Trams in Batavia deel 4: de Bataviasche Verkeers-Maatschappij

 

Een kleine 100 jaar hebben er in Batavia (later Jakarta) trams gereden. Dit begon in 1869 met een paardentram, en zou later ontwikkelen tot een netwerk van eerst stoomtrams en later elektrische trams van zo’n 40 kilometer. Na de Indonesische onafhankelijkheid is het tramnetwerk opgebroken. In dit vierde artikel in een serie van zes: de Bataviasche Verkeersmaatschappij BVM vanaf 1930 tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1942.  In de Archipel

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Trams in Batavia deel 4: de Bataviasche Verkeers-Maatschappij

 1. Wal Suparmo zegt:

  De stoomtram van de BATAVIASCHE ELECTRISCHE TREG MIJ, loopt door de gehele lengte as van de Gemeente tot de Zudgrens van Meester Cornelis en verdeeld in 2 baanvlakten n.Batavia-Karamat en Kramat-Meester Cornelis.Men betaalt voor vervoer op een baanvlak in de 1ste klasse 20 cents.Deze tram begint in de benedenstad,loopt door de Nieuwpoort langst Molenvliet- West,Rijswijk,Senen, Kamat langst de grote pos weg naar Meester Cornelis met end station Kerk
  straat.
  De electrsische tram f de B.E.T.M exploiteert 5 lijnen:
  Lijn 1: Menteng-Kramat -Senen-Vrijemetselaarsweg-Goenoeng Sahari V.V.
  Lijn 2: Menteng- willemslaan-Harmomnie V.V.
  Lijn 3: Menteng-Wilemslaan- Vrijemetselaarswg V.V
  Lijn 4: Menteng- Tanah Abang- Harmopnie VV
  Lijn 5 Vrijmerlaarsweg-Willemslaan-Hamonie VV
  De Lijnnummers zijn voor tegen de bordes opgehamhgen en de verschillende lijnen sluiten op elkaar zo dat de dients goed geregeld genoemen kan wordenDe Tarieven bdaragen voor 2 ritten in de eerste klasse resp. 20 en 35 cents en sectie tarif 15 cents.Terwijl ook de maandabonementen verkrtijg baar zijn,zowel voor elke lijn afzonderlijk, als voor de hele net.
  In tegenstelling met de stoomtram.volgt de Electrische tram niet de as van de Gemeente maar bedient zij meer de buitenweiken.De eerste tams riijden s’morgens om 10 minuten voor 6 van de Harmonie en van de Penang- poort af. En eindigt ongveer to 6 uur in de namiddag Bij bepaalde feestdagen grote events waar veel vol transport nodig hebben, wordt eventueel een extra dient in gezet.

 2. Ernest Hoff zegt:

  Het laaste deel van de film Waar de aoto`s bij zijn is van de stad Surabaja.
  Nummer plaat met een Letter “B” is voor Batavia en de letter”L” voor Surabaja.
  Zover ik me kan herinneren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.