3 mrt Stichting Nasi Idjo stopt na vijftien jaar


Stichting Nasi Idjo stopt na vijftien jaar
Indische stichting viert derde lustrum met afscheidsfeestje

De Indische organisatie Nasi Idjo stopt, na vijftien jaar bijgedragen te hebben aan het Indisch landschap van Nederland. Op zaterdag 3 maart viert de stichting samen met vrienden en donateurs, relaties en andere genodigden haar afscheidsfeest.
Gasten Wouter Muller, Lizzy van Leeuwen, Ricci Scheldwacht en Margaret Leidelmeijer leveren die middag een bijdrage aan het forumgesprek over ‘Indisch anno nu’.

Naast een korte terugblik door het bestuur op de afgelopen vijftien jaar en muzikale bijdragen van Ukelelelust en dj’s Ron & Richie, schept het door Nasi Idjo geïnitieerde forumgesprek een beeld van het huidig Indisch, cultureel-maatschappelijk landschap waar de stichting op lokaal, regionaal en landelijk niveau deel vanuit maakte.
Het bestuur – bestaande uit voorzitter Vaya Nijhof-Schippers, Paula Hinne, Theresa Kock en Iris Cousijnsen – ziet deze dialoog als een ijkpunt; waar stond de Indische gemeenschap vijftien jaar geleden? Waar staat ze nu? Maar vooral ook: is er in de afgelopen jaren iets veranderd op het gebied van Indisch bewustzijn en identiteit, integratie en overdracht? En hoe zichtbaar is dit buiten de Indische gemeenschap?

Over de sprekers
Het forumgesprek wordt geleid door journalist, redacteur en uitgever Paul Abels, die het gelijknamige boek bij de expositie Aanpassen! van stichting Nasi Idjo mee hielp redigeren. Als outsider binnen de Indische gemeenschap voelt hij de vier gasten en enkele bestuursleden op frisse wijze aan de tand. Ricci Scheldwacht, journalist bij HP De Tijd, NRC en Moesson en auteur van Echte hockeyers douchen niet (genomineerd voor beste sportboek 2015), en cultureel antropoloog en publicist Lizzy van Leeuwen (o.m. De Groene Amsterdammer) zijn deelnemende sprekers. Van Leeuwen schreef tien jaar geleden Ons Indisch Erfgoed – zestig jaar strijd om cultuur en identiteit.
De andere twee gasten zijn muzikant/singer-songwriter en Tubantia-columnist Wouter Muller en historicus Margaret Leidelmeijer. De laatste werkte mee aan onderzoeksprojecten voor onder meer het NIOD en Nationaal Archief en leidt sinds 2009 haar eigen bedrijf: Leidelmeijer, Historisch Onderzoek & Advies.

Over Nasi Idjo
Vanuit de behoefte binnen Indische ouderenverenigingen in Overijssel (destijds SIKB) om een jonge(re) doelgroep aan te spreken werd in 2003 stichting Nasi Idjo opgericht. Al vanaf het begin was de organisatie een zelfstandig opererende organisatie met eigen evenementen. De inspanningen van stichting waren erop gericht als platform te dienen om de Indische identiteit en geschiedenis zichtbaar, herkenbaar en tastbaar maken voor iedereen, al dan niet Indisch. Dit deed Nasi Idjo door het initiëren van projecten of het aangaan van gezamenlijke projecten met partners rondom actuele, universele thema’s en persoonlijke verhalen, dit alles onder het motto: Indisch, maar dan anders. De laatste jaren is dit gewijzigd in: Nasi Idjo – jouw Indisch podium.

Voor meer informatie over de stichting: www.nasi-idjo.nl.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.