27 aug 135 jaar Krakatau

archipel.com deel 1
In mei 1883 begon de activiteit van het vulkaaneiland Krakatau (Nederlands-Indië). Dit mondde uit tot een van de grootste vulkaanuitbarstingen in de moderne geschiedenis op 27 augustus 1883, waarbij de vulkaan zichzelf opblies, en grote delen van de kusten van Java en Sumatra verwoest werden.

archipel.com deel 2
Toen op 27 augustus 1883 de enorme vulkaanuitbarsting van de Krakatau plaatsvond kon men dat in Batavia horen. Het nieuws over de gebeurtenissen kwam eerst binnen via korte telegrammen. Vanaf 8 september kwamen er ook uitgebreidere berichten, doordat de eerste ooggetuigenverslagen gepubliceerd werden in de Indische kranten. In dit artikel de eerste twee van zulke verslagen, die de omvang van de ramp voor het eerst duidelijk maakten.

archipel.com deel 3
Een week na de uitbarsting van de vulkaan Krakatau in augustus 1883 vertrok een schip vanuit Batavia richting het rampgebied, en specifiek de Lampongse districten in het zuiden van Sumatra. Tijdens deze expeditie werd de schade opgenomen, werden enkele mensen geëvacueerd, en na terugkomst kon in de krant uitgebreid verslag uitgebracht worden over de situatie. Dit artikel behandelt dat verslag.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op 27 aug 135 jaar Krakatau

  1. Jan A. Somers zegt:

    Het ss Berouw van de Gouvernements Marine werd 3500 meter van zijn ankerplaats teruggevonden. Geen mens meer aan boord, alleen een hond, ongedeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.