10 dec NPO2 TV documentaire ondergang van de Van Imhoff

NPO2 komt vanaf zondag 10 december 3 weken lang met de documentaireserie De Ondergang van de Van Imhof. De Ondergang van de Van Imhof is een documentaire-drieluik over een gruwelijke Nederlandse scheepsramp uit 1942, die uitmondde in één van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog. In 1942 wordt het Nederlandse stoomschip de Van […] Showbizznetwork
10, 17 en 24 december om 20.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

18 reacties op 10 dec NPO2 TV documentaire ondergang van de Van Imhoff

 1. Theo van den Bos zegt:

  Er is in 1967 een boek uitgegeven over dit drama door C van Heekeren “Batavia Seint Berlijn”
  Dus 50 geleden al bekend en nu pas in het nieuws, heel triest.

  • Jan A. Somers zegt:

   Het uitgeven van een boek is toch nieuws? Maar moet wel worden gelezen. Over de Van Imhoff heb ik al in de jaren vijftig een verhaal gehoord van een oom, hoofdwerktuigkundige bij de KPM. Was dus toen al bekend. Maar ik had het toen te druk met mijn studie. Met veel nog boven liggende Indische ervaringen.

   • Theo van den Bos zegt:

    Het mooie is de schrijver begint het boek met :
    “Beoordeel niemand, voordat gij in dezelfde omstandigheden zijt geweest (Talmud)
    Tijd voor een herdruk ?
    Het boek van C van Heekeren “Batavia seint Berlijn” is in 1976 uitgegeven gegeven door,
    Bart Bakker / Daamen nv te Den Haag.
    Helaas geen ISBN nr.
    De zelfde schrijver heeft ook het “Het pannetjes van Oliemans”geschreven.

 2. Ben Reitsma zegt:

  j.b. ReitsmaGeachte redactie, geachte heer Postema,

  In navolging van de intrigerende documentaire over de ondergang van de Von Imhoff, wil ik u attenderen op nog zo’n ramp in de Lubecker Bucht. In 2010 las ik het boek Sunny Boy van Annejet van der Zijl. In het laatste deel van het boeg verblijft de hoofdpersoon in concentratiekamp Neuengamme. Terwijl de vredesonderhandelingen al gaande waren werden hij en vele andere kampgevangenen ingescheept op het passagiersstoomschip Cap Arkona om overgebracht te worden naar Scandinavië. Dit schip werd gebombardeerd door de geallieerden (Engelsen) omdat men bang was dat er Duitsers wilden ontsnappen en zodoende zonk de boot. Tenminste, dat is de officiële lezing.

  De officieuze reden is; dat de Duitsers het schip gesaboteerd hebben, zodat het met man en muis zou vergaan om zodoende de geschiedenis van de concentratiekampen te verdonkeremanen.
  In 2011 hebben wij tijdens onze vaarvakantie de Lubecker Bucht aangedaan en hebben een bezoek gebracht aan Neustadt. Aldaar het monument en het naastgelegen Friedhof bezocht.
  Maar dat niet alleen, Ook in het stadsarchief, annex museum wordt aandacht besteedt aan deze ramp die de Duitsers maar al te graag willen verdoezelen. Dit laatste en de officieuze lezing van de toedracht werd ons verteld door een zeer toegewijde Duitse archivaris annex onderzoeker, die in zijn werk veel tegenwerking ondervindt. Op 22 januari 2011 is door het programma “Andere Tijden” hieraan aandacht besteed.

  Kortom; Niks gruwelijks is ons vreemd

  • Ron Geenen zegt:

   In de jaren 60, ik was in dienst van Reederij Van Ommeren, R’dam, was er grote vraag naar olietankers. Van Ommeren huurde 6 Amerikaanse tankers van City Service. $ tankers waren 38000 ton en hadden een hoge druk turbine systeem met een vermogen van max. 22000PK.
   De andere 2 waren 70000 ton en hadden ook het zelfde vermogen. Alle hutten waren van staalplaat gemaakt en alleen gepunt las. Heb 2 jaren op de LIberty Bell gevaren. Wij gebruikten in volle zee alleen 12000pk. Eenmaal hadden we een gewond persoon die zo gauw mogelijk naar een ziekenhuis moest. Toen werd de kraan wat meer opengedraaid tot 16000pk. Met 12000pk haalden we een snelheid van 13 a 14 knopen. Deze tankers zijn allen gebouwd om ook in oorlogstijd te kunnen gebruiken. De hutten konden omgezet worden tot een grote ruimte om meer mensen de huizen. Ook waren er verstevigde platforms om zwaar geschut neer te zetten. In die jaren van spanningen waren een groot deel van de Amerikaanse koopvaardij klaar voor een oorlog.

 3. Huib zegt:

  Op de van Imhoff kwam ook de vader van een van mijn beste maatjes Hans uit Bandoeng om.
  Hij woont nu al jaren met zijn vrouw in Albufeira- Spanje waar ze actief zijn in de verkoop van dure huizen aan expats..

  • Ron Geenen zegt:

   @Spanje waar ze actief zijn in de verkoop van dure huizen aan expats..@

   Dat zou ik ook doen, in plaats van die Nederlanders, die via het tv program “Ik Vertrek” een bread and breakfast of een camping opzetten en hele gebouwen moeten renoveren.,

 4. Arthur Olive zegt:

  Het kan zijn dat de man van een nicht van mijn oma, een Duitser, ook op de von Imhoff zat.
  Is er een ‘pasagiers’ lijst ergens?

  • Loekie zegt:

   Iets is meer dan 70 jaar geleden gebeurd.
   Men heeft het blijkbaar altijd geweten.
   Een televisieprogrammaatje en opeens wil men ook erin duiken.
   Hoezo, waarom?
   Is het nu opeens belangrijk genoeg, interessant genoeg geworden omdat het op tv is geweest?
   Waarom niet zelf veel eerder op zoek gegaan naar gegevens?
   Maakt niet uit allemaal, maar dat mechanisme heb ik altijd typisch gevonden.

   • Arthur Olive zegt:

    “Maakt niet uit allemaal, maar dat mechanism heb ik altijd typisch gevonden”.

    Vele vehalen op I4E zijn oud en worden van verschillende kanten bekeken en beschreven door de lezers.
    Heer/Mevr. Loekie, uw negativiteit kent geen grenzen want u beschrijft uzelf hier bv.als u gaat duiken in de onderwerpen zoals “Backpay” en “Miljardenschuld”.

   • PLemon zegt:

    @… interessant genoeg geworden omdat het op tv is geweest?

    Na jaren uit de tv doofpot gehaald en nu als vuile was buiten gehangen….
    Even bizar als dit Duitse verslag over hun overlevenden op het eilandje Nias voor de Sumatraanse kust.

    *** Fast gar nicht bekannt ist, dass die Überlebenden der „Van Imhoff“ -Katastrophe  im Januar 1942 in einer Art Staatstreich die Republik Nias Merdeka – die Republik Freies  ausriefen und ein Herr Fischer- Vertreter der Firma Bosch – ihr erster Präsident und ein Herr Vehring ihr Außenminister war. Die Unabhängigkeit dieser Republik dauerte zwar nur wenige Monate – aber immerhin …. ein wahrlich besonderes Kapitel deutsch-niassischer Beziehungen, das selbst im heutigen Nias kaum noch bekannt ist.

    Näheres zu diesen tragisch-kuriosen Ereignissen ist im folgenden Beitrag nachzulesen, den  Herwig Zahorka 2001 im Internet veröffentlicht hat.  Zahorka schrieb eine Dokumentation über die Geschichte des deutschen Soldatenfriedhofs ARCA DOMAS in der Nähe der Stadt Bogor in Westjava. Diese Geschichte liefert auch die Verbindung zu den Ereignissen der „Van Imhoff“- Tragödie vor der Küste von Nias.

    Der Untergang  der „Van Imhoff“ und die „Freie Republik Nias“
    von Herwig Zahorka
    …….Etwa 200 Mann waren schon ins Wasser gesprungen in der Hoffnung auf Rettung. Aber die von den Bomben getöteten Fische hatten viele Haie angelockt, die nun die hilflosen Männer angriffen. Einige begingen Selbstmord. Die Tatkräftigsten bauten schnell aus Ladeluken, Brettern und Seilen Flöße. Albert Vehrings Bekannter findet noch ein verstecktes 2 bis 3 Meter langes Ruderboot an Deck. 14 Mann zwängen sich hinein, Vehring übernimmt das Kommando. Die Bordkante ragt eine Handbreit aus dem Wasser. Als sie 100 Meter vom Schiff entfernt sind, geht dieses plötzlich unter. Um die 200 Männer waren noch an Bord……

    Die beiden Boote und die Flöße versuchten nun, die 55 Seemeilen entfernte Insel Nias zu erreichen, die Sumatra vorgelagert ist. Am nächsten Morgen, den 20. Januar, erschien das holländische Motorschiff „BOELONGAN“. Es kam auf 100 Meter an Vehrings Boot heran. Es wurde zugerufen: „Seid Ihr Holländer?“. Auf die Verneinung drehte die „Boeloengan“ ab und verschwand. Damit hatten die Männer auf den Flößen keine Chance mehr, gerettet zu werden. Ein jüdischer Juwelier, der aus Nazi-Deutschland geflüchtet war, schwamm von seinem Floß an das Schiff heran, wurde aber erbarmungslos zurückgewiesen. Das war sein unverdientes Todesurteil.

    Albert Vehring berichtete später über diese unglaublichen Vorfälle in einer eidesstattlichen Erklärung am 20. Juni 1949 in Bielefeld bei Notar Bernhard Grünewald (Urkundenrolle Nr. 61/1949).

    https://klaussturm.wordpress.com/2009/11/16/nias-germany-a-special-relationship/

   • Jan A. Somers zegt:

    “Men heeft het blijkbaar altijd geweten.” In De Jong, deel 11a, acht bladzijden. Maar ja, je moet het dan wel lezen.

    • Jan A. Somers zegt:

     ff vergeten: Ik denk dat er in de archieven van de KPM ook het een en ander is te vinden. Net als over de rechtszaak (Hof Amsterdam) van februari 1951, N.V Koninklijke Paketvaart Mij. tegen de Repoeblik Maloekoe Selatan.

 5. Huib zegt:

  Voor de goede orden Hans vertelde mij het verhaal toen we nog in Bandoeng woonden en in dezelfde klas op het Christelijk Lyceum zaten samen met nog twee boezem maatjes Rudy T. en Charles V. We waren zo’n 14 jaar oud.
  En nog steeds houden we regelmatig kontakt via mail of tijdens de Nijmeegse 4-daagse.
  Trouwens Hans is ook degene die de 4-daagse naar Marbella heeft gehaald enkele jaren geleden en mij heeft overgehaald om ook de 4-daagse te lopen.
  Voor zijn vertrek naar Spanje woonde hij eerst in Maastricht waar hij met zijn vrouw, ik meen een dameskledingzaak hadden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s