‘Oom Broer kreeg wel erkenning, mijn Henk greep ernaast. Waarom?’

NRC:
De Indische Nederlander Henk Hinsbeeck kreeg volgens zijn weduwe nooit compensatie voor de jaren dat hij in Japanse gevangenschap zat. Zijn broer die hetzelfde meemaakte, kreeg wél ‘backpay’. Volgens de overheid zit het toch anders.

Yvonne Hinsbeeck-Lafleur met het portret van haar overleden man Henk Hinsbeeck. Hij overleefde de Slag in de Javazee en Japanse krijgsgevangenschap.
Yvonne Hinsbeeck-Lafleur snapt het nog steeds niet. Hoe is het mogelijk dat van twee vrijwel dezelfde verzoeken om ‘backpay’ er één wordt toegekend en de andere niet? Toch is dat gebeurd met de aanvraag van haar inmiddels overleden man Henk. Hij kreeg zijn laatste kans op erkenning in 2016 niet, en diens oudere broer Anton, ‘oom Broer’, wel. De familie wil weten hoe dat zit.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

4 reacties op ‘Oom Broer kreeg wel erkenning, mijn Henk greep ernaast. Waarom?’

 1. Wal Suparmo zegt:

  Bij een Assurantie My is de motto: Als eerste defensie AFWIJZEN!.Als ze belijven zeuren dan proberen tepraten.

 2. Jan A.Somers zegt:

  “De familie wil weten hoe dat zit.” En wat doet die familie nu? Vragen of wachten? Zelf had ik geen belang bij die regeling, vandaar dat ik er weinig van af weet. Maar er zijn al een paar rechtszaken gevoerd, daaruit kan veel informatie worden gehaald. En ik dacht ook behandeld in de Tweede Kamer. Het draait volgens mij niet om het (verjaarde) recht op de achterstallige salarissen, maar om de compensatie. Daar moet je wel rekening mee houden om de stukken goed te kunnen lezen.

  • P.Lemon zegt:

   @ …maar om de compensatie.

   # een invulfout ? of een administratieve blunder door eenzelfde achternaam met ‘ Oom Broer’?

   *** De afwijzing kwam een week na zijn overlijden.” De SVB gaat ervan uit dat Hinsbeeck bij de Koninklijke Marine heeft gediend, dus al direct na de oorlog is gecompenseerd voor het gederfde inkomen.
   De familie en de belangenorganisatie IndischPlatform 2.0/Maluku4Maluku bestrijden de beschikking van de SVB. Zij stellen zich op het standpunt dat Henk Hinsbeeck diende bij de Gouvernementele Zeemacht en niet bij de Koninklijke Marine. Maar uit documenten van de marine en uit een aanvraag om in aanmerking te komen voor een uitkering op basis van de Uitkeringswet Indische gedetineerden in 1983 komt naar voren dat aan Henk Hinsbeeck de backpay wél zou zijn uitbetaald. Ook geeft hij aan gewerkt te hebben bij „de marine”. ⚓🚢

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.