Nieuw onderzoek scheepsgraven Javazee

NOS:
Het kabinet gaat nieuw onderzoek doen naar de verdwijning van Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee. Aanleiding zijn nieuwe berichten in de media over de drie schepen die in de Tweede Wereldoorlog door de Japanners tot zinken werden gebracht.

Het kabinet maakte vorige week bekend dat het onderzoek door Nederland en Indonesië geen spoor van de schepen of de daders heeft opgeleverd. Volgens het onderzoek zijn de schepen zonder vergunning van de Indonesische autoriteiten “op industriële wijze” geborgen. Wie dat heeft gedaan, is niet meer vast te stellen, zeiden de onderzoekers.

Massagraf
Met de berging van de De Ruyter, Java en Kortenaer zouden ook de lichamen zijn verdwenen van de militairen die met hun schip ten onder gingen.

Maar de afgelopen dagen doken nieuwe berichten op. Een Indonesische nieuwssite meldde dat er wel degelijk vergunningen zijn afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een massagraf zijn begraven. Deze versie leidde tot nieuwe beroering in politiek Den Haag.

De ministers Bijleveld, Zijlstra en Van Engelshoven schrijven nu aan de Tweede Kamer dat de nieuwe berichten begrijpelijke emoties hebben opgeroepen en dat dat vooral geldt voor informatie over stoffelijke overschotten. Het kabinet heeft opnieuw contact opgenomen met de Indonesische autoriteiten en die zullen de berichten onderzoeken. Nederland wil daarbij helpen.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

89 reacties op Nieuw onderzoek scheepsgraven Javazee

 1. j.h.Crawfurd zegt:

  Er is naar mijn inziens nooit en Ten nimmer onderzoek gepleegd en als dat wel gesuggereerd wordt; is het slechts natte vingerwerk geweest.
  Mvg.Jos H Crawfurd.

  • Bert zegt:

   Er zijn daar een paar hoge ( Indonesische ) Pieten zonder veel moreel besef ,die gewoon die vergunningen verleend hebben ,en hun zakken gevuld ( “” Kleine bijkomstigheid”” ) Die autoriteiten zullen “” De zaak “” wel even onderzoeken ,ja ja ja ,de enigen die dat geloven zijn de Nederlandse autoriteiten .Alleen die journalisten halen de waarheid boven tafel maar die zijn dan ook niet gebonden aan allerlei diplomatieke regels. Indonesie staat wel in zijn hemd ,wat een schande een oorlogskerkhof plunderen !

   • Ron Geenen zegt:

    @. Indonesie staat wel in zijn hemd ,wat een schande een oorlogskerkhof plunderen !@

    Direct al na hun onafhankelijkheid hebben Indonesiers al vele graven geplunderd. De fam. Chevalier hadden zowel in Fort de Kock als in Padang twee grote marmeren familiegraven. Al het marmer werd weg geroofd. Ze kunnen vandaag in dure kleren lopen en allerlei juwelen hebben, maar die grijze substantie in hun hoofd is wat betreft respect voor de doden, is niet verandert.

 2. Ron Geenen zegt:

  @De ministers Bijleveld, Zijlstra en Van Engelshoven schrijven nu aan de Tweede Kamer dat de nieuwe berichten begrijpelijke emoties hebben opgeroepen en dat dat vooral geldt voor informatie over stoffelijke overschotten. Het kabinet heeft opnieuw contact opgenomen met de Indonesische autoriteiten en die zullen de berichten onderzoeken. Nederland wil daarbij helpen.@

  Toen ik dat allemaal las, kon ik niet laten even te lachen. Toen ik uitvond dat mijn vaders graf op Tanah Abang was geruimd, en via het tussen station Menteng Pulo, een paar jaar later weer gedumpt werden ergens in een kuil buiten Jakarta, was dat normaal. Zelf een tegel van het graf van Eddie Geenen kreeg ik niet terug. Wel, ik ben blij dat het nu met de schepen gebeurd is. Nu weet opeens een ieder wat voor beschaving en mentaliteit er in Azie en vooral in Indonesie nog steeds heerst. De beschaving van het corrupte geld. En de regering vraagt Indonesie om opheldering. Erg naief!

 3. Guardiacivil zegt:

  Gaat dit een nieuwe onderste steen worden die moet worden boven gehaald maar nooit zal gebeuren?
  Want de belangen zijn groot.
  En deze mogen niet beschadigt worden door wat dan ook.

 4. Boeroeng zegt:

  Menselijke resten die zijn gevonden tijdens het illegaal slopen van scheepswrakken uit de Javazee zouden op nog drie plekken in en rond de Indonesische havenplaats Brondong liggen.
  ————–
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1594167/gesol-met-zeehelden-menselijke-resten-op-drie-plekken

 5. Boeroeng zegt:

  Het ministerie van Defensie zegt niks anders te kunnen doen dan wachten tot Indonesië zelf met nieuws komt over de gesloopte scheepswrakken. Een zoektocht naar de menselijke resten van omgekomen Nederlandse zeehelden zou nu niet afgedwongen kunnen worden.
  ————–
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1594578/kabinet-kunnen-niets-anders-doen-dan-afwachten

  • PLemon zegt:

   @Bovendien heeft De Telegraaf het vergunningenregister in handen waaruit blijkt dat het Indonesische ministerie van Transport vergunningen heeft verleend voor het bergen van wrakken, uitgerekend in het gebied waar Nederlandse oorlogsschepen lagen.

   ### Mijn naam is haas…😷

   *** november 2016
   De Indonesische overheid wijst iedere verantwoordelijkheid van de hand. “De Nederlandse regering kan de Indonesische regering niet beschuldigen, want ze hebben ons nooit gevraagd die schepen te beschermen”, zegt het hoofd van de afdeling archeologie van het ministerie van Onderwijs en Cultuur. “Omdat er geen afspraak over was, is het niet onze verantwoordelijkheid als er schepen verdwijnen.”
   https://nos.nl/artikel/2144351-zijn-de-nederlandse-schepen-op-indonesische-sloop-geeindigd.html

   • Hans Boers zegt:

    @PLemon…. ik heb chronologisch één en ander vermeld op mijn pagina
    https://www.imexbo.nl/slag-in-de-javazee-1-1.html

    Het geintje was vanaf 2012 al aan de gang…
    Zelfs Malaysia gaf signalen af (aan de UK) en riep om hulp wegens gebrek aan bewakings-capaciteit….

    En een ieder stond erbij, keek een andere kant uit en – zoals door u bemerkt hierboven – riep uit: Mijn naam is Haas.

    Mij is ook bekend wat de delegatie groten deelsuitspookte in 2016 na het verontwaardigd uitroepen van: Hoe durft men. Foei. Boeven zijn het.

    In 2016 had ik ook foto’s van de plaats van delict waar gesloopt werd.
    Step Vaessen maakte een filmpje in opdracht van Al Jazeera, waarin “curiosa” te koop werd aangeboden te Surabaya, afkomstig van o.a. HMS de Ruyter.
    En een ieder was ziek, misselijk of onderweg en had een smoes om niets te doen.

    m.vr.gr.
    Hans Boers

   • Ron Geenen zegt:

    @“Omdat er geen afspraak over was, is het niet onze verantwoordelijkheid als er schepen verdwijnen.”@

    Ben benieuwd hoeveel er verdiend is aan die vergunningen? Den Haag doet wel erg naïef en worden met open ogen belazerd.

  • Ron Geenen zegt:

   @Het ministerie van Defensie zegt niks anders te kunnen doen dan wachten tot Indonesië zelf met nieuws komt over de gesloopte scheepswrakken. @

   Waarom wachten? Met een beetje geld onder de tafel zullen er heel wat willen praten.

 6. Bert zegt:

  Nu we weten hoe de Nederlandse en Indonesische staat met oorlogswrakken omgaan.was ik toch benieuwd hoe die Britten daarmee omgaan w.b.t.de Prince of Wales en de Repulse ,die op 10 december 1941 tot zinken werden gebracht bij Kuantan in Maleisie .Nou die scheepswrakken vallen onder the protection of militairy remains act .Aan een boei wordt een Britse vlag vastgemaakt ,die vastzit aan een schroefas ,die vlag wordt regelmatig vernieuwd.De regering van Maleisie heeft de Britten gewaarschuwd dat die Chinese slopers gesignaleerd zijn en zij niet in staat zijn die wrakken voldoende te beschermen .Nou die Britten zijn geen Nederlanders en zullen echt niet toestaan dat die scheepsgraven geplunderd worden .

  • Boeroeng zegt:

   De Javazee wordt gezien als liggend binnen Indonesië . Dus de Nederlandse marine kan daar nooit op eigen houtje opereren.
   En de staat Indonesia interesseerde het niet om die wrakken als massagraven te beschouwen en te bewaken.

   • Bert zegt:

    @Boeroeng :klopt wat je schrijft maar die Britse schepen liggen volgens mij in de Maleisische wateren .Nou geeft Maleisie wel blijk van respect jegens scheepswrakken en waarschuwt The U.K..Er mankeerde duidelijk dus wat aan de verstandhouding Indonesie versus Nederland.,ondanks prietpraat van Nederlandse politici .

   • Hans Boers zegt:

    Indonesia heeft niet van Nederland het verzoek gekregen om als “wrakken bewaarder” te fungeren. Nederland ging er “arrogant” vanuit dat dit wel automatisch gedaan zou worden.

    Malaysia heeft van Engeland WEL destijds het verzoek gekregen en patrouilleerde derhalve en vroegen zelfs om hulp om extra bewakings kracht van Engeland, omdat zij onvoldoende capaciteit hadden.

    Het hele gebeuren wat betreft de wrakken is NIET terug te draaien. Wat de Nederlandse regering wel kan doen – omdat het NIET te laat ervoor is – is de menselijke resten van de gesneuvelden eervol en respectvol her te begraven en daar wordt bijna helemaal niet over gepraat. De OGS staat klaar om het te doen, maar dan krijg je wederom het ge-OH dat men eerst een verzoek moet indienen aan de OGS en het kabinet wacht weer op antwoord uit Indonesia en BuZa wijst naar MinDef….

    In 2002 dook prive duiker Kevin Denlay naar de wrakken Javazee om deze info (exacte lokatie en beelden van de wrakken) te delen met MinDef en het antwoord van MinDef was, dat dit niet geopenbaard mocht worden, want anders zou het een toeristische trekpleister worden… Wat een nonsens en kwats.

    • Bert zegt:

     @Hans Boers : Tjonge jonge Hans ,dit kan er ook nog wel bij ( niet dus) dat 76 jaar na de slag er niets maar dan ook niets meer van die schepen is overgebleven,het was toch de laatste rustplaats van je broer en zijn makkers ,dit moet diep in je ziel snijden ! En dan dat gesol met die beenderen op dat verlaten kerkhof ( was het wel een kerkhof ? ) Ja dat Ministerie van Defensie dat heeft nooit sterke bewindvoerders gehad ,kijk maar naar de toenmalige min van Oorlog tijdens de mei dagen van 1940 ,bleek later een defaitist te zijn en min Voorhoeve ,die verantwoordelijk was voor het drama van Srebrnica en kort geleden mw Hennis -Plasschaert ,die niet eens geweten zal hebben ,dat er ooit een slag in de Java zee heeft plaatsgevonden ,ja als er een nog een sukkel over was werd die minister van defensie .En dan die foto,s van Kevin Denlay ,die mochten niet gepubliceerd worden anders zou het een toeristisch trekpleister worden ………. Tja en nu komt er een Chinese toerist met een hele grote toeristenboot en een hele grote ijzeren toeristen bal ,die de beide schepen tot moes sloeg en het hele zooitje met een toeristen graaier op zijn toeristen boot laadt en koers zet naar China.Ik hoop dat de Nederlandse regering zijn verantwoordelijkheid neemt en zorg draagt voor een goede ter aarde bestelling van de overgebleven stoffelijke resten ………maar ik heb weinig vertrouwen in dat stelletje minkukels en die Indonesische autoriteiten ? laten we daar maar niets over zeggen . Hou je haaks Hans !

    • Guardiacivil zegt:

     Ben het hier helemaal mee eens.
     Zie mijn comment op mijn site: https://www.facebook.com/nieuwsblogdontessers/

    • Hans Boers zegt:

     @ Bert.
     Dank voor je woorden Bert.
     Volgens mijn lokale bronnen ( ik ben wel geen journalist, maar wat dit gebeuren betreft weet ik meer dan de kranten hebben vermeld, dank zij lokale vriendjes die voor mij wel eens pad gaan) zijn de resten van de gesneuvelden op 3 kerkhoven (Muslim) bij elkaar gedaan.
     Één ervan is het kerkhof SUKO nabij Brondong aan de noordkust vlakbij Surabaya.
     De andere twee ben ik aan het uitzoeken.

     Ik moet toegeven, dat de Indonesische slopers/duikers tenminste nog het fatsoen hadden om deze resten netjes af te leveren bij de kerkhoven.
     Voor het zelfde geld, had het hun geen bal kunnen schelen, want uiteindelijk zijn het arme drommels die enkel om hun dagelijks brood zorgen hebben.
     De kerkhof beheerders zaten er mee in hun maag maar hebben desondanks toch gedaan wat zij konden doen.

     In 2015/2016 had ik via vrienden aldaar zelfs foto’s gekregen van de werkzaamheden van het slopen. De Telegraaf spreekt over de sloperij op Java, maar via mijn lokale insiders daar, weet ik dat andere delen van de wrakken ook uitbesteed werden aan andere plaatsen buiten Java.

     Tevens zijn het niet enkel Indonesische slopers die bezig zijn geweest. Vietnam, Philippijnen en een enkele Indiase sloper zijn/waren er ook actief. Het betreft namelijk niet enkel de Javazee maar beslaat zowel dat hele zeegebied en ook niet enkel de oorlogswrakken, maar ook handelsschepen.

     Maar goed, de sloop en salvaging is gebeurd en is niet terug te draaien. Daar dient de regering niet al te veel aandacht meer aan te besteden…is mijn mening.

     Waar het mij om gaat is nu het poppenkast gedoe van de Nederlandse regering. Wat zijn hun (snelle) en actieve stappen die ze MOETEN ondernemen om de gesneuvelden een laatste eer en respect te tonen.
     Destijds werd Het Monument opgericht op het Ereveld omdat men er van uit ging, dat de wrakken de laatste rustplaatsen waren…Maar nu zijn er wezenlijke resten van de gesneuvelden en dat dient de regering goed te beseffen, ook al kost het hun moeite en geld..want dat is er wel….Netjes een plaatsje bij het monument is toch mooi.

     Wens jou een prettig begin van de nieuwe week.

    • Don Tessers zegt:

     Hier ben ik het totaal niet mee eens.
     Je kunt niet na zo´n groot schandaal en grafschennis, dit afdoen met op politiek niveau zoete broodjes bakken.
     Wat zou Amerika hebben gedaan als ze wisten dat het grote vliegdekschip de USS Yorktown, die tijdens de slag om de Midway tot zinken was gebracht, nu was gesloopt door maffiaslopers en de botten gedumpt?

   • Ron Geenen zegt:

    @En de staat Indonesia interesseerde het niet om die wrakken als massagraven te beschouwen en te bewaken.@
    Werd niet vermeldt, dat de plunderaars zelf een vergunning van Indonesie hadden?

 7. Jan A. Somers zegt:

  Elk jaar vindt er in de Javazee een herdenking plaats van de Slag in de Javazee. Elk jaar vindt er op Kembang Kuning een herdenking plaats van de gesneuvelden van de Slag in de Javazee. Met hoge officieren van de Nederlandse KM en de Indonesische ALRI. Waarschijnlijk afgesloten met een hapje en een drankje in het voormalige Modderlust op Oedjoeng. Gezellig????? En wat is er gebeurd met de gezonken Amerikaanse, Engelse en Australische oorlogsschepen?

  • Hans Boers zegt:

   Niet op het vroeger geheten Modderlust Ujung maar Majapahit hotel Tunjungan. Wat er met de USA, UK en OZ scheepswrakken is gebeurd heb ik niet intensief gevolgd. Ik weet er niet veel over en wil daarom er niets over zeggen op dit forum. Wel heeft USA maatregelen genomen. UK werd in 2012 al gewaarschuwd maar ik ken hun vervolg niet. OZ weet ik niets van.

  • P.Lemon zegt:

   @ En wat is er gebeurd met de gezonken Amerikaanse, Engelse en Australische oorlogsschepen?

   ***UNESCO’s Convention on the Protection of the Underwater Cultural Heritage, adopted in 2001, is supposed to ensure sensitive shipwrecks — such as those in the Java Sea — remain intact.
   This has demonstrably not be happening in the seas of South East Asia.
   In 2013, it was found that the wreck of the HMAS Perth, which was sunk by Japanese forces in the Java Sea in 1942, has been stripped bare by commercial salvagers.

   The remains of as many as 350 Australian sailors were on the ship which divers reported had been stripped of most of its superstructure and gun turrets, reported the ABC. However, the HMAS Perth had never been registered as a war grave giving it little protection.
   In 2014, it was discover two British’s warship wrecks hand been stripped bare off the Malaysian coast.
   The telltale signs were a large crane attached to a barge covered in rusting metal shards.
   The barge would always sail off when approached.
   The following year, Malaysian officials confirmed to Singapore’s New Strait Times that local fisherman had spotted more of the suspect barges.
   Illegal salvage operators often masqueraded as fishermen to avoid detection, Malaysian officials said, and used GPS to locate the sunken ships.
   Explosives would be used break the ship up with propellers, steel parts, high-grade aluminium and brass fixtures particularly prized.
   The best parts can go for more than $4000 a tonne.

   “The scavengers have a huge appetite for scrap metal and copper brass, which can be sold as far as China,” the source told the New Straits Times.
   Ms Parsons said there was nothing subtle about scavenging shipwrecks and it was unlikely to go unnoticed. Neither was it cheap process.
   “There would be some sort of cost involved and even if you’re in just 10 metres of a water you’re not going to salvage a war ship in a day. It could take months.”

   The salvage of the Costa Concordia took two years.
   The relatively shallow nature of the Java Sea, at around 50 metres, meant it was a far less challenging environment than deeper wrecks.
   The Titanic, for instance, lies more the 3km under the surface where only remotely operated vehicles can reach.

   But even in shallow waters, diving down to the warships was still a highly dangerous venture. The time spent under the surface would vary depending on whether scavengers were, for instance, attaching straps to reflate the vessel, of physically cutting it to pieces.
   “You need expertise and you would need professionals,” Ms Parsons said.
   “But having said that some of these guys in some of these countries do things we would never think of doing.”
   With hundreds of men having gone down in the wrecks, it’s likely their remains would have been destroyed in the process of scavenging the hulks.

   One of the problems with ship wrecks is the question who has responsibility for the hulk — the ship’s owner or the country whose waterways they lie in.
   In the latest indecent of the vanishing wrecks, Indonesia said that it commiserated with the nations who have lost warships. But it was nothing to do with them.
   “The Indonesian navy cannot monitor all areas all the time,” navy spokesman Gig Jonias Mozes Sipasulta told Agence France-Presse.
   “If they ask why the ships are missing, I’m going to ask them back, why didn’t they guard the ships?”

   http://www.news.com.au/technology/science/the-mystery-of-world-war-ii-shipwrecks-that-have-vanished/news-story/2e13b83a950880a2f4525bc55b1441cf
   benedict.brook@news.com.au
   trending in technology

  • Jan A. Somers zegt:

   “Majapahit hotel Tunjungan” Ja, dat was het Oranjehotel, kolonialisme in Soerabaja! Maar mijn vraag blijft staan: Jaarlijkse herdenkingen vanaf 1950 tot volgende maand opnieuw. Waar hebben al die marineofficieren het bij de borrel over? Heeft al die tijd niemand het bij de toast gehad over de essentie van die herdenking? De wrakken met de omgekomen militairen?

   • Hans Boers zegt:

    @ de heer Jan Somers…. uw vraag over de essentie van de herdenking bij de toast… Mij is over ( een deel van de inhoud) wel iets bekend en dat sedert een paar jaar al. Ik kan u daarover hier in het openbaar – op dit zo kritieke huidige moment van het wrakken drama – niet van dienst zijn. Dat zou niet gepast zijn momenteel. Maar er is nog een webmaster, aan wie u kunt vragen waar ik te bereiken ben…

    • RLMertens zegt:

     @HansBoers; ”wrakken drama etc.’- Een terechte opmerking van heer J.Somers! Wat heeft ook onze regering/en gedaan/te zorgen om de nagedachtenis te eren/behartigen? In de Telegraaf van heden 30/1’18 Opinie stelt Wouter de Winter; ‘tijd voor onderzoek, na het onderzoek; Dat doet vermoeden dat Jakarta voor 2016 geen zier interesseerde wat met de oorlogsbodem gebeurde. Gezien onze besmeurde verleden in het land, val enigszins te begrijpen dat Indonesiërs de overleden leden van de krijgsmacht die hen onderdrukte niet boven aan hun prioriteitenlijst hebben staan’. En, de prioriteit/en van onze regering/onze Graven stichting? Tijd voor onderzoek, NAAR het onderzoek. En graag niet zoals;’ .. mij wel iets bekend etc.

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik heb geen interesse in één op één kennis over wat die (hoge) marineofficieren onderling aan het bekonkelen zijn geweest. Alleen maar de vraag waarom al die jaren (niks huidige moment) er geen één naar buiten is getreden met deze behoorlijk explosieve kennis. Het waren toch gesneuvelde collega’s? Waar op ongepaste wijze mee is omgegaan? Waarom hebben zij al die jaren geen contact opgenomen met hun baas, de minister van defensie? Waarna de politiek en diplomatie hun normale werk konden doen? Ik moet nog steeds denken aan onze Indonesische ploegbaas bij het Rode Kruis bij het opsporen en bergen van bersiapslachtoffers in Soerabaja: “Doden zijn ook mensen”. Dat hield ons bij de les, fatsoenlijk omgaan met stoffelijke resten. Maar dat behoorde kennelijk niet tot het credo van die toastende marineofficieren. Ik ben benieuwd naar de volgende toast over een paar weken.

    • Loekie zegt:

     Zou de Van Imhoff met die Duitsers er nog liggen?

    • RLMertens zegt:

     @HansBoers; ‘niet van dienst zijn etc.’- Vandaar, dat ik nav. uw ontboezeming, mij richtte tot onze regering cq. Graven stichting, die deze zaak behartigt/de en…uw conclusie;’ …mij iets bekend, citeerde’. Echter, …waarom mogen wij het niet weten, wat u al weet? Is het zo geheim, precair? ( gewoon uit nieuwsgierigheid, hoor.)

   • Hans Boers zegt:

    @ de heer RLMertens…. uw opmerking: En graag niet zoals “Mij wel iets bekend.”

    1) Dat ligt aan mij zelf om te bepalen wat ik weet en wel wil openbaren, omdat ik mijn redenen daartoe heb . U kunt ook iets meer lezen, dan alleen datgene wat u wilt lezen, aangezien ik in het recente verleden al genoeg heb geopenbaard hetgeen terug te vinden is onder de diverse draadjes betrekking hebbend op het wrakken drama.
    2) Als u daadwerkelijk geïnteresseerd bent in het totale gebeuren tot nog toe, dan kunt u – net als ik gedaan in het verleden tot en met heden – er zelf dieper in duiken in deze materie, zonder mij daartoe te dwingen.
    3) Het ligt niet aan mij om NADER onderzoek te doen naar dit “wrakken drama”. (Als u tenminste bedoelt: NADER onderzoek in het algemeen belang door de verantwoordelijken.) Dat is m.i. de taak van de verantwoordelijken. Het onderzoek wat ik doe is ten mijne prive faveure, aangezien ik een broer heb verloren in deze Slag.
    4) Prioriteit van onze regering? Daartoe dient u zelf de berichten hierover te lezen, welke genoeg gepubliceerd zijn de laatste dagen.
    5) Idem dito de rol van “onze Graven stichting” oftewel de OGS. Ook daarover is geschreven in de afgelopen dagen. (A.D. , de Telegraaf.)

    Met vriendelijke groet
    Hans Boers

 8. Huib zegt:

  Vandaag staat een opinie artikel van Wouter de Winter te lezen in de Telegraaf onder de kop:

  “TIJD VOOR ONDERZOEK NA HET ONDERZOEK” en RAPPORT JAVAZEE “TWEE KANTJES ”
  En de slotconclusie: Het kabinet meldt dat er tussen Nederland en Indonesie “wederzijds begrip is gegroeid over de waarde van oorlogsgraven “. Dat doet vermoeden dat het Jakarta voor 2016 geen zier interesseerde wat er met de oorlogsbodems gebeurde. Gezien ons besmeurde verleden in het land, valt enigszins te begrijpen dat Indonesiers de overleden leden van de krijgsmacht di hen onderdrukte niet bovenaan hun prioriteitenlijst hebben staan. Nederland is de oorlogshelden en hun nabestaanden dat echter wel verschuldigd.
  In het kabinet wordt erkend dat er voor het “onderzoek” vooral op de Indonesiers is gebouwd.Als het begrip tussen Indonesie en Nederland daadwerkelijk is gegroeid, zou een team Nederlandse experts die kant op moeten kunnen. Om echt onderzoek te doen.
  Einde artikel en einde citaat.

 9. Arthur Olive zegt:

  Mijn buurvrouw in onze straat, Pam Foster, is penningmeester van de USS Houston die in de Soenda straight tot zinken werd gebracht. Het was het lievelings oorlogschip van president Franklin Rosevelt.
  De overlevenden en hun families komen een keer per jaar bij elkaar in Houston, Texas.
  Pam vertelde me dat ze eerst liever de stoffelijke resten van de bemanning ter plaatse wilden laten rusten maar nu dat er veel wordt gesloopt gaan ze van gedachten veranderen.
  De Houston is nog merendeels op de bodem van de zee.
  In de USS Arizona in de Pearl Harbor monument liggen nog 1102 sailors en mariniers.

 10. Boeroeng zegt:

  Agus wil best laten zien waar hij de zakken met botten heeft begraven. Er zaten volgens hem zelfs een paar intacte schedels bij. Hij vraagt 750.000 Indonesische roepia per locatie, zo’n 45 euro.
  Op vier plekken in het Oost-Javaanse kustdorp Sedayulawas heeft hij zakken met menselijke resten begraven, zegt hij. De stoffelijke overschotten zaten tussen wrakstukken van schepen die hier aan land kwamen. Het zouden Nederlandse oorlogsslachtoffers kunnen zijn.

  Zijn aanbod is misplaatst en onnodig. Eerder op de dag heeft Ilyas, opzichter van de begraafplaats in het dorp, laten zien waar een deel van de menselijke resten ongeveer moet liggen. Hij wijst tussen het hoge gras en de felgekleurde grafstenen. Op de meeste staat alleen een datum, geen naam. Hier begraven worden is gratis. De kisten liggen soms wel vijf lagen dik op elkaar, vertelt Ilyas.
  ————————
  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/30/de-botresten-gingen-in-plastic-zakken-a1590263

  • Jan A. Somers zegt:

   Ja, iedereen weet alles! Behalve die Nederlandse marineofficieren die er elk jaar rondstruinen om hormat te betuigen. En daar elk jaar een babbel (+borrel) maken met hun Indonesische collega’s. En er geen melding van maken bij hun hoogste baas, de minister.

  • Anoniem zegt:

   @Boeroeng; ‘zakken met botten etc.’- Ieder jaar, al jaren lang(!), is er een herdenking in deze maand. Naar ik meen in den Helder als ook op Java, met uitzicht op die plek in de Java zee. Met marine ceremonie en daarna een gezellig samen zijn. En nu…..zijn de schepen weg! En de slachtoffer/resten… in ‘plastic zakken ergens gedumpt’. Waarvoor stierven zij eigenlijk.? In die slag in de Java zee. Voor Neerlands glorie? Een slag in het gezicht van de nabestaanden!

 11. RLMertens zegt:

  @Boeroeng; ‘zakken met botten etc.’- Ieder jaar, al jaren lang(!), is er een herdenking in deze maand. Naar ik meen in den Helder als ook op Java, met uitzicht op die plek in de Java zee. Met marine ceremonie en daarna een gezellig samen zijn. En nu…..zijn de schepen weg! En de slachtoffer/resten… in ‘plastic zakken ergens gedumpt’. Waarvoor stierven zij eigenlijk.? In die slag in de Java zee. Voor Neerlands glorie? Een slag in het gezicht van de nabestaanden!

  • P.Lemon zegt:

   @Een slag in het gezicht van de nabestaanden!

   # Dat zal meer uw twijfel zijn over de opofferingsgezindheid vd bemanningen.

   heldenmoed : … de durf en de kracht van mensen, die zich, met gevaar voor eigen leven, voor de goede zaak inzetten

   ” …, terwijl de verhalen over de heldhaftigheid in de oorlog een innerlijke betovering vormen: de eigenschappen van de soldaten, hun heldenmoed en zelfopoffering werpen hun glans op de verder triviale en alledaagse werkelijkheid, niet op zichzelf, maar via de inleving in heldhaftigheid die door de boeken mogelijk wordt gemaakt, via de blik die dat op de omgeving werpt..” ( WIKI)

   • Hans Boers zegt:

    Heldenmoed…..

    Als je opgesloten zit in de machinekamer en de boel wordt geraakt door een torpedo en de kruitkamer ontploft en het zeewater vult zich in de machinekamer en je weet dat je verzuipt, als je tenminste al niet genadig je einde hebt gevonden door de ontploffing…

   • Anoniem zegt:

    PLemon; ‘ de opofferingsgezindheid van de bemanning’. – Mijn twijfel gold de zorg van onze overheid voor deze zaak.; de behartiging vooral tbv. de nabestaanden!
    ‘…de durf en kracht van mensen etc,.voor de goede zaak etc., die nu als restanten in een plastic…; is dat wat nu van heldenmoed resteert? En wordt herdacht? Vanwege ‘die goede zaak’?

    • Bert zegt:

     Karel Doorman sprak deze woorden aan de vooravond van de slag in de Java zee “” Morgen eten de visjes aan mij “” Zowel Doorman als admiraal Helfrich wisten dat dit mission impossible was maar een militair gehoorzaamt zijn meerdere .Wat deed Helfrich toen de grond hem te heet was onder de voeten in Soerabaja ? Hij smeerde hem naar het veilige Ceylon hij speelde daarna geen rol van betekenis meer nochtans zijn er legio straten naar hem genoemd in Nederland .De echte helden zijn die jonge mannen zowel Nederlanders ,Indonesiers als Indo,s ,die op een onmogelijke missie waren gestuurd maar niet te min hun plicht als militair vervulden,zij wisten ook wel dat ze zouden verliezen maar toch deserteerden er niemand .Als we admiraal Helfrich eren met zoveel straten dan zouden we die gesneuvelde marine mensen 1000 x meer moeten eren !

    • RLMertens zegt:

     @Bert;’ mission impossible etc.’ – Dus, als men opgedragen(!) wordt hieraan deel te nemen en het leven erbij laat, dan ben je held? Is slachtoffer van zo’n waanzinnige opdracht niet een betere aanduiding? – Mijn oom, kanonnier dreef indertijd bijna 2 dagen op zee, hij heeft het overleefd; held of slachtoffer?( geen straat is naar hem genoemd)- Helfrich was wel aanwezig, als vertegenwoordiger van Nederland, bij de ondertekening van de Japanse overgave in het bijzijn Mc.Arthur te Japan. Tijdens de bersiap sept/okt.’45 verklaarde hij, nav. aanvallen op de vrouwen transporten, aan de Engelse legerleiding; ‘dat … liever, dan een heel imperium te moeten verliezen’. Wonen in een Helfrich straat?
     note; @ PLemon; wat wordt eigenlijk precies bedoelt met: ‘de goede zaak’? De opdracht van Helfrich een goede zaak?

    • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

     Burgemeester Bogaardt (ex-burgemeester van Batavia en Indo) heeft er eigenhandig voor gezorgd dat Rijswijk een buurt met koloniale namen kreeg. Zo is er een Gen. Spoorlaan, Gen. van Dalenstraat, Gen. Swartlaan, Gen. Vetterstraat, en een Gen. Berenschotlaan (Indo). Opmerkelijk is de Karel Doormanlaan zonder vermelding van zijn rang (Schout bij Nacht).

     Verbazingwekkend is dat er een Admiraal Helffrichsingel bestaat in Rijswijk, die bevindt zich niet in die koloniale wijk maar die ligt vanzelfsprekend in de muziekbuurt.
     Wetenswaardig is dat je ook een wat treurige en weggestopte Pa van der Steurstraat in Rijswijk vindt, over een Dick de Hooghstraat (IEV) breek ik mij de bek niet open.

     Nu wil een actiegroep met de welklinkende naam Antifascistische Oud-Verzetsstrijders Nederland / Bond van Antifascisten (kortweg: AFVN) de naam van de Gen. Spoorlaan veranderen, omdat volgens hen de Generaal een oorlogsmisdadiger was. Het spreekt wel voor hun geschiedkundige kennis dat ze niet even bij die andere officieren kijken, is hun blazoen wel zo onbevlekt? Maar je mag toch niet van een willekeurige Nederlander enige koloniale kennis verwachten, laat staan van de Antifascistische Oud-Verzetsstrijders Nederland / Bond van Antifascisten (kortweg: AFVN). Dat zijn zeker strijders die vooral na de oorlog in het verzet hebben gezeten of nog steeds zitten.
     White ignorance of white innocence?

    • Ron Geenen zegt:

     @White ignorance of white innocence?@
     Vermoedelijk denken ze zelf als white power.

    • PLemon zegt:

     @; wat wordt eigenlijk precies bedoelt met: ‘de goede zaak’? 

     ***daar is moeilijk een algemeen antwoord op te geven. Het komt meestal uit een persoonlijke overtuiging op te komen voor een ideaal, de familie, het gezin, nationalisme, politieke overtuiging, het geloof. Voor een militair die trouw aan koning en vaderland heeft gezworen duidelijk wat hem is opgedragen.

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘voor de goede zaak etc.’- Dat is nou precies de kern van het probleem van ons Indië verleden. Dat velen nu (nog) steeds niet meer het onderscheid weten wat een goede- of foute zaak was. In de Nederlands-Indië bezetting(!) periode werden wij geïndoctrineerd, dat wat fout(de bezetting) goed was! Goed voor de inlander vooral, want zonder Nederland….Dit bleven wij ons inbeelden tot aan de capitulatie van Japan. Toen zij merdeka uitriepen; eerst orde en rust; niet voor ons, maar voor hen/ die inlanders, opdat zij weer naar hun dessa’s en kampongs terug kunnen keren etc.; zie de propaganda films.
     Wij wilden/kunnen ons niet inbeelden dat zij eveneens( na 300 jaar…(@JASomers; of korter) onafhankelijk wilden zijn nb. een volk waar velen/wij Indo’s van afstammen. Zelfs nu nog hoor je scribenten die, koloniale gedachte uitspreken. Voor hen; nog steeds; onverteerbaar oud zeer; een onverwerkt verleden. Hierover denken lijkt mij een goede zaak!
     note;In 2013 verscheen het boek L.Zweers; De gecensureerde oorlog; dit boek geeft een
     onomwonden beeld van de propaganda oorlog rondom de hevige strijd in de koloniën!

    • PLemon zegt:

     @…In de Nederlands-Indië bezetting(!) periode werden wij geïndoctrineerd, dat wat fout(de bezetting) goed was! Goed voor de inlander vooral, want zonder Nederland….Dit bleven wij ons inbeelden tot aan de capitulatie van Japan. 

     ### U weet dat het niet zo zwart-wit lag en je de mensen uit het koloniale tijdperk hun opvattingen over de menselijke verhoudingen en sociale opbouw niet 1 op 1 kunt beoordelen of veroordelen met onze modernere geactualiseerde opvattingen.
     Het zou prachtig zijn evenals de film ‘back to the future’ om in de tijd terug te reizen om ‘verkeerde’ dingen uit het verleden te repareren.
     Een goede zaak in die tijd , mits niet volgens de normen toen onwettig of misdadig, kun je burger en militair niet afnemen.

    • Jan A. Somers zegt:

     Helfrich was wel aanwezig, als vertegenwoordiger van Nederland” Helfrich tekende niet namens Nederland, maar namens het Koninkrijk. Namens gebiedsdeel Indonesië (!) tekende generaal Van Oyen.
     ” Helfrich toen de grond hem te heet was onder de voeten in Soerabaja” Helfrich zat niet in Soerabaja maar in het relatief veilige Bandoeng. Het overleg tussen hem en de verzamelde geallieerde commandanten en Karel Doorman in het ANIEM-gebouw verliep telefonisch. Jammer, was hij onbekend met de sfeer die daar heerste. Zijn voorganger, de Amerikaanse admiraal Hart, zat met zijn staf wel in Soerabaja, dicht bij zijn mensen. Hart en Helfrich konden niet samen door één deur! Dat Helfrich naar Colombo uitweek was wel nuttig. Zo ver van het strijdtoneel had niemand last van hem.

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘niet 1 op 1 kunt beoordelen etc.’- Oh, neen? De media jr.’20/30; Nieuws vd.Dag van Ned.Indië; nav. een arbeidsconflict met een Madoerese koelie; ‘men zou wensen met een lange zweep dat volkje te kunnen afranselen om ze orde en tucht te leren. Die ziekelijke ethiek! Waarom eigenlijk moest de kloof tussen Europeaan en inlander(met kleine i!) gedempt worden? Wij verzetten ons tegen zulke dempingsplannen. Laat de inlander van aan zijn kant van de kloof blijven, en daar doen wat men hem van hier toeroept om te doen!’ En dit staat zo maar in de media, zonder dat wet; ‘haatzaai artikelen’ werden ingezet. Want het waren Europese kranten ! Geactualiseerde opvattingen?

    • PLemon zegt:

     @Hr Mertens..”zonder dat wet; ‘haatzaai artikelen’ werden ingezet.”

     Verzint u die ‘wet’ ter plekke? want zoiets zou meer in onze huidige tijd tot een rechtszaak hebben geleid. In die vroegere standenmaatschappij wist men niet beter.

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘haatzaai artikelen etc.’- In het Wetboek van Strafrecht 1914 een verzinsel? Uitsluitend toegepast tegen inlanders! Karel Wijnands van diezelfde krant; aangaande de Digoel gangers; ‘nog beter was het dat geboefte onmiddellijk te executeren!’ Maar er was ook één Nederlandse stem; ene Archille Weber, redacteur van een marginale krant die een waarschuwende oproep deed; ‘Nederlanders, eens komt de dag dat Indië zich zelf zal besturen….zal het zijn met uw hulp en door uw toedoen? Of zal zichzelf vrijmaken tegen uw wil en ondanks uw remmende kracht? Onhoorbaar groeit de padi. Zo zal het zijn voor de mensen, die horende doof en ziende blind zijn.’ Sharir van uit Banda; ‘de voedingsbodem van alle nationalistische extremisme, de minderwaardige positie, maatschappelijk en geestelijk, van de Indonesiërs is; de wrok tegen dat op hen neerkijkende ras!’
     Voila; de kern waarom/waardoor bersiap aan alles wat de belanda vertegenwoordigt werd voltrokken. Hoe ook nog(!) heden ten dage met betrekking tot de scheepswrakken, over/van Nederland wordt gedacht.

    • Don Tessers zegt:

     Dat geldt misschien voor de Indonesische elite die met hulp van het leger eindelijk het juk van Indonesië konden afschudden. Echter de gewone man en familie ging heel goed om met de andere gewone man, de blanke, die daar ingeburgerd was voor zijn werk, gemengde huwelijken ontstonden en hele nieuwe generaties groeide daar op. Die zelfde nieuwe generaties werden de dupe van een etnische zuivering met alle gevolgen. Ik spreek over duizenden mensen die samen met elkaar het land nieuwe innovaties bracht en ontwikkelden, waarbij dit proces is begonnen midden de jaren 1850.
     Het is ook de Nederlandse elite die daar om macht en handel hun stempel hadden, bevolking uitbuitte en misbruikte en dat is een ander smerig proces wat uiteindelijk het gevolg had dat het leger opstond en een Soekarno bekend werd. Het is diezelfde elite die nu Nederland om hogere belangen naar de knoppen helpt.
     Kijk nu naar Indonesië, christenen en ongelovigen zijn uitgemoord en het land is grotendeels islamitisch geworden.

    • Boeroeng zegt:

     Wel, Don Tessers. Dat uitmoorden vanwege andersgelovigen is niet gebeurd .
     Er waren wel moordpartijen in 1965-1970. Maar dat was om politieke motieven , niet religie
     Nog steeds is 10% of iets meer van de bevolking christelijk, hindoe, boedhistisch of anders .
     Dat moet 23 miljoen mensen zijn tesamen

 12. bokeller zegt:

  Adelborstenlied.
  Daarvan luiden de laatste regels van het eerste couplet:

  ‘Wordt het nog eens in later dagen
  Neerlands vlag ten strijd ontplooid
  Stervend zullen wij haar schragen
  Maar die vlag verlaten: nooit!’
  siBo

  • Ron Geenen zegt:

   Het is moeilijk voor te stellen de mentaliteit van de Aziaten, die betrokken waren bij de sloop. Nog veel erger de regeringsfunctionaris die er de vergunning voor gaf. Dat noem ik bloedgeld.

   • Bert zegt:

    @Ron Geenen :Ja Ron dit zijn “” Mensen “” die hun eigen moeder nog voor uang verkopen.Ik heb erg te doen met die nabestaanden ,vreselijk als je bedenkt dat het de botten van je vader zou kunnen zijn in die plastic zak .

    • Ron Geenen zegt:

     @botten van je vader zou kunnen zijn in die plastic zak .@

     Daarom ben ik zo pissig op het Indonesisch museum beleid door ook de botten van de graven uit Tanah Abang, ook van mijn vader, te dumpen in een kuil ergens buiten Jakarta. Onbeschaamde, kannibalistisch Indonesisch gedrag. Heb dan ook totaal geen respect voor het leiderschap in de staat indonesie.

 13. Bert zegt:

  @Ron ;Tja Ron deze discussie hebben we eerder gevoerd op deze site ,daarin liet je zien hoe je zusje de letters op het tegeltje zelf restaureerde ,ontroerend dat de dochter dat voor haar wreed gemartelde vader deed .dat je haat koestert jegens Indonesiers en Jappen ,ja zij je vergeven kan er ook niks aan doen maar als je dat tegeltje terug wilde hebben ,had je toch beter die haat even weg moeten zetten met stroop vang je meer vliegen dan met azijn (!) ,ik lijk dhr Mertens wel (!) Ik stelde toen omkoping voor .Ik zal het simpel houden in Indonesia opent geld ALLE DEUREN (!) Als dat tegeltje er nog is ,ik weet bijna zeker van wel ,krijg je hem ook terug maar benader de juiste personen via.misschien die neven van je in Indonesia .Je hebt het over Onbeschaamde kannibalistisch Indonesisch gedrag .Nou ja het Nederlands gedrag dan ? ..1) Ze betalen geen achterstallig soldij over de periode 1942-1945 .2) Ze denken Indonesia let wel op onze oorlogsgraven 3) Hadden ze minder geleuterd maar daadwerkelijk attent gebleven waren die graven er nog (!)

  • Hans Boers zegt:

   @ Bert: Graf van pa op kerkhof Kediri: Gone. Kerkhof Kediri: Gone. Nu big mall geworden. Botten waar? Yo no se.

   Graf van ma Malang gone. Botten in kuil samen met andere botten achterin kerkhof. Kuil ontoegankelijk voor publiek. Oude grond wat beschikbaar was: opgekocht door rijke Chinese christenen.

   Nu Nederland:
   Graf overopa – notabene staatsbegrafenis in oud Delft gekregen 1896. Hotemetoten erbij destijds allemaal hallelujah uit volle borst en in black suits met hoge hoeden. (Not Men in Black.)…. Kerkhof Delft geplaatst onder Monumenten zorg Nederland…. Zomer 2017. Kijken naar Monumenten zorg oud Kerkhof Delft…Huh? Waar is graf? Beheerder: Hier meneer. Ik: Waar dan? Beheerder: Hier onder plukje gras…. Ik: Oh dus plukje gras is monumenten zorg geworden? Beheerder zegt: Jawel, is speciaal stukje gras.

  • RLMertens zegt:

   @Bert; ‘Indonesisch gedrag etc.’- De Telegraaf 31/1’18; Wouter de winter; ‘Het kabinet meldt dat er tussen Nederland en Indonesië ‘wederzijds begrip is gegroeid(!) over de waarde van oorlogsgraven. Gezien ons besmeurde verleden in het land, valt enigszins te begrijpen(!) dat Indonesië de krijgsmacht die hen onderdrukte niet bovenaan hun prioriteitenlijst hebben staan’.
   Over wederzijds begrip(!) gesproken en vooral… de overheidsbehartiging van onze slachtoffers!

  • Ron Geenen zegt:

   Ik ben tegen corruptie en omkoperij. Heb de organisatie via OGS laten weten dat ik alle kosten wil en zal betalen. Mijn familie in Jakarta heeft ook het geprobeerd en kregen nul op request. Een ontmoeting heeft plaats gevonden tussen het bestuur van het museum, OGS en mijn family.

 14. Arthur Olive zegt:

  Is het ook niet een feit dat in Nederland de meeste graven worden opgedoekt na 10 of 20 jaar omdat de graven verhuurd zijn?
  Ik vraag me daarom ook af hoeveel graven van dierbaren op ere velden in Indonesia er nog zouden zijn als de families er huur voor moesten betalen.

  • Ron Geenen zegt:

   Tijdens en ook na de bersiap zijn vooral familiegraven met mooie decoraties allemaal geplunderd.

  • Jan A. Somers zegt:

   In Nederland kan bijna nergens meer een koopgraf worden aangeschaft, daar is ook geen belangstelling meer voor. (Bestaande koopgraven verpieteren allemaal, worden ook niet meer door de familie onderhouden). Je huurt eerst voor 10 jaar (de wettelijke grafrust) en kan daarna elke 10 jaar verlengen. Als de nabestaanden op zo’n oproep niet meer reageren kan er worden geruimd als er plaatsgebrek is. De nabestaanden worden hiervan op de hoogte gebracht. Bovendien komt er op het graf een bordje met de aankondiging van ruimen, en bij niet akkoord hoe verder verlengd kan worden. Het ruimen gebeurt netjes (er wordt niet ‘opgedoekt’), met de resten in een massagraf. In de administratie is terug te vinden om welke resten het gaat. Joodse gemeenten hebben eigen begraafplaatsen, daar kan dus voor ‘eeuwig’ een graf worden verkregen. Ik weet niet hoe of het nu met de islamitische begraafplaatsen is gesteld. Erevelden zijn natuurlijk een aparte zaak, die worden meestal door een stichting of andersoortige rechtspersoon beheerd, zoals de OGS.

   • Huib zegt:

    Mijn moeder is in Januari 1962 in Breda overleden op 50 jarige leeftijd slechts twee jaar na haar aankomst in Nederland. Ze is begraven op begraafplaats Zuylen. Wij hebben een eigen graf aangeschaft en ik betaal al die jaren jaarlijks bovendien grafrecht inclusief onderhoud. Voor 2018 is dit bedrag inmiddels 86,00 euro.

    Op het Christelijke deel heb ik tientallen jaren later ontdekt, is er zelfs een familiegraf van haar familie inklusief haar vader Frans Winsser en haar oma Clara Dettingmeier en enkele tantes en nichten van der Linde en Winsser. Er schijnt iemand in Engeland te zijn die de grafrechten betaalt al ben ik er niet achter kunnen komen wie dat is

    • Boeroeng zegt:

     Mailen en bellen met Zuylen ? Krijg je geen antwoord over die engelse betaler ?
     Die moet toch familie van je zijn
     https://zuylen.nl/contact

    • Huib zegt:

     PS.
     Het graf van mijn oma, mijn moeders moeder was in Tjimahi. Als kind bezochten wij het met onze moeder elk jaar om er een bloemetje te leggen. Het kerkhof lag er altijd verzorgd bij. Maar toen wij medio 90-er jaren vdve. het probeerden te vinden was het kerkhof verpauperd en het graf was gone with te wind.
     Het graf van mijn door de bersiappers vermoorde vader was so wie so nergens te vinden.
     Een kali of een put waar ze het in hebben gedonderd. Hij rust nu in goed gezelschap met de stoffelijke resten van de marinemensen die ze in plastic zakken ook zo maar in onbekende kuilen hebben gemieterd. Leuk voor de nabestaanden waaronder toch ook veel Indonesiers moeten zijn. Enig verschil is de marinemensen in Oost-Java en pa in West Java.

    • Hans Boers zegt:

     @ Huib: …Enig verschil is de marinemensen in Oost-Java en pa in West Java.

     Schrale troost voor u: Niet alleen de marine mensen in Oost Java, maar ook burgers te Oost Java, zoals mijn pa (waar van de resten dank zij ODO voor een tweede keer werden herbegraven doch heden ten dage waarschijnlijk in een kuil liggen somewhere) , mijn oom (waarvan waarschijnlijk al helemaal geen resten meer van waren gevonden na de slachtpartijen in de straten van Surabaya).

     Moge God al deze slachtoffers genadig zijn en hen in eeuwige vrede laten rusten.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Krijg je geen antwoord ” Volgens mij krijg je van de gemeente niet te horen wie het onderhoud betaalt. In Vlissingen hebben we en graf van een oom en tante, en een van hun dochter (1928, 1936, 1957). Altijd keurig onderhouden, maar ik kom niet te weten door wie dat betaald wordt. Waarschijnlijk in één keer onderhoud afgekocht. Grafrechten voor mijn ouders (2 personen) kost ons € 1030,– voor 10 jaar.

 15. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Misschien hebben opgehitste pemoeda’s de vnl Britse (HMS Exeter, (> 8.520 ton staal) HMS Encounter (> 1.428 Ton Staal ) , HMS Electra(>1.428 Ton Staal ) ) en Nederlandse Schepen (Hr. Ms. De Ruyter (>6.645 Ton Staal) , Hr. Ms. Java (> 8.210 Ton Staal) en Hr. Ms. Kortenaer (> 1.316 Ton Staal) ) beroofd en in stukken onopgemerkt weggesleept . Keken de Indonesische autoriteiten net zoals bij de Bersiapdaarbij de andere kant op?

  DE USS Houston en HMAS Perth die in de Soenda Straat tot zinken werden gebracht zijn daarentegen min of meer met rust gelaten in hun zeemansgraf. Hebben Amerikaanse of Australische autoriteiten iets meer respect voor hun doden en zijn daarom meer attent op hun zeemansgraven? Of is hier sprake van een verlate Bersiap actie gericht tegen Britten en Nederlanders?

  Wat er met de andere gezonken schepen in de Slag in de Javazee e.o. (ook de Hr. Ms Piet Hein) is gebeurd is mij onbekend.

  • Jan A. Somers zegt:

   En al die Nederlandse onderzeeboten? Over bijvoorbeeld de Langley en de Seawitch wordt ook niet meer gesproken. Ook niet over de gemilitariseerde schepen van de GM, en de gevorderde KPM-schepen. Maar dat waren geen mensen van de KM, dat waren gewone mensen, niet zo belangrijk.

   • Guardiacivil zegt:

    Reken maar dat dit sloopproces van vele schepen, een proces is van jaren, dus ze zijn al een hele poos bezig.

   • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

    De VS beschouwt de USS Langley niet als oorlogsgraf (war grave) omdat geen bemanningsleden bij het zinken betrokken waren. USS Langley werd in 1942 door de Japanners gebombardeerd. Het schip kwam stil te liggen en de Amerikanen hebben zelf het schip zonder bemanning getorpedeerd.

    De Nederlandse onderzeeboten werden veelal tijdens de oorlog en buitengaands (in diep water) tot zinken gebracht , Het zijn ook relatief kleine schepen (< 1.000 Ton), niet alleen moeilijk te lokaliseren , maar ook weinig de moeite van het lichten waard. Dat geldt ook voor de GM- (< 1.000 ton) en KPM Schepen.

    De Sea Witch is geen oorlogsschip voorzover ik weet. Haar bestemming is mij niet bekend.

  • Huib zegt:

   @ Hans Boers,
   Gelukkig heeft de Oorlogsgravenstichting voor een aantal vermiste slachtoffers van Indisch Bronbeek eind vorige eeuw, blijkbaar mede door mijn toedoen, alsnog een gedenkteken geplaatst op het Bandoengse kerkhof Pandu voor de mensen van wie de stoffelijke resten nooit zijn gevonden of niet geidentificeerd konden worden.
   Mijn oom Jan Winsser, jongste broer van mijn moeder, enkele maanden voor de val van Japan in een Jappenkamp overleden is op het ereveld van Semarang terug te vinden.
   En dan hebben we het nog niet over die vele (tien)duizenden vermisten waarvan ook nimmer meer iets werd vernomen.

   Maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat opgehitste pemoeda’s zich schuldig hebben gemaakt aan het lichten en slopen van die oorlogsschepen zoals die meneer van een andere generatie meent. Zo snugger waren die volgens mij niet dat ze technisch gezien daartoe in staat zijn.

   • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

    Dhr Huib weet dus dat die pemoeda’s niet zo snugger waren. Heeft hij daarnaar onderzoek gedaan?. Als hij nog geeneens weet wie die pemoeda’s waren, hoe kan hij weten hoe snugger ze waren? Vanuit zijn superioriteitsgevoel kan hij best zulke dingen beweren. Dat heet nu fake news.

    Blijft boven water staan dat zeemansgrafschennis v.n.l. tegen Nederlands en Britse schepen gericht was.

    • Tolol zegt:

     Daar hoeft pak Huib geen onderzoek naar te doen want er was een goed wetenschappelijk boek uitgegeven ,dat heet “” De geestelijke vermogens van een doperwt en een pemoeda “” Het schijnt dat die doperwt ruim gewonnen had .De schrijver was prof dr Janssen .

    • Huib zegt:

     Toevallig heb ik, zij het als jongen van ruim 7 jaar, meer dan genoeg kunnen waarnemen wat het geestelijk gehalte van die horden pemoeda’s/peloppors was.

     Als ze tijdens hun rondgang in de wijk om woningen te punderen door een hond van een bewoner worden aangevallen, hetgeen zich voornamelijk uitte in luid geblaf en gegrom met ontblote tanden, stortte de losgelaten horde zich met z’n allen op die herdershond.
     Ze grepen hem vast, bonden een touw om zijn nek en liepen onder luid gejoel met het arme beest naar het centrale plein/wijkgebouw.
     Daar bonden ze de hond vast aan een boom en één van de helden die in bezit was van een Japanse samoerai sabel haalde uit om het dier de kop af te slaan. De sabel raakte niet de nek van die hond maar schampte zijn kop zodanig dat een oor nagenoeg eraf geslagen werd. Maar ook het touw waaraan hij aan de boom vast zat.

     Het arme dier vluchtte terug naar de woning van zijn baasje en dook onder de kolong van een bed, waarvan de kapok matras, kussens en goeling al eerder werden geroofd.
     Het gepeupel er krijsend achteraan.
     Kennelijk durfden ze het huis niet in maar door het openstaande raam konden ze het dier van pijn horen kermen. Dus gingen een paar van die hoog intelligente moordenaars (blijkbaar naar inschatting van een andere generatie) in het wilde weg door het raam staan schieten. Net zo lang tot het arme dier dodelijk werd getroffen. En toen trokken ze triomfantelijk Bersiap schreeuwend weer weg naar hun krochten. Om niet zo lang daarna zo’n 40 mensen oude mannen en jongens van rond 14 jaar en ook een paar vrouwen en uiteraard mijn doodzieke vader net gebolost uit het Jappenkamp.
     En deze arme Buitenkampers en Kamper op gruwelijke wijze af te slachten en in putten en/of kali te donderen. Letterlijk gekeeld of gespiest zegt de onderzoekster Mary van Delden die er ook een onderzoeksboek over schreef.

     Over superioriteitsgevoel gesproken. Daar heb ik een aantal jaren geleden ook al kennis mee mogen maken van die meneer van een andere generatie. Hij zou in Bronbeek/het IHC wel even tot de orde roepen. Die actie is als een opgebrande kaars stilzwijgend gedoofd. Zoals wel met meerdere akties het geval schijnt te zijn bij deze geleerde heer.

     Of zou de andere generatie de mogelijkheden nog steeds aan het bestuderen zijn?
     Hij is zijn hautaine toon blijkbaar nog steeds niet verleerd. Zal wel Italiaans macho gedrag zijn.

    • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

     Heer Huib, U dient zich het niet persoonlijk aan te trekken, dat doe ik ook niet.

     Wat Het Indisch HerinneringsCentrum in Bronbeek betreft. Ik heb met hun al een hooglopende discussie gehad over de bewuste tentoonstelling Het Verzinsel van Indie waarbij mijn Moeder(Ex-Binnenkamper) op hoogbejaarde leeftijd onbewust en van geen kwaad voor een Japans oorlogsvlag diende te buigen. Dat vergeef ik dat gediskwalificeerde zooitje ongeregeld nooit .
     Tevens bemerkte ik dat één van de tentoonstellingsmakers mij later tijdens een lezing bij de TTF niet het woord wilde geven. Dat niet alleen, ik ben door hun ook als Vriend-Van-Het Indisch HerinneringsCentrum uit de registers geschrapt. Ik heb het geplastificeerde Vriendenkaartje ingelijst in mijn bureau hangen, Dat geeft bij sommige bezoekers aanleiding tot bulderende hilariteit.

     Dus mijn inactief heeft niets met machogedrag maken of één of andere freudiaans ongenoegen zoals vele would-be Indischen veronderstellen die het beroep van psycholoog/psychiater hebben misgelopen. Dus met Uw superioriteitsgevoel zit het wel goed, wat zegt Uw psychiater daarover?

   • Jan A. Somers zegt:

    Het ruimen van die wrakken vond plaats na 27 december 1949. Wat waren na 27 december 1949 opgehitste pemoeda’s?

 16. Boeroeng zegt:

  Nederland heeft afgelopen week grote druk uitgeoefend op Indonesië om stoffelijke resten die werden aangetroffen tijdens het illegaal slopen van in de Javazee gezonken oorlogsschepen veilig te stellen. Het wachten is echter nog steeds op groen licht vanuit Indonesië.

  Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen door de ministers Bijleveld (Defensie) en Van Engelshoven (Cultuur). De belangrijkste stap waarover ze melding maken, is het versturen van een zogeheten note verbale. Dat is een officiële brief waarin Indonesië om opheldering wordt gevraagd. Het geldt binnen de diplomatie als een zwaar middel.
  ———————–
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1619585/grote-druk-op-indonesie-om-javazee-wrakken

  • Budhymann zegt:

   note verbale. Dat is een officiële brief waarin Indonesië om opheldering wordt gevraagd. Het geldt binnen de diplomatie als een zwaar middel.

   Tuurlijk. ‘t-is een soort Proces Verbaal.
   Zou het kunnen dat er een elite is die uit is op een oorlog ten gunste van deze elite die een Globale depopulatieplan aan het uitvoeren is…?
   Makkelijk is om dit af te doen als zijnde Complotdenken
   We hebben de Vrijmetselaars, de Bilderbergers Etc. enz. e.d. o.i.d.
   Dit zijn hun geboden;
   https://www.youtube.com/results?search_query=georgia+guidestones+documentation

   • Guardiacivil zegt:

    Niet zo gek bedacht, in deze wereld zijn machten aan de gang die het best verbonden kunnen worden aan figuren als Soros, NWO en Bilderberggroep.
    Ze willen alleen maar één ding………MACHT.

    • bokeller zegt:

     Niet alleen in Azië.
     Wrakken illegaal geruimd door schrootdieven van het soort,dat ook
     in Nederland actief is, zoals de firma ” Friendship Offshore”
     uit Terschellingen,die Britse oorlogsschepen in de Noordzee heeft geplunderd

     siBo

     https://historiek.net/slag-in-de-javazee-27-februari-1942/67475/

     Slag in de Javazee – 27 februari 1942

     historiek.net

     De Slag in de Javazee vond plaats op 27 februari 1942. Een geallieerd eskader onder commando van Karel Doorman nam het op tegen

 17. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Interessant filmpje over de Javazee, maar of dat filmpje gemaakt is door een deskundige waag ik te betwijfelen! Of het dient die doperwt te zijn.
  Op ongeveer 2 1/2 minuut vertelt een Marine-historicus het verhaal over All-Ship -Follow- me dat in goed en begrijpend-Nederlands vertaald is in Ik-Val-Aan-Volg-Mij . Hij zegt de HMS Exeter draaide naar bakboord en op het filmpje zie je het schip vanuit de vaarrichting naar Rechts draaien. Over exactheid valt te discussiëren bij historiek.net.

  Dat niet alleen, want ik citeer uit het verhaal:
  ………..Enkele dagen na de verloren zeeslag op de Javazee capituleerden de Nederlandse strijdkrachten (8 maart 1942). De Japanse bezetting van Nederlands-Indië kostte hierna aan nog eens tienduizenden EUROPEANEN en honderdduizenden Indonesiërs het leven……..

  Europeanen is wel een raar begrip in het verhaal want de enige Europeanen, die geïnterneerd werden, waren Nederlanders en Engelsen, daarnaast Amerikaans een Australiaanse militairen. Duitsers of personen met Duitssprekend namen waren al richting Suriname vervoerd en Italianen waren nog steeds personen uit een land van een “bevriend” en fascistisch staatshoofd.

  Ik denk dat het curieus woordgebruik te maken heeft met “Indo-Europeanen”, die waren ook Europeaans en sommigen zaten ook in het kamp. Wellicht wilde Historiek een Zwarte-Pietendiscussies vermijden en het neutrale woord Europeaan gebruiken. Ik ga maar een briefje schrijven aan Historiek, ook vanwege het verhaal over de Java. Daar staan wat geschiedkundige onnauwkeurigheden in, die nodig correctie behoeven.

 18. Boeroeng zegt:

  De botresten in de massagraven rond de Indonesische havenstad Brondong blijken niet van de opvarenden van de drie verdwenen Nederlandse oorlogsschepen die in de Tweede Wereldoorlog vergingen bij de slag in de Javazee.
  ————————————————————-
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1794083/botresten-massagraven-niet-van-oorlogshelden

  • Guardiacivil zegt:

   Ik plaats ineens veel vragen hierbij.
   Is er onder nabestaanden dna afgenomen zodat men met zekerheid kan zeggen dat het geen restanten zijn van omgekomen zeelieden tijdens de slag?
   De botrestanten zijn toch tijdens het sloopwerk tevoorschijn gekomen?
   Nu zeggen dat het geen menselijke restanten zijn maar van dieren, hoe is dit te rijmen met de botrestanten tussen metalen gesloopte scheepsonderdelen?
   Wordt hier ons weer iets op de mouw gespeld?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.