11 mrt Indofilmcafé

Op zondag 11 maart 2018 vertoont IndoFILMcafé de Indonesische speelfilm ‘Kartini’ van regisseur Hanung Bramantyo.

De film gaat over Raden Ajeng Kartini, een historische figuur die leefde op Java aan het eind van de 19e eeuw. Kartini werd geboren in een aristocratische familie en in een tijd waarin vrouwen geen of weinig onderwijs ontvingen. Zij mocht echter wel tot haar 12e jaar de (Nederlandse) lagere school bezoeken waardoor ze goed Nederlands leerde spreken. Na haar 12e jaar werd ze thuis gehouden om haar voor te bereiden op haar huwelijk. In die tijd correspondeerde zij met Nederlandse penvriendinnen waaronder Rosa Abendanon. Na de geboorte van haar zoon in 1904 overleed zij, slechts 25 jaar oud.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

2 reacties op 11 mrt Indofilmcafé

  1. Jan A. Somers zegt:

    Onderwijsdirecteur Abendanon verzorgde de uitgave van de brieven van Kartini onder de titel ‘Door duisternis tot licht’. Zijn streven naar onderwijs voor vrouwen werd aanvankelijk niet door het gouvernement ondersteund; pas in 1913 werd in Nederland het (particuliere) Kartinifonds opgericht ten behoeve van het (Nederlandstalig) onderwijs aan Javaanse vrouwen. De Kartinischolen, naderhand wel gesubsidieerd, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de emancipatie van inheemse vrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.