Ondersteun: Imagine, Indische Nederlanders

...
Erica Bürer:
De afgelopen 4 jaar heb ik samen met Inge Dümpel (1942), schrijfster geboren in Soerabaja, en Humphrey de la Croix (1957), historicus geboren in Modjokerto, gewerkt aan Imagine. Zowel in Nederland als in Florida, Amerika zijn wij op zoek gegaan naar Indische Nederlanders die hun verhaal en culturele gebruiken met ons wilden delen. Deze mensen namen ons mee op een diepgaande reis door hun leven, waarbij wij gefascineerd en ontroerd raakten over wat zij ons vertelden. En dit mag absoluut niet verloren gaan! Door onze unieke samenwerking kunnen we deze interviews verrijken met prachtig beeldmateriaal en gelijker tijd in de juiste historische context plaatsen.

Imagine mogelijk maken met jouw steun!
Alle interviews zijn gedaan, de historische stukken zijn geschreven en het beeldmateriaal is gemaakt en verzameld. Om dit tot leven te kunnen laten komen, willen een bookazine laten drukken. Dit is een tussenvorm van een boek en een magazine. Daarnaast willen we een klein gedeelte van het geld gebruiken om in augustus 2018 de bookazinelancering te doen. Help jij in onze missie om de Indische cultuur en de verhalen van de eerste generatie te waarborgen? Wij kunnen alle hulp gebruiken!

Doneren kan al vanaf € 10 en vanaf € 35 krijg je een gesigneerde pre-order van het bookazine thuisbezorgd met een authentiek Indisch recept van mijn schoonmoeder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

41 reacties op Ondersteun: Imagine, Indische Nederlanders

 1. Loekie zegt:

  Gewoon site bouwen en alles in die site gieten. Goedkoper, vlugger en veel groter bereik.

  • Ron Geenen zegt:

   @Gewoon site bouwen @

   Dat is vlugger gezegd dan gedaan. Eerst een passende naam vinden, die nog niet in gebruik is en registreren. Dan zelf een site bouwen of een template kopen die je kan veranderen en aanpassen.
   Ook lid worden van een program, die de website kan beschermen. Een anti-malware en een Anti virus program beschermd alleen je computer en wat je binnen roept. Een website heeft een aparte bescherming nodig. Vooral vanwege de plugins, een soort apps.
   Heb een 6 maanden cursus via het internet gevolgd en pas na een jaar had ik mijn web lopen. En dat was pas het begin.

 2. Ron Geenen zegt:

  Kijk, kijk, de Amerindo krijgt interesse van uit Nederland. Mijn nicht Meity (Gerdie) Ungerer, haar moeder is een Geenen, en haar echtgenoot komen de maand augustus naar Nederland doorbrengen, o.a. om de jap vrouwenkampen bij Bronbeek te herdenken. Beiden zijn ze de 90 gepasseerd en Boudy Rijksschroeff gaat hun ook bezoeken om hun Padangs/Sawahlunto/Bangkinagkamp ervaringen voor het nagelacht vast te leggen.

 3. Wal Suparmo zegt:

  Hijk lijkt wel op Suharto?!

 4. Wal Suparmo zegt:

  Astrid Dumpel is gewezen stewardess van de GARUDA INDONEIA. Ook Irene Ungerer.Nog familie??

 5. Toby de Brouwer zegt:

  Gedeeld

  Outlook voor iOS downloaden ________________________________

  • Ron Geenen zegt:

   @Outlook voor iOS downloaden @
   En dan? Outlook is een email system.

   • Boeroeng zegt:

    Outlook voor iOS downloaden
    Dit stukje tekst zal wel meegekomen zijn door te reageren via smartphone of I-pad.
    Het kan uitgeschakeld worden, maar ja…. moet je wel weten hoe.

    • Ron Geenen zegt:

     @Dit stukje tekst zal wel meegekomen zijn door te reageren via smartphone of I-pad.@

     En computer krakers hopen daarop, want smartphones en I-pad zijn zeer slecht beschermd. De Blackberries hebben nogal tijd de beste bescherming.

 6. Tolol zegt:

  Ik weet niet of het iemand is opgevallen ( Zal wel niet ,want sommige schrijvers op dit blog hebben alleen oog voor hun eigen riedeltje ) maar de Indonesier en vooral de jeugd noemt zich gewoon Indo !! Ron Geenen signaleerde dit feit al eerder,nou nou dat verandert de zaak drastisch (!) ,dit (!) heb ik van dhr Mertens overgenomen ,van een “” Onbeduidend “” minderheid groep in Nederland ,zijn wij Indo,s plotseling de 4 e grootste groep ter wereld ,BUGA MAIN !! Kijk maar even mee op dit lijstje 1) De Chinezen ( Het zijn net konijnen ) 2) Mensen uit India ( Een gezin met 8 kinderen geldt als klein ) 3) De U.S.A. ( Met pak Olive maar zonder Ron Geenen ) en nummer 4 ?? Ja het staat er echt op 4 staan de Indo,s ,het schijnen er 260 miljoen te zijn ,heb net naar een vlog gekeken van een Indonesisch meisje ( Aduh cantik dese ) ,die zei keihard ,dat ze een orang Indo is ,ze leert ook ijverig Bahasa Belanda ,schijnt storm te lopen op die cursus .Het schijnt dat pak Silvraire Delhaye er als de kippen ( Ayam ayam ) bij is om deze grote groep onder de paraplu van Indo Platform 1 te plaatsen ,ja met 260 miljoen man/vrouw/kind achter zich ,kun je moeilijk nog volhouden dat hij geen background heeft .Nu wachten op de volgende zet van Indo Platform 2 ,mw Stein ,adviseer ik om die mensen uit India ,ook maar tot Indo te verklaren ,blijft ze in ieder geval met 1 miljard mensen Indo Platform 1 voor . .

  • Tolol zegt:

   Gisteren nog gesproken met Farukh uit India ,hij beschouwd zich als Indisch ,zo praat hij ook “” Wij Indischen “”

   • bokeller zegt:

    .Si Tolol,
    Heb je niet met Bert gesproken
    in plaats van siFarukh.

    siBo

   • Wal Suparmo zegt:

    Nevil en Kenneth da Silva praten ook over : “wij indischen”. Maar hun vader Charles de Silva praat over “ WE BRITISHERS” .Nevil en Kenneth zijn halfbroeders van Gaby Louwissen een Ballet Danceres en dochter van Marine pilot Louwissen vermist boven NG in WWII.

  • Boeroeng zegt:

   Het was mij al 16 jaar bekend dat de Indonesische jongeren de afkorting indo gebruiken voor Indonesiër.
   En in België noemt men mensen uit India …..Indisch

   • P.Lemon zegt:

    @ Indo en Indisch…..

    Jammer dat de begrippen uit het koloniaal verleden :Indo-Europeaan afgekort tot Indo en Indische Nederlander tot een indische jongen of Indisch meisje niet meer éénduidig zijn en een eigen leven zijn gaan leiden.
    Zou de indo-belanda (blasteran)zoals we bij de Indonesiër worden aangeduid niet in de groep eur-asians of Euraziatischen ter onderscheid maar Eur-indo’s moeten heten zoals in de VS de Amerindo.?

    • Arthur Olive zegt:

     Indischen hebben zichzelf Indo genoemd lang voordat er een Indonesie was. Voor de oorlog noemde de Pribumis zichzelf Javaan of Soendanees enz.
     Imitatie is de grootste vorm van vleierij als de Indonesier die naam voor zichzelf wil aannemen, alleen moeten ze mij niet Indo-Blanda noemen want dat ben ik niet. Ik zie mezelf ook niet als Amerindo maar gewoon Indo en ik blijf gewoon Indo, het is geen nationaliteit en heeft ook niets te maken met waar ik woon. Het is en begrip.

   • Jan A.Somers zegt:

    En demo, stufi, psych, info, uni, ga zo maar door. Maar indo-Europees hoeft geen Indo te zijn. Wat doen we met indolent? In de verhalen van Marco Polo gaat het over ‘in tribus Indiis’ als plaatsbepaling. Het Indië uit de middeleeuwen was echter onbepaald en strekte zich vanaf de Hoorn van Afrika onbegrensd oost- en zuidwaarts uit..

   • Jan A.Somers zegt:

    En demo, stufi, psych, info, uni, ga zo maar door. Maar indo-Europees hoeft geen Indo te zijn. Wat doen we met indolent? In de verhalen van Marco Polo gaat het over ‘in tribus Indiis’ als plaatsbepaling. Het Indië uit de middeleeuwen was echter onbepaald en strekte
    zich vanaf de Hoorn van Afrika onbegrensd oost- en zuidwaarts uit.

   • Ron Geenen zegt:

    @En in België noemt men mensen uit India …..Indisch@

    Maar wat weten die Belgen nu?

   • Indorein zegt:

    ” … En in België noemt men mensen uit India …..Indisch ” :
    Dat kun je de Belgen niet kwalijk nemen, vind ik. Immers, als je ze hoort praten hoor je weliswaar allemaal nederlandse woorden, maar het is volstrekt onduidelijk waarover ze het hebben. Zelfs Vlamingen begrijpen andere Vlamingen niet.
    Tja, dan is zo’n Belgische benaming van Indisch voor mensen uit India wellicht een “Belgische verspreking”.

    Overigens, er wonen tegenwoordig veel Indo’s in België. Misschien kunnen zij de autochtone Belg uitleggen dat wij toch de enige ware Indo’s zijn.
    Nu moet ik helaas wel sorry tegen mijn echtgenote zeggen, want haar voorvader was een verdwaalde Belg in Ned-Indië, terwijl mijn voorvader een verdwaalde Rotterdamsche scheepskapitein was. Beide hebben “in de gordel van smaragd” verkeert met autochtone Indonesische vrouwen waar uit ik als echte (Amerikaans: genuine) Indo ben voortgekomen.

    En dan ook nog dit: Een van de 1e bewoners die Europa binnen trokken, waren … ja heus waar! : Indo Germanen !!
    M.a.w.: Germanen met een kleurtje, donker of zelfs zwart haar en vaak donkere ogen, Hahaha (nu lach ik Hitler en c.s. hartelijk uit met hun valse aanname van blauwe ogen en blond haar).
    ICH BIN EIN INDO ! En wij zijn de grootste bevolkingsgroep in deze wereld.

    • P.Lemon zegt:

     @ toch de enige ware Indo’s zijn.

     # Bijvoorbeeld ? Lezen als een Indo v Pamela Pattynama
     *** Indo’s kunnen weleens wat overeenkomstige hebben, maar de onderlinge verschillen overtreffen de gelijkenissen met gemak. Goed, ik geef toe:
     er is wel iets dat Indo’s gemeen hebben. Welgeteld zijn dat twee dingen: ten eerste delen polder-Indo’s Indië als hun land van herkomst en ze kunnen, ten tweede, bogen op een omvangrijk archief aan verhalen. Die twee dingen, het land van herkomst en het gedeelde erfgoed van verhalen, bepalen wellicht hun collectieve, maar niet hun individuele identiteit.
     Laat ik het dus maar ronduit zeggen. Ik geloof niet in een Indo-literatuur die alleen door Indo’s gelezen, geschreven en begrepen kan worden. Dat komt omdat ik niet geloof in de Indo-identiteit.
     Waar het mij nu om gaat is dat het bij de imaginaire wereld van de literatuur niet in de eerste plaats gaat om de afkomst van de auteur. Het is niet de raciale identiteit
     van de schrijver of schrijfster die haar/zijn werk automatisch Indo-Indisch maakt. Het Indische zit niet in de literatuur. Het Indische zit in het lezen: literatuur is niet Indo, maar wordt Indo door de manier van lezen. Het is met andere woorden een dialoog tussen de lezende Alfred Birney en de verhalen van Frits van den Bosch die verhalen tot Indo-verhalen maakt.
     Nog eens: het is niet de auteur maar de lezer die uitmaakt of een roman, een verhaal als Indo kan worden geduid. De lezer of lezeres kan een Indische betekenis toekennen aan een bepaalde tekst. Maar hij of zij kan dat niet zomaar doen. Zo’n betekenis kan niet zonder een zogenaamd Indisch interpretatiekader of de ‘Indo-blik’. Wie leest met een Indo-blik, leest ‘als een Indo’. Een Indisch kader of Indo-blik bestaat uit kennis van specifieke codes en context.
     https://www.dbnl.org/tekst/_ind004201001_01/_ind004201001_01_0005.php

  • Loekie zegt:

   Wat dacht je van: Indische Oceaan…?!

  • Ron Geenen zegt:

   En een Indo, geboren in Amsterdam met de naam Jeff Keasberry, schrijft ook in het Indonesische tijdschrift “Amerindo”. Weet alleen of dit nog bestaat, want ik heb het al een poosje niet meer gezien.

 7. Tolol zegt:

  De jeugd gebruikt graag afkortingen en zeg nou zelf het woord Indo is cool and fast ! Zal Pak Olive ,daar in Californie wel vreemd in de oren klinken ,als ze hem uitmaken voor “” Cool and fast “” maar dit klinkt altijd nog beter dan “” Oud en afgedankt “” Als die Indonesische jongeren weet krijgen van die vlaggen van Pa Phefferkorn ,Indo vlag met Pentjak Silat symbolen ,zullen ze elkaar verdringen om ook zo,n vlag te bemachtigen .,Ja die mensen uit India noemen zichzelf ook Indisch ,zouden ze weet hebben van “” De Indische kwestie ?””

  • Arthur Olive zegt:

   @Zal Pak Olive, daar in Amerika wel vreemd in de oren klinken, als ze hem uitmaken voor “Cool and fast” maar dat klinkt altijd nog beter dan “oud en afgedankt”@

   Inderdaad, ik zie mezelf niet als “Cool” want cool ain’t so hot en wat “Fast” betreft, nee ik slenter liever figuurlijk en letterlijk, dat doe ik nu zelfs meer nou dat ik oud en afgedankt ben.

 8. Wal Suparmo zegt:

  De INDO RAS zal misschien niet meer dan 10 jaren van nu af.NIET MEER BESTAAN. Nogmaals SLAMET DJALAN NJONG!

  • RLMertens zegt:

   @WalSuparmo; ‘niet meer bestaan etc.’ _ 2 Kleinzonen net terug uit Indonesië vertelden juist dat ze diverse Indo voetballers daar zijn tegengekomen. Vertelden vol trots dat ze Indo’s zijn. Weliswaar Indonesiër. Net als hier, toch. Indo’s met de Nederlandse nationaliteit. Zo ook in de USA en overal ter wereld. Zo lang er spekkoek bestaat en vooral gegeten wordt, blijven er Indo’s zijn!
   note; Hema, Amstelveen verkoopt nu al spekkoek! Van uitstekende kwaliteit; lekker romig, zacht zoet, niet te droog. Zoals de meeste Indo’s het zijn!!!

   • Loekie zegt:

    Hema moet helemaal geen spekkoek verkopen. Een toko verkoopt toch ook geen halve warme worst? Ieder het zijne. Moet niet overdreven worden die (culinaire) integratie.

    • .Tolol zegt:

     Niet zo ouderwets Loekie ,het is 2018 (!) De Hema verkoopt al Gado-Gado,Nasi Goreng en Bami Goreng ,kan spekkoek er ook wel bij ,het zou pas van moed getuigen als de Hema Doerian gaat verkopen .

    • Ron Geenen zegt:

     @het zou pas van moed getuigen als de Hema Doerian gaat verkopen .@

     En het zou van moed getuigen wanneer je de Indische hap uit de HEMA gaat verkondigen als echt lekker Indisch.

    • Jan A.Somers zegt:

     Hema heeft ook vers fruit. Wel aan de dure kant, maar ’s middags al afgeprijsd. Als een zaak veel afprijst is het normaal te duur.
     “nasi goreng van left overs.” Dat is inderdaad het beginsel!

 9. .Bert zegt:

  Ach die “” Indische Hap “” uit de supermarkten gewoon smakeloos ,haal weleens Nasi Goreng vandaar om ze zelf op te “” leuken”‘ Het Surinaamse meisje achter de kassa zegt dan verbaasd “” Meneer deze Nasi Goreng is helemaal wit ! “” Ja is waar ,ik gooi er kruiden bij en ketjap en uiteraard sambal ,smaakt dan nog een beetje .maar die van mijn moeder is 100x beter .

  • Ron Geenen zegt:

   @“” Meneer deze Nasi Goreng is helemaal wit ! “” Ja is waar ,ik gooi er kruiden bij en ketjap en uiteraard sambal ,smaakt dan nog een beetje .maar die van mijn moeder is 100x beter .@
   Ik ben er haast van overtuigd dat elke Indo, ook de man, beter nasi goreng kan maken dan die troep uit een of andere supermarket.

   • P.Lemon zegt:

    Nasi goreng feitelijk ontstaan uit overgebleven gerechten (restjes) van de vorige dag die bij elkaar gehusseld opgebakken wordt. En als je supermarkt nasi als basis gebruikt en restjes en andere verse ingrediënten toevoegt is het resultaat bijna hetzelfde.
    Om te ngiler ….. https://nl.pinterest.com/explore/nasi-goreng/

    • Ron Geenen zegt:

     Juist omdat Nasi goreng meestal uit overgebleven gerechten van de vorige dag en nieuwe witte rijst wordt gemaakt, is het zo makkelijk te maken. Ik had een tante Lucie, zus van mijn vader, in Den Haag. Kwam wel eens bij haar op bezoek. Dan vraagt ze altijd, Ron, heb je een beetje honger?
     Dan maakte ze nasi goreng van left overs. Maar ze leerde mij ook de basis. Uitje, knoflook in wat olie fruiten. Dan trasi en liefst een paar verse lomboks, fijn gesneden. Dan een ei er doorheen als roer ei en mengen. Dan pas de overgebleven restjes van de vorige dag, wat maar ook, er doorheen, vervolgens de rijst en naar smaak wat ketjap.
     Tegenwoordig haal ik bij de chinees in de Hongkong Plaza BBQ pork en in de Vietnamese supermarket/visboer grote oedang, plus boksoy en verse lomboks. Afgelopen donderdag nog met vrouw gegeten.

 10. bokeller zegt:

  In het oude Indië mocht je geen Nassi goreng
  eten ,bijv. bij ’n malaria aanval.
  Het eten daarvan is koorts opwekkend en ik
  hou me er nog steeds aan.
  siBo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.