Marion Bloem: Wat ik bij Pauw had willen zeggen over het Indische leed

Marion Bloem: Wat ik aan tafel bij Pauw had willen zeggen over het Indische leed
Ik zal u, die de moeite neemt dit relaas te lezen, verklappen waar ik aan denk als ik die 2 minuten stilte in acht neem. Ik heb het Jeroen Pauw gisteravond niet gezegd. Ik wist dat ik zou gaan huilen als ik het zou zeggen.
Het is donderdag 3 mei, gisteravond was ik bij Pauw, over 4 mei, en ik heb het niet goed gedaan; het had veel beter gekund, maar ik ben beter met de pen dan met de mond.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

41 reacties op Marion Bloem: Wat ik bij Pauw had willen zeggen over het Indische leed

 1. Boeroeng zegt:

  Zie het gesprek … in het begin van de uitzending 2.55 min
  https://pauw.bnnvara.nl/media/383982

  Zegt Pauw op 11.45 minuten dat Indonesiërs in 1945 een Nederlands paspoort en Nederlandse identiteit hadden ?
  Oei….. dat was niet zo.
  Nederlanders geboren te Indië hadden ook geen Nederlands paspoort vaak. Maar wel opgegroeid in Indisch-Nederlandse kringen. Nederlands…. maar dan tikeltje anders in het verre Holland

  • P.Lemon zegt:

   @ dat Indonesiërs in 1945 een Nederlands paspoort en Nederlandse identiteit hadden ?

   Je zou zeggen dat Pauw als presentator/journalist zelf en z’n redactieteam zich degelijk hebben voorbereid om niet zo te blunderen over de verschillende bevolkingsgroepen in de voormalige kolonie. Die verdeling tussen Europeanen ,Oosterse vreemdelingen en Inlanders/inheemsen wordt kennelijk niet begrepen. En helemaal geen snars dat ze Nederlands onderdaan( paspoortloos) waren. Extra moeilijk wordt het dat er witte(totok en blanda) en gekleurde met Aziatische trekken …Indische Nederlanders in het Tropenland woonden (met en zonder paspoort). Tja dan wordt alles maar versimpeld tot ze komen uit het huidige Indonesië en we noemen die kleurlingen maar Indonesiërs.

   • e.m. zegt:

    @Je zou zeggen dat Pauw als presentator/journalist zelf en z’n redactieteam zich degelijk hebben voorbereid om niet zo te blunderen over de verschillende bevolkingsgroepen in de voormalige kolonie.@

    — Dag Pak Lemon, ligt het echt alleen aan de ‘boodschapper’ ?

    • PLemon zegt:

     @Pak e.m.
     Boodschapper Pauw&team sluiten aan in de rij van andere collega’s in de media die elkaar papegaaien over de tropische Nederlander. Maar evengoed is die tropenmens bezig met een innerlijke worsteling over z’n identiteit die meervoudig kan zijn tov zijn medeburgers met alleen ‘witte’ roots’. Als er naar wordt gevraagd moet die het ook maar duidelijk kunnen uitleggen hoe de vork in de steel steekt.

    • Jan A.Somers zegt:

     Dat is voor de massa kijkers in Nederland allemaal toch niet interessant. Die willen alleen maar een beetje ramptoerisme, op de buis is dat veiliger dan om de hoek. Met als enige opmerking: er was weer niets op TV. Het dringt niet eens tot ze door. Maar vanavond: “Gelukkig mag je even stil zijn…….”.

  • Anoniem zegt:

   Zelfs bij informatie speciaal voor kinderen gaat het mis:
   https://wikikids.nl/Nederlands-Indi%C3%AB

   • Bert . zegt:

    @Anoniem Ha ha ha ,goed opgemerkt Anoniem ! Het is wel een koffieboon ,die dit lesje voor de kleine anaks heeft geschreven ,hij schrijft de Japanners sloten de Nederlanders en Indonesiers op in Jappenkampen ,nou zou ik zeggen alle Nederlanders en alle Indonesiers ? Dan heb je dus 60 miljoen mensen in die kampen ( toen ter tijd 60 miljoen Wat zal het stil op straat zijn geweest tussen maart 1942 en augustus 1945 in dat mooie Indie .

 2. Loekie zegt:

  Blablablabla…!
  Gaat erom dat je heel goed weet dat je in een programma als Pauw maar een paar minuten hebt om je punt te maken. Als je weet dat je geen vlotte spreker bent, als je weet dat je hoofd er helemaal niet naar staat om in zo’n programma te verschijnen, als je weet dat je eigenlijk niet weet waar het om gaat bij de demonstratie, als je weet dat je jezelf eerst moet afvragen of jij wel degene bent die over het onderwerp iets moet zeggen….zeg dan dat je niet komt en blijf thuis!
  Maar als je wel gaat, je slaat een hoop onzin uit en daags daarna heb je heel veel woorden nodig om te zeggen wat je had willen zeggen, wat je had moeten zeggen en wat er allemaal aan de hand was en is binnen en buiten de familie enz., dan zou ik zeggen: ga zoiets doen als een kookboek schrijven.

  • Boeroeng zegt:

   Loekie..
   Je bent weer verzuurd bezig.
   Iemand anders is weer slecht en erg fout.

   • Loekie zegt:

    Hoezo verzuurd? Ben erg vrolijk.
    En het kan toch dat iemand compleet de mist in is gegaan? Dat kan dan toch gezegd worden? Dat is het risico van het vak: Als je op tv komt, als je muziek maakt, gaat beeldhouwen, wat maar ook, dan kun je lof krijgen…of kritiek.

  • Patrick zegt:

   mag ik zeggen dat u nu heel verstandige dingen zegt. Wat een bandiet is die mevrouw Bloem. En wat doet ze na de blamage op de nationale televisie? Gewoon nog een schepje er bovenop. Het beroerde optreden is de schuld van alles en iedereen, behalve mevrouw Bloem, aldus mevrouw Bloem. Illustratief voor haar zelfreflectie is dan ook haar opmerking dat (bekende) Indo’s haar nooit publiekelijk hebben verdedigd. Vind je het gek? Elke weldenke Indo laat het wel uit zijn kop om op – nb – de vooravond van de Nationale Dodenherdenking, de dag die ons uitzonderlijk dierbaar is, de gemeenschap voor het oog van onwetend Nederland zo te beschadigen.

 3. e.m. zegt:

  Ik oordeel niet over Bloems bovenstaande toelichting, maar ben het er wel mee eens dat ze buiten de context valt van de Pauw-uitzending . . .

 4. Ron Geenen zegt:

  @———Ik draag het grote Indische verdriet in mij. Het is mij met de rijstlepel ingegoten. Ik tors het verdriet van de hele Indische gemeenschap als ik me erin verdiep en erover schrijf. Ik voel de pijn van al die mensen die mij hun ervaringen ooit hebben toevertrouwd, Ik voel hun machteloosheid toen ze moesten kiezen.
  Indische mensen hebben geen natie om op terug te vallen. Omdat zij zich Nederlander voelen en vanaf hun geboorte trots zijn op het Nederlandse paspoort alsof het een soort diploma voor een zwaar examen was, is het extra pijnlijk voor ze dat hun geschiedenis ontbreekt in het collectief geheugen van deze samenleving.
  Het collectief geheugen van de Indische Nederlanders wijkt af van het collectief geheugen van de ‘blanke’ Nederlander. Daar wringt de schoen. Als je telkens opnieuw moet uitleggen waar je vandaan komt en waarom je hier bent, als je als kind hebt ervaren hoe je ouders verdriet of woede ervoeren omdat hun traumatische ervaringen werden ontkend of op zijn minst niet erkend, dan voel je je in zo’n land eigenlijk niet echt thuis, maar is er ook geen ander land waar je naar toe zou kunnen gaan, waar je je wel thuis zou kunnen voelen. In dat land waar jouw ouders geboren zijn, ben je nog meer vreemde dan je hier in dit land bent. En het collectief geheugen van dat land wijkt nog veel meer af.———-@

  Ik kan me verenigen met het complete schrijven van Marion Bloem. Natuurlijk ook omdat zij het nichtje is van mijn vrouw. Maar het stuk dat ik heb uitgeknipt moet ik toch gedeeltelijk tegenspreken. In de jaren 50/60 vertrokken een paar tienduizenden (lees tussen de 30000 en 60000) naar de USA. Het Indie waren ze kwijt en Nederland wilde om een of andere reden hun niet. De meesten hebben hun draai gevonden en zijn gelukkig in hun nieuwe vaderland. Om de woorden van de Indo filmster Norman de Buck te gebruiken: De dag dat ik Amerikaan werd, was de gelukkigste dag in mijn leven. Voor mij was de aankomst in Nederland een stapje vooruit in vergelijking met het Indie/Indonesie van voor 1950. Maar mijn leven in Californië was een zeer grote sprong beter. Ben zeer blij dat ik een kans kreeg en dat ik die heb gegrepen.

  • bokeller zegt:


   siBo

   • Ron Geenen zegt:

    Thank you, Bo. I have no doubt that it will be a great weekend. Especially about the weather. The coming 14 days it will be constant around 27 to 28 degrees, hardly no wind and a blue sky.

  • Patrick zegt:

   “Ik kan me verenigen met het complete schrijven van Marion Bloem. Natuurlijk ook omdat zij het nichtje is van mijn vrouw.” Hier: u bent niet onafhankelijk. Alle trotse Indo’s (hier in NL), die ik tot nog toe heb gesproken, schamen zich kapot. Dat u het even weet!

   • Bert de Amsterdammer . zegt:

    Tja beste Patrick ( De enige ECHTE autochtoon op deze site ) wat verwacht je dan ,dat de hr Geenen het nichtje van zijn vrouw afvalt ? Nou ja krijgt de hr Geenen een klewang in zijn rug van zijn vrouw .Nee hoor Ron Geenen is terecht solidair met Marion Bloem ,ik snap ook werkelijk niet waar deze ophef allemaal over gaat .Waarom moeten die trotse Indo,s zich schamen ??? Het enige wat mij opviel was dat Marion wel erg met een Nederlands accentje sprak ,een beetje zoals koningin Beatrix spreekt ,geeft niet tidak apa apa maar ik had liever gezien dat ze zich wat Indischer voordeed ,ja inderdaad een beetje meer tante Lien ,doe ik ook als ik een kratje bier op heb in de kroeg ,lijk ik Tjalie Robinson wel ,allemaal lachen ! En dat is het beste Patrick niet alles serieus nemen ,lachen kerel we leven maar 1x salam dari Amsterdam .

    • Guus zegt:

     Exact: “lachen kerel we leven maar 1x”. De derde en vierde generatie Indo’s zullen niet toestaan dat mensen van de tweede generatie het levenswerk van onze 1e generatie zo bij het grofvuil zet. Belachelijk dat sommige niet inzien hoe schadelijk het optreden van Bloem voor ons is.

    • Ron Geenen zegt:

     @. Belachelijk dat sommige niet inzien hoe schadelijk het optreden van Bloem voor ons is.@

     Die schade is al ruim 70 jaren aan de gang. Zie de geschiedenis, zoals de Backpay. Wat hebben de Indo’s in het algemeen bereikt? Het enige is intern aan het ruziën. Samenwerking? Wat is dat?

    • Ron Geenen zegt:

     @Bert, Ook ik bent het niet overal mee eens, maar zoals je het al zegt, veel drukte om weinig. Mij is het ook opgevallen dat haar Nederlands typisch Hollands of Nederlands klinkt. Misschien wel normaal als je zowat je hele leven in Blanda Country woont. Hier in Ca is het goed te merken. Soms brengen de Indo’s hier hun bezoekende familie uit NL bij onze kumpulan. Het is dan goed te horen aan hun taal dat ze uit NL komen. De Indo’s hier spreken anders Nederlands. Als vroeger.

   • Ron Geenen zegt:

    @Alle trotse Indo’s (hier in NL), die ik tot nog toe heb gesproken, schamen zich kapot. Dat u het even weet!@
    Patrick: U mag zeggen wat u wilt, want dat is de vrije meningsuiting die u heeft. Maar u als trotse Indo, waar was u bij de demonstratie afgelopen week bij de Dam? Op deze site I4E je ventileren is erg makkelijk, maar wat doet u voor de Indo in het algemeen? Show me your track record!

    • Loekie zegt:

     “Maar u als trotse Indo…”
     Nou, trots kan ook inhouden dat je je heel bewust verre houdt van gemarcheer door de stad, met geroep, met geschreeuw, met gebedel e.d.

    • Ron Geenen zegt:

     Trots kan van alles inhouden en is vaak persoonlijk. Zoals de Indo’s die besloten in de jaren 60 Nl te verlaten en opnieuw een toekomst op te bouwen in de VS. De meesten zijn daar goed in geslaagd.

    • Bert de Amsterdammer . zegt:

     @Ron Geenen .Ach Ron djangan repot mas ,Patrick en Guus zijn 2 vriendjes ,ja ik ben ook niet op mijn kelapa gevallen ,je schrijft aan Patrick “” Show me your track record !”” Nou si Patrick weet niet eens wat dat betekent ! ( Ik trouwens ook niet ) Ach een gezindheid onder Indo,s forget it ! En die onzin wat si Guus uitkraamt over die derde en vierde generatie ,ik zou zo zeggen vriendelijke vriend ,ga eens bij je zelf te rade ,Guus en Patrick ik merk wel dat jullie het goed menen maar woorden zijn maar woorden ! DOE OOK WAT !!!!!!!! Wat ik zelf doe ? Ik ben actief in de opvang van vreemdelingen en ook Indonesiers en help ze waar ik ook maar kan !

    • Ron Geenen zegt:

     Dat Patrick en Guus vriendjes zijn is goed. Heb er helemaal geen commentaar op.
     Track record = Wat hebben ze in het verleden zelf gedaan voor de(Indo) gemeenschap.

    • Jan A.Somers zegt:

     “opnieuw een toekomst op te bouwen in de VS.” De meesten hebben dat overigens in Nederland gedaan en zijn er ook goed in geslaagd. Ik ben er niet trots op hoor, gewoon de mogelijkheden benut. En hard ervoor gewerkt. Gewoon in Nederland. Waar ze normaal Nederlands spreken met elkaar.

    • Ron Geenen zegt:

     @Gewoon in Nederland. Waar ze normaal Nederlands spreken met elkaar.@

     Ben blij dat u daar gelukkig bent en het er heeft gemaakt. Wij zijn beiden de 80 gepasseerd. Maar er is een groot verschil tussen, waarschijnlijk, uw lichaam gestel en de mijne. Mijn lichaam kan er niet tegen de vries koude, regen en stormen met windkrachten van 7 tot 11. Heb enorme last van koude handen en voeten.
     In Nederland had ik ook een goede baan bij een Ingenieurs bureau en werd er beter betaald dan bij de gemiddelde NL bedrijven. Maar aan het eind van de maand bleef er van iedere gulden weinig over. Immers wij, mijn echtgenote en ik, werkten beiden, hadden geen kinderen, en werden extra belast. Vanwege het Nl klimaat had je ook extra kleren nodig, winterjassen, regenjassen, schoenen, enz.
     In California daarentegen schijnt de zon ongeveer 90% van het jaar. Mijn lichaam houdt daarvan. Ik kom daardoor tot bloei. Ik geniet. Daarbij blijkt dat van iedere dollar die ik verdiende, hier veel meer overhield, want uncle Sam nam er veel minder van af. Ik kon me veel meer permitteren.
     Daarnaast werden mijn winter kleren antieke relikwieën, want ik had ze niet meer nodig. Heb geen regenjas meer, enz. Loopt de laatste kleine 20 jaren in korte of lange spijkerbroek en een T-shirt en op blote voeten in sandalen. Heb haast geen geld nodig voor kleren. Houd dus veel geld over dat ik in NL zou meten uitgeven, waarbij ik ook nog zwaarder zou zijn belast.
     Toen ik hier in 1981 aankwam, kreeg ik een contract voor 2 jaren. Na ongeveer 15 maanden, werd ik bij een van de hoogste bazen geroepen. Mij werd toen een permanente positie, inclusief een promotie, aangeboden, als ik wilde blijven. Zij zouden zorgen voor permanente groene kaart en al dies meer. Gedurende mijn eerste 15 maanden heb ik intussen bovenstaande vergelijking met Nl kunnen maken. De beslissing was dan ook voor mij zowel voor mijn vrouw niet zo moeilijk. Een groot gedeelte van mijn familie zat al sinds de jaren 60 in SoCal en mijn vrouw, als wees, had geen directe familie.
     Conclusie: Na bijna 14 jaren, meest ellendige, in Indonesie, ruim 30 jaren niet altijd even plezierige in Nederland, nu ongeveer 37 jaren in California, kan ik de balans gemakkelijk opmaken. Het maakt niet uit waar je woont, als je er maar gelukkig bent.

 5. Margriet Hartman Kok zegt:

  Beste lezers,
  Vandaag is het 4 mei, dodenherdenking.
  Zoals Marion al zei, wanneer je je ogen sluit in de twee minuut stilte, weet en hoort niemand wat je voelt en denkt.
  Gelukkig mag je even stil zijn…….
  Mijn intentie naar alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog is, liefdevol met een traan in mijn hart.
  groet van een indisch meisje
  Margriet, geboren in vrijheid.

  • Ron Geenen zegt:

   Beste Margriet, dank je wel voor het medeleven. Persoonlijk heb ik 23 familieleen verloren en mijn echtgenote is als kind wees geworden en alle familieleden is zij kwijt. In dat opzicht ben ik egoïstisch en denkt vandaag alleen aan hen.

   • Arthur Olive zegt:

    Heer Geenen, ik heb gedurende de jappen en de Bersiap tijd 3 naaste familieleden verloren. Ik zou me echter niet kunnen indenken hoe u zich voelt met 23 in uw familie en vooral uw echtgenote. In dat opzicht is het heel normaal dat u alleen aan hun denkt.

  • bokeller zegt:


   siBo

   • Ron Geenen zegt:

    Dat klopt wel een beetje. De realiteit is voor de mensen die daar naar toe zijn gegaan, wonen en kansen grijpen. De fantasie is voor de mensen die er over hebben gehoord/gelezen.

   • Arthur Olive zegt:

    California where, with a little luck and hard work, fantasy became reality for most Indo’s here who took the chance and had faith in the unlimited possibilities this State had to offer.

 6. Boeroeng zegt:

  Marion Bloem schreef in dit artikel

  Ik zou aan de Indischen in Nederland willen vragen: “Blijf kalm, en lach met mij mee. Je kunt beter om domheid lachen, dan zo dom zijn je mee te laten slepen in een lelijk gevecht dat nergens toe leidt. Als ik iets van mijn Indische achtergrond wil doorgeven, dan is dat de zelfspot van mijn Indische familie die, zoals ik heb gezien, iedereen overeind hield.”

  Dus niet met boosheid maar met mededogen over hun onwetendheid, wil ik kijken naar de Nederlander die nog altijd zijn eigen (koloniale) geschiedenis en de gevolgen ervan niet kent. Ik doe niet mee aan die polarisatie, zoals op Twitter, zoals aan tafel in nieuwsshows vaak gebeurt. Ik doe niet mee aan zinloos verbaal geweld, want ik vind dat net zo schadelijk als fysiek geweld.

 7. Huib zegt:

  Na deze mooie woorden van Marion Bloem rest mij zoals de Amerikaan zegt: “I say AMEN to that.”

 8. Jéwé zegt:

  “Dus niet met boosheid maar met mededogen over hun onwetendheid, wil ik kijken naar de Nederlander die nog altijd zijn eigen (koloniale) geschiedenis en de gevolgen ervan niet kent. Ik doe niet mee aan die polarisatie, zoals op Twitter, zoals aan tafel in nieuwsshows vaak gebeurt. Ik doe niet mee aan zinloos verbaal geweld, want ik vind dat net zo schadelijk als fysiek geweld.”

  Als Indo én Nederlander ergerde ik me enorm aan de woorden van de schrijfster. Bovenstaande kwoot illustreert meteen ook waar die ergernis in zit. Aan de ene kant zegt M.B. dat ze met mededogen wil kijken en niet mee wil doen aan polarisatie. Aa de andere kant doe ze daar niet alleen juist wél aan mee, ze veroordeelt hier in dezelfde zin ‘de ‘Nederlander die zijn eigen -koloniale- geschiedenis en de gevolgen ervan niet kent’. Een stevige trap ná, voor iemand die niet wil polariseren en veroordelen!

  Als gepensioneerd leraar Nederlands, vind ik dit soort uitspraken bijna net zo erg als haar vreselijk beroerd geschreven romannetjes….

  • e.m. zegt:

   Ja, ze heeft onlangs ook in Italië een oogoperatie ondergaan. Wel knap eigenlijk, ondanks dat je @vreselijk beroerd@ bent, toch boeken te kunnen blijven schrijven. Wellicht met dank aan pijnstillende medicatie.

   Ik meen dat alleen de aangehaalde quote helemaal foutloos is; d.w.z. vrij van schrijf- en spellingsfouten.

  • Boeroeng zegt:

   Marion Bloem heeft het over dat politiek geschreeuw op twitter en dergelijke van grof, groffer, grofst.
   Als statement van een boze burger op zich… of direct gericht aan een andere burger, al dan niet boos.
   Met dit schrijven doet ze daar inderdaad niet aan mee.
   Ze formuleert haar kritiek direct, duidelijk maar netjes…. niet grof en onnodig kwetsend.

   Het zijn feiten dat vele Nederlanders de eigen -koloniale- geschiedenis en de gevolgen ervan niet kennen of onvoldoende.
   Hoezo is dit benoemen een trap na ?

 9. bokeller zegt:

  Gelukkig kan dat wel op deze bijzondere
  site van Boeroeng Indisch4ever,zonder
  tt-ovt-bot -ppd en andere beroerde tijden
  siBo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.