Zilver en slaven

De uitvoer van edelmetaal naar Azië door VOC-dienaren of anderen was door de VOC verboden – om de oncontroleerbare particuliere handel tegen te gaan. Toch werd door VOC-opvarenden tijdens de reis van de Republiek naar Azië grote hoeveelheden zilvergeld gesmokkeld. Uit een recente studie van Jan Lucassen en Matthias van Rossum blijkt bijvoorbeeld dat de bemanning van de Zeewijk, toen het schip tijdens haar uitreis in 1727 voor de kust van Australië strandde, meer dan 7.000 dukatons illegaal meegenomen had – een bedrag ter waarde van zo’n 25.000 tot 27.000 gulden. Alle Amsterdamse Akten

De Gouden Eeuw staat bekend als dé bloeiperiode van Nederland. Maar wist je dat de Republiek der Verenigde Nederlanden in grofweg diezelfde periode verantwoordelijk was voor 5 procent van alle handel in slaafgemaakten naar de Amerika’s? Sterker nog: wist je dat Nederland tussen 1650 en 1675 de grootste handelaar in slaafgemaakten tussen West-Afrika en Zuid-Amerikaanse plantages was?  decorrespondent.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zilver en slaven

  1. Wal Suparmo zegt:

    Inplaats van het Evangelie teverkondigen gingen deze Christen Hollander juist de slavernei uitvoeren dat veel ellende aan deze arme volkeren hadden veroorzaak gebasseert opf het Christelijk geloof van LIEFDE tot de mede mens.Als KARMA en misschien wel vervloekt door Allah, wordt nu Nederland en andere Europese landen,tehenwoordig bestormd door millioenen hongerige Mohammadanen en gekleurde mensen die het leven in deze landen .Minder leuk maken.wegens terrorisme.

  2. RLMertens zegt:

    ‘de gouden eeuw en slaaf gemaakten/ de correspondent’ – Onlangs verscheen in de Telegraaf een artikel van ene historicus, die beweerde dat verdiensten bij de slaven handel minder profijt had dan onze handel met de Oostzee landen. Handel met land/tuin/hout bouw was lucratiever dan die met de slavenhandel. Alsof bijna 200 jaren mensen handel, oceanen trotserend om die arme sloebers van het ene continent naar het andere te vervoeren, feitelijk vergooide moeite is, als de West Indische Comp. zich beter had georiënteerd wat er ‘ bijna om de hoek’ te verdienen was.
    VOC buiten beschouwing gelaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.