tot 11 febr Expositie Kopi Susu te Bronbeek

Museum Bronbeek: In 1957 propten de ouders van Rosa Verhoeve Indië in een paar hutkoffers. Als onderdeel van de laatste grote repatriëringsgolf maakten zij de gedwongen oversteek naar Nederland. Meer dan 50 jaar later reisde Rosa in omgekeerde richting naar Indonesië. Dit deed zij voor haar fotoproject Kopi Susu (koffie met melk). Uiteindelijk zou ze er 7 jaar aan werken.

Op oude zwart-wit foto’s leken ze gelukkig in dat verloren paradijs, maar ze praatten nauwelijks over hun ervaringen. Verhoeve wilde haar eigen verhaal scheppen van het land dat ze alleen kende uit overlevering. Kopi Susu werd een poëtische serie met metaforische beelden van herinneringen die ze zelf moest scheppen.

Lees verder.

Foto van Rosa Verhoeve.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

16 reacties op tot 11 febr Expositie Kopi Susu te Bronbeek

 1. Wal Suparmo zegt:

  Een echte koffie kenner en drinker heeft juist geen melk of suiker nodig. Alle soorten koffie gecultiveerd op hoogvlakten in Indonesie,claimen de lekkerste in de wereld tezijn behalve de KOPI LUWAK(uitwerpselen van de luwak dier_). Dat nu beconcureerd wordt door ke KOPI GAJAH, oftewel de poep vn een oliefant die koffie bonen heeft gegeten .In India.

  • Arthur Olive zegt:

   U kan best gelijk hebben Pak Suparmo, Ik drink Sumatra koffie niet alleen omdat mijn moeder daar geboren is maar ook omdat het echt lekker is.

 2. bokeller zegt:

  Kopi soesoe enak rasanja
  Bini sersan …..
  Een Maleis ezelsbruggetje om de ochtend Knil reveille te
  onderscheiden van andere hoornsignalen.
  siBo

  • Bert zegt:

   Ja hoor lekker enak kopi Bronbeek itu ,alleen ik kreeg het niet ,want geen pas ,had alleen uang .Gelukkig had ik 7 blik biertjes bij me,viel me op ,dat je in Bronbeek niet je tas hoefde af te geven.Hier in Amsterdam moet dat in bijna alle musea ja o.k zo,n kanon van 3000 kilo stop je ook niet zo snel in je tas.Toen ik de deur uitliep bij Bronbeek waren die blikjes bier al abis .

   • bokeller zegt:

    Pak Bert,
    Tsja Bronbeek, buiten het Museum en Toko
    vind je ff om de hoek het goede Restaurant
    ”Kumpulan”en feestzaal waar ’t altijd wel
    wat gezellig toeven is.
    O ja ,geen tas afgifte en de diverse consumpties
    kunt U gewoon met inhoud van Uw dompet
    afrekenen.
    siBo

    • bokeller zegt:

     Voor de liefhebbers”Kumpulan Bronbeek”


     siBo

    • Ron Geenen zegt:

     Mooie fot, Bo. Ik sla het op.

    • Arthur Olive zegt:

     Jaren geleden zijn mijn vrouw en ik naar Kumpulan Bronbeek gegaan voor “Masoek Sadja”.
     Redacteur Rene Creutzburg en zijn vrouw Chen van “De Indo” zouden daar ook komen.
     Toen wij arriveerden vroegen ze ons bij de ingang of wij uit Amerika kwamen. Op mijn bevestigend antwoord werd mij gezegd dat de entrée gratis was voor ons en ze hadden al een ere plaats voor ons gereserveerd.
     Wij zaten nauwlijks en hier komt een dame naar ons toe om te zeggen dat wij de verkeerde Indo’s uit Amerika waren en of we even naar de kassier willen gaan om te betalen.

 3. Bert zegt:

  Pak Olive : Wat een verhaal Onbeschoftheid ten top van Kumpulan Bronbeek,dat zij zich vergist hebben is hun zaak ,nadat ze achter hun vergissing waren gekomen ,hadden ze u ook nog met de nodige regard moeten behandelen ,u komt per slot van rekening ook uit Amerika ! Ze heetten wel Kumpulan Bronbeek maar enige Oosterse beleefdheid is hun onbekend ,het zijn gewoon boeren uit de Heide .

  • bokeller zegt:

   Het ”Gastenboek” staat uitnodigend in de gang
   om de klachten/ideeën te vermelden.

   En met het Bovenstaande heeft nmm. ”Kumpulan”
   geen bemoeienis aan, maar de ”Vereniging Masoek Sadja”
   een Indo vereniging uit deze regio.
   siBo

   • Jan A. Somers zegt:

    En mogelijk al betaald voor de door hun uitgenodigde Indo’s uit Amerika???

    • Ron Geenen zegt:

     Gelooft u dat Bronbeek mensen uit Amerika uitnodigt?

    • Jan A. Somers zegt:

     Niet door Bronbeek uitgenodigd, maar door Masoek Sadja. Stonden misschien op de ledenlijst en/of toevallig in Nederland. Als ik naar een gepensioneerdenavond van TNO in Babylon Plaza ga, ben ik niet uitgenodigd door Babylon, maar door TNO. En sta op een door TNO verstrekte lijst.

   • Bert zegt:

    Ik noem ze wel boeren van de Heide ,niet te verwarren met Kareltje ( eenoog) van der Heyden ,commandant van Bronbeek c.q. lieveling van Wilhelmina ,bij Kareltje was dit niet gebeurd ,”” Ja zou hij zeggen ,er is een foutje gemaakt maar we blijven hormat betuigen aan Hr Olive !”” En of het nou Kumpulan is of Masoek Sadja in die geest hadden ze door moeten gaan !!

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik betuig alleen hormat aan de onbekende mensen op het ereveld. Zij krijgen nooit bezoek. Anderen krijgen een knikje of een hand. Driemaal zoenen hebben we binnen de familie al beperkt tot éénmaal. Die tegen elkaar kletterende brillen vind ik al erg genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.