Oorlogsverhalen

Met op 13.40 min het verhaal van Henk Itzig Heine. De dood van zijn oudste broer in het goebengtransport te Soerabaja, oktober 1945.
Foto: Ouders Willem Itzig Heine en Christine Croes, ca 1931.  Zie de film.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Oorlogsverhalen

 1. Peter van den Broek De Andere Generatie zegt:

  Aflevering 4 – Het Gubeng transport in Soerabaja. In deze aflevering ziet u de oorlogsverhalen van Lou Bals, Pieter Cortel, Anneke Seijn en Henk Itzig Heine die vertellen over hun oorlogservaringen.

  Het interview met Lou Bals (een inlichtingenman) is heel interessant, want hij was één van de 7 militairen van het RAPWI-contact-team, dat op 18 September 1945 in Soerabaja werd geparachuteerd.
  Hij vertelt de gebeurtenissen over het vlagincident bij het Oranje hotel op 19 September. Wat hij wijselijk niet verteld, dat Ruslan Abdulgani, vertegenwoordiger van het Indonesisch bestuur in Surabaya de volgende dag naar kamer 33 van het Oranje Hotel ging en de aanwezige Nederlandse militairen, inclusief Lou Bals, in vloeiend Nederlands vertelde dat ze hun leven riskeerde als zij WEER waagden zoiets doms te doen als de Nederlandse vlag in Surabaya te hijsen. In de Nederlandse verhalen kom ik dit historisch feit niet tegen.

  De Indonesiers waren via het hotelpersoneel te weten gekomen dat het de Nederlandse militairen waren die het plan hadden uitvoerden om hun vlag te hijsen. Nederlands bronnen geven vaandrig, J. Lansdorp aan die de vlag had gehesen (zie javapost .nl “Soerabja in donkere tinten”)

  Lou Bals, een ooggetuigen van de gebeurtenissen, noemt het hijsen van de Nederlandse vlag niet voor niets een PROVOCATIE.

  En zo ontbrandde de Bersiap in het eens zo rustige Soerabaja , nou ja rustig! Er gebeurde wel meer interessante dingen in Soerabaja tussen 17 Augustus en 19 September 1945, waaraan
  Nederlandse geschiedschrijving niet de broodnodige aandacht geven, maar wel verhelderend zijn voor en begrijpelijk maken van het ontstaan van de Bersiap.

  • Jan A.Somers zegt:

   “Aflevering 4 – Het Gubeng transport in Soerabaja. In deze aflevering ziet u” Ik mis het Goebengtransport. Misschien een hik van de computer.

   • Boeroeng zegt:

    De gegeven link wilt niet loaden.
    Probeer deze link: https://vimeo.com/284751746

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘ mis het Goebing transport etc.’- Zie tv.doc. Soerabaja-Surabaja met ene Vera André, die het transport overleefde en Henk Itzig Heine, die getuigde hoe de Indonesische militie zich opwierp(!) om het transport te beschermen. En dat in tegendeel met de uitroep tegen de Britten; ‘liever een konvooi te ….., dan een gehele imperium’.
    Den Vader getrouwe …….tot den dood!

    • Jan A.Somers zegt:

     Waar vind ik in dat bericht “Aflevering 4 – Het Gubeng transport in Soerabaja.” Ister niet,.Of wordt er verwezen naar mijn stukje daarover in Javapost? Vreemde links tik ik niet aan, Hoeft ook niet, gewoon Javapost lezen, veilig. Ergens anders wordt ook opgeroepen te schrijven over de bevrijding uit de Werfstraatgevangenis. Ook vreemd, gewoon Javapost lezen.
     “hoe de Indonesische militie zich opwierp(!) om het transport te beschermen.” Inderdaad heeft de TKR wat geprobeerd. Resultaat: De dode Brits-Indiërs liggen in Jakarta, en schijnen niet herdacht te mogen worden, ik ben het tenminste nergens tegengekomen. En hormat plegen in Jakarta is zo makkelijk.. Op Kembang Kuning volgens mijn stukje in Javapost: De meest betrouwbare schatting van het aantal dodelijke slachtoffers vind je bij de graven op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya. Daar zijn 26 verzamelgraven met 28 oktober 1945 als datum, waarin 108 personen zijn begraven, waarvan 23 met name genoemd,. Daarbij zijn niet de doden geteld die na verwonding later zijn overleden. En ook niet de doden die in de kali (vlakbij) waren gegooid. Die zijn naamloos en ook niet geteld.

 2. Peter van den Broek De Andere Generatie zegt:

  https://javapost.nl/2013/08/14/het-goebengtransport/

  Hijgend Hert der Jacht ontkomen. ik krijg de hijgend hik.

  • Jan A.Somers zegt:

   Mijn kinderliedje kennelijk ook niet gelezen. Maar misschien vind u hikken gezellig? Overigens weer eens wat anders dan prietpraat, u houdt van variatie. In plaats van zelf een boek schrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.