Mijn Javaanse oma Raden Adjeng Momoh 

 Indische Schrijfschool:   Telkens weer als ik in een toko of op de Pasar Malam tussen de Javaanse koekjes ook wadjik zie liggen denk ik even terug aan mijn Javaanse oma Raden Adjeng Momoh.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Mijn Javaanse oma Raden Adjeng Momoh 

 1. RLMertens zegt:

  ‘ Adjeng Momoh’- Adjeng =elite. Momoh= geest/spook! Een spookachtig verhaal. Dit verhaal lijkt mij niet echt. Een Javaanse raden=adelijke trouwt niet zomaar met een gewone Belanda. En laat zich zeker niet als een bediende/bemantoe behandelen.

  • Boeroeng zegt:

   Er waren relaties van Indonesische vrouwen uit een adellijke familie met een Europeaan en soms huwden ze .

  • Arthur Olive zegt:

   “Een Javaanse raden=adelijke trouwt niet zomaar met een gewone Belanda”.
   Mijn overgrootvader, George Lucardie, was lawyer van de Soesoehoenan van Surakarta.
   George’s broer ging er vandoor met een prinses en de paleiswacht heeft hun tevergeefs achtervolgt. Volgens een neef van mijn moeder heeft hij nog een pijl in zijn been gekregen. Wij geloven dat mijn overgrootvader daardoor is ontslagen want hij was straatarm voordat hij met een rijke vrouw hertrouwde. Op de bruiloftsfoto kan je zien dat hij een paar te grote schoenen droeg die hij had omgewisseld zodat ze aan zijn voeten bleven.
   Lt. Kol. Cody Bisschop, een volle neef van mijn moeder, is echter zomaar getrouwd met de kroonprinses van Kendari (Celebes), Ze ontmoeten elkaar op de tenniscourt.
   Cody was een goede vriend van onze Lt. Kol. Jacq Z. Brijl.

   • RLMertens zegt:

    @ArthurOlive/Boeroeng; ‘ een raden trouwt niet zo maar met etc.’- Uw verhaal bevestigt het. Een raden/putri trouwt veelal wel met een Belanda, met positie. Is ook vastgelegd op een trouwfoto. En zal zeker niet als njai een verbintenis sluiten. De meeste kraton verhalen zijn veelal ontsproten uit raciale schaamte gevoel. Bij Indische trouwfoto’s staat bijna nooit(!) de njai moeder. Wel de Europese/Indische vader. Bij mijn ouders bruiloft, wel de Zwitserse vader(mijn opa) en niet mijn Javaanse njai oma! Mijn ouders ooit hierover aangesproken. Hun antwoord; ja,ja, het was al eenmaal zo! Over tempo doeloe gesproken

    • Bert zegt:

     Klopt wel een beetje zoals dhr Mertens het hier beschrijft ,inlandse moeders werden weggemoffeld ,wat een maatschappij toen ! Gelukkig zijn er in mijn familie ( moederskant wel veel foto,s van haar Soendanese moeder ) .Ik geloof ook niet dat een adellijke Javaanse dame een verbintenis als njai zal aangaan .En inderdaad positie en een vette bankrekening had een Belanda toen nodig om met een raden het bed te delen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.