Could violence against the ethnic Chinese in Indonesia happen again? 

This month marks 20 years since the fall of the authoritarian New Order government and its leader of more than three decades, Soeharto. After months of economic and political turmoil, mass rioting, looting, assaults and murder broke out in cities across the archipelago on 12-15 May, including in Jakarta, Solo and Medan.   In the midst of the widespread violence in these cities, rioters targeted property and businesses largely owned by ethnic Chinese Indonesians, a minority of less than 2 per cent of the Indonesian population but disproportionately represented in its trading and small business sector. Indonesia at Melbourne

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Could violence against the ethnic Chinese in Indonesia happen again? 

 1. Wal Suparmo zegt:

  De Chinezen in Inonesia zijn een minoriteit maar in de economie zijn ze de majoreit. En handelen ook naar hun eigen belang dat wil zeggen in ogen van de Indonesier, niet nationalistisch wat de oorzaak is van de conflikten

  • P.Lemon zegt:

   @ niet nationalistisch…

   Tja waar hoorden we dat meer…??

   ***Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor de hachelijke positie van de Chinezen. Op de eerste plaats is er hun etnische en religieuze afkomst, die is meestal anders dan die van de gemiddelde Indonesiër en deze gedachte is door de tijden heen gevoed, waardoor veel Indonesiërs de indruk hebben gekregen dat hun loyaliteit nog steeds in China ligt, al wonen de meeste Chinezen al generatielang in Indonesië. Het feit dat de Chinezen zo weinig politieke invloed en bescherming hebben gehad heeft het extra makkelijk gemaakt om hen als zondebok te zien. Doordat Suharto zo de nadruk legde op assimilatie, kreeg de bevolking de indruk dat de Chinese cultuur en achtergrond iets negatiefs was. Zijn politiek isoleerde hen nog verder. Het feit dat veel Chinezen in zaken zijn, waarbij sommigen zeer succesvol zijn, heeft hen als apart gekenmerkt en veel Indonesiërs zijn opgegroeid met het idee dat de Chinezen niet willen integreren
   https://mens-en-samenleving.infonu.nl/internationaal/114316-chinezen-in-indonesie.html

 2. bokeller zegt:

  Zijn de Peranakan Chinezen nu Indonesiërs of niet.
  zie Elsevier over dubbele nationaliteit van de Nederlanders.
  https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/blog/2017/07/dubbele-nationaliteit-is-naief-en-oneerlijk-525315/
  siBo

  • Jan A.Somers zegt:

   Vóór de oorlog waren er voor hen al drie mogelijkheden: Onder de regelgeving van Inlanders, van Vreemde Oosterlingen of van Europeanen. Dat gaf ook een duiding voor hun (enkele) nationaliteit. Volgens mij moesten zij ook Warga Negara worden, met een Indonesische naam. Maar daar weet onze heer Wal Suparmo meer van.

  • Ron Geenen zegt:

   De vijfde Colonne? Ja, ik kan en mag geen twee nationaliteiten hebben. Nu maakt het voor mij persoonlijk niet veel uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.