Kill the West in me

Kill the West in me:  laat werelden botsen en versmelten. Gamelanensemble Gending en het DoelenKwartet staan naast elkaar in muziek van Boudewijn Tarenskeen en Jonás Bisquert, twee componisten met een fascinatie voor Indonesische cultuur en geschiedenis. Ze hebben de muziek geschreven gebaseerd op opruiende brieven van de in het kraambed gestorven Javaanse prinses Raden Adjeng Kartini (1879-1904) en vlijmscherpe teksten van de springlevende Indonesische schrijfster Ayu Utami (1968). Hun teksten ademen een vlammend verzet tegen de gevestigde orde en de ondergeschikte rol van de vrouw.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Kill the West in me

 1. Boeroeng zegt:

  Kartini film in Bahasa Indonesia, met soms Nederlandse woordjes

 2. Wal Suparmo zegt:

  Waar zin de orginele brieven van Kartini te inspecterem In welk museum?.Sorry maar VOLGENS MIJN PERSOONLIJKE OPINIE. Is het meer mogelijk dat dit alle werk is van DR ABENDANON. de directeur generaal van OKW op dat moment. Dan van Kartini als zeer jong meisje en zonder eenige school opleideng. Daar tegen moest DR Abendanon de ETHIESCHE POLITEK van Holland in de praktijk brengen. Want na dien kwamen pas de Kartini Scholen enz. Mijn mening is gebassered op de NON CONSEQWENT ZIJN van Kartini .Dat is dat zijn ANTI POLIGAMIE is maar uiteidelijk het zelf berdrijft onder mom van gedwongen door Vader en Adat.Ook haar levens droom om in Holland te kunnen stuuderen. Het( de beurs) aan een andere persoon heeft gegeven toen zij hett gekregen had..
  Als slot( niets met het daar boven maken).De Hollandse dokter heeft 3 dagen gewacht voor dat hij weer naar Semarang per dokar vetrokt , om zeker teweten dart Kartini gezond is na haar bevalling.Maar in Semarang terug gekomen had hij het bericht gekregen dat Kartini gestorven was.Kartini was als een INTRUDER beschouwd in de harem van Bupati door zijn vrouwen en cincobines.En les gaf in de Hollande taal en Hollandse nijverheid soal borduuren ,haaken enz.In plaats van de Quran te cieteren enz,als een goede husvrouw het betaamt.Maar de GONG was omdat zij de Bupati een ERFGENAAM KAN GEVEN ( een zoon)want de andedere vrouwen niet kunnen doen DJAMOE die men traditioneel met drinken bij een bevalling dat erg gemakkelijk met vergif vermengt kan worden.De Kartini scholen enz waren gebouws NA, Kartini’s dood.Anders is het geval met SUNDANESE DEWI SARTIKA en de Menadonese Mevr. WALANDOUW, die al scholen hadden gebouwd voor de meisjes, IN /GEDUURENDE hun leven..

  • RLMerrtens zegt:

   @WalSuparmo; ‘Kartini’s brieven etc.’- Ben in het bezit van het boek ; Door duisternis tot licht, gedachten over en voor het Javaanse volk van wijlen Raden Adjeng Kartini. Bijeengegaard en uitgegeven door mr.J.H.Abendon 1923 (1e druk 1912) . Diverse brieven van Kartini aan Nederlandse vrouwen en heren. Met prachtige schetsen en foto’s. (oa haar graftombe Mij trof haar brief aan kamer lid aan H.H.van Kol; ‘daar is zoveel droefs in onze Javaansche vrouwen wereld, daar wordt zoveel en zoo bitter geleden. De eenige weg, die voor een Javaansche meisje, en inzonderlijkheid de adelijke open staat, is het huwelijk. Wat heeft de sleur van deze instelling, die oorspronkelijk van Gode en der vrouwen hoogste bestemming is, gemaakt? Het huwelijk, dat een roeping moet zijn, is geworden een beroep. En oh onder welke onterende en vernederende voorwaarden en omstandigheden nog hebben vele, vele Javaansche vrouwen dat beroep te vervullen. Op bevel van vader, oom of broer moet ’t jonge meisje klaar staan, een wildvreemde man te volgen, die niet zelden reeds een vrouw en kinderen heeft. Naar haar opinie wordt niet gevraagd, zij heeft slechts te gehoorzamen. Bij haar huwelijkssluiting is haar tegenwoordigheid niet vereischt, even haar ja. Van verre en van nabij kennen wij dat helsche vrouwenleed, veroorzaakt door zekere Mohammedaansche instelling, die het den mannen zoo gemakkelijk maakt, maar die o, zoo bitter hard en wreed is voor de vrouw’. -En dat schrijft een jonge Javaans meisje rond 1900,(!) toen in Nederland net een begin werd gemaakt van een vrouwen emancipatie. Wat een schrandere vrouw moet zij geweest zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.