I.M. Anneke Grönloh

NOS: Zangeres Anneke Grönloh (76) is overleden. Dat heeft haar management bekendgemaakt. Ze woonde in Frankrijk.
Grönloh werd vooral bekend door haar hit Brandend Zand.
Wereldwijd verkocht ze 30 miljoen platen.
Grönloh werd geboren in Indonesië en bracht een groot deel van haar jeugd door in een jappenkamp. Na de oorlog verhuisde ze naar Eindhoven, waar ze begon met optredens.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

35 reacties op I.M. Anneke Grönloh

 1. Boeroeng zegt:

  terima kasih, Anneke..

 2. Jan A.Somers zegt:

  Mij wordt altijd om exactheid gevraagd: Zij is geboren in Nederlands-Indië. Maar in ieder geval: rust in vrede!

  • P.Lemon zegt:

   Juste’m en nog exacter….in voormalig(vml) Nederlands-Indië ( geb.1942).
   R.I.P.

   • Jan A.Somers zegt:

    Niet voormalig, maar actueel tot 27 december 1949. Met een foutje van mij: de naam Nederlandsch-Indië was al in 1948 bij grondwet veranderd in Indonesië. In de gebieden buiten Java en Sumatra was dit informeel al eind 1944 gebeurd. Bovendien wapperde hier sinds 17 augustus ook al het roodwit, onder bestuur van NICA en handhaving door KNIL. Dekolonisatie is niet eenvoudig!

    • Bert zegt:

     @Pak Somers schrijft “” Bij grondwet was de naam Nederlands-Indie al in 1948 veranderd in Indonesie “” Klopt helemaal ,ik ben geboren 6 maart 1949 ,op mijn akte van geboorte ( Burgerlijke stand voor de Europeanen ) ..staat het zegel van Indonesia 1,5 gulden en een plakzegel van Indonesia van 3 gulden .Het was de kliniek van dokter Soedjito en de akte was ondertekend door een Indonesische ambtenaar Mas Rachmat Poerowinto .Ik vond /vind het nog steeds vreemd dat er een aparte Burgerlijke stand was voor Europeanen …..p.s er staat niet in dat ik een Indo-Europeaan ben ..de naam is niet Poerowinto maar Poerwowinoto ( Waarom hebben die Javanen zulke moeilijke namen ? )

    • Ronny Geenen zegt:

     Wat denk je dan van de mensen die hun documenten als geboorte akten tijdens de oorlog zijn kwijt geraakt? Na de oorlog, zeker bij aanvraag om naar NL te mogen gaan, werden nieuwe geboorte akten op papier gezet. En dan kan er van alles op het docu gezet worden. Het gaat er om dat het werkt, toch. Mijn moeder had in 1948/1949 een nieuwe geboorte akte gekregen, want de hare van 1919 had ze niet meer.

    • P.Lemon zegt:

     @ Niet voormalig…
     #Gefocust op die jaren tot 1949 is het inderdaad actueel nog Ned. Indië. Maar Anneke en anderen die in die jaren zijn geboren hebben de gordel v smaragd verlaten voor het kikkerlandje en vanuit de huidige jaren kijken we terug naar een geboorteland dat voorheen Nederlandsch-Indië heette. In het actuele Gem. bevolkingsregister staat als het correct is overgenomen de ‘oude’ naam vd geboorteplaats en het land zoals het toen werd genoemd. ( dus voormalig NIndië).
     Enfin die konden zich nog originele ‘indische nederlanders’ noemen (verzamelnaam voor de indo’s, totoks en andere genaturaliseerden). Het kan verkeren want voor de onwetenden komen we allemaal uit het huidige indonesië en zijn we automatisch indonesiërs.

    • Ronny Geenen zegt:

     @Het kan verkeren want voor de onwetenden komen we allemaal uit het huidige indonesië en zijn we automatisch indonesiërs.@

     En de gemiddelde Nederlander (zelfs de zgn beter opgeleiden) weet niet eens waar je het over hebt. Hoe vaak heb ik domme ogen zien kijken als ik iets vertel over Nederlands Indie, over de twee oorlogen die wij meemaakten, over onze “ontvangst” in Nederland.

    • Jan A. Somers zegt:

     “er staat niet in dat ik een Indo-Europeaan ben .” Die bestonden niet voor de wet en burgerlijke stand. U viel onder IS, Art.163. Wanneer bepalingen van deze wet, van algemeene en andere verordeningen, reglementen, keuren van politie en administratieve voorschriften onderscheiden tusschen Europeanen, Inlanders en Vreemde Oosterlingen, gelden voor hare toepassing de navolgende regelen.
     (2). Aan de bepalingen voor Europeanen zijn onderworpen:
     1o. alle Nederlanders;
     2o. alle personen, niet begrepen onder no. 1, die uit Europa afkomstig zijn;
     3o. alle Japanners en voorts alle van elders afkomstige personen, niet begrepen onder nos. 1 en 2, die in hun land onderworpen zouden zijn aan een familierecht, in hoofdzaak berustende op dezelfde beginselen als de Nederlandsche;
     4o. de in Nederlandsch-Indië geboren wettige of wettelijk erkende kinderen en verdere afstammelingen van de personen, bedoeld onder nos. 2 en 3. U viel dus onder een mond vol!

    • Ronny Geenen zegt:

     @. U viel onder IS, Art.163. @

     En werd die wet ook voor/op een ieder toegepast?

    • Jan A. Somers zegt:

     “en het land zoals het toen werd genoemd. ( dus voormalig NIndië).”Dat is nu in de Nederlandse gemeenten een probleem vanwege de digitalisering. Je bent vrij te kiezen, mits het in de voorgekookte lijst staat. Geboorteplaats kunt u zelf invullen, bij mij dus Soerabaja. (geen u!). Land moet je halen uit de lijst, NI staat er niet meer in, wel Indonesië. Die ambtenaar snapte me direct: laat maar open. En de computer signaleert geen fout!

    • Jan A.Somers zegt:

     “En werd die wet ook voor/op een ieder toegepast?” Uiteraard, de IS was een soort grondwet voor Indië, met alle basisrechten. Maar ik heb slechts een deel van dat artikel vermeld, er staat nog meer in. Het gaat om het hele hoofdstuk 8, Van de Ingezetenen. Een duidelijke tekst. maar volgens de befaamde Van Vollenhoven, in Staatsrecht Overzee, een janboel. Maar dat werd niet gemaakt door de overheid, of door de uitvoerende ambtenaren. Geen probleem voor de totok-Europeanen, geen probleem voor de Inlanders en Vreemde Oosterlingen. Het was vooral de sterk gemêleerde Indo-Europese bevolkingsgroep, aan de ene kant schurend tegen de totoks, aan de andere kant schurend tegen de Inlanders, die er met standsproblemen er eigen interpretaties op na hield. Waarbij standsverschillen ontaarde in discriminatie. Een dikke boterham voor pienter boesoek advocaten. (geen eigen ervaring hoor!)

  • Wal Suparmo zegt:

   En heeft en Indonesische( Minahassase) moeder.

  • Henk zegt:

   Zij is geboren op 7 juni 1942.
   De Japanse bezetting van Ned. Indie was|
   8 maart 1942 tot 15 augustus 1945.
   Trek uw conclusies.

 3. Wal Suparmo zegt:

  Tot op 29 Desember 1949,was de naam van het land nog offcieel Nederlands Indie.

  • Jan A.Somers zegt:

   Klopt, maar niet helemaal. Bij de grondwetswijziging van 1948 werd het officieel Indonesië. En buiten Java/Sumatra was dat informeel al veel eerder, daar wapperde dan ook al het roodwit!. Maar de zuinigheid: de gedrukte briefhoofden moesten worden opgemaakt. En in speeches bleef het nog lang Indië.

 4. Boeroeng zegt:

  De schrijver Nescio =Jan Hendrik Frederik Grönloh is verre familie van Anneke.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Nescio

  Hun gemeenschappelijke voorouders huwden in 1792 te Amsterdam
  Johann Gerard Grónloh kwam uit Batbergen, Osnabrück.
  En bruid Margaretha Lohmeijer was geboren te Frerenambt, Lingen, Hannover, Prussia

 5. Loekie zegt:

  Vraag me af of het misschien een vorm van autisme is wanneer mensen bij welke gelegenheid ook en ongeacht de omstandigheden enkel en alleen over hun eigen ding, over hun eigen (vak)gebied kunnen praten en verder geen enkele belangstelling hebben voor de gelegenheid en de omstandigheden.

  • Arthur Olive zegt:

   Tja, heer/mvr. Loekie, is het daarom dat wij niets over u weten, zelfs niet uw naam?
   Wij weten echter wel dat u het zo vaak over uw ding heeft, het bekritiseren van anderen, ongeacht de omstandigheden. Ik geloof echter niet dat u autistisch bent maar wel gewoon verzuurd. Dat neemt echter niet weg dat u soms rake opmerkingen maakt.

  • Boeroeng zegt:

   Loekie….. wat heeft dit verwijt ( ook op jou toepasbaar) te maken met Anneke Grönloh ?

  • Loekie zegt:

   Weet ik niet. Maar moet opeens denken aan een uitvaart een paar jaar geleden, waar ik aanwezig was. Na afloop het bekende koffie drinken enz. en in een hoek van de zaal werd flink gelachen. Een zoon van de overledene zag het even aan, pakte toen twee van het groepje letterlijk bij de nek en zei “en nou sodemieteren jullie op en ik wil jullie nooit meer zien!”
   Prachtig.
   De rest van de aanwezigen praatte toen op rustige toon verder.

 6. Marianne Gerhard zegt:

  Gecondoleerd familie.

 7. Gerrie Overweg zegt:

  Een mooi mens is heen gegaan .
  Terima kasih lieve Anneke.

 8. Ronny Geenen zegt:

  @Grönloh werd geboren in Indonesië en bracht een groot deel van haar jeugd door in een jappenkamp@
  Mevrouw Grönloh, ik wens u een goede reis.
  Echter ook ik ben kritisch op bovenstaande zin. Hoe lang duurt gemiddeld de jeugd van een mens? 16 jaren of 18 jaren? De langste tijd in een jappenkamp is ongeveer 3 1/2 jaar. Kan daar over mee spreken, want mijn periode was ongeveer 3 jaren en 5 maanden. Een groot deel van haar jeugd?
  Ben benieuwd of zij ook een armoedige jeugd heeft meegemaakt. Want na de oorlog was ook armoede troef door de bersiap. Heeft zij dat ook meegemaakt? En bij aankomst in NL kwam de slechte behandeling van Nederland er nog bovenop. Heeft zij dat ook meegemaakt?
  Dan kan men spreken van een groot deel van de jeugd.

 9. Don Ruwet zegt:

  Ik was geboren in de tijd van de Japanse bezetting van Ned. Indie en heb een geboorteakte in Bahasa Indonesia en Japans.

 10. Don Ruwet zegt:

  De facto bestond Ned Indie niet meer na de Japanse invasie! De rest is geklets in de ruimte. Mertens hoe meer je je opwindt deste meer komt naderbij de dag dat je insuline moet gebruiken.

 11. Typisch ouwe Indo geklets, het slaat nergens op. Maar men gaat gauw voorbij waarover het werkelijk gaat namelijk over de overleden BN’er Mw. Anneke Grönloh!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.