Molukkers maken herdenkingswandeling

Voor de vierde keer is zaterdag The Walk gehouden, een wandeling van Rotterdam naar Krimpen aan den IJssel die in het teken staat van de komst van de eerste Molukkers naar Nederland in 1951. De wandeling van 14 kilometer begon bij de Lloydkade en ging naar de stichting UMAM in Krimpen. De Lloydkade was destijds een van de locaties waar de schepen met Molukkers aanmeerden. Met de wandeling is ook geld ingezameld voor een nationaal Moluks monument aan de kade.    RTV Rijnmond

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Molukkers maken herdenkingswandeling

 1. Wal Suparmo zegt:

  Goede sublimatie voor hun.

 2. Wal Suparmo zegt:

  Volgens zeggen zijn er 45000 Molukers in Holland die hun eigenstaat willen hebben( RMS) tegen 4,5 millioen die in de Moluken wonen. Nu maar happy-happy met vlagen opsteken en voor soldatjes spelen.

  • bokeller zegt:

   Wal Suparmo zegt:
   25 april 2018 om 10:34
   ### nu maar happy-happy met vlagen opsteken en voor soldatjes spelen###

   Het kan hier gelukkig, maar kan 1(één) van de 4,5millioen aldaar dat ook?

   https://www.bing.com/videos/search?q=johan+teterissa+you+tube&&view=detail&mid=49F2E2CD8887596BC5D049F2E2CD8887596BC5D0&&FORM=VRDGAR
   EN
   https://www.amnesty.org.uk/indonesia-johan-teterissa-torture
   Johan Teterissa
   siBo

   • e.m. zegt:

    Ach, Bapak Keller vergeef het de man. Hij weet misschien niet beter (@volgens zeggen@). Je hoeft ook niet per se intelligent te zijn om domme opmerkingen te maken. Vadertje Tijd heeft daar verder ook lak aan!

    Er waren 4000 ex-KNIL militairen. Naast Ambonese, ook van Babarese, Ceramese, Chinese Harukese, Javaanse, Keiese, Madurese, Menadonese, Saparuaanse, Tanimbarese en Timorese komaf.

    Die 4000 vormden de 1e generatie in Nederland. Ze zijn heengegaan en hebben zich vermenigvuldigd; pfff … en hoe! Een puberneefje is in 2014 op te jonge leeftijd met een Nederlands/Hindostaanse inmiddels aan de 5e generatie in Nederland begonnen.

    Als 2e generatie ben ik ontzettend blij dat ik, ondanks het grote verdriet van mijn Aborese ouders (34 en 30 jaar) -neffer kum bek- in Nederland ben terecht gekomen. Heb mijn gezondheid, geletterdheid, welzijn en welbevinden geheel en al aan Nederland te danken; et à Dieu zouden vader en moeder ongetwijfeld aangevuld hebben, (als ze Frans in plaats van Arabisch op de Gouvernementsschool hadden geleerd;). Hoewel Ambonborn beschouw ik het voormalig Zeeuwse eiland Walcheren als ‘mijn roots’.

    Ben wijlen mijn ouders dus dankbaar voor de keuzes in hun leven. Zouden er nog in leven zijn van de 1e generatie? In mijn Molukse Woonwijk -van ooit 1200 zielen- niet één meer. In mijn Koenen Woordenboek staat bij “herdenken”: 1. zich weer in de gedachte brengen; 2. de herinnering vieren, vaak op een plechtige manier.

    In Indonesië herdenken ze schijnbaar niet. Alhoewel … dat beeld van die Zeeuwse fotografe in carnavalskostuum verschijnt weer op mijn netvlies.

    Van de 50.000 Nederlanders van Molukse d.w.z. van Ambonese, Babarese, Ceramese, Chinese Harukese, Javaanse, Keiese, Madurese, Menadonese, Saparuaanse,Tanimbarese en Timorese afkomst, is minstens 75% (driekwart) geboren en getogen in Nederland. Hebben Nederland als vaderland en het Nederlands als moedertaal?

    Heb dochterlief -Nederlandse moeder- altijd voorgehouden: “Jij bent Nederlandse en je vader is van Moluks/Aborese afkomst.”

    Oh … over herdenken gesproken –hier kan het gelukkig wel- nog even controleren wanneer ik de vlag moet strijken . . .

    • Jan A. Somers zegt:

     Dit vond ik nou het leuke van I4E. Verhaal! Gewoon uit het hart gegrepen! Niks exacte wetenschap! Jammer dat ik me altijd laat verleiden tot herstelpogingen. Daar ben ik eigenlijk te oud voor. En is deze plek daar ongeschikt voor. Maar wel met een uiterst tolerante kepala kampong.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Zeeuwse fotografe in carnavalskostuum ” Einde van de verzuiling! Katholiek feest in de Zeeuwse biblebelt! En een SGP-meVROUW in de gemeenteraad. Reuring op de begraafplaatsen, ze draaien zich allemaal om in hun graf.

  • Mevr. T. Verstegen zegt:

   De heer Suparmo, laat wel vaker een steekje vallen als het gaat om de juiste informatie!

 3. Wal Suparmo zegt:

  Nederland Indie de nu NKRI(Indonesische Eenheid Staat) ,was toch door de Nederlanders opgeboud en zelf de eenheids taal( lingua franka) Er zijn drie maal meer Javaanse/Sundanese KNIL soldaten die dood zijn gegaan voor/indienst van Holland(vooral in Atjeh) dan allle Ambonesen( Molukers bij elkaar) .Waarom moeten ze een eigen staat hebben. Dat natuurlijk mislukt is want er waren toen geen enkel Molukker met de rang van officier bij de KNIL. Omdat ze van de laagste klasse en educatie zijn in maatschappij( Tahia kwam later).Invergelijking met de vele Javaanse/Sundanese offieren ex BREDA.Als ze toch in Holland gelukkiger zijn.MENA MOERIA! Toegewenst

 4. e.m. zegt:

  P.S. (25 april 2018 om 14:18)

  Je hoeft ook niet per se jong te zijn om domme, of racistische opmerkingen te maken . . .

 5. Wal Suparmo zegt:

  Jammer genoeg helaas geen relevante opmerking.

  • Mevr. T. Verstegen zegt:

   U geeft vaker blijk van ‘domme opmerkingen’ in slecht Nederlands!

   • Jan A.Somers zegt:

    Toch wel aardig van de heer Wal Suparmo om in het Nederlands te schrijven. In BI zou ik het niet kunnen lezen.

    • Ron Geenen zegt:

     Als ik in een BI Toko komt, spreek ik altijd de mensen in het Engels aan. Immers een BI woord en je krijgt een waterval over je heen. In CA spreek ik 2 talen ; het Engels en het Nederlands. Het Nederlands ook als een afweer wapen. Mensen die aan de deur komen beantwoord ik altijd in het Nederlands. Die draaien dan altijd om en verdwijnen.

    • e.m. zegt:

     Jawel, maar domme opmerkingen blijven domme opmerkingen. Of het nu is in slecht Nederlands, ’t Maleis, Javaans, Soendaas, Alfoers, Boeginees, Battaks . . .

   • Ron Geenen zegt:

    Deze heer woont in Indonesie en probeert het Nederlands nog steeds. Probeert u eens zijn Indonesisch. Voor mij hoeft het niet, hoor.

 6. Huib zegt:

  In BI zou ik het niet kunnen lezen…zegt de heer Somers.
  Daar heb ik zo mijn twijfels over.
  Misschien bedoelt hij : In BI zou ik het niet kunnen begrijpen.
  Want BI is inderdaad heel wat anders dan PM. (=Pasar Maleis) uit onze jeugd.
  Of is dit nu weer djedar-djedoer? Moderne spelling jedar-jedur?

  • Jan A.Somers zegt:

   Van een lingua franca geëmancipeerd naar een volwassen taal! Ik heb vooral moeite met de vele achter/voorvoegsels. Gelukkig verstaan ze me in Indonesië nog wel met mijn (al gebrekkige) pasarmaleis. Of op Java mijn gebrekkige Javaans. Het moeilijkste is nog dat je, (trots!) je bahasa probeert te spreken, maar antwoord krijgt in het Engels waar die spreker weer trots op is..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.