Kokkelinkvlag

archieftopics

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

24 reacties op Kokkelinkvlag

 1. Wal Suparmo zegt:

  Ik weet niet of het klopt maar wat ik gelezen heb is zijn commandant Kapitein Geetom.KNIL Sgt M .Ch Kokkelink had bijna 3 jaar een guerilla oorlog gevoert tegen de Japaners in de buurt van Marauke.En benoemd tot Ridder MWO in 1945 en buitengewoon ajudant van de Leger Commandant.Hij werd door de Koningin ontangen en nam deel aan de Victory Day parade in Londen .Hij keerde naar NG terug in 1947 en gemodemobiliserd in1948 en bij de Gravendienst ingedient.Zijn zoon heeft ooit wat in Indisch4ever geschreven.

 2. Boeroeng zegt:

  Johannes Bernardus Herman Willemsz Geeroms , geboren in 1902 was de oorspronkelijke leider van de groep. Hij overleefde de struggle niet in 1944

 3. Griselda Molemans zegt:

  De tentoonstelling is getiteld ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ en vermeldt de verzetsdaden van Costavina Ayal.

 4. Wal Suparmo zegt:

  In Midden Celebes heeft ook de Menadonese sergeant Kawoloesan tegen de Japaners gevochten van af 1942-1945.

 5. Bert zegt:

  Kokkelink en Geeroms waren natuurlijk helden ,dat Kokkelink zo snel de Militaire Willemsorde kreeg was aan de Amerikanen te danken ,die porden de Nederlandse bevelhebbers en spoorden hun aan helden op de juiste manier te behandelen ,ja wie was de baas toen in de Pacific juist ja de Amerikanen en een “” Verzoek “” van de Amerikanen leg je als klein landje niet zo maar terzijde .

  • Pierre de la Croix zegt:

   Pak Bert: “……. ja wie was de baas toen in de Pacific …..”.

   Mij schoot meteen te binnen: Max Achter.

   Dat kwam zo. Ergens direct na 15 augustus 1945 vlogen vliegtuigen boven Semarang. Ik meen Mitchell B 25 bommenwerpers met Nederlandse driekleur op romp en vleugels. Alle buitenkampers in de buurt door het dolle heen. De vliegtuigen wierpen pamfletten uit. Alle katjongs, ik dus ook, er achteraan. Moedjio, de oudste zoon van onze inwonende bedienden, had er eentje te pakken. De pamfletten waren in het Engels gesteld en Moedjio had voor de oorlog, gefinancierd door mijn eveneens inwonende tante, op de MULO gezeten. Hij vertaalde en vertelde dat het bericht van de capitulatie van Japan was ondertekend door “Max Achter”. Wisten wij ongeletterde katjongs en volwassen toehoorders veel; zo’n belangrijk man moest wel een “Wong Londoh” zijn, een Hollander.

   Pas later hoorde ik van de beroemde Amerikaanse generaal Mac Arthur. Voor mij is hij altijd Max Achter gebleven.

   Pak Pierre

  • Boeroeng zegt:

   Overigens…. voor wie het wllt weten…
   De naam Willemsz Geeroms ontstond te Indië in de 19e eeuw.
   Jan Johannes Willems en Petronella Geeroms kregen in 1885 vergunning zich te noemen Willemsz Geeroms. Beiden waren te Indië geboren.
   Zie ouwe krant

 6. Bert zegt:

  Ja inderdaad mooie anekdote maar met alle respect ,ik kan mij toch niet aan de indruk onttrekken dat si Moedjio een beetje tolol was ,op de MULO gezeten ,had hij geen moer van de Engelse taal opgestoken ,weggegooid geld van die lieve tante ,zijngeluk was natuurlijk dat de rest er ook geen bal van af wist …..in het land der blinden was 1 oog koning .

  • Pierre de la Croix zegt:

   Moedjio zat bij aanvang van de Japanse bezetting van Java (mrt 1942) in de 2de klas van de MULO. Daarna ruim 3 jaar géén MULO, mogelijk “inlands” onderwijs, want Nederlands en Engels waren verboden talen.

   Inderdaad, hij was omringd door jochies en ook volwassenen, die helemaal geen Engels kenden. Ik was erbij toen hij plechtig de naam “Max Achter” noemde, maar misschien verstond IK hem verkeerd.

   Zie hier mijn verklaring à décharge, voor Moedjio. Hij overleed niet lang na de oorlog op jonge leeftijd aan TBC.

   Pak Pierre

   • Bert zegt:

    Kassian si Moedjio ,jammer sayang ,er was een goede leraar Engels aan hem verloren gegaan maar zijn vertaling was zo gek nog niet ,hij had het ook zo kunnen vertalen “” Ondertekend door Max Achterlijk “”

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach ….. als Max Achterlijk enige jaren later zijn zin had gekregen, dan hadden we nu misschien niet met het probleem “Noord Korea” gezeten en hadden de miljoenen, die nu in Noord Korea onder heel beroerde omstandigheden in een wrede dictatuur leven, vrij kunnen zijn en welvaart leren kennen, net als hun zusters en broeders in het Zuiden.

     Pak Pierre

   • Ik geloof niet dat hij op de MULO heeft gezeten( In de hoek van Pandean Laper en Karrewg) want om op de MULO tekunnen zitten moet je eind Lagere School hebben met voertaal Hollands.

   • Ik had de vliegtuigen ook gezien.Dat was op een zondag?Om op de MULO te zitten is niet makelijk.De ouders moeten Hollands sprekenden zijn.Zelfs al op de ELS en HCS. Want ander komt je op de 2 Inlandse School of HIS terecht De MULO van van Semarang licht om de hoek van waar Sinjo Piet woonde.Aan de andere kant van de straat woonde mijn Oma Mozer in een verdiepings huis.

  • Jan A.Somers zegt:

   Ik zeg altijd: Niet waar?, in ieder geval wel leuk.

 7. Bert zegt:

  @Pak Pierre ,als Max Achterlijk zijn zin had gekregen ,was er inderdaad geen probleem Noord.Korea meer geweest ,sterker nog was er helemaal geen Noord Korea meer geweest en ook geen Noord Koreanen .Want wat wilde Max Achterlijk nou ? Nou gewoon Max Achterlijk wilde er een lading Atoombommen op gooien .

  • Jan A.Somers zegt:

   Een commandant is verantwoordelijk voor zijn mensen. In het bijzonder als het gaat om leven of dood. In zo’n situatie is het: schiet jij, of schiet ik. Ik dus. Maar ja, de politiek hoort te beslissen. En hebben we nu te maken met Noord-Korea. Met die prachtig articulerende omroepster!

  • Hoe dan ook Mc Arthur heeft Japan groot gemaakt.Door Hirohito niet tevervolgen en de Japanse vrouw de stem te geven in het Parlement.Ook Land Reform gedaan zo dat Japan zijn fysike oorlog heeft verloren maar zijn economische oorlog gewonnen.

 8. Pierre de la Croix zegt:

  Ach heer Bert …. die in Japan zijn er ook weer bovenop gekomen, toch?

  Pak Pierre

  P.S. over Korea: Ik heb gehoord dat één van de toen jongste Nederlandse Korea veteranen, Jon Bluming, is overleden. Hij bracht het Karate (Kyokushinkai, ontwikkeld door Master Oyama) naar Nederland.

  PP

  • Een leerling van ANTON GESINK( Hollands wereld kampiun Yudo) Dick Schilder,heeft yudo naar Indonesie gebracht en grootse vijand van Pak UMAR( Nakamura ) overgelopen Japanner naar di ALRI( 4 bander) .Terweil Schilder( getrouwt met een zusje van Mr Ali Sastroamidjojo) alleen maar 3 bander was(zwart) en moest naar de KODOKAN in Tokyo om zij 4 bandschap tekunnen halenn.Ik zelf heb allen maar EEN KYU( blaauw).

 9. Bert zegt:

  Jon Bluming overleden ? Laat ik nou gedacht hebben dat ie al jaren dood was ,nee hij is net overleden 17 december ,ik ken deze persoon nee niet van de Korea oorlog u weet ik zou een soldaat wezen ,die al weg rent voordat de vijand ook maar in de buurt was gesignaleerd .In de jaren 70 floreerden illegale gokhuizen en de meeste bezoekers waren Indo,s .Jon Bluming fungeerde als portier bij diverse goktenten .

 10. Pierre de la Croix zegt:

  Toen ik in Gorkum was gelegerd kreeg ik les van een Sensai, die bij de grote Jon trainde. Wij trainden toen nog “full touch” zonder beschermers. Als je niet oppaste was je de klos. Blessure.

  Vaker ging ik met een sergeant majoor van mijn compagnie, Indische jongen en ex marinier van de mariniersbrigade die in Soerabaja landde, naar demonstraties van Jon in R’dam. Markant figuur. Hij was ook Kendo leraar.

  Pak Pierre

 11. Wal Suparmo zegt:

  Yudo was na de oorlog naar Indonesia door DICK SCHILDER gebracht een leerling van ANTON GEESINK die ooit wereld kampioen was geworden die de Fransman PARASETT, een kleine vent/de gestalte van Poetin), verslagen had. Met zijn DOJO in Jln Batoe Boentoe Gambir, waar Ik sekretaris was ,met EEN KIU.Zijn grootse opponent was “PAK OEMAR” ,een Jap die yudoinstrcteur was van de Marine in Surabaya.De competitie kwam nooit een realiteit wegens geen publieke steun.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.