Opinies over herdenken

Spraakmaker is Gerdie Verbeet. Zij is voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Gerdie wil het hebben over herdenken, want morgen herdenken we dat op 15 augustus 1945 Japan capituleerde.Radio 1

Nu ‘moet’ ik ook. Uit een ingewikkeld schuldgevoel Thedoor Holman .

As the anniversary of Indonesian independence from the Netherlands approaches, a close look reveals a Dutch narrative that erases people along racial lines.  Annemarie Toebosch.

Woensdagmiddag ging ik voor het eerst in mijn leven naar de Nationale Indië-herdenking bij het Indisch monument in Den Haag. Ik, een Indisch meisje van de derde generatie; er moesten 28 jaren voorbijgaan voor ik besefte dat 15 augustus ook over mij gaat.   Lara Nuberg. Website Lara Nuberg.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

40 reacties op Opinies over herdenken

 1. Guus zegt:

  Mevrouw Brouwer, alsjeblieft zeg. Jullie waren met twaalf man, vooral Molukkers. Waarom de herdenking hier zo voor misbruiken? Moet Mark Rutte voortaan achteraan gaan staan? Dit is echt gênant gewoon.

  • Boeroeng zegt:

   Guus, hoe weet je dat er 12 man waren ..
   Hoe weet je dat het vooral Molukkers waren ?

   • Guus zegt:

    Ik was er toevallig…

    • Boeroeng zegt:

     Was jij er Guus? Ik zag de beelden van de witte groep. Ik zag 1 Molukker.

     Kijk hier op 4.10 minuten

    • Ruddy Versteegh zegt:

     Ach Boeroeng, de beelden zeggen niet alles. Guus heeft gelijk. Ik heb het ook gezien. En trouwens als je Indo bent, maar met een Molukse vlag loopt te zeulen klopt er iets niet. Het was een schaamteloze vertoning, waar het het publiek bovendien veelvuldig over mopperde.

    • Boeroeng zegt:

     Ruddy, Ik zag 1 Molukker op de beelden. Die had een vlag. En er was nog een dame met een Molukse vlag. Geen idee of ze Moluks is, maar de eerste twee presidenten van de RMS waren indo en sjouwden ook met die vlaggen.

  • Tolol zegt:

   Nee ,beste Guus ,Mark hoeft helemaal niet achteraan te staan maar hij hoort vooraan te STAAN met een schaal vol spekkoek en andere Indische hapjes en die uit te delen aan al die oudjes ,doet ie eindelijk ook iets nuttigs ! Goede brief Toby pukul terus !

 2. Jan A.Somers zegt:

  Ze hadden niet achter de dranghekken hoeven te staan als ze zich hadden aangemeld en op tijd gekomen. Zelf (ook zo’n oudje) heb ik de rollator bij me waarop ik kan zitten. En als u niet weet waarom onze minister-president de eerste krans legt, komt u te weten als u op 4 mei kijkt wie daar de eerste krans legt.

 3. Boeroeng zegt:

  Men moet nu betalen in Den Haag voor een plaats bij het monument. En daar waren onvoldoende stoelen. Niet zo geslaagd dit.
  Bij de kranslegging waren er teveel bobo’s .
  Rutte namens de regering en de voorzitters van de Staten Generaal
  2 kransen….. Doe gewoon 1 krans

  De krans voor militaire slachtoffers werd gelegd door een Molukse veteraan. Voor het eerst een Molukker die een krans mag leggen

  • Jan A. Somers zegt:

   “Doe gewoon 1 krans” Regering is wat anders dan volksvertegenwoordiging. Bij vorige herdenkingen zag ik ook een Molukse krans, Ben even vergeten van welke organisatie.

  • Ellen zegt:

   Nee hoor, je hoeft niet te betalen voor een zitplaats. Is gewoon gratis! En ben je in of voor de oorlog geboren, mag je meer vooraan zitten ook, in het blauwe vak, met zelfs 3 begeleiders! En je krijgt ook nog gratis thee/koffie en spekkoek.

   • Loekie zegt:

    Achter de dranhekken kreeg men alleen een glaasje sake.

    • Jan A.Somers zegt:

     Ook gratis? Wat vond u van de kwaliteit?

    • Tolol ( Betul) zegt:

     @Loekie zegt :”” Achter die dranghekken kreeg men alleen een glaasje Sake “” Ja ,Sake is O.K maar waarom Hirohito die Sake serveerde snap ik nog steeds niet ! ( Zal wel aan mij liggen )

   • Boeroeng zegt:

    Dag Ellen,

    Kennis van mij, ging alleen naar het gebeuren bij het monument. Ze moest betalen voor een zitplaats.

    • Ellen zegt:

     Dan heeft ze het niet goed aangegeven. Voor het middagprogramma moest je betalen, € 5,00, en daar kreeg je ook een gratis drankje.

  • Ronny Geenen zegt:

   @Bij de kranslegging waren er teveel bobo’s .@

   Ze hadden die figuren achteraan moeten laten staan. Alleen die echt om te herdenken kwamen zouden vooraan mogen zitten. Langzaam maar zeker wordt het voorzien van een politieke kleur.
   Het is iets Indisch waar de politiek ook toch niets van wilde weten. Laat ze dan ook maar wegblijven.

 4. Bert zegt:

  Ik kom nooit naar herdenkingen maar dat wil niet zeggen dat ik onverschillig sta tegenover het leed dat mensen wordt aangedaan ,totaal niet ! Bij zo,n herdenking bij het Indisch monument denk ik vooral aan die kleine kinderen ,die niet levend uit de kampen kwamen .wat familie betreft heb ik niets te herdenken maar al die verhalen van mensen op deze site ( Indisch4ever) die als kind veel verschrikkingen hebben meegemaakt doen me wel wat en wat me ook ontroerd is het verhaal van een man ,die om zijn gesneuvelde broer te herdenken en te eren een zelfgemaakte medaille op zijn foto prikte ,een foto die me altijd ook zal bijblijven is die van kleine Hongaarse Joodse kinderen ,die zich vastklampen aan hun oma op hun weg naar de gaskamer ,zowel kinderen als oma waren in vodden gehuld ,die kinderen dachten natuurlijk oma beschermt ons wel ……………

  • Jan A.Somers zegt:

   En wat te denken aan de vrouw en haar kinderen, die in de bevrijdingsroes dacht haar man binnenkort weer in de armen te kunnen sluiten? Een man die het kamp niet had overleefd. In mijn familie twee ooms.

  • Ronny Geenen zegt:

   Ik kan me wel voortellen dat je nooit naar een herdenking gaat. Daar wordt je meteen geconfronteerd met politici en haute me toten in uniformen. En wordt er ook over plastic gepraat.
   Jaren geleden, toen dat monument er pas was, werd er meer herdacht; nu wordt je gewoon afgeleid. The show must go on!

 5. Tolol ( Betul) zegt:

  Tja ik heb me altijd afgevraagd waarom mijn hele familie ongeschonden uit zowel de oorlog als de Bersiap is gekomen .Ik denk dat het hieraan ligt : Ze leerden uit voorzorg Japans spreken ,2) ze volgden een cursus “” Hoe buig ik goed op z,n Japans ?”‘ 3) Ze vonden alle Jappen aardig en vriendelijk ( tot 15 augustus 1945) 4) tijdens de Bersiap bleven ze zwaaien met de Merah Putih en ze hadden allemaal ook een speldje van baboe Soto gekregen met het rood-wit speldje ,ze bleven de hele dag Merdeka schreeuwen ,tot iemand tegen ze zei “” Je kunt nu wel ophouden met dat Merdeka ,want je zit nu in Holland !”‘ Nee ridders MWO zitten er niet in mijn familie ,ik zit nog wel opgescheept met een hele lading witte lappen .

 6. liszy zegt:

  Beste Toby de Brouwer,
  bij het lezen van uw open brief aan dhr. Rutte dacht ik, zal ik het negeren of toch maar reageren?
  Ik heb besloten voor dat laatste.
  Dhr. Rutte was niet de enige die op een stoel zat. Vele anderen zaten ook op de 1e rij. Waarom dan alleen aan hem die vraag stellen: waarom hij zijn stoel niet heeft afgestaan?
  Verderop zag ik Wieteke v. Dort en Wudstick ook op een stoel zitten. Aan hen is diezelfde vraag ook niet gesteld. Waarom niet?
  Ik blijf bij mijn mening dat herdenken niet hetzelfde is als protesteren. Op de tv. zag ik dus niets over het protest. Vind ik prettig. Hulde aan de tv.-regisseur.
  U doet voorkomen alsof uw protest te maken heeft met het opkomen voor bv. de nabestaanden die buiten de boot vallen inzake de Backpay-regeling. Maar laat mij er alsjeblieft buiten. Zoals u wellicht weet ben ik ook een nabestaande, vind ik die peildatum ook oneerlijk.
  Maar ik ben het absoluut niet eens om een herdenking te gebruiken voor protest. Als u wilt protesteren gaat u gewoon bv. naar het Malieveld in Den Haag.
  Ik hoop echt dat u begrip kunt opbrengen voor mijn mening.
  Groet,
  Liszy.

  • Jan A.Somers zegt:

   Wat ik hiervan heb begrepen is dat die negatieve reageerders niet aanwezig waren. Weten waarschijnlijk niet wat herdenken is. Alleen maar om later zure opmerkingen te maken. De laatste jaren kan ik niet meer naar de herdenking zelf. Een weekje later is ook goed. De stoelen zijn weg, maar dat (bersiap)bankje onder de bomen is ook goed. Misschien iets voor die reageerders, hebben ze geen last van al die andere mensen die voor de herdenking komen. En daarbij even stil zijn.
   “nu wordt je gewoon afgeleid.” Nee hoor, herdenken doe je in jezelf. Als je daar zit om te herdenken word je niet afgeleid. Dan zou je niet goed bezig zijn. De taptoe was gelukkig zoals altijd beter te verstaan dan de speeches. Dat doet wat met je. In Ieper wordt elke avond de taptoe geblazen, sinds 1918. Geen overheidsbemoeienis, gewoon mensen van de plaatselijke brandweer.

  • Loekie zegt:

   Prachtig gesproken Liszy!!
   En je weet wat er geschreven staat en ik hoop dat Rutte dat ook weet: Antwoordt de zot naar zijn zotheid niet.

  • Patrick zegt:

   De beschamende protestactie was een groot fiasco. En dan blijven dooretteren op internet. Dan heb je er echt niets van begrepen. Ik ben trots op u mevrouw Liszy. Vroeg dachten wij Indo’s: ach laat maat. U niet! U zegt iets van deze kolder. Chapeau!

 7. Bert zegt:

  Ik blijf erbij herdenken en demonstreren gaat eigenlijk niet samen maar wat Pak Lemon schreef ,als je jaren en jaren belazerd bent geworden en altijd met het kluitje in het riet wordt gestuurd is het bagus dat er een groepje die-hards zijn ,die dit onrecht de Indische gemeenschap aangedaan wilt teniet doen ,we moeten dit groepje gewoon steunen door dik en dun !! ( Ik zal me meteen als donateur opgeven bij IP 2 ) Je hebt natuurlijk altijd roeptoeters ,die toeteren “” Je moet bij Indonesie zijn ,Je moet bij Indonesie zijn ! “” Die mensen gewoon laten toeteren .Gewoon doorgaan IP 2 ,laat je niet door die negatievelingen weerhouden en goede brief Toby ,die Mark mag wel ZITTEN maar dan gewoon in de bak ( Na al die loze beloften )

  • Davy zegt:

   Wat een raar verhaal Bert. Door dik en dun steunen. Kom nou zeg. Geen sprake van. Het WAS een nobele zaak waar Steijn en consorten voor op komen, weliswaar juridisch kansloos, maar toch. Met deze wanvertoning hebben ze bij veel mensen krediet verspeeld, inclusief ondergetekende. Nu is het hek van de dam. Welke actie volgt? En u blijft ze steunen zegt u? Ik zou bijna willen zeggen: “dat wil ik zien!”, ware het niet dat heel de gemeenschap met deze gekkigheid wordt opgezadeld. Denk ook eens aan een ander man

   • bokeller zegt:

    Heeft het ook niet wat van ”Gedenken”
    bij deze ”Herdenking”

    Bij ‘herdenken’ denken we terug aan iets of iemand in het verleden,
    brengen we weer in herinnering.
    Zo herdenken we de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog

    . ‘Gedenken’ is meer dan denken aan, zich herinneren;
    gedenken heeft te maken met verleden, heden en toekomst.

    Gedenken is het weer in het heden halen van wat vroeger gebeurd is,
    op zo’n manier dat het een plaats krijgt.
    siBo

  • Jan A.Somers zegt:

   ” “” Je moet bij Indonesie zijn ,Je moet bij Indonesie zijn ! “” Ik heb dat toeteren al lang niet meer gehoord, de laatste keer was, geloof ik, bij het Amsterdamse gerechtshof, in de vorige eeuw. De data weet ik niet meer, maar die kan iemand hier wel opsporen in de jurisprudentie. Nu valt er niets meer te vorderen, die achterstallige salarissen zijn verjaard. Nu gaat het om de uitkeringen op morele,grondslag.Waar ik dacht Mw. Liszy zich (als enige!) tegenaan bemoeit.

   • Boeroeng zegt:

    Het salarisrecht is niet verjaard. Het is simpelweg afgeschaft door Nederland.
    Nederland en de Nederlandse rechters zeggen : Je moet bij Indonesië zijn.
    Ik hoop op iemand met veel poen die bij Nederlandse en Indonesische rechtbanken Indonesië gaat aanklagen

    • Jan A.Somers zegt:

     Onze eigen meningen over recht op achterstallige salarissen zijn voor ons natuurlijk wel echt, maar daar kan een regering niets mee. Die heeft zich te gedragen naar Nederlandse rechtspraak (Gerechtshof Amsterdam) en de verdragen. Waar de Indische gemeenschap niets mee heeft gedaan. Vandaar dat besloten was tot ‘morele verplichtingen’ (o.i.d.) met als benaming backpay. Dat is dan verwarrend. Maar dat is vrije keus voor de minister/staatssecretaris, geen recht. En daar zit mw. Liszy nu tegen te duwen om daar meer uit te halen. Moeilijk, sinds de bestuursrechter heeft gezegd dat dit een eigen (discretionair) bevoegdheid is van de minister, met besluiten genomen in overleg met (dus niet na overleg) representanten uit de Indische gemeenschap. En gedurende dat overleg waren er geen afwijzende uitspraken uit die Indische gemeenschap. Maar ik weet er niet veel van, ik heb me nooit daarmee bezig gehouden. Bij aanklagen van de Indonesische regering zult u ook niet veel verder komen. In de tijd waar de achterstallige salarissen zich afspeelden waren beide rechtssystemen nog praktisch gelijk aan elkaar, en lag de bal bij de Indonesische werkgever van de Indisch ambtenaren, zowel burgerlijk als KNIL. De Indonesische rechter zal (net als de Nederlandse rechter) aan u vragen: heeft u al een vordering bij uw werkgever ingediend. Pas dan weet u of die geen zin heeft die salarissen alsnog uit te betalen, en kan de Indonesische rechter verder.

 8. liszy zegt:

  Ach Jan A.Somers, dank voor het compliment althans zo beschouw ik het. Maar ik ben niet de enige hoor. Ik heb de evaluatie inzake de Backpay van de Kamercommissie VWS gelezen. Dan zie je getallen. Er waren maar 11 personen die het Hoger Beroep zijn aangegaan. Ik was 1 van de eerste personen. Ik had verwacht dat het er veel meer zouden zijn.
  Op 17.08.2018 was er een besloten vergadering van die commissie over de evaluatie Backpay.
  Ik ben bezig om dat verslag te kunnen lezen. Maar zoals me wel vaker gebeurt bij de 2e Kamer moet je soms goed zoeken op internet om iets te vinden. Tot op heden is het me nog niet gelukt.
  Toen ik dat stuk van Bert las dacht ik meteen ik word daar niet mee bedoeld. Ik vind mezelf geen “roeptoeter”.
  Maar toen ik dat stuk van Bokeller las, over “herdenken en gedenken”, dacht ik: “misschien heeft die persoon een punt”. Het zet me in elk geval aan het denken.

 9. liszy zegt:

  Ik heb net alle commissievragen gelezen. Het zijn meer dan 100 vragen.. Een hoop antwoorden kan je al teruglezen in genoemde evaluatie Backpay. Ik heb begrepen dat de Backpay-regeling is afgesloten tijdens de besloten vergadering van de Kamercommissie VWS op 17.08.2018.
  Bij een aantal vragen wordt gesteld dat Indisch Platform 2.0 over “alle” persoonsdossiers beschikt inzake de aanvraag Backpay. Dat stoort mij een beetje omdat men mijn totale persoonsdossier
  niet heeft. Die heb ik nl. zelf. Wat ben ik blij dat ik niet ben aangesloten bij een organisatie. Tijdens het hele proces inzake de aanvraag Backpay kon ik zelf beslissen met wie ik in zee kon gaan. In september 2017 heb ik besloten om samen te werken met TFIR. Is me uitstekend bevallen.

 10. liszy zegt:

  Ik heb net alle antwoorden gelezen op bovengenoemde vragen. Te vinden op de website van de
  SVB.
  Het zijn 140 vragen en staatssecretaris Paul Blokhuis antwoordt regelmatig met verwijzingen naar de evaluatie, andere stukken en naar beantwoording van vorige vragen.
  Ik heb begrepen dat de Backpay-regeling van rechtswege is afgesloten.
  De Overheid heeft de Backpay-regeling juridisch goed dicht getimmerd door te stellen dat het een niet-wettelijke regeling betreft. Bij Bestuursrecht kon ik verder procederen maar die kijken alleen maar naar het feit of de regeling goed is uitgevoerd. Ja dus.
  Al met al ben ik blij dat ik de procedure tot aan het Hoger Beroep heb gevolgd. Het heeft mij veel positieve dingen gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.