10 dec NPO2 TV documentaire ondergang van de Van Imhoff

NPO2 komt vanaf zondag 10 december 3 weken lang met de documentaireserie De Ondergang van de Van Imhof. De Ondergang van de Van Imhof is een documentaire-drieluik over een gruwelijke Nederlandse scheepsramp uit 1942, die uitmondde in één van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog. In 1942 wordt het Nederlandse stoomschip de Van […] Showbizznetwork
10, 17 en 24 december om 20.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

34 reacties op 10 dec NPO2 TV documentaire ondergang van de Van Imhoff

 1. Theo van den Bos zegt:

  Er is in 1967 een boek uitgegeven over dit drama door C van Heekeren “Batavia Seint Berlijn”
  Dus 50 geleden al bekend en nu pas in het nieuws, heel triest.

  • Jan A. Somers zegt:

   Het uitgeven van een boek is toch nieuws? Maar moet wel worden gelezen. Over de Van Imhoff heb ik al in de jaren vijftig een verhaal gehoord van een oom, hoofdwerktuigkundige bij de KPM. Was dus toen al bekend. Maar ik had het toen te druk met mijn studie. Met veel nog boven liggende Indische ervaringen.

   • Theo van den Bos zegt:

    Het mooie is de schrijver begint het boek met :
    “Beoordeel niemand, voordat gij in dezelfde omstandigheden zijt geweest (Talmud)
    Tijd voor een herdruk ?
    Het boek van C van Heekeren “Batavia seint Berlijn” is in 1976 uitgegeven gegeven door,
    Bart Bakker / Daamen nv te Den Haag.
    Helaas geen ISBN nr.
    De zelfde schrijver heeft ook het “Het pannetjes van Oliemans”geschreven.

  • j.h.Crawfurd zegt:

   Ja Thejo die heb ik van jou mogen lenen, heb het uit en je krijgt het morgen(woensdag) terug.
   Hartelijk dank he.

 2. Ben Reitsma zegt:

  j.b. ReitsmaGeachte redactie, geachte heer Postema,

  In navolging van de intrigerende documentaire over de ondergang van de Von Imhoff, wil ik u attenderen op nog zo’n ramp in de Lubecker Bucht. In 2010 las ik het boek Sunny Boy van Annejet van der Zijl. In het laatste deel van het boeg verblijft de hoofdpersoon in concentratiekamp Neuengamme. Terwijl de vredesonderhandelingen al gaande waren werden hij en vele andere kampgevangenen ingescheept op het passagiersstoomschip Cap Arkona om overgebracht te worden naar Scandinavië. Dit schip werd gebombardeerd door de geallieerden (Engelsen) omdat men bang was dat er Duitsers wilden ontsnappen en zodoende zonk de boot. Tenminste, dat is de officiële lezing.

  De officieuze reden is; dat de Duitsers het schip gesaboteerd hebben, zodat het met man en muis zou vergaan om zodoende de geschiedenis van de concentratiekampen te verdonkeremanen.
  In 2011 hebben wij tijdens onze vaarvakantie de Lubecker Bucht aangedaan en hebben een bezoek gebracht aan Neustadt. Aldaar het monument en het naastgelegen Friedhof bezocht.
  Maar dat niet alleen, Ook in het stadsarchief, annex museum wordt aandacht besteedt aan deze ramp die de Duitsers maar al te graag willen verdoezelen. Dit laatste en de officieuze lezing van de toedracht werd ons verteld door een zeer toegewijde Duitse archivaris annex onderzoeker, die in zijn werk veel tegenwerking ondervindt. Op 22 januari 2011 is door het programma “Andere Tijden” hieraan aandacht besteed.

  Kortom; Niks gruwelijks is ons vreemd

  • Ron Geenen zegt:

   In de jaren 60, ik was in dienst van Reederij Van Ommeren, R’dam, was er grote vraag naar olietankers. Van Ommeren huurde 6 Amerikaanse tankers van City Service. $ tankers waren 38000 ton en hadden een hoge druk turbine systeem met een vermogen van max. 22000PK.
   De andere 2 waren 70000 ton en hadden ook het zelfde vermogen. Alle hutten waren van staalplaat gemaakt en alleen gepunt las. Heb 2 jaren op de LIberty Bell gevaren. Wij gebruikten in volle zee alleen 12000pk. Eenmaal hadden we een gewond persoon die zo gauw mogelijk naar een ziekenhuis moest. Toen werd de kraan wat meer opengedraaid tot 16000pk. Met 12000pk haalden we een snelheid van 13 a 14 knopen. Deze tankers zijn allen gebouwd om ook in oorlogstijd te kunnen gebruiken. De hutten konden omgezet worden tot een grote ruimte om meer mensen de huizen. Ook waren er verstevigde platforms om zwaar geschut neer te zetten. In die jaren van spanningen waren een groot deel van de Amerikaanse koopvaardij klaar voor een oorlog.

 3. Huib zegt:

  Op de van Imhoff kwam ook de vader van een van mijn beste maatjes Hans uit Bandoeng om.
  Hij woont nu al jaren met zijn vrouw in Albufeira- Spanje waar ze actief zijn in de verkoop van dure huizen aan expats..

  • Ron Geenen zegt:

   @Spanje waar ze actief zijn in de verkoop van dure huizen aan expats..@

   Dat zou ik ook doen, in plaats van die Nederlanders, die via het tv program “Ik Vertrek” een bread and breakfast of een camping opzetten en hele gebouwen moeten renoveren.,

 4. Arthur Olive zegt:

  Het kan zijn dat de man van een nicht van mijn oma, een Duitser, ook op de von Imhoff zat.
  Is er een ‘pasagiers’ lijst ergens?

  • Loekie zegt:

   Iets is meer dan 70 jaar geleden gebeurd.
   Men heeft het blijkbaar altijd geweten.
   Een televisieprogrammaatje en opeens wil men ook erin duiken.
   Hoezo, waarom?
   Is het nu opeens belangrijk genoeg, interessant genoeg geworden omdat het op tv is geweest?
   Waarom niet zelf veel eerder op zoek gegaan naar gegevens?
   Maakt niet uit allemaal, maar dat mechanisme heb ik altijd typisch gevonden.

   • Arthur Olive zegt:

    “Maakt niet uit allemaal, maar dat mechanism heb ik altijd typisch gevonden”.

    Vele vehalen op I4E zijn oud en worden van verschillende kanten bekeken en beschreven door de lezers.
    Heer/Mevr. Loekie, uw negativiteit kent geen grenzen want u beschrijft uzelf hier bv.als u gaat duiken in de onderwerpen zoals “Backpay” en “Miljardenschuld”.

   • PLemon zegt:

    @… interessant genoeg geworden omdat het op tv is geweest?

    Na jaren uit de tv doofpot gehaald en nu als vuile was buiten gehangen….
    Even bizar als dit Duitse verslag over hun overlevenden op het eilandje Nias voor de Sumatraanse kust.

    *** Fast gar nicht bekannt ist, dass die Überlebenden der „Van Imhoff“ -Katastrophe  im Januar 1942 in einer Art Staatstreich die Republik Nias Merdeka – die Republik Freies  ausriefen und ein Herr Fischer- Vertreter der Firma Bosch – ihr erster Präsident und ein Herr Vehring ihr Außenminister war. Die Unabhängigkeit dieser Republik dauerte zwar nur wenige Monate – aber immerhin …. ein wahrlich besonderes Kapitel deutsch-niassischer Beziehungen, das selbst im heutigen Nias kaum noch bekannt ist.

    Näheres zu diesen tragisch-kuriosen Ereignissen ist im folgenden Beitrag nachzulesen, den  Herwig Zahorka 2001 im Internet veröffentlicht hat.  Zahorka schrieb eine Dokumentation über die Geschichte des deutschen Soldatenfriedhofs ARCA DOMAS in der Nähe der Stadt Bogor in Westjava. Diese Geschichte liefert auch die Verbindung zu den Ereignissen der „Van Imhoff“- Tragödie vor der Küste von Nias.

    Der Untergang  der „Van Imhoff“ und die „Freie Republik Nias“
    von Herwig Zahorka
    …….Etwa 200 Mann waren schon ins Wasser gesprungen in der Hoffnung auf Rettung. Aber die von den Bomben getöteten Fische hatten viele Haie angelockt, die nun die hilflosen Männer angriffen. Einige begingen Selbstmord. Die Tatkräftigsten bauten schnell aus Ladeluken, Brettern und Seilen Flöße. Albert Vehrings Bekannter findet noch ein verstecktes 2 bis 3 Meter langes Ruderboot an Deck. 14 Mann zwängen sich hinein, Vehring übernimmt das Kommando. Die Bordkante ragt eine Handbreit aus dem Wasser. Als sie 100 Meter vom Schiff entfernt sind, geht dieses plötzlich unter. Um die 200 Männer waren noch an Bord……

    Die beiden Boote und die Flöße versuchten nun, die 55 Seemeilen entfernte Insel Nias zu erreichen, die Sumatra vorgelagert ist. Am nächsten Morgen, den 20. Januar, erschien das holländische Motorschiff „BOELONGAN“. Es kam auf 100 Meter an Vehrings Boot heran. Es wurde zugerufen: „Seid Ihr Holländer?“. Auf die Verneinung drehte die „Boeloengan“ ab und verschwand. Damit hatten die Männer auf den Flößen keine Chance mehr, gerettet zu werden. Ein jüdischer Juwelier, der aus Nazi-Deutschland geflüchtet war, schwamm von seinem Floß an das Schiff heran, wurde aber erbarmungslos zurückgewiesen. Das war sein unverdientes Todesurteil.

    Albert Vehring berichtete später über diese unglaublichen Vorfälle in einer eidesstattlichen Erklärung am 20. Juni 1949 in Bielefeld bei Notar Bernhard Grünewald (Urkundenrolle Nr. 61/1949).

    https://klaussturm.wordpress.com/2009/11/16/nias-germany-a-special-relationship/

   • Jan A. Somers zegt:

    “Men heeft het blijkbaar altijd geweten.” In De Jong, deel 11a, acht bladzijden. Maar ja, je moet het dan wel lezen.

    • Jan A. Somers zegt:

     ff vergeten: Ik denk dat er in de archieven van de KPM ook het een en ander is te vinden. Net als over de rechtszaak (Hof Amsterdam) van februari 1951, N.V Koninklijke Paketvaart Mij. tegen de Repoeblik Maloekoe Selatan.

 5. Huib zegt:

  Voor de goede orden Hans vertelde mij het verhaal toen we nog in Bandoeng woonden en in dezelfde klas op het Christelijk Lyceum zaten samen met nog twee boezem maatjes Rudy T. en Charles V. We waren zo’n 14 jaar oud.
  En nog steeds houden we regelmatig kontakt via mail of tijdens de Nijmeegse 4-daagse.
  Trouwens Hans is ook degene die de 4-daagse naar Marbella heeft gehaald enkele jaren geleden en mij heeft overgehaald om ook de 4-daagse te lopen.
  Voor zijn vertrek naar Spanje woonde hij eerst in Maastricht waar hij met zijn vrouw, ik meen een dameskledingzaak hadden.

 6. Jan A. Somers zegt:

  In het tweede deel werden enkele interessante opmerkingen gemaakt over de toenmalige Commandant Zeemacht. Zonder naam, anders zou er misschien driftig met het rode potlood zijn gekrast. Verhalen van mijn vader werden automatisch opgestart in mijn geheugen. Wat kan een oorlog toch uitrichten!

  • RLMertens zegt:

   @JASomers; ‘zonder naam etc.’- Inderdaad, dat viel me ook op! Een zekere H, zeker!
   Zal me niet verwonderen. Al met al mijn oprechte waardering voor vooral de kleindochter van Hoekstra. Bewonderenswaardig zich zo te gedragen en de waarheid te aanvaarden. Het kan niet anders. De droom; dat haar grootvader uit de diepte van de zee tot afscheid zwaaide. Het is gelopen zoals het is. Ook aan onze zijde zijn er lieden die oorlogsmisdaden op hun geweten hebben. Zo wat, het is tenslotte maar;.. mensenwerk en niet anders. Goed verzorgde documentaire!

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘oorlogsmisdaden etc.’- Befehl ist befehl! Zelf dat was toen ook al bij ons in zwang. En afgekondigd door onze hoogste zee macht commandant.

   • Jan A. Somers zegt:

    De schepen van de GM waren al gemilitariseerd (correct binnen de staat van beleg/oorlog), en moesten onbewapend de strijd met Japan aangaan (mijn vader kreeg een pistool!). De schepen van de KPM waren niet gemilitariseerd en moesten eveneens onbewapend gevaarlijke acties ondernemen in de Indische Oceaan/Straat Soenda. Verzoeken om bescherming werden afgewezen, de KM bleef in Oedjoeng. Enkele malen moesten die KPM-schepen evacuees uit Sumatra naar Java brengen. Twee werden getorpedeerd, van eentje moest mijn vader drenkelingen opvissen in een zee met Japanse onderzeeboten. De drenkelingen van het andere schip werden door een collega opgevist. De Van Imhoff was (volgens mij) het derde schip met Duitse gevangenen. Aangewezen door de Commandant Zeemacht, bescherming geweigerd door de Commandant Zeemacht. Voor de bemanningen van die schepen van de GM en de KPM zenuwslopend. Mijn vader was toen al van de De Ruyter afgehaald om een collega met problemen te vervangen.

 7. J Koning zegt:

  Ik zie dat in de documentaire sprake is van een doofpot. Goed om dit te openbaren. Echter, ik vind dat de documentaire heel suggestief is gesteld en ook niet de kant van de kapitein bekijkt. Als je schip tot zinken wordt gebracht, en je hebt een heel groot aantal gevangen van een vijandelijke natie aan boord, hoe kun je dan voorkomen dat ze jou en je bemanning overmeesteren? Wie laat je eerst van boord, en hoe pak je dit aan? Er zijn 66 gevangenen die dit hebben overleeft, hoe is dat dan gebeurd? Mijn advies aan de kleindochter is om het verhaal nog eens kritisch te bekijken en je in je oordeel niet mee te laten voeren door deze VARA journalisten van vroeger. Ik denk dat journalistiek sindsdien aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt

  • Boeroeng zegt:

   Feit is dat de gemaakte film niet uitgezonden mocht worden van Vara-bestuurders .
   Kennelijk omdat het een negatief beeld liet zien van Nederlanders in de oorlog.

   Wat ik in deel I hoorde is dat er genoeg sloepen en vlotten aan boord waren.
   Maar dat een deel ervan bewust overboord werd gezet zonder bemand te worden en ze dreven van het schip af.
   De kapitein kon er voor kiezen de bemanning in de eigen sloepen te zetten en dan zou er nog voldoende overblijven voor de gevangenen in aparte sloepen en vlotten.

   Een tweede kapitein van een later schip weigerde Duitsers ( waren het wel allemaal Duitsers of pro-Duitse mensen? ) aan boord te nemen. En liet hen aan hun lot over.

   • bokeller zegt:

    Als er toch gegraven wordt in deze geschiedenis,
    laat dan ook een onderzoek gaan in de naoorlogse
    opvang van de in Indië gebleven Duitse Indo’s.
    Zo fraai was dat ook niet.
    siBo

  • Jan A. Somers zegt:

   Wat doe je als kapitein met onbetrouwbare passagiers? Zie het uitgebreide verhaal van de Jong in deel 11a, 2e helft: De ‘Van Imhoff-ramp’. Hieruit enkele opmerkingen:
   De gezagvoerder had kort voor zijn vertrek admiraal Helfrichs staf telegrafisch gewezen op het tekort aan reddingsmiddelen. Het enige antwoord dat hij had gekregen was dat hij alle Duitsers onmiddellijk aan boord diende te nemen. Bij een keus tussen gevangenen die wel of niet konden worden gered moest een keus worden gemaakt tussen betrouwbaren en anderen. (zonder aan te geven hoe). Een onbegrijpelijke order aangezien de Commandant Zeemacht wist dat de gevaarlijk geachte Duitse geïnterneerden reeds waren afgevoerd.
   Doofpot? De Duitse gevangenen die gered waren hadden na bezetting van Nias hun verontwaardigde verhalen naar Duitsland verstuurd. Die verschenen zowel in kranten in Duitsland, als in de Deutsche Zeitung in den Niederlanden. Aan de KPM werd door het Reichskommissariat een boete opgelegd van vier miljoen gulden ten behoeve van de nabestaanden. Bovendien werden 29 personeelsleden van het Amsterdamse kantoor van de KPM aan de gijzelaars in St. Michielsgestel toegevoegd. De Jong wijdt ook aandacht aan de nasleep van die gebeurtenissen. Zoals de aanklacht van een Duitse overlevende bij het Amsterdamse gerechtshof (mei 1956). Het onderzoek door Dick Verkijk. De afwijzing door de Vara. De publicatie (1964) van de stukken van Verkijk door het Parool en Der Spiegel. De behandeling in de Tweede Kamer (1966). De nu vertoonde documentaire was een goed en duidelijk verhaal over die ramp. Maar doofpot? Natuurlijk dat de kleindochter haar emoties laat meespelen. Dat ging heel direct zonder te vervallen in emo-TV. Maar De Jong vertelde over meer dan in deze documentaire.

   • RLMertens zegt:

    JASomers; ‘doofpot?’ – In 1953 diende in een Duitse geredde bij de Nederlandse justitie een klacht in tegen de gezagvoerder (Hoeksema) van de van Imhoff wegens moord. Die klacht werd twee jaar later(!) door het departement van Justitie in behandeling genomen; de conclusie was dat er geen redenen waren om tot een strafvervolging in te stellen, in tegendeel; de kapitein van de ss. van Imhoff (heeft) gezien de oorlogsomstandigheden al het mogelijke om op het zinkend achter gebleven geïnterneerden de nog voorhanden zijnde reddingsmiddelen te doen toe komen'(!). Nav. artikelen in het Duitse blad Der Spiegel en vragen van SP in de 2e kamer, verwoordde minister van Defensie PSJ de Jong(oud KM duikboot kapitein) alle indertijd genomen reddingspogingen, maar op de kern van de zaak, ging hij niet in. -De financiële afwikkeling via belasting teruggave aan de KPM, zoals deze tv. doc aangaf was een primeur. Over de gezagvoerder van de Boelongan geen woord. Deze bemanning moest met gemor lijdzaam aanzien; vlotten waaraan ca 20 drenkelingen aan vastklampten. Die later allemaal verdronken.
    Note; aan boord van de van Imhoff waren; 619 ‘Duitsers’; anti NSB niet Joodse Duitsers(!), 80 zeelieden, 21 zendelingen, 14 priesters, kunstenaars en geleerden en tenslotte 8 krankzinnigen!

    • Jan A. Somers zegt:

     Klopt dus dat het geen doofpot was. Iedereen die lezen had geleerd kon er uitgebreid kennis van nemen. Behalve de interessante zoektocht van de kleindochter van de kapitein bracht die documentaire geen nieuws. Lees ook eens K.W.L. Bezemer, en zijn mening over kapitein Hoeksema. Mijn vader heeft ook zo’n geval bij de GM meegemaakt, en kon er begrip voor hebben. Onvoorbereid, als burger de oorlog ingestuurd zonder enige instructie en bescherming. Hij durfde het begrip ‘gek geworden’ te gebrujiken. Hij werd van de De Ruyter gehaald om die gezaghebber te vervangen. Oorlog!!!

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘doofpot?’- Echter de financiële afwikkeling via de belasting is, buiten de regering om, is toen in de doofpot gehouden. Uit de beelden maak ik op, dat er een(Duitse?) film over deze drama is gemaakt. Ben benieuwd of het ooit op onze scherm komt. Al met al een interessante documentaire, door ook de Duitse kant te belichtten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.