3 mrt Het portret spreekt Adieu Indië

Werftheater, Utrecht:    Van boottocht tot dagelijks leven in Indië, van ethische politiek tot de opkomst van het nationalisme, van kolonie tot onafhankelijk Indonesië: scènes met belangrijke politieke gebeurtenissen worden afgewisseld met scènes over cultuur en samenleving. De literatuur uit Nederlands-Indië speelt ook een belangrijke rol. Sommige scènes zijn geïnspireerd door de verhalen van schrijvers als Raden Adjeng Kartini, Multatuli, Louis Couperus, Madelon Szeleky-Lulofs en Hella Haasse.

Ten slotte zullen er muzikale intermezzo’s zijn: nieuwe liedjes waarin het thema Adieu Indië naar voren komt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

9 reacties op 3 mrt Het portret spreekt Adieu Indië

 1. Loekie zegt:

  “van schrijvers als Raden Adjeng Kartini, Multatuli, Louis Couperus, Madelon Szeleky-Lulofs en Hella Haasse.”
  Zit in ieder geval geen enkele Indo-schrijver bij.

  • Jan A. Somers zegt:

   Hoeveel Indo-schrijvers zitten er eigenlijk in de literatuurtop?

   • e.m. zegt:

    Oef … Strikvraag?! Kwam zelf niet verder dan Jan Boon alias Tjalie Robinson aka Vincient Mahieu, Beb Vuyk, Lin Scholten, Yvonne Keuls , Marion Bloem, Karina Schaapman en Alfred Birney.

    De expert op dit terrein is vandaag de dag de eminente en gepromoveerde Vilan de Loo. Op haar website Damescompartiment Online is daarover het e.e.a. terug te lezen. Ze onderscheidt Indische, Indonesische en Nederlandse schrijvers, maar of zij met ‘Indische’ alleen ‘Indo-schrijvers’ bedoelt betwijfel ik.

    Auteurs als o.a. Wies van Groningen, Frans Lopulalan, Yvon Muskita en Sylvia Pessireron bestempel ik pour la securité maar als (niet-Indo zijnde) Molukse schrijvers.

    Hoewel de meningen daarover verdeeld blijven, geven/gaven de auteurs Adriaan van Dis en Maria Dermoût altijd aan, dat er bij hen geen Indo-Europees bloed bij hen door de aderen stroomt; zijn overigens niet de enigen, die dat ontkennen. Of je Wieteke van Dort ook tot de top van de literatuurlijst mag rekenen(?) … dochterlief en deze voorlezer hebben in elk geval lange tijd genoten van haar ‘De kleine visser van Banda’.

    Ook Rob Nieuwenhuys in zijn ‘Oost-Indische Spiegel besteedt enige aandacht aan De Loo’s Damescompartiment (hfdst. IX Romantiek in sarung kabaja blz. 216-237).

    In zijn ‘Oost-Indische inkt [400 jaar Indië in de Nederlandse letteren]’ lepelt Alfred Birney onder het hoofdstuk VERVOLG (blz 445-528) ook nog namen op, waaronder die van Theo Holman en Ernst Jansz.

    Deze reactie heeft uit de aard der zaak überhaupt niet de pretentie compleet te willen zijn, daartoe ontbreekt om mij moverende reden bijvoorbeeld de naam van Charles Edgar du Perron in een rijtje. Nobody’s perfect … katanya!

    AL !

    • e.m. zegt:

     ¡perheten!

     @om mij moverende reden@

     — Alhoewel diens ‘Het land van herkomst’ het favoriete boek was van mijn politieke ‘voorman’ Joop den Uyl . . .

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik sprak vanochtend net een eindexamengecommitteerde Nederlands. Hij kon zich niet herinneren dat de genoemde namen de Nederlandse literatuur zowel in de klas als in de lijstjes hadden bereikt. Uiteraard wel Oeroeg, lekker dun. ‘Indische letteren’ ís natuurlijk een ander verhaal.

    • e.m. zegt:

     Nah ya, zolang ze niet verboden worden of het vuurtje opstoken, blijft hoop het meest . . .

   • PLemon zegt:

    @Hoeveel indo-schrijvers zitten …in de literatuurtop?

    Een aanwijzing…?

    ###Indische Letteren 18e jaargang, nummer, 4, december 2003 heeft als thema ‘De Tweede Generatie’ Indisch-Nederlandse auteurs. Het is de weergave van de lezingen en interviews gehouden tijdens het Bronbeek-Symposium van de Werkgroep Indische Letteren op 3 november 2003. Dit speciale nummer is bedoeld om de karakteristieken van de literatuur van de Tweede generatie opnieuw en meer systematisch ‘op de agenda’ van lezers, critici en onderzoekers te zetten. 
    http://www.neder-l.nl/newindex.html?http://www.neder-l.nl/tijdschriften/indische.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.