Foto’s gezocht voor ‘De Indische Mijnspoorwegen’

.
Graag vraag ik aandacht voor het volgende:
Na ruim 16 jaar onderzoek zal in de loop van volgend jaar het boek De Indische Mijnspoorwegen verschijnen. Dat boek behandelt de boven- en ondergrondse spoorwegen van de kolenmijnen in voormalig Nederlands-Indië in de periode 1849-1956. Omdat de ontwikkeling van zo’n mijnspoorweg niet goed te begrijpen is zonder kennis van de mijnonderneming zelf, bevat het boek ook wat bedrijfsgeschiedenis van iedere mijnonderneming. Ook de onder de jappen geëxploiteerde kolenmijnen en mijnspoorwegen van Bajah (Java), Tondongkoera (Celebes) en de beruchte Sapoe en Karoe mijnen aan de zijtak van de Pekan Baroe spoorweg op Sumatra komen aan bod.

Van vrijwel alle mijnondernemingen konden historische foto’s gevonden worden. Maar er zijn ook dingen die ontbreken, en daar vestig ik mijn hoop op de lezers van Indisch4ever! Van de kolenmijn op Poeloe Laoet, gesloten in 1931, heb ik geen foto’s van na ca. 1915. Gedurende vele jaren zwaaide ir. A. Ziegler daar de scepter, het is me (nog) niet gelukt nazaten van hem te vinden die misschien nog foto’s hebben. Van de Zuid Borneo Mijn Maatschappij, die later doorging als Martapoera Steenkolen Maatschappij, heb ik helaas nog geen enkele historische foto, hoewel die mijn eindigde in 1929 en er ongetwijfeld door iemand wel eens een foto gemaakt is. De Oost Borneo Maatschappij die steenkolen won nabij Loa Koeloe en omgeving aan de Mahakam rivier is ook een probleemgeval waar het om oude foto’s gaat. Ook foto’s van de Ombilinmijnen, de Parapattan-mijn en de Boekit Assammijnen zijn welkom! Behalve de steenkolenmijnen hebben ook de goud- en tinmijnen mijn belangstelling, naast de aardoliewinning in Indië. Mocht U iets hebben: ik kom graag naar U toe met een scanner….
Hoop van U te horen! Met vriendelijke groet, Gerard de Graaf

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Foto’s gezocht voor ‘De Indische Mijnspoorwegen’

 1. Boeroeng zegt:

  Ir Ziegler moet zijn Karl Gustav Josef Ziegier gehuwd met Marie Helene Mobius.
  Zij overleed in 1957 te Heidelberg.
  Er was een dochter Maria Margaretha Frieda Ruth Ziegler in 1922 geboren te Sawah Lunto.
  Weet iemand hoe het met haar gegaan is? Iets bekend over haar kinderen ?

 2. Anoniem zegt:

  Misschien moet je dit ook eens op facebook vragen.

 3. Hi, I would be interested in the information that you have for the sapar and karoe coal mines on the Pakan Baroe railway. I research this railway and the coal mine is one of the areas that still needs alot of research. My father lives in Sumatra and travels to the coal mine site regularly. I have many modern day photos of the site and the remains of the railway if you are interested.

  Thanks
  Jeff

 4. Jan A. Somers zegt:

  De Indische steenkool is geologisch gezien relatief ‘jonge’ kool. Opgepept door vulkanische druk en hitte. Soms wel vetkool; genoemd. Geeft een hele grote zwarte pluim. Veel gebruikt door Engelse stoomschepen.
  Mijn moeder had een verhaal dat hun trouwring was van goud ergens van Java. Door gebrek aan vakkennis van de edelsmid met een te hoog karaat, waardoor zacht metaal, snel gekrast. Wie weet hier meer van?

  • Ron Geenen zegt:

   @Mijn moeder had een verhaal dat hun trouwring was van goud ergens van Java. Door gebrek aan vakkennis van de edelsmid met een te hoog karaat, waardoor zacht metaal, snel gekrast. @

   Dat klopt wel. Heb een gouden ring met een diamant van mijn grootmoeder Geenen. Het goud is zeker van een karaat gehalte boven de 20. Is gemaakt op Sumatra.

 5. Wim den Hartog Jager zegt:

  Beste Gerard,

  Mijn vader is op dit moment bezig met het uitzoeken van oude foto’s uit Poeloe Laoet, waar hij en zijn ouders tussen 1904 en 1916 hebben gezeten. Hij kwam uw vraag tegen bij zijn eigen zoektocht naar foto’s van Poeloe Laoet. Het betreft voornamelijk familiekiekjes maar hij heeft ook een foto van de Jessica schacht op het eiland. Hij wil deze u graag doen toekomen maar is niet heel bekend met het internetverkeer.
  Heeft u een e-mailadres waarnaar hij een scan van deze foto kan toesturen?
  Met vriendelijke groet,
  Willem

 6. Anoniem zegt:

  Mijn moeder is op 3 december 1915 in Stagen, Poeloe laout geboren. Mijn vader is in 1913 in Batavia geboren. Mijn opa van moeders kant was 2de machinist in de mijn. Mijn opa van vaders kant was arts op het eiland. Zelf ben ik van 1951. Ik ben nooit in Indie geweest. De mail van mijn zoon is dus niet helemaal juist. In de tweede zin moet worden gelezen zijn vader en grootouders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.