Studenten geëvacueerd vanwege gasgeur, oorzaak blijkt doerian 

Een verdachte gaslucht veroorzaakte gisteren kortstondige paniek in een universiteit in Melbourne, Australië. Meer dan 500 studenten en leraren werden geëvacueerd toen de geur de lokalen binnendrong. De bron van de stank bleek echter niet gevaarlijk, maar gewoon bedorven fruit.  NOS

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Studenten geëvacueerd vanwege gasgeur, oorzaak blijkt doerian 

 1. George zegt:

  De stank van de doerian en de scheten, poeten, van de doerian eters doen doen een kudde varkens op de vlucht slaan.

 2. P.Lemon zegt:

  Rottend fruit?
  *** Door die stank bestaat er op vele plaatsen een verbod op doerians. Ze mogen bijvoorbeeld niet in een vliegtuig worden meegenomen en de betere hotels weren doerians. In Singapore zijn doerians ook verboden bij taxihaltes, in de metro en op de veerboten.
  Ondanks de unieke smaak bestaat er weinig gedetailleerde informatie over de chemische samenstelling van het romige vruchtpulp. Honderd gram pulp bevat ongeveer 28 gram koolhydraten, 2,5 gram proteïne en relatief grote hoeveelheden ijzer, vitamine B, C en E. De rijke smaak wordt enigszins benaderd door een mengsel van bananen en vijgen gekruid met ui en amandelen en overgoten met een dikke vanillesaus. Het meest stinkende deel van de vrucht is de harde schil en de stank is wel vergeleken met een mengeling van camembert, rotte eieren en terpentine en komt waarschijnlijk op rekening van zwavelverbindingen.
  Durio zibethenus, de wetenschappelijke naam van de doerianboom, verschaft ons enig inzicht in de prikkelende geur en de vermeende uitwerking van de vrucht, want zibeth is Latijn voor civet, een geurstof die uitgescheiden wordt door een aantal diersoorten en een belangrijk bestanddeel van vele parfums.
  Behalve als handvrucht heeft de doerian talloze andere toepassingen. Het gefermenteerde vruchtvlees vermengd met chilipepers en trassi (gefermenteerde vis- of garnalenpasta) levert de sambal tempoyak. In verscheidene doeriancentra van de regio, zoals Penang (Maleisië) en Davao (Mindanao, Filipijnen) zijn kleine industrieën die het vruchtpulp verwerken tot een pastei die als snoepgoed wordt gegeten. De rijpe vrucht wordt ook verwerkt in roomijs en er worden shakes van gemaakt. Een van de favoriete desserts in Thailand is kleefrijst met rijpe doerian in zoete kokossaus.
  http://www.sjonhauser.nl/doerians-vruchten-die-hemels-smaken-maar-hels-stinken.html

  • Ron Geenen zegt:

   Een week geleden nog met mijn aangetrouwde neef een doerian gekocht en heerlijk naar binnen verwerkt. Zodra je het eet, ruikt je het niet meer.

   • Arthur Olive zegt:

    Mijn Amerikaanse vrouw heeft een keer verse doerian (duren) voor mij gekocht.
    Haar hele auto stonk van binnen en ze werd er bijna misselijk van maar ze had het er wel voor over.
    Alleen doerian eten is niet zo leuk dus heb ik hem maar met Rene Creutzburg van de “INDO” gegeten. Dan kan je er ook over praten.

    • Ron Geenen zegt:

     @Alleen doerian eten is niet zo leuk dus heb ik hem maar met Rene Creutzburg van de “INDO” gegeten. Dan kan je er ook over praten.@

     Dat klopt. Mijn vrouw moet ook niets van de geur hebben. De vrouw van haar man vindt het gelukkig niet erg.

 3. Arthur Olive zegt:

  Waarschijnlijk is Andrew Zimmern in Nederland ook te zien op het tv programma “Bizarre Foods”.
  Hij eet van alles maar kon doerian niet inslikken.

 4. e.m. zegt:

  Dag Pak Olive, gefeliciteerd met de komst van uw newborn (achter)achterneefje Marshall Austin Chvojka !

  • Arthur Olive zegt:

   Pak E.M., ik dacht eerst Chvojka, who that.
   Via Google kwam ik er achter dat de moeder Serena Verbon van Beautylab was.
   Wist niet dat haar vriend Chvojka was. Tegenwoordig wil men niet meer trouwen en dat maakt het maar moeilijker om er achter te komen wie verre familie is.

   • Jan A.Somers zegt:

    “wil men niet meer trouwen ” Bij het nu populaire ‘geregistreerd partnerschap’ vindt u dezelfde gegevens. Alleen zonder de toestanden met de ambtenaar van de burgerlijke stand, zoenen, familie e.d. Alleen de naamgeving kan problemen opleveren. Mijn dochters hebben hun naam behouden en de kinderen enz. kunnen naar keuze anders heten. Bij onze kinderen in het buitenland kan het overigens ook moeilijk zijn. Zo voert mijn dochter in Zwitserland haar eigen naam als eerste, en de naam van haar man als tweede, zonder streepje.

  • Ron Geenen zegt:

   @Wie vragen heeft over zijn afstamming kan vanaf ­volgend jaar terecht in een centrum dat minister ­Vandeurzen opricht. Daarin wordt ook een DNA-databank ­ondergebracht. @

   Bo: Daar is echt een groot probleem, vooral voor de Indo. Ben o.a. te weten gekomen dat (my)heritage ook DNA onderzoek laat doen en aan de man tracht te brengen. Van Amerika en de Europese landen zijn er vermoedelijk genoeg gegevens, maar van Aziatische en voor ons belangrijk van Indonesie zijn er weinig gegevens. Je krijg dan een DNA met heel wat gegevens over Europa en daarnaast wordt alleen vermeldt dat er sporen van Azie zijn. Ze bezitten geen databank van de Javaan, Maleier, Molukker, Batak, Balinees, Atjeher, Minang mens, Nias, enz Als Indo krijg je het dus nooit compleet. Als dat wel was geweest, had ik het al lang gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.