Indisch in Beeld

Frederik Rinia Louis Gonggrijp, luitenant-ter-zee 1e klasse, was geboren 29 mei 1908 in  Malang en hij overleed 27 juni 1941 te Soerabaja, een marinehaven, aan een longontsteking

Zijn ouders waren Frederic Marie Cornelis Gonggrijp en Charlotte Elise Reyneke.
Vader Frederic was planter, o.m. in cacao en rubber. Geboren in Vrijenban, diens vader Justus had daarvoor 15 jaar te Indië gewoond o.a als zendeling-leraar en Frederics oudere broers waren er geboren.  Charlotte Elise  Reyneke, met halsketting op deze foto bij haar ouders.
Frederik huwde in 1929 te Den Haag met Theodora Henriette Haasmann.
Haar vader kwam uit Polen, haar Indische moeder was geboren te Java.
Frederik en Theodora, rechts op deze foto

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

12 reacties op Indisch in Beeld

 1. Jan A. Somers zegt:

  Serendipiteit? Op dezelfde pagina ook een uitgebreide reportage over het vertrek van de Japanse handelsmissie op 27juni 1941. Keurig diplomatiek uitgeleide na de afgebroken onderhandelingen. Geeft wat sju aan mijn eigen verschrikkelijk saaie reportage indertijd: “Op 17 juni werden de onderhandelingen afgebroken en op 27 juni keerde Yoshizawa naar Japan terug. ” De oorlog was een kwestie van afwachten.

  • Loekie zegt:

   Keurig uitgeleide gedaan..
   Tsja. Zouden ze tijdens de onderhandelingen over olie ook even hebben gesproken over het Japanse optreden in bijvoorbeeld Nanking?

   • Jan A. Somers zegt:

    ” Japanse optreden in bijvoorbeeld Nanking?” Waarom? Dat zal niet op de agenda hebben gestaan. Het is gewoonte dat de agenda wordt gevolgd. Hooguit bij de rondvraag, maar die hoeft niet à la minute worden beantwoord. Kan een agendapunt worden voor de volgende vergadering. Maar die kwam er niet. Einde verhaal.

    • Loekie zegt:

     Nou, de onderhandelingen hebben zes maanden geduurd. Zal best een momentje geweest zijn waarop de vraag gesteld had kunnen worden.

    • Jan A. Somers zegt:

     Als u een keer bij onderhandelingen getrokken bent geweest, weet u dat zoiets not done is. Bovendien hadden de Japanners het druk met bezoeken aan toekomstige landingsplaatsen op Java, Dat mocht, diplomatieke onschendbaarheid.

    • Loekie zegt:

     Er bestaat natuurlijk zoiets als flauwekul en uit je nek kletsen.

    • Jan A. Somers zegt:

     Twee keer geen flauwe kul: 1. Not done. 2. Bezoek aan toekomstige landingsplaatsen, door bij de delegatie aanwezige militairen met een diplomatieke status. Gemerkt door de begeleidende ambtenaren BB met ee nSinologisch/Japanologische functie.

 2. Bert zegt:

  @Loekie : Waarom zouden ze over het Japanse optreden in Nanking 13 december 1937-begin februari 1938 ,hebben gesproken ,totaal niet “” relevant”” Er zijn maar 300.000 Chinezen over de kling gejaagd,ach moeten die Hollandse onderhandelaars hebben gedacht we gaan de onderlinge sfeer met die aardige Japanners niet bederven .Dat die aardige Jappen ook weleens zo in Indie zouden gaan optreden ? Nee uitgesloten het is toch een uiterst beschaafd hoogstaand volk ,die Japanners ! Zouden die 300.000 Chinezen in Nanking er ook zo over gedacht hebben ? Nee het zou van formele moed getuigt hebben ,als die Nederlandse onderhandelaars er WEL over gesproken hadden .Zo van “” Euh euh wat hebben jullie eigenlijk in Nanking uitgespookt ?”” Einde verhaal ?? Dacht het niet Die Chinezen vatten het bloedbad in Nanking nog steeds hoog op ,tot heden ( 2018)

  • Ron Geenen zegt:

   @Dacht het niet Die Chinezen vatten het bloedbad in Nanking nog steeds hoog op ,tot heden ( 2018)@

   Bezocht vorig jaar een orthopedist, zijnde een Amerikaan getrouwd met een Chinese. Tijdens mijn onderzoek kwam het gesprek op de 2de WW in Azie. Hij wist niet dat er concentratie jappenkampen waren. Hij vertelde mij wel over de Nangking massacre. De familie van zijn vrouw was bijna helemaal uitgeroeid.

   • Bert zegt:

    @Ron Geenen ,Ja die keizer Hiro dinges of zo ,had ook toestemming geven om die Chinese soldaten NIET als krijgsgevangenen te behandelen maar als saboteurs ,lekker ventje die Hiro,.. Als die Jappen nou in plaats van 300 000 Chinezen ,300.000 Amerikanen binnen 2 maanden hadden vermoord zou Mc Arthur hem dan nog steeds de hand boven het hoofd hebben gehouden !!

    • Ron Geenen zegt:

     @Als die Jappen nou in plaats van 300 000 Chinezen ,300.000 Amerikanen binnen 2 maanden hadden vermoord zou Mc Arthur hem dan nog steeds de hand boven het hoofd hebben gehouden !!@

     Politics sucks! Voor mij had hij die hele goddelijke familie mogen ophangen.

 3. Huib zegt:

  Wat te denken van Pearl Harbour, Iwo Jima etc?
  En werd die Hiro ook niet met alle egards en plichtplegingen door onze Juul en Duitse ex-Nazi Benno ontvangen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.