film ‘Sultan Agung’ 

The trailer showcases the life of sultan Agung, previously known as Raden Mas Rangsang, starting from a teenage boy before ascending the throne to his fight against the Dutch East Indies Company (VOC). The Jakarta Post

Wikipedia: Agoeng de Grote (geboren als Raden Mas Rangsang in 1591 in Kota Gede – 1645) was de heerser van Mataram, een koninkrijk op het eiland Java dat zeshonderd jaar na de val van het oude hindoe-boeddhistische Mataram-rijk ontstond. Hij regeerde van 1613 tot zijn dood in 1645. (…)
Sultan Agoeng had aanvankelijk goede relaties met de Nederlanders van de VOC die in de vroege 17e eeuw aan zijn hof verbleven en was van plan met hen samen te werken om zo zijn macht over Java uit te breiden. Toen echter de Nederlanders het fort Jacatra (soms ook Jayakarta genoemd, het latere Batavia of Jakarta) innamen, stelde de sultan de VOC voor de keuze: ofwel men accepteerde zijn absolute gezag, ofwel men verliet Java onmiddellijk. Jan Pieterszoon Coen, niet onder de indruk, verhinderde in 1628 dat sultan Agoeng de stad in handen kreeg.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op film ‘Sultan Agung’ 

 1. Wal Suparmo zegt:

  Ongeveer 6 maanden hadden de Mataram troepen Kasteel Batavia omzingeld.Echter de Hollanders hadden geen voedsel tekort maar wel aan kanonnen kogels.De laatste attempt was om de kannonnent met stront tevullen en dan boven de Javanen afteschieten., Dat gebeurde en de Javanen liepen weg met te shreeuwen: MAMBET TAI!MAMBET TAI! Enzo onstond de legend de naam van BETAWI of BATAVIA. .Uiteidelijk waren de Mataram troepen gevlught maar hun boten waren al verbrand bij de VOC, en zo doende gingen zij PER LAND terug naar Jogya en vele zij in Bantam blijven steken.Want op dat ogenblik bestond er nog geen weg.
  Het verlaten van Kasteel Batavia was meerendels veroorzaakt wegens DE CHOLERA(in en buiten het Kasteel) waar van J.P.Coen op zijn 48 jaar ook dood ging. Klop het met de film?

  • Jan A. Somers zegt:

   JPC wilde de naam Nieuw Hoorn. Maar de Heeren XVII beslisten Batavia (Stad van de Bataven).
   Op 15 augustus 1620 werden het wapen en het zegel van de stad vastgesteld,
   “een sweert van azur in een orange schilt, steeckende met de poincte deur een laurieren crans, van coleur bruyngroen.”
   Op 4 maart 1621 besloten de bewindhebbers definitief
   “dat de stat en casteel, gebouwt in ’t conincrijcke Jacatra genoemd sal worden Batavia”.
   Tussen 1631 en 1639 werd een nieuw kasteel gebouwd dat het verblijf van de landvoogd werd. Sedert 1636 was ook de stad omringd door muren, bolwerken en bastions.

   De Jonge 1869, IV, CXXXVII.
   Ook hier werd onderscheid gemaakt tussen de stad Batavia en het Koninkrijk Jakatra. Volgens het Nederlandsch-Indisch Plakaatboek (Van der Chijs 1885, I, 89-90) werd op 28 augustus 1621 ‘Batavia’ de naam van de stad; de naam van de citadel werd “’t fort ofte casteel Batavia in ’t coninckrijk van Jacatra.” Volgens Mac Leod (1927 I, 283-284) was op 18 januari 1621 “bij de Vergaderinghe eenstemmig verstaen (in conformite van voorgaende resolutien in Zelandt int jaar 1617 genomen) dat de voornoemde Stadt en Casteel genoempt sal wesen Batavia.” Het is nu ook duidelijk hoe of het garnizoen in 1619 tot deze naam is kunnen komen. Het eerste buitenlandse gebruik van de naam is (Raven-Hart 1967, 113) aangetoond in een scheepsjournaal van John Bickley in 1623: “August 3 arrived at Jaccatra or Buttavia.”
   Colenbrander 1921, III, 978.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.