Boeken

In ‘Daar werd wat groots verricht’, dat als ondertitel
‘De overdracht van een Indisch familiearchief’ zou kunnen dragen, vertelt Diederik van Vleuten over het leven van zijn oudoom, die zijn memoires niet schreef omdat hij zichzelf zo belangrijk vond maar besefte dat hij in een buitengewoon belangrijke tijd had geleefd.

Archieftopics over de gelijknamige theatervoorstelling.
TV-interview
trouw.nl: De geuren van de tropen, vogelgezang, racisme en superioriteitsgevoel: het staat allemaal in Diederik van Vleutens boek over oudoom Jan en diens leven in koloniaal Nederlands-Indië. Eerlijk, zonder oordeel.

Permafrost in de tropen, Han Deibert,
Bestellen bij uitgeverij Elikser.
Dit boek gaat over de gedeelde geschiedenis van Nederland, Nederlands-Indië en Indonesië en welke invloed deze ontkende geschiedenis nog steeds heeft op de moeite die we hebben om door te groeien naar een kleurrijke samenleving.
Indo’s zijn veelal geruisloos geassimileerd en hebben vaak moeite om de eigen identiteit te (her/er)kennen. We hebben een samenleving gecreëerd waarin we wegkijken van ons racisme en leven in de illusie van het tolereren van die ‘andere’ medelander, waardoor de polarisatie en angst steeds meer toenemen.


‘Helaas zal ik niet terugkomen zoals ik gegaan ben’
Brieven van soldaat Wim Konings 47-49
Lees verder.
Zie ook Omroep Gelderland.

.

‘Het geluid van de tropen’
In de debuutroman van Jan Wieringa uit Wehe-den Hoorn staan er twee uitgangspunten centraal: de handgeschreven lezingen van zijn grootouders en zijn interesse voor Nederlands-Indië in het begin van de twintigste eeuw.   Feit en fictie lopen door elkaar heen en nemen je mee in de cultuurverschillen, worstelingen en groei van de familie tijdens deze reis naar en verblijf in Nederlands-Indië.

Een kleine psychologie van het Molukker-zijn
Bram Latumahina
Het boek ‘Kleine psychologie van het Molukker–zijn’ geeft een diepgaande autobiografische beschrijving van de Molukker in Nederland. Zodra je dit boek uit hebt besef je pas hoe diep de band is tussen kind en ouder in de Molukse cultuur. Voor het eerst in Nederland wordt zo diepgaand en intiem het leven van een Molukker van binnenuit beschreven. Je zult mogelijk een traantje moeten wegpinken als lezer, of een lach niet kunnen onderdrukken

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.