15 aug Witte Kleding

.
klik op de plaatjes

Indisch Platform 2.0 roept mensen op de Indië-herdenking in Den Haag te bezoeken in witte kleding.
Dit om aandacht te vragen voor de overheidspoltiek geen salarissen uit te betalen en mensen uit indië uit te sluiten voor materiële schadevergoedingen.
Sommigen vinden deze oproep niet gepast.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

43 reacties op 15 aug Witte Kleding

 1. E. Nieuwenhuis zegt:

  Hoe verzin je dit?

 2. Wal Suparmo zegt:

  Waarom in het WIT..Ik zou zeggen beter ZWART. De Indo Ras dat het meest gelijden heeft wegens de blunder politiek van het vaderland.Ik verwijst hier naar Malaysia,India ,Hongkong een andere.

 3. aad van wijngaarden zegt:

  Er zijn veel protestmiddelen denkbaar en wat mij betreft geoorloofd om de schijnpolitiek van alle Nederlandse regeringen vanaf WOII te benadrukken. Ik hoop dat het dragen van witte (protest) kleding helpt.

 4. Indo Kesassar zegt:

  Verlies nemen en doorgaan met het leven, of is er werkelijk nog iemand die gelooft dat de overheid ooit nog over de brug zal komen met die enorme berg geld! De Indische gemeenschap is te verdeeld om een stevige vuist te maken, dat is allang gebleken. Te beschaafd, te timide, te zachtaardig om ze in Den Haag ‘de stuipen op het lijf te jagen’, een beetje meer ‘Kasar’ zoals de belanda zou niet verkeerd zijn geweest.
  Om de herdenking hiervoor te gebruiken, vind ik not done, schaamteloos bovendien.
  Ps. neem een voorbeeld aan de Marokkanen, die als relatief kleine bevolkingsgroep toch zo verdomd veel gedaan krijgen in die slappe landje!

  • Boeroeng zegt:

   Men herdenkt ook de nasleep van de oorlog en daar past het herdenken van het verraad van Nederland ( Indische kwestie) bij.
   Dat mag wel eens getoond worden op herdenkingen.

   • Loekie zegt:

    Da’s nou een van de verschillen tussen mensen met en zonder stijl, met en zonder standing : de ene groep weet waar en wanneer men niet spreekt over bepaalde onderwerpen. De andere groep kakelt altijd en overal hetzelfde.

 5. liszy zegt:

  Herdenken is niet protesteren. Ik zie de genoemde actie als vorm van protest. Ik vind dat niet goed bij een herdenking. Ik zou morgen voor de 1e keer naar de Indie-Herdenking gaan. Maar na alles wat ik heb gelezen, ook op Facebook heb ik besloten om niet te gaan. Ik heb een voorgevoel dat er morgen dingen gaan gebeuren waaraan ik me kan ergeren. Ik kijk morgen naar de tv.

  • Jan A.Somers zegt:

   Mee eens! Maar misschien zijn er mensen die nog denken dat doden je voorspraak kunnen zijn bij God (of een andere heilige). Ik ging graag naar 15 augustus en 4 mei, maar dat lukt me niet meer. Kijk dus ook op TV, en ben een beetje stil.
   “Men herdenkt ook de nasleep van de oorlog” Sorry Boeroeng, maar ik ben het hier niet met je eens. Mag wel hé? Ik zie de beelden van de doden. Zij liggen rustig, en dat wil ik niet verstoren. Eigenlijk ken ik alleen Kembang Kuning, Vlissingen, en Ieper goed. Daar ben ik ook alleen maar stil.

   • Boeroeng zegt:

    Zover ik het zie, de laatste jaren herdenkt men steeds meer de nasleep van de oorlog rond 15 augustus.
    Jij ook. Jan….met je cyberbankje.
    En ‘men” is hier allereerst de bezoekers en de tv-kijkers thuis.
    Frans Leidelmeijer had het in zijn speech veel over de na-oorlogse periode.
    Ook de organisatiecomité s overal ter lande maken ruimte in hun opzet voor de periode ná 15 augustus.
    In het algemeen gesteld … Indische mensen herdenken hun geschiedenissen.

    • Jan A.Somers zegt:

     “Jij ook. Jan….met je cyberbankje.” Maar ik heb me erbij neergelegd dat dat bersiapbankje (monument!) er niet kan komen doordat de geschiedenis van dat monument eindigt op 15 augustus. Je weet wel, toen was het vrede. Daar past het vervolg niet in, om de een of andere reden bestaat de bersiap niet, en dus ook die doden bestaan niet. Leuker kan ik het niet maken. Vandaar dat ik me tevreden stel met de bestaande bankjes onder de bomen. Daar kun je ook goed luisteren, alleen staat er geen bordje ‘bersiap’ bij. Maar denken staat vrij. Voor dat ‘Indisch verdriet’krijgen we af en toe iets leuks van de staatssecretaris.

    • bokeller zegt:

     #### Frans Leidelmeijer had het in zijn speech veel over de na-oorlogse periode ####

     Dat was hij zeker effe kwiet ,bij zijn inzet
     en medewerking bij de vaste expositie van het
     Museum Bronbeek.
     siBo

  • Henk zegt:

   Liszy.
   Ben met je besluit eens.Ga het ook doen.

 6. Bert zegt:

  @Mw Liszy ,ja ik ben het volmondig met u eens ,of je herdenkt of je protesteert volgens mij gaan die 2 dingen niet samen ,ik begrijp de reden om daar op 15 augustus te protesteren wel ,n.l media-aandacht maar het is toch niet kies ,onzalig idee !!

  • PLemon zegt:

   @volgens mij gaan die 2 dingen niet samen ,ik begrijp de reden om daar op 15 augustus te protesteren wel…

   ***Misschien ook de jarenlange ingehouden woede om het negeren en het geven van financiële zoethoudertjes. Dan maar tegendraads op een plechtigheid met een nationale impact. Bikin malu orang politik.

   • Bert zegt:

    @PLemon ,ja zit wat in ,als het maar op z,n Indisch toegaat waardig en passend dan heb ik er wel vertrouwen in ,trouwens die demonstratie op de DAM in Amsterdam was ook waardig en passend .

   • Boeroeng zegt:

    Ik denk dat die mensen die zich voegen bij de witte groep vaker op herdenkingen zijn geweest en het allemaal net zo belangrijk vinden als elke andere bezoeker.
    Het is niet de bedoeling tijdens de plechtigheden zelf de aandacht op te eisen.
    En iemand die in de groep meeloopt op het eind en toch moeilijk gaat doen, word door de groep gecorrigeerd.
    Als men na afloop naar voren schuifelt in een lange rij , dan is men zichtbaar voor een nos-reporter met camera en telefoon. Loop in zijn richting . Wie weet kan men op tv uitleggen waarom en wat.

    • Bert zegt:

     @Boeroeng ,ha ha ha ,had het wel door media -aandacht ach moet kunnen het is 2018 ,nou ik wens IP 2 dan veel succes toe !!

   • Ronny Geenen zegt:

    @Bikin malu orang politik@

    De Nederlandse politiek vertegenwoordigd een schaamteloos zootje. Schamen komt bij hun niet voor in hun woordenboek. Des te meer het woord zakkenvullers!

 7. Loekie zegt:

  2.0 wil als de Damschreeuwer doen.
  Maar stel dat er bij de herdenking een in zwart geklede groep komt die gaat protesteren tegen het kolonialisme, tegen de slavernij, tegen de herdenking van hen die de inlanders hebben onderdrukt enz.
  Wordt er dan ook gezegd: nou ja, het heeft allemaal met elkaar te maken, dus protesteren moet kunnen….

  • Boeroeng zegt:

   Loekie, jouw voorbeeld is een voorbeeld van een herdenking verstoren.
   De oorlogsherdenking 15 auguustus is allang ontwikkeld tot een herdenking van de geschiedenissen van Indische Nederlanders… met de focus op de periode 41-49 en ook later. Nog weinig herdenking van voor 1941

   Waardig achterin in witte kleding zitten na afloop naar voren lopen. Niet schreeuwen, geen spandoeken.. Dat kan best allemaal waardig en passend zijn.

   De mythe is dat we allemaal nationaal een eenheid zijn over die oorlog.
   Dat is niet zo. De Nederlandse politiek heeft haar soldaten verraden met het dumpen van salarisschulden bij de voormalige vijand

   • Loekie zegt:

    Leuk ben jij. Jij zet 2.0 achterin. Misschien willen ze wel in het midden of een beetje vooraan zitten. Maar als er net een hoosbui is (geweest) dan kleeft de witte kleding aan het lijf en is het erg doorzichtig geworden, maar dit terzijde.
    Hoezo alleen de soldaten verraden? En de eenvoudige ambtenaar dan?

   • Bert zegt:

    @Boeroeng ,Tja als je het zo wilt doen ,witte kleding ,niet schreeuwen ,geen spandoeken ,allemaal waardig en passend ,stil protest tegen de behandeling door de opeenvolgende Nederlandse regeringen ,kleine hint eigenlijk aan hen moet misschien kunnen maar er hoeft maar 1 onverlaat tussen te zitten en het ontaard in rellen en dat hoort absoluut niet bij een herdenking !

 8. Patrick zegt:

  Ook dit is kennelijk Indisch Nederland. Ik begrijp nu wel waarom zovelen de gemeenschap de rug toekeren. Wat een schandelijk en on-Indisch idee.

 9. Boeroeng zegt:

 10. Loekie zegt:

  Nou, was weer een mooie herdenking. Dit jaar ging het over de plastic afvalberg in de zee en er waren mannekes die zeurden om soldij.
  Indië werd even getoucheerd, maar het ging toch vooral om het heden, hoe je in de moderne wereld verzet kunt plegen tegen hetgeen jij als onrecht beschouwt.
  Nou ja, de doden blijven dood. Zij stierven in een andere wereld, in een ander tijdperk. En van tijdperk interesseert de meesten geen bal. Wat hen wel interesseert is hoe zij politiek correct kunnen overkomen.
  Bullshit allemaal.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Dit jaar ging het over de plastic afvalberg in de zee en” Waarschijnlijk heeft u het niet gesnapt, maar dat is niet erg hoor. Zij borduurde op haar manier voort op het mooie verhaal van Geert Mak, dat je echt wel in 2018 leeft en niet in je bubbel van 41-45. Haar leven in 2018 met haar geschiedenis. Het ging toch om ‘de geest overwint’? Als u van de week nog even langs gaat kunt u het ook nog lezen. Ik ben elk jaar benieuwd naar het verhaal van een van die adoptieouders van het monument. Hoe ze in hun jeugd aansluiting zoeken met het verleden van hun grootouders. Overigens is er ook een krans gelegd namens Indonesië.
   “Waar blijft de soldij van mijn vader” Konden ze toch zelf beantwoorden, het gaat niet om soldij maar om salaris. En die vorder je niet bij onze regering maar bij je voormalige werkgever. En dat vind ik nou jammer van die actie, hier werd herdacht!

 11. liszy zegt:

  Wat een mooie en waardige Herdenking. Op tv. heb ik niets gezien van enig vorm van protest.
  Daar ben ik blij mee.

  • bokeller zegt:

   Heeft U ook met de ogen van het Knil
   naar de Erewacht gekeken.
   Keurig netjes zoals het betaamd ,alleen
   één rimpeltje ,één of ander figuur heeft
   aan de Bamboehoed zitten frunniken,
   tot de vorm van Cowboy Ninong.
   sibo

   • Loekie zegt:

    En dat ventje in marinepakje dat samen met een meiske de kransen aan mocht reiken? Bij de premier deed hij dat verkeerd: omgekeerd. Bij de volgende kransen moest hij telkens een dom lachje toveren.
    Ik bedoel: je kan daar ook twee personen neerzetten die al een beetje droog achter de oren zijn en dat straalt dan toch een beetje meer….enz.

    • Jan A. Somers zegt:

     “En dat ventje in marinepakje dat samen met een meiske de kransen aan mocht reiken?” U heeft toch het adres van de organisatie, leg daar een voorstel neer om dat volgend jaar te doen. In Javaans tenue.

 12. liszy zegt:

  Ach, er zijn altijd wel dingetjes op aan te merken. Heb ik ook. Maar ik vond Wudstick samen met Wieteke v. Dort heel goed. Vooral dat 2e nummer. Hij is van Molukse afkomst en de combinatie met Wieteke sprak mij aan. En inderdaad de Erewacht. Mooi.

 13. bokeller zegt:

  ### Ach, er zijn altijd wel dingetjes op aan te merken.###

  Bravo voor de Bewoner van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen ,
  die in het tenue van het militair tehuis ,luister zette bij deze herdenking.
  De Hr.K… (91) stond daar nmm. een kleine 2 uur.


  siBo

 14. Patrick zegt:

  We kunnen opgelucht ademhalen. Zou het wel goed gaan, was een vraag die heel de morgen door mijn hoofd spookte. Gelukkig bleken maar weinig mensen gehoor te willen gevenaan de respectloze oproep. Een handjevol Indo’s, waaronder Peter Flohr, kwamen wel in het wit evenals een groep Molukkers. Deze laatste zwaaiden ook nog met vlaggen. Ik vind het erg spijtig dat dit zo moest lopen, want waarom niet een ander moment. En waarom moest Peggy Steijn het etiket ‘Indisch’ er op plakken, als de steun voor deze gekte in die gemeenschap minimaal is? Als ik mijn oor bovendien goed te luister heb gelegd is de steun in de Indische gemeenschap voor een misschien nobele zaak door deze actie volledig afgebrokkeld. Wat een gekte!

 15. Loekie zegt:

  – De herdenking in het Brabantse Vught trok 20 belangstellenden.
  – Geert Mak zei in Den Haag heel terloops in zijn toespraak dat het Westen op instorten staat.
  – Het lyceum-meiske sprak over al het plastic in de zee.
  – Een vrolijke Indo had zijn T-shirt laten bedrukken met een roep om geld.
  – Naar verluidt gaat de herdenking in Den Haag er vanaf volgend jaar heel anders uitzien.

  Ik bedoel: al zou je op 15 augustus innerlijk op zoek zijn naar geruis en het gevoel van de gamelan, maar je wordt geconfronteerd met het gedreun van 2018, dan zou het kunnen zijn dat je tegen jezelf zegt: laat maar zitten.

  https://www.bd.nl/vught/jaarlijkse-indie-herdenking-vught-je-hebt-zoveel-meegemaakt-en-dat-moet-je-niet-vergeten~aa302fc9/

  • Ronny Geenen zegt:

   Heb het herdenken in Den Haag niet kunnen zien, maar vermoedelijk heb ik dan ook niets gemist.
   Weinig herdenken en veel plastic.

   • Jan A.Somers zegt:

    En een Indische gemeenschap die nog steeds niet weet dat de kalender op 2018 staat. Maar als u er echt bent om te herdenken, zult u weer volop aan uw trekken zijn gekomen. Het doet me elk jaar goed. Bij het Wilhelmus denk ik dan aan die laatste keer in Indië, toen de Sloterdijk los kwam van de kade, weg uit je geboorteland. En toen ik beëdigd werd. En de taptoe die klinkt op de erevelden, waar je zelf bezig mee bent geweest. Waar je ook stil bent, hoofd gebogen. Dat is herdenken. Voor het plastic en de zeeverkenner kan de organisatie worden gebeld.

    • Ronny Geenen zegt:

     @. Maar als u er echt bent om te herdenken, zult u weer volop aan uw trekken zijn gekomen.@

     Ik kreeg dat programma pas in de middag te zien en wel via de zender gemist.
     In de ochtend rond 8 uur zat ik, als zo vaak, een poosje op mijn tuinbankje voor de voordeur. dacht aan mijn vader, die ik heel even heb gekend en ook op 15de is overleden. De rest zal ik hier maar niet schrijven. Maar dat Haagse program, daar keek ik alleen naar als toeschouwer. Er was zelf een moment dat ik iets komisch zag. De jonge dame had het over de jappen kampen, waar ik ook in heb gezeten. En terwijl zij sprak, zag ik een rond en vol persoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.