9 dec Themazondag Indische eetcultuur te Bronbeek

Als centraal thema voor de Themadagen 2018-2019 is gekozen voor immaterieel en materieel erfgoed. De Indische eetcultuur is immaterieel erfgoed.De vele schaaltjes gevuld met onder andere toemis boontjes of goreng boontjes, sate, rendang, gado gado, sambal goreng telor of telor ketjap, babi ketjap, ajam goreng, daging smoor, roedjak manis, sambal goreng tahoe of sambal goreng tempé, atjar, ketimoen, seroendeng, sambalans, en vooral niet te vergeten de nasi puti vormen het materieel erfgoed.Liefhebbers of lekkerbekken houden de Indische rijsttafel levend. De Indische rijsttafeltraditie is door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed erkend als immaterieel Indisch erfgoed.   Stichting Indisch Erfgoed

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

17 reacties op 9 dec Themazondag Indische eetcultuur te Bronbeek

 1. Loekie zegt:

  Schei uit met die boontjes en ketimoen. Waar zijn soto pekalongan, kiemlo, rawon, koepat, bagar, babi tjien, oseh tempe, dadar isi, bami kwa en noem maar op.

 2. Ron Geenen zegt:

  @Liefhebbers of lekkerbekken houden de Indische rijsttafel levend.@

  Vreemde zegwijze. Ik denk dat de gewone Indo het Indisch eten, of het nu een mini rijsttafel is of gewoon rijst met vis of vlees gerecht, groente gerecht, kroepoek en sambal is. Dat is het traditionele Indisch eten dat in leven wordt gehouden. Bij mij thuis eten we het zeker 360 dagen in het jaar.
  De liefhebber of lekkerbekken zeggen mij niet veel, want die gaan eens of tweemaal in het jaar naar een restaurant, toch. Daarnaast is de vraag of ze het werkelijke gerecht voorgeschoteld krijgen, of de aangepaste NL smaak.

  • P.Lemon zegt:

   Bij de plaatselijke afhaaltoko neem je zo af en toe een paar kantklare gerechten mee omdat thuis er niet dagelijks Indisch wordt gegeten of dat moeder de vrouw als totok de vingers niet wil branden aan die lastige receptuur en het tijdrovende kokerellen. Hoewel er wel pogingen worden gedaan met de meer eenvoudige (bij)gerechten : sateh, orah areh ,pepesan en in de slow cooker rendang en babi ketjap. Verder dient het gemak de mens met de “droge” etenswaar uit de toko of super : katjang, seroendeng, bawang en kentang goreng, atjar en de kripiek(emping), kroepoeks. De gadogado saus inspireert verder zomers tot het vegetarisch naschen met lontong.

 3. Bert zegt:

  Ron zegt “” Watch out ,Bert .Ik las net op een van de Internet kranten een onderzoek naar dat soort worst ,het lijkt wel een zelfmoord wapen “” ….Ja hier moest ik effe over nadenken ,kan wel kloppen eigenlijk ,als ik een ( Hema ) worst op heb begin ik plotseling te hallucineren ,begin ik zomaar “” Bersiap ,Bersiap !! “te schreeuwen .Omstanders komen meten naar me toe .”” Wat scheelt er meneer ?”” …Ja leg ik uit Bersiap is mijn hondje en die ben ik kwijt .Bersiap ? vreemde naam voor een hond meneer .Ja leg ik weer uit het is een Indonesische ras straathond ,”” Oh nu snappen wij het “” En al die mensen om mij heen beginnen spontaan te roepen “” Bersiap ,Bersiap hier komen !”” Bung Tomo zou zich tevreden in zijn graf omdraaien ,al die Belanda,s ,die Bersiap ,Bersiap schreeuwen ,kijk mensen waarom schrijf ik dit kut verhaal ,hierom het is gebeurd het is verschrikkelijk maar AL IS AL ,We kunnen het toch niet terug draaien !! En dhr Mertens heeft gelijk en ook Si Peter heeft gelijk ,foute Nederlandse politiek ,we weten het nu wel !!!!!!!

  • Ron Geenen zegt:

   In een worst zit 320kcal per 100 gram en vaak ook meer dan 30% vet. Een halve worst weegt al gauw een 250 gram. Daarom wordt het vergeleken met een zelfmoord wapen.
   Ik denk even terug aan de oom van mijn vrouw. Hij was slank en speelde graag tennis. Op een zaterdag speelde hij weer tennis en tijdens een smash viel hij dood neer. Hij was 53 jaar oud en wilde altijd zo vet mogelijk eten (worst, speklappen, enz) en met veel vet saus. Zijn vrouw maakte dat dan voor hem, maar zelf at ze nooit dat spul. Zij is vorig jaar op 91 jarige leeftijd overleden.
   Een ieder heeft zijn keuze.
   Kijk Bert, je lichaam is net (als vergelijking) de motor, net als een auto. Het onderhoud is bepalend voor de levensduur van beiden. Have a nice day.

   • Huib zegt:

    @ Kijk Bert, je lichaam is net(als vergelijking ) de motor, net als een auto,)……..
    Als het maar op tijd wordt olie ververst en doorgesmeerd………
    Natuurlijk wel met de goede brandstof. Anders heb je weer last van milieu vervuilling.
    Trouwens mijn moeder zou in de oorlog een moord plegen voor elke dag witte droge rijst met een stukje gereh, ketjap en wat sambal voor haar zelf en haar hongerige kroost..
    Om over mijn vader in het Jappenkamp nog maar te zwijgen.
    Voordeel is dat hij niet aan hartvervetting zou overlijden.

    • Ron Geenen zegt:

     @Natuurlijk wel met de goede brandstof. Anders heb je weer last van milieu vervuilling.@

     Is bij jouw dan verschil tussen de merken brandstoffen? Ik dacht dat iedere brandstof volgens een bepaalde octaan gehalte bij de pomp is te kopen. Ook iedere auto type en merk rijdt volgens een voorgeschreven octaan benzine. Bv mijn MB GLK350 is voorgeschreven op het hoogste getalswaarde te rijden en daar houd ik mij ook aan. En toevallig is bij mij het dichtstbijzijnde een shell pomp.

   • Robert zegt:

    Warme gestoomde rijst met bandeng of tempeh goreng en sambal oelek is een vorstelijke maaltijd voor mij.

    • Ron Geenen zegt:

     Daar zeg je net wat.
     Heb net 2 nasi bungkus uduk gekocht voor $6 per. Beiden in gepakt in pisangblad.
     Het is rijst met zachte heerlijke stukjes vlees, Ikan teri met katjang, ei dadar and heerlijke rode sambal trasi van verse lombok gemaakt. Als extra ook plakjes ketimun. Dat is het voordeel van SoCal.

 4. Huib zegt:

  Bij mij kan je diverse merken brandstof, Shell of Esso tanken zoals normaal en super en diesel maar heb je ook merkloze goedkope brandstof die je bij de zgn. witte pomp koopt.
  Ik rij al ruim 40 jaar MB, toen ik meer dan 40K per jaar reed loonde het om diesel te rijden en de afgelopen ca. 15 jaar een MB 190 op Super omdat ik niet zo veel km meer maak.
  Heb ook een Opel bestelbusje die op diesel rijdt en nog goedkoper is in de wegenbelasting, verzekering en verbruik.
  In Ned. is het nu big topic om milieu vriendelijke brandstoffen te stoken, ook in je huisverwarming.
  Dus dromen ze (de regering en milieuclubs) van wind- en zonne-energie auto’s en central heating
  dmv warmtepompen of windmolens.

  • Ron Geenen zegt:

   @In Ned. is het nu big topic om milieu vriendelijke brandstoffen te stoken, ook in je huisverwarming.
   Dus dromen ze (de regering en milieuclubs) van wind- en zonne-energie auto’s en central heating
   dmv warmtepompen of windmolens.@

   Blijkbaar steekt de een de ander aan. Ben blij dat ik niet dat probleem heb. Als ik shell super unleaded tank krijg ik via 2 kaarten (home Depot en Shell) 10 cent korting. Ik betaal nu ongeveer $3 per gallon, d.i. ongeveer 76 a 77 cent per liter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.