Wat 4 en 5 mei ons (niet) zeggen over koloniale erfenis

Lara Nuberg:    Voorafgaand aan het programma werd een filmpje vertoond waarin aan verschillende mensen op straat werd gevraagd wat de betekenis was van 4 en 5 mei, 1 juli en 15 augustus. Gek genoeg wisten alle geïnterviewden wat we herdenken en vieren in mei, maar die overige data? ‘Geen idee!’ Alleen de mensen met een Surinaamse/Antilliaanse achtergrond wisten 1 juli te duiden als Keti Koti, slechts één eenzame indo noemde 15 augustus 1945 als de dag waarop Japan capituleerde en de Tweede Wereldoorlog dus officieel ophield.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

22 reacties op Wat 4 en 5 mei ons (niet) zeggen over koloniale erfenis

 1. Jan A. Somers zegt:

  In de urnenverzameling van het Nationaal Monument op de Dam is er ook een urn uit Nederlands-Indië. En in de geschreven en gesproken teksten is er sprake van: waar ook ter wereld. Gewoon lezen en luisteren. Effe geprikt hier op I4E: 4 mei 2010, 4 mei 2013.

 2. RLMertens zegt:

  ‘Slechts één eenzame Indo, noemde 15 augustus etc.’- Eenzaam, maar niet alleen…? Of is toch verontrustend? Schijnbaar drukt het Indië verleden als een molensteen…

  • Jan A. Somers zegt:

   Was mij ook opgevallen, maar daar heb ik mij niet over verwonderd. Er is zo verschrikkelijk veel over Indië>Indonesië verteld, maar lezen/luistern? Ho maar! Misschien is die molensteen gewoon een tjobek/oelekan waarmee weer wat lekkers wordt gemaakt, belangrijker dan hormat betuigen. Ik kan me voorstellen dat je niet geregeld naar die herdenkingen toe gaat. Ik ga ook niet meer, te krakkemikkig, maar de TV-uitzendingen zijn goed, en wil ik niet missen.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘een molensteen…’ – Praat eens, na een Indië herdenking op tv., met ‘de doorsnee medeburger(niet Indisch). Probeer het as. na 15 aug. herdenking. -Wat ik zelf enkele keren mee maakte; ‘zullen we maar over iets anders hebben….Desinteresse?

  • PLemon zegt:

   @ Schijnbaar drukt het Indië verleden als een molensteen…

   Meer wat niet weet…wat niet deert…

   *** Nederlander weinig bewust van koloniaal verleden’

   Maar waar de meerderheid van de Indonesische bevolking nauwelijks beïnvloed werd door het kolonialisme, bleek de ‘koloniale imprint’ in het Caraïbische gebied zeer groot. Dat heeft zich geuit in taal, in oriëntatie op de voormalige kolonie en uiteindelijk ook in massale migratie, aldus Oostindie.

   Lagereschooltijd
   Tijdens zijn eigen lagereschooltijd leerde Oostindie vrijwel niets over de koloniale geschiedenis. ‘Ik had een Moluks, een Chinees-Indisch en een Afro-Surinaams vriendje in de klas, maar waarom zij daar waren? Ik vroeg het me nooit af en geen leraar legde het uit. Als ik nu op de lagere school zou zitten, zou dat wel worden uitgelegd. Eindelijk. Maar – en dat is een frustratie voor postkoloniale migranten – nu dit verleden is thuisgekomen blijken plots alle debatten over moslims te gaan.’

   Oostindie sluit zijn oratie af met de vraag of hij uit politieke correctheid over het slavernijtrauma heeft gesproken. ‘Nee. Het hoort bij het onderwerp. Zie het eens zo. De Tweede Wereldoorlog is identiteitsvormend geweest voor onze natie, we zijn er nóg mee bezig, óók emotioneel. Onze postkoloniale migrantengemeenschappen hebben andere historische ijkpunten, die óók Nederlandse geschiedenis zijn. Neem dat serieus. Het moment van Rembrandt was ook het moment van Ambon, van slavenhandel. Het hoort bij elkaar.’https://www.leidenuniv.nl/nieuwsarchief2/1849.html

 3. Guardiacivil zegt:

  Dat is de ellende in Nederland, geschiedenis wordt vernietigd, schilderijen verwijderd, namen veranderd, slecht onderwijs in Vaderlandse Geschiedenis gegeven, mentaliteitsverandering opgelegd door de regering, en het belangrijkste wat dit in de hand werkt en zoals Nederlanders gaan denken……..een ver van mijn bed show.
  De slag om de Java Zee, de zee strijd die om de Pacific eilanden ging tussen Amerika en Japan, de Koreaanse oorlog, de zesdaagse oorlog in het MO, Libanon, zelfs de Balkan oorlog is verkeerd uitgelegd, dit door dat de islam voor Europa belangrijker is dan het vernietigen en uitmoorden van christenen en anders gelovigen door de grote moslim enclave in Bosnië.
  En zo kunnen we nog een poos doorgaan.
  Maar het onheil is al in onze straat, door het toestaan van een totale islamisering in Europa en de gevolgen zullen de grootste catastrofe uitbeelden die Europa ooit heeft meegemaakt in haar geschiedenis.
  De grondslag hiervoor lag bij het Verdrag van Lissabon 1975 tijdens de oliecrisis. Een verdrag afgesloten met Arabië voor de zekerheid van levering van olie aan Europa en hier tegenover stond de onbelemmerde immigratie van moslims naar Europa.
  Maar de burgers snappen dit niet door foute propaganda, foute voorlichting, fake news, gebrek aan belangstelling, en als laatste, het overladen van nutteloze shows, big brother, reality shows en het eeuwigdurende voetbal met praatshows en andere bagger die de tv uitrollen in de huiskamer.

  • Arthur Olive zegt:

   Hear, hear.
   There is a method to the madness.

  • e.m. zegt:

   Gôh … had in eerste instantie helemaal niet eens in de gaten dat dit dus een voorbeeld van fakenieuws is. Best grappig !

   • Arthur Olive zegt:

    Wij krijgen hier in Amerika ook veel fakenieuws.
    De connectie tussen de Trump team en Rusland is tot nu toe nog niet bewezen. Wat wel openbaar is geworden is de connectie tussen Hillary, de Democratische partij, FBI, Department of Justice en de Obama administratie om de verkiezingen te beinvloeden met een dosier van nieuws uit Rusland.
    Ook de pay for play van Hillary om Rusland 20% van de Amerikaanse uranium aan Rusland te geven met de ok van de FBI en de Obama administratie.
    Alleen Fox news en een paar anderen laten ons dit weten. Het is tot nu toe alleen de tip of the iceberg en is al het grootste treason schandaal in Amerika geworden.

    • e.m. zegt:

     Nederlandse correspondenten in Amerika melden dat de V.S. met de nieuwe begroting en de belastingverlaging afstevenen op zowel recordtekorten als een record aan overheidsschuld. En dat de tekorten oplopen tot boven de 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) plus dat de overheidsschuld groeit van een kleine 80 procent van het bbp richting 100 procent en dat de VS zich daarmee bewegen naar de hoogste schuldratio die het land heeft gehad sinds de Tweede Wereldoorlog.

     Het schijnt dat de Republikeinse senator Rand Paul zich als enige van zijn partij hier tegen heeft trachten te verzetten met als rechtvaardigingsgrondslag: “Als je tegen de tekorten van Obama was, en nu vóór Republikeinse tekorten, dan is dat de definitie van hypocrisie!”

    • Jan A. Somers zegt:

     De Europese richtlijnen spreken (dacht ik) van een negatief saldo van maximaal 3 % bbp, Nederland zit nu (dacht ik) op de nul. Staatsschuld maximaal 60% bbp. nu in Nederland weet ik niet uit mijn hoofd.

    • e.m. zegt:

     Voor 2018 is een begrotingsoverschot geraamd van 7 miljard.

     Onder het bewind van Minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA) is de staatsschuld gedaald van 69 naar 60%. De verwachting is dat Nederland dit jaar onder de Europese norm blijft(!).

  • Jan A. Somers zegt:

   ” het onheil is al in onze straat,” Vind ik wel gezellig: Molukkers, Surinamers, Antillianen, Marokkanen, Indo’s, enz. Als er weer een mevrouw in lange jurk en hoofddoek over de brug komt zegt mijn Zeeuws meisje: kijk, de tante van de imam.

   • Jan A. Somers zegt:

    Zeg ik terug: kijk even of ze gewoon dik of zwanger is of een bomgordel om heeft.

    • e.m. zegt:

     Pas op … bomgordelroos IS besmettelijk, katanya.

    • Arthur Olive zegt:

     Om te kijken of ze een bomgordel om heeft heb je vrouwen politie nodig die zich opofferen want als het echt een bom is dan is het al te laat.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Om te kijken” Soms heb ik het idee dat die Amerikanen elk gevoel voor humor hebben verloren.

    • Ron Geenen zegt:

     Ach heer Somers, u mag ook eens proberen over de grens te kijken. Amerikanen hebben hun eigen humor. Net als elk ander volk hun eigen humor hebben. De Nl humor is heus niet alleen zaligmakend. Ik zie ook wel eens wat via BVN. En de humor van homo de Leeuw met zijn kornuiten kan ik als Indo ook niet erg waarderen. Om het maar eens te zeggen: Daar krijg ik pijn in mijn achterwerk van.

   • bokeller zegt:

    .

    ###Onder het bewind van Minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA)
    is de staatsschuld gedaald ###

    De vertrekkende politicus, die nog steeds in Wageningen woont,
    heeft als hobby onder meer het houden van kippen en varkens
    en het werken in de moestuin.
    Hij heeft wel eens verteld dat hij elke ochtend zijn varkens voert.

    “Ik moet elke ochtend de modder van mijn schoenen poetsen; daar blijf je normaal van.”
    siBo

    • Bert . zegt:

     Dijsselbloem was inderdaad een hele goede P.v/d A minister van financien geweest ,De Pv/d A had altijd al sterke bestuurders maar helaas zijn ze slecht in het overbrengen van hun sociale boodschap ,binnenkort vrees ik ook dat ze geen potten gaan breken bij de gemeenteraad verkiezing in Amsterdam maart 2018 .Nu al hebben ze samen met Gr Links en D,66 een gordon sanitaire tegen Thierry Baudet ,ik zou zo zeggen NIET SLIM ! De linkse kiezers houden hier niet van .het riekt naar handje klap achter de schermen ! precies waar Forum voor Democratie voor gewaarschuwd heeft .

 4. bokeller zegt:

  Pak Arthur.
  De Dames doen het onderzoek nu niet zelf meer.

  siBo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.