Is het excessenonderzoek een goedpraten van kolonialisme ?


Histori Bersama

S. Hira over excessenonderzoek: The concepts they are using are colonial concepts

en dit
mo.be

Indonesië heeft 350 jaar onder Nederlands koloniaal bestuur gestaan. Daarom is elk gesprek over macht noodzakelijkerwijze een gesprek over de blijvende impact van koloniale overheersting, zegt Charles Escher, co-curator van de Europalia Indonesia tentoonstelling “Power and other things”.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

32 reacties op Is het excessenonderzoek een goedpraten van kolonialisme ?

 1. Boeroeng zegt:

  Zover ik het begrijp,….. de heer Hira zegt dat in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd het Indonesische geweld was normaal geweld en het Nederlands geweld was excessief geweld . En als het excessenonderzoek niet dit onderscheid als uitgangspunt heeft dan is het een koloniaal onderzoek.

  Dat is nogal zwart-wit gesteld in deze stijl: Indonesiërs waren the good guys en de slachtoffers en Nederlanders waren the bad guys en de daders . Al hun geweld was excessief.
  Het is ook ideologisch geladen. Dat kan als uiting, maar dodelijk voor een open historisch onderzoek. Dit standpunt bevestigt de Indonesische nationalistische retoriek , incluis de doofpot van Indonesisch geweld en excessief geweld.

  Hij heeft natuurlijk gelijk dat het reeds gedane historisch onderzoek van Indonesiërs moet worden gelezen door de Nederlandse onderzoekers.
  Dat is de bedoeling ook van hen, begreep ik. Eilaas, het schijnt dat Indonesische historici niet graag willen meewerken dus de gedane onderzoeken willen overhandigen.
  En hoeveel serieus historisch verantwoord onderzoek is er eigenlijk geweest door Indonesische historici?
  De slachtpartijen van Rawagede en zuidcelebes zijn veel in de publiciteit geweest in Nederland, maar ik kan me niet herinneren dat men verwees naar degelijk Indonesische onderzoek. Ligt het aan Nederlandse pers, uitgevers, historici? Of is het er gewoon onvoldoende ?

 2. PLemon zegt:

  Het is natuurlijk een hele grote open deur die dhr Hira opentrapt. Zo langzamerhand weten we al wel dat onderzoekers/ historici er niet aan ontkomen, de vastgelegde feiten en verdere documentatie uit.het verleden vanuit een persoonlijke visie (nationaal gekleurd ws ) te interpreteren en becommentariëren.
  Daarom zou het voor derden bijzonder interessant zijn de resultaten van zowel Nederlandse als Indonesische onderzoekers te mogen lezen. Vermoedelijk lopen we tegen verdoezelde en chauvinistisch behandelde gebeurtenissen aan.
  Zou Hira zich daarom al willen indekken met de vraag wat te verstaan onder normaal en wat onder excessief geweld?

 3. Boeroeng zegt:

  Even voor de duidelijkheid Sandew Hira is Surinaams. Niet Indonesisch.
  https://nos.nl/artikel/2071806-een-handdruk-van-bouterse-de-man-die-mijn-broer-vermoordde.html

  • PLemon zegt:

   Dus… Hira, alias voor Dew Baboeram, (John Baboeram, de broer van Hira, was een van de slachtoffers van de executies in Fort Zeelandia. “Ik ben uit op waarheidsvinding”, zegt de in Nederland wonende columnist en onderzoeker).

   Bijzonder dat deze hr Hira (Hindostaanse turunan?) zich via de Nederlands Indische problematiek wil profileren. Schoenmaker hou je bij je leest.

 4. Jan A. Somers zegt:

  “Indonesië heeft 350 jaar onder Nederlands koloniaal bestuur gestaan. ” Dan zou ik maar eerst eens goede boeken gaan lezen.
  “Vermoedelijk lopen we tegen” Goh, heeft u al inzage gehad in conceptverslagen van dat onderzoek?

  • PLemon zegt:

   @al inzage gehad in de conceptverslagen …?

   Het is een vermoeden( !) hr Somers gebaseerd op deze praktijkervaring. …

   *** Als je echt wilt weten hoe het zat met de Nederlandse oorlogsmisdaden, dan moet je het onderzoek opnieuw doen. Langduriger, met veel meer historici en onder een veel betere begeleiding’, meent hij.
   Fasseur maakte destijds deel uit van een ambtelijke commissie die met het onderzoek naar Nederlandse oorlogsmisdaden was belast. Als enige historicus kwam vrijwel al het werk op hem neer. ‘Er waren geen duidelijke criteria waaraan een oorlogsmisdaad moest voldoen. Uiteindelijk bepaalde ik zelf wat in de nota werd opgenomen. 
   https://www.groene.nl/artikel/de-excessennota-moet-opnieuw-persbericht

 5. Johnny zegt:

  Oja, nu verlinkst ook nog de Universiteit Leiden door dit soort idioten. De heer Hira, die de weg-met-ons-mentaliteit tot kunst verheven heeft, is een ordinaire volksmenner die totaal geen benul heeft waarover hij praat. En al die studenten klappen, maar zelf kritisch nadenken? Ho maar! Schandalige wanvertoning,

 6. Boeroeng zegt:

  Het filmpje is van een symposium. Er was geen college , geen studenten, geen docent.

 7. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Het is opmerkelijk dat de webmaster in eigen persoon Boeroeng de discussie opent . Hij gaat de discussie sturen, in een bepaalde richting drukken, hij gaat zwart-witt denken. Nou, als de discussie zo wordt opgezet, kan ik beter ophouden. Alles wat ik zeg wordt beschouwd als zelfhaat. Ik leg mezelf een spreekverbod op voordat anderen dat doen. XXXXX

  • Boeroeng zegt:

   Tjonge Peter, wat zit je weer op de persoon te spelen.
   Gelieve te reageren op de inhoud.

   • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

    Boeroeng, jij zet het topic op de website en begint ook gelijk met de discussie. Ik verwacht wel wat terughoudendheid van een webmaster, die functie heb jij als Boeroeng toch? Ik ga toch ook niet met mezelf in discussie?

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik vind het prachtig dat onze kepala kampong af en toe zijn mening verkondigt. Dat mag toch, hij is ok maar een gewoon (nou ja, gewoon?) mens? Houdt ons bij de les, is zeker op mij van toepassing.
   “Fasseur maakte destijds deel uit van een ambtelijke commissie” Het huidige onderzoek wordt uitgevoerd door drie instituten met elk zijn eigen verantwoordelijkheid en werkveld. Ik werkte ook bij een onderzoeksinstituut met bijna 100% rijksbijdrage, Maar ik had mijn eigen verantwoordelijkheid.

 8. e.m. zegt:

  GESCHIEDENIS:
  10.000 topics Geplaatst op 8 september 2012 door Indisch4ever
  Onderwijl is dit topic 10.010
  Het topic met het gitaarfilmpje was nr 10.000 .

  Toch wel een mooi feestelijk kadootje aan onszelf.
  Welgefeliciteerd onszelf !!!

  “”Elke dag Indisch nieuws en wetenswaardigheden. Verslagen van kumpulans, verwijzing naar nieuwe boeken, updates van Indische sites, expo’s. Van pasars tot en met het Indisch Platform . Wat onze Indische gemeenschap aangaat, vindt u hier op indisch4ever.nu
  !
  Heeft u tips, een foto, een oproep of wilt u een column/pikiran schrijven, jangan malu-malu.
  Mail ons: indisch4ever@gmail.com
  !””

  “Keep up the good work .indisch4ever/webmaster, long may you continue!” 😉

 9. Tom zegt:

  Wat een griezel zeg. Wat doet die man hier eigenlijk in Nederland?

  • Jan A. Somers zegt:

   Ja, Alfoeren zien er een beetje anders uit dan ik. Mooie variatie in het straatbeeld, maar vooral hier op I4E. Wel oppassen, ze kunnen goed met een klewang overweg.

 10. Teddy zegt:

  Wat een grapjas deze Mata Hari

 11. Guus zegt:

  Ik krijg de kriebels van de ongenuanceerdheid & beperkte blik van deze meneer Hira. Beseft dit opgewonden standje wel dat de onafhankelijkheid van Indonesië door toedoen van groepen dolgedraaide Indonesiërs een ramp was voor Nederland? Duizenden Indische Nederlanders (volgens sommige schattingen zelfs meer dan honderdduizend) zijn op de meest gruwelijke wijze om het leven gebracht, gemarteld etc, hun bezittingen zijn gestolen en vernield en als klap op de vuurpijl is hun land ontnomen. Deze etnische zuivering was en is misdadig, maar dat deert de heer Hira niets! Nee, in zijn ogen is Nederland fout en was het excecieve geweld tegen Nederlanders zelfs gerechtvaardigd. Deze vent moet zich kapot schamen en in zijn kielzog de Leidse Universiteit. Ik begrijp werkelijk niet waarom deze gerenommeerde onderwijsinstelling dergelijke haatzaaiers een podium biedt.

  • Boeroeng zegt:

   Nederland was ook fout. Al 400 jaar geleden.
   Niet op tijd snappen dat een grote volksopstand onvermijdelijk was en toen het gaande was nog een paar jaar aarzelen de koffers te pakken.
   Ik vraag me af of de heer Hira wel goed begrepen heeft dat er ook excessief geweld was door Indonesiërs . Met veel Indonesische en Nederlandse slachtoffers.
   Hij ziet het te simplistisch, te zwart-wit.
   Een haatzaaier is hij niet en dit symposium was ook geen manifestatie van haat of extremisme.
   Hij lijkt als uitgangspunt van dit onderzoek te wensen dat het toewerkt naar een veroordeling van Nederland. Wbt excessief geweld zal dat toch wel komen, sterker nog…de diverse onderzoekers hebben dat al eerder gedaan.
   En ik vind het prima als in de eindverslagen ook opgemerkt wordt dat het idee van een dictatuur vestigen in een ander land aan de andere kant van de wereld nogal fout was om te beginnen. Maar als centrale conclusie is het nietszeggend .
   Wat mij betreft gaat het om de feiten en cijfers van elk excessief geweld van alle partijen.

  • RLMertens zegt:

   @Guus; ‘ongenuanceerdheid & beperkte blik etc.’- Nou, nou Guus, nu gaat u ook op de Hira toer! Wat zijn nu de redenen waarom die Indonesiërs zo te keer zijn gegaan. Zo maar? En kom nou aub. niet met die onzin; over gezagsvacuüm etc.
   Zoals Boeroeng stelt ; ‘wat is de centrale conclusie; van dat geweld’? Want gevolg(bersiap geweld!) heeft altijd een oorzaak/ oorzaken!

 12. Bert de Suri-Indo zegt:

  Er was een opmerking van Jeffrey Pondaag over het Nederlandse kolonialisme “” Hoe haal je je in je kop 18.000 km verderop een land te bezetten en dat je eigendom te noemen ?”” Heeft ie helemaal gelijk in maar was dat landje pik niet een eeuwen oud spelletje ? Wat deden die stammen in Europa vroeger ? Ze sloegen andere stammen de kop in en bezetten hun land .En wat deden die Spanjaarden en Portugezen ? Die roofden en vermoorden naar hartelust in Amerika en dan kunnen we het ook hebben over die Europese volkeren ,die de Indianen over de kling joegen en het grote U.S.A. stichten.Dan heb ik het nog niet eens over die Britten,die op een gegeven moment 1/4 van het wereldoppervlak bezaten en de Fransen,Russen en oh ja de Duitsers ,die geheel Europa onder de voet liepen ,nog niet zo lang geleden maar inderdaad Nederland snapte na 15 augustus niet dat de tijden waren veranderd ,wie betaalde daar de tol voor ? de minderheden ,die er van verdacht werden te heulen met de Belanda,s !

  • PLemon zegt:

   @”Nederland snapte na 15 augustus niet dat de tijden waren veranderd”

   Ze begrepen het enigszins…multatuli, ethisch reveil, scholing inheemsen, voorstel federatie etc. werd een tijdspad aangenomen dat tot zelfbestuur moest leiden.
   Tja, Japan gooide roet in het eten (militaire training en uitbuiting/ kolonialisme) dat de burgerij/intelligentsia ook maar in 1 moeite de blanda en indo er uitgooide. Achteraf zonde dat die achterdocht bevestigd zou worden door de 2 politionele acties.

   • Jan A. Somers zegt:

    “werd een tijdspad aangenomen dat tot zelfbestuur moest leiden.” Geheel conform de petitie Soetardjo, die in eerste instantie was afgewezen, maar later (1941) doelstelling van het beleid zou worden:
    d. een plan op te stellen,
    e. ten einde aan Nederlands-Indië langs de weg van geleidelijke hervorming,
    f. binnen zodanige tijd als de conferentie voor de uitvoering van de gedachte mogelijk zal achten,
    g. de staat van zelfstandigheid toe te kennen,
    De federatievorm was in eerste instantie vastgesteld in de gebieden buiten Java/Sumatra, in rustig overleg tussen NICA en de plaatselijke besturen en plaatselijke nationalistische leiders. Na de eerste politionele actie ook in de bevrijde gebieden op Java/Sumatra. De RI was tegen, maar dat mag in een democratie Uiteindelijk de basis geworden in de soevereiniteitsoverdracht aan de RIS. Federatie is in de hele wereld een bekende staatsvorm: USA, Duitsland, de Verenigde Nederlanden, Spanje enz. Dat Indonesië er later vanaf wilde mag ook in een democratie. Leuk dat ik in de papieren van mijn vader nog kan zien dat de RIS zijn baas was geweest die na de soevereiniteitsoverdracht zijn salaris betaalde tot aan zijn pensionering. Toen hij al in Nederland woonde! Het toenmalige departementshoofd was Mas Pardi, vóór de oorlog eerste officier bij de Gouvernements Marine.

    • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

     g. de staat van zelfstandigheid toe te kennen…..het lijkt wel een kind zelfstandig i.c. zindelijk laten worden.

     Er werd wat gebrabbeld over zelfbestuur!! ,,,Er was dus geen sprake van “Onafhankelijkheid” of maar in de verre toekomst een glimp van “Zelfbeschikkingsrecht”, dat zijn toch volkenrechterlijke termen, waar je als Staat iets mee kan.

     En natuurlijk geen verwijzing naar het “Atlantisch Handvest ” : ……elk volk heeft zelfbeschikkingsrecht”….dat door Nederland ook was ondertekend.

     Er was wel een tijdpad (sic) maar waar was het tijdschema voor de staat van zelfstandigheid? Sommigen, ik dacht de GG na de andere oorlog sprak zelfs over 300 jaar, dus heel verre toekomst.

     Aan bovengenoemde hardnekkige mythevorming waarin Nederland en sommigen nog steeds heilig in geloofden, kwam op 17 Augustus 1945 een bruut einde. De weg naar de Hel is geplaveid met goede voornemens en de Nederlandse gemeenschap ging na die andere oorlog over een meer dan 4-jarig tijdspad door een hel.

     Geschiedenis gaat over feiten en niet over goede voornemens, althans voor Geschiedkundigen.

 13. Wal Suparmo zegt:

  Alles was door de Europeanen gedaan buiten Europa,In naam van Jesus.Nu is het de beurt van de Mohammadanen het westen te bestormen door tien millioenen en later tot honderden millioenen hongerig Mohammadanen in naam van Allah de Grootste(Allahu akbar).

 14. Tom zegt:

  Rare teneur hier: het feit dat Nederland zich in een ander tijdsgewricht en onder andere omstandigheden vestigde in Oost-Indië maakt het geweld door Indonesiërs niet minder erg of logisch. Integendeel.

 15. Tom zegt:

  Balkenende zei het ooit al: “die VOC-mentaliteit”; een waarheid als een koe, zonder welk de Indo niet zou bestaan.

 16. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  In de woorden van dhr Hira wordt onderzoek als niet-koloniaal (onbevooroordeeld=non-biased?) aangeduid wanneer de onderzoekers bij het gebruikte geweldsconcept onderscheid maken tussen geweld van de onderdrukker (violence of the oppressor) en geweld van de bevrijding (violence of the liberation).

  Afgezien dat dit onderscheid voor de slachtoffers vooral in de Bersiap (Nederlanders,Chinezen of Indonesiers) geen verschil maakte is de tegenstelling onderdrukker-bevrijding (oppressor-liberation) ongebruikelijk en methodisch onverantwoord.

  Hij maakt wel een onderscheid tussen NORMAAL geweld en Excessief geweld en is in zijn ogen dekoloniaal dus onbevooroordeeld!!!!!. Eureka, elke student ziet water branden en klapt hard.

  Geweld in een koloniale samenleving zoals Nederlands Indie was normaal, was de norm, elke Indonesisch oprisping aangaande zelfstandigheid werd met geweld onderdrukt, bvb zie de pacificatie (sic) van Atjeh, laat staan d politionele acties.

  Maar dat onderscheid betekent nog niet dat het onderzoek dékoloniaal of onbevooroordeeld is. Alsof in een koloniale of onafhankelijkheidsoorlog gradaties zijn in het geweld?. Theoretisch misschien wel.
  In een oorlog is geweld een essentieel onderdeel, een condition sin qua non, anders kan er niet gesproken worden van oorlog. Geweld tussen strijdende partijen is normaal, maar als er onschuldige burgers erbij betrokken zijn, mag men toch spreken van excessief geweld. Het is dan een klein stapje naar Oorlogsmisdaden en dat weten we sinds de Neurenberger processen (Nazi’s) en het Tokyo Tribunaal (Japanse fascisten).

  De Excessennota van 1969 heeft excessief geweld als uitzonderlijk in Indie gemythologiseerd. Daar heeft Dr Limpach met zijn proefschrift over de Brandend Kampongs pas in 2015 een wetenschappelijk verantwoorde wending aan gegeven, er was eigenlijk sprake van structureel geweld, ook tegen onschuldige burgers en dat verandert de zaak. Dit wisten we al lang maar mocht niet in Nederland op straffe van uitsluiting hardop gezegd worden .

  Er kan i.p.v. dekolonisatie beter van ontmythologisering van geschiedkundig onderzoek gesproken worden.

 17. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  In goed Italiaans: Conditio sine qua non

  • PLemon zegt:

   Dus…? Toch onterechte schadevergoedingen …

   ***Bij een condicio-sine-qua-non-verband is het niet redelijk om de schade te eisen. Het is niet redelijk om de eisende partij dan in het gelijk te stellen. De oorzaak van de schade staat ter ver af van de opgelopen schade zelf.
   In alle redelijk is het niet mogelijk om te besluiten dat er een schadevergoeding moet worden betaald.

   Sine qua non wordt ook gebruikt voor niet juridische zaken
   Er is een noodzakelijk voorwaarde nodig wil een actie een gevolg krijgen. Dan wordt sine qua non buiten de juridische wereld regelmatig gebruikt.
   https://letsel.info/condicio-sine-qua-non-verband/

 18. Bert zegt:

  Goed en duidelijk stuk van van den Broek om 18.14 slaat de spijker op de kop ! De Indonesiers vertrouwden de Hollanders niet veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven ! Charles van der Plas de Indo politicus zag de wanorde en gaf het advies “” Erken hun onafhankelijkheid anders gebeuren er verschrikkelijke dingen !”” Dat was dus in 1945 ,dat was een goede raad maar helaas in de wind geslagen .Na die rellen in Soerabaja en harde gevechten tegen de Engelsen sloeg overal de vlam in de pan ,volgens mij is ook vaak vergeten dat die moslim extremisten onder het roepen van Allah is groot ,hun kans vrij zagen om af te rekenen met christenen.Die moslim fanatici krijgen op dit moment steeds meer macht in handen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.