23 jan Roofkunst of gedeeld erfgoed?

De balie.nl: Roofkunst of gedeeld erfgoed? Wat moeten we doen met overgebleven kunst uit Nederlands-Indië?

De diamant van Banjarmasin in het Rijksmuseum, de krissen uit de collecties van het Tropenmuseum of de wajangpoppen en wapens in Museum Volkenkunde. – dit zijn kunstwerken afkomstig uit Indonesië. Maar hoe zijn deze hier terecht gekomen? Zijn ze aangekocht, gespaard, geschonken, of gestolen tijdens de koloniale periode?

Horen ze inmiddels bij Nederlands erfgoed? Of moeten de kunstobjecten terug naar Indonesië? En kunnen ze in Indonesië op de juiste manier geconserveerd worden? In de jaren ’70 stelde Indonesië een wenslijst op met 10.000 objecten die het land terug wilt, maar de Nederlandse overheid heeft hier nauwelijks gehoor aan gegeven. Veel van de objecten op deze lijst zijn in Nederlandse collecties opgeslagen of tentoongesteld in nationale musea.

Tijdens deze avond onderzoeken we in een fictieve hoorzitting hoe Nederland om moet gaan met haar koloniale erfgoed.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

7 reacties op 23 jan Roofkunst of gedeeld erfgoed?

 1. Blewbird zegt:

  Uiteraard moet alles terug. En niet alleen naar Indonesië. Einde van het koloniale tijdperk. Niks NL erfgoed. Museums als Volkenkunde en Tropenmuseum moeten sluiten. Helaas het is niet anders. Wel vooraf nog foto’s maken en die op een goede website plaatsen.

  • hansvschaik zegt:

   Wat een ordinaire populistische en uiterst onzorgvuldige uitspraken van Blewbird.
   Niet alle koloniale kunst is roofkunst en waar is de kunst, zelfs de roofkunst het beste, gegarandeerde bewaarplek ? We hebben gezien dat bijvoorbeeld de extremisten van IS niet in staat zijn om kunst (welke vorm dan ook) voor de toekomst te bewaken en bewaren. Vernietiging is bijvoorbeeld erger dan bewaren in een koloniaal museum.

 2. Wal Suparmo zegt:

  Zeer belangrijk voor de Indonesiers is KRIS VAN DIPONEGORO die in de Tropen Museum ligt.In pla de onbelangrijke Buginese badik van een gesloten museum aan.at RUTTE aan de pres. van Indonesia als lokaas had overhandigd. De Indonesiërs waren te beleefd om deze domme daad tegeweigeren .

 3. Wal Suparmo zegt:

  VERBETERING:
  Tweede alnea , moet zijn:” In plaats van de …..DaT RUTTEt…enz”
  Bedank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.