Indonesiërs ongerust over ‘sneeuw’ op Dieng-plateau


Terwijl we in Nederland gebukt gaan onder een tropische hitte, zijn de Indonesiërs de afgelopen tijd in de ban van een ijskoud fenomeen. De afgelopen weken werden veel video’s gedeeld van een wonderlijk wit ochtendlandschap op het Dieng-plateau op Midden-Java. Het ‘witte goedje’ op de blaadjes van gewassen is bevroren dauw en dat is een tamelijk onbekend verschijnsel in de tropen.    NOS

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Indonesiërs ongerust over ‘sneeuw’ op Dieng-plateau

 1. Jan A.Somers zegt:

  Het Diëng-plateau. Een prachtig tempelcomplex in een vulkanisch toneel. Koning Sanjaya was de eerste bekende vorst van het hindoe-Javaanse hof dat over Mataram heerste, gezien een inscriptie uit 732. Uit die periode stamt het aan Sjiwa gewijde tempelcomplex op het Diëng-plateau in Midden-Java waarvan Raffles de mystiek beschrijft als ‘land van de goden, reikend tot aan de wolken en uitkijkend op bergen en valleien. (…) Zelfs ongelovigen, wanneer zij de schimachtige tempels door de mist ontwaren en de wind door de bomen horen waaien terwijl de aarde onder hen rommelt en de donder de hemel achter de voortgejaagde donkere wolken doet schudden, moeten zich wel afvragen waar zich geen goden op deze plek bevinden’. Of ruim anderhalve eeuw later Hella Haasse, staand bij door islamieten verwoeste tempels: ‘Onder de aardkorst borrelt en sist het; even verder spuiten wolken gloeiende stoom te voorschijn (…). Dit is het hart van het antieke, sacrale Java.’

 2. Arthur Olive zegt:

  In de 1970’s was het Global Freezing, daarna Global Warming en nu Climate Change, kan dus beide kanten opgaan.
  Ik ben blij dat Trump het Parijs accord heeft afgeschaft want het zou alleen China en India bevoordelen en het was nonbinding op de koop toe.

 3. Jan A. Somers zegt:

  “dat Trump het Parijs accord heeft afgeschaft” In Nederland kan zo iets gelukkig niet zomaar. Ik zie ons staatshoofd, de koning, of de minister-president al zoiets doen! Wordt meteen teruggefloten door zijn collega ministers en Mw. Khadija Arib. Zoals het hoort.

  • Arthur Olive zegt:

   “Zoals het hoort”.
   Dat is het juist, Obama ging prat op zijn “Ik heb een phone en een pen”. Zodoende was het Parijs accoord an executive order omdat het niet bekrachtigt was door de Senate.
   Trump heeft eigenlijk niet het Parijs accord afgeschaft want de VS was er nooit legaal in. Er was zelfs een 4 jaar wacht periode om dit unenforceable accord af te schaffen.
   Het accord was silly, de West moest miljarden aan India en China geven en die mochten door gaan met hun lucht vervuiling tot 2030.

   • Jan A. Somers zegt:

    “die mochten door gaan met hun lucht vervuiling tot 2030.” Wij in Nederland ook, alle deelnemers aan het akkoord ook. Maar wel in die tijd een begin maken met maatregelen, met een resultaat in (dacht ik ) 2050. Ik zal het nooit kunnen weten of we dat halen. In Nederland is er nu een afspraak tussen zeven(?) groepen uit de samenleving die zich verplicht hebben binnen hun groep het een en ander uit te zoeken. De belangrijkste groep is er niet bij, de transportsector! De auto (en vliegtuig) als heilige koe. De Amerikanen kiezen kennelijk voor wachten op anderen. Typisch voor mensen uit Indië. Die wachten al heel erg lang. En dat zal nog wel even duren.

   • Ronny Geenen zegt:

    @Het accord was silly, de West moest miljarden aan India en China geven en die mochten door gaan met hun lucht vervuiling tot 2030.@

    Dat lijkt mij ook enorm dom. Kijk alleen maar naar het aantal inwoners in beide landen; meer dan 13 miljard. De volgende wereld oorlog (niet te hopen) zal plaatst vinden vanwege honger. Kijk nu al naar de stroom van vluchtelingen die naar Europa komen. En Europa en ook Nederland is al vol. Lang geleden werd eens uitgerekend dat de wereldbevolking niet meer mag groeien dan tot 6.6 miljard. En hoeveel zijn er vandaag aan de dag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.