken” is voor de meisjes.Als ik over de romusha schrijft is het om een algemene reactie uitlokken.Want de Hollanders hebben hier niets mee te maken.Ik heb ook geschreven dat de Ind.Minister van Sosiale Zaken(een vrouw) de schadeveroeding voor de troost meisjes heeft gekorrupteerd met de belofte een Oude Verzorging te Huis tebouwen maar niet gedaan en GEEN ENKEL Indonesisch meisje heeft ooit PERSOONLIJK wat van de Jap. gekregen.Niet als de vrouwen van de andere naties).

 6. Loekie zegt:

  Kort door de bocht: tijdens WW2 hadden Nederlandse meisjes en vrouwen relaties met Duitse soldaten. Na de bevrijding werden zij kaalgeschoren, uitgejouwd, buitengesloten enz. Voor dat gebeuren willen zij nu erkenning, excuses en wellicht ook geld. Immers, wat hadden zij fout gedaan? Nou, zegt de regering, wellicht dat jullie inderdaad niet goed zijn behandeld na de oorlog, we zullen een commissie instellen om een en ander te onderzoeken. Wordt vervolgd.
  Moraal: 75 jaar na dato willen begrippen als goed, fout, heulen, collaboreren, vriend, vijand enz nogal eens een andere belichting krijgen, een andere betekenis. Dat fenomeen zie en hoor je dagelijks terug in het nieuws. De vrienden/bevrijders van ooit zijn nu niet zozeer een vijand, maar meer een vage kennis geworden, zeker met Trump en Brexit. Israël en de Joden doen er ook niet zoveel meer toe. Andere belangen en andere inzichten bepalen nu het (wereld)beeld.
  Zo gaat dat.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2878608/begin-van-erkenning-moffenmeiden-is-er

 7. Jan A.Somers zegt:

  De enige plek in Indië waar het Nederlands-Indische bestuur na de oorlog (plaatselijk al vanaf 1944) zijn werk kon hervatten waren de gebieden buiten Java en Sumatra. Daar zijn bij alle bestuurlijke bezoeken aan de Indonesische bestuursposten vragen gesteld over mogelijke aanwezigheid van Romusha’s. En de herrijzende GM heeft in die gebieden op diverse plaatsen Romusha’s gevonden en naar o.a. Makassar gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.