Kaping 1977: Geen schadevergoeding te betalen door de staat

 DVHN.nl:

De Nederlandse staat moet de nabestaanden van twee Molukse treinkapers geen schadevergoeding betalen. De rechtbank in Den Haag houdt de staat niet aansprakelijk voor hun dood bij de gewelddadige beëindiging van de kaping bij De Punt in 1977. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald.

 De Volkskrant :

De Nederlandse regering heeft bij de beëindiging van de Molukse treinkaping in 1977 bewust gekozen voor excessief geweld, met de intentie om alle kapers te doden. Dat concludeert Ingo Piepers, oud-marinier en gepromoveerd op oorlogsdynamiek, na eigen onderzoek. Hij gaat zelfs zover dat hij de handelwijze van de regering ‘terreur’ noemt.

De Volkskrant :

Het was de bedoeling dat de kapers van de trein bij De Punt, in 1977, niet zouden overleven. Die stelling van oud-officier Ingo Piepers is fel tegengesproken. Daarop besloot hij extra onderzoek te doen om zijn uitspraken te staven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Kaping 1977: Geen schadevergoeding te betalen door de staat

 1. Indorein zegt:

  ” geen schadevergoeding “:
  En terecht. Dus geen geld nu voor deze “nabestaanden” voor leuke reisjes naar ” sweet Maluku” of andere idyllische oorden op kosten van de staat (lees: jij en ik als belastingbetalers).

  ” .. Dat concludeert Ingo Piepers “:
  Deze persoon kan nu in menige talkshow en interviews van kranten en tijdschriften de komende tijd zijn beurs vullen door zijn kennis (ik lees: zijn mening) te spuien. Men zal er van smullen denk ik

  Mw.mr. Zegveld heeft bakzeil gehaald. Kan ze nu ook eens ervaren hoe het voelt om de verliezende partij te zijn. Ze werd al haast als onoverwinnelijk beschouwd door menigeen.

  • P.Lemon zegt:

   @Mw.mr. Zegveld heeft bakzeil gehaald.

   DE PUNT – Onderzoeksjournalist Jan Beckers is niet verrast door de uitspraak van de rechtbank over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt. Volgens Beckers, die de zaak aan het rollen bracht, heeft advocaat Liesbeth Zegveld een slechte zaak gevoerd.
   “Dit was voorspelbaar. Ik ben met nabestaanden Junus Ririmasse en Nona Lumalessil, die mij ook geholpen hebben bij het onderzoek, bij vrijwel alle zittingen geweest. We hebben talloze malen opgemerkt dat Zegveld totaal geen inhoudelijke kennis heeft”, aldus Beckers via de telefoon.

   De rechtbank concludeerde vandaag dat er geen overtuigend bewijs is geleverd door de nabestaanden dat er met buitenproportioneel veel geweld is gehandeld bij de beëindiging van de treinkaping. “De advocaat dient de bewijzen aan te voeren bij de rechtbank en dat heeft ze schijnbaar niet gedaan. En dat terwijl ze die wel in handen had”, zegt Beckers.

   Blunder op blunder
   Volgens Beckers is Zegveld juridisch een zeer sterke advocaat maar heeft ze in deze zaak inhoudelijk de plank misgeslagen. “Op de eerste zitting hebben wij haar er op geattendeerd dat ze blunder op blunder beging. Ze had de landsadvocaat gemakkelijk drie keer van tafel kunnen vegen, maar ze had de kennis niet. Toen is ze eigenlijk overgegaan op een andere tactiek: het aantonen van de opdracht tot moord. En de gedachte van haar zou kunnen zijn: als ik dat aantoon, dan hoef ik inhoudelijk helemaal niks meer aan te tonen. Dan ben ik er vanaf”, zegt Beckers.
   Zegveld kondigde na het vonnis van de rechtbank aan om in hoger beroep te gaan. De hoop bij Beckers en nabestaanden Ririmasse en Lumalessil is dat Zegveld contact met hen zal zoeken. “Misschien word ik benaderd door Zegveld zodat ik de bewijzen en deskundigen kan aandragen. Dan wel onder de voorwaarde dat ze die bewijzen ook zal gebruiken”, zegt Beckers.
   https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/137215/Onderzoeker-kaping-De-Punt-Zegveld-heeft-een-slechte-zaak-gevoerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.