Onderzoek Leidse universiteit: ‘VOC en WIC stonden niet boven de wet’ 

De machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie en West-Indische Compagnie moesten zich vaker voor de hoogste rechter verantwoorden dan historici tot nu toe aannamen.
De aanklagers varieerden van concurrenten, eigen werknemers tot zelfs arme burgers. Dat ontdekte de Leidse historica Kate Ekama. Promotie op 13 september.   unity.nu

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Onderzoek Leidse universiteit: ‘VOC en WIC stonden niet boven de wet’ 

 1. Bijna 106 recht zaken in 350 jaar, is dat opzienbarend nieuws? of komt het goed uit voor handel en wandel van Nederland in het verleden en de verantwoording die ze moest afleggen?

  • Jan A.Somers zegt:

   Zelf heb ik er een paar genoemd in mijn dissertatie, normale gang van zaken zoals het hoort. Bijvoorbeeld onterecht buitenlandse schepen de toegang weigeren. Vaak foutieve interpretaties van het octrooi. Er werd vaak de randen van de wet opgezocht, dat is nu nog steeds zo.

   • Jan A. Somers nog erger overschreden en dan geheugen verlies, dan moet het op gezocht worden in spaarzame muffe documenten, waar iemand 5 jaar op studeerde , dat is voor mij naar de bekende weg vragen, waar aan het begin het bord staat, op gepast een gewaarschuwd mens telt voor twee!

    • Jan A.Somers zegt:

     “en dan geheugen verlies, dan moet het op gezocht worden” Hoezo geheugenverlies? Het was toch niet verloren, keurig netjes opgeborgen. Totdat iemand bij het zoeken gewoon tegenkwam. En het in zijn dissertatie opnam. En door praktisch niemand werd gelezen. Dus opnieuw keurig netjes opgeborgen. Totdat iemand op I4E het tegenkomt in een nieuwere dissertatie. Gelukkig, het was dan ook niet verloren. Het staat dan ook in vele computergeheugens.

    • Zo heb ik het nog niet bekeken Jan A. Somers

 2. Wal Suparmo zegt:

  LEENDERT HASSENBOSCH VERBANNEN DOOR DE VOC WEGENS SODOMIE.
  Alex Ritsema heeft in zijn boek gescheven over Leendert Hassenbosch die in 1695 in Amsteradm was geboren. Als 5de kind van Johannes Hasenbosch en Maria van Bergende. Johannes is een handelaar en Protestant geworden van eerder Room Katholiek. Na de dood van zijn vrouw in 1708 is hij naar Batavia verhuist met zijn dochters. Leerdert was toen 14 jaar, was in Holland achtergelaten.Toen hij 18 jaar was ging hij zich inschijven bij de VOC als soldaat in 1713.Leensdert kwam in 13 Augustus 1714 met de boot “Corsloot” in Batavia.En geplaats als wacht van de KASTEEL BATAVIA.Hier onmoete hij weer zijn familie en was aanwezicht bij de doop van de dochter van zijn zuster’ Maria in 1 Januarie I715 in de Portugese Kerk. Waar van hij en lid is van het bestuur .
  In September 1715 werdt Leendert Hassenbosch naar India gestuurt voor een bestrijding van opstand In Cochin bij Malabar.Tijdens deze dienst in Malabar heeft hij al zijn hele salasis van 75 gulden voor het oprichten van een hospitaal voor lepra lijders in Cochin met de naam LASARUS.Hij heeft 5 jaren in India gedient en toen hij in Batavia terug kwam was zijn rang bevordert tot korporaal.In 1722 werdt hij fourier met een nog betere salaries. Maar opvalent is het dat Leendert het weer donneerd aan een zekere Jan Becker in Holland, met een bedrag van 287 gulden.Wat fataal was voor Leendert want door de Heren Zeventien van VOC beschouwde dat dit een betaling is voor zijn sexuele actieviteiten vroeger in Holland.

  Leendert beslisde terug tegaan naar Holland.Maar wist niets over de opdragt wat Schoutbijnacht Ewout van Dishoeck gekregen had met zijn armada van 18 boten op het schip Prattenbrug dat Kaapstad aan doet en hij ip 17 April 1722 met de beschuldigen van sodomie,en als straf verbannen moet worden op het onbewoond eiland Ascension in de Altantische Oceaan.
  De Hollandse historicus Michiel Koolbergen heeft dit in zijn boek geschreven, uitgegeven in 2002, onder de titel van Een Hollandse Robinson Crusoe(dagboek van de verbannen VOC-dienaar Leendert Hasenbosch op het onbewoonde eiland Ascension A.D. 1725).Dus op 17 April 1725 werdt Leendert op het eiland Ascension verbannen met achterlating van een tent, een ton water, een BIJBEL en pen en papier,
  Maar het Engelse schip dat I Januari 1726 dit eiland aandeed voor reparatie, aandeed kon geen levend mens vinden en geschat dat Leendert hoogsten 5 maanden kon uithouden. Er was rapport uitgemaakt en naar Londen.Dat de bron is van het boek van Alex Ritsema in 2006 met de titel “SODOMY PUNISH’D”. Dat dit een straf en een creatie is van de Hollanders die ook voor het eerst in de praktijk is gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.