“Toontje” Poland

Geboren te Alkmaar 20 januari 1795 en gestorven te Tjilatjap 19 december 1857.Toon was de eerst geborene en tevens lieveling van zijn vader, die een goed draaiende kruidenierswinkel had (De vergulde ster). Toon’s vader stierf vrij jong en al snel viel de weduwe in handen van een zuipert die van de centen van de weduwe heel wat inhoud van de flessen jonge/oude achterover sloeg. Toon kon het niet vinden met deze man (Plasman) en zocht derhalve al vroeg zijn heil op straat en liep vaak weg naar veraf wonende familieleden, om uiteindelijk te belanden in het leger. Eigenlijk moest Toon vluchten, want op een gegeven dag had hij zijn stiefvader de gracht in gedenderd. Tijdens de aanmelding te Den Haag werd hem gevraagd om schriftelijke toestemming van zijn moeder, die deze maar al te graag gaf. Toon moest daarvoor een dag of tien wachten en logeerde in een Haags hotelletje dat hij betaalde met gejat geld uit de winkelkassa.( = Tas van zijn moeder en één en ander op advies van een veteraan, die hem het leger in dirigeerde en hem onder zijn hoede nam.) imexbo.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op “Toontje” Poland

 1. goepie2 zegt:

  Een goed en spannend verhaal, Hans. Weer een mooi stukje Indo-geschiedenis.

  • Hans Boers zegt:

   Goepie2 Humpf: Deel 2 is in de maak. En met de nadruk op de 16 kinderen van Hendrik en Theodora, waaronder 2 die het tot ass.resident brachten en ook een ander kind werd arts en iets over een ijsfabriek, een klokkenmakerij en een hotel/pension, verbintenis met de familie Sarkies, maar ook oorlogsleed werd hun niet bespaard…

 2. Sylvain Johan zegt:

  Ha, mijn voorouder! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.