Mail

Mail 1:
25 sept, Zojuist heb ik de eerste aflevering gezien van de nieuwste Star Trek serie Discovery, en één detail in de achtergrond trok mijn aandacht. Kapitein Philippa Georgiou heeft in haar kajuit een wajang-koelit-pop aan de muur hangen. Schijnbaar is dit een knipoog van actrice Michelle Yeoh naar haar Maleisische afkomst. Welk personage deze pop is uit het wajangrepertoire weet ik niet. Maar een leuke achtergrondrequisiet is het wel! Groet,

Mail 2
Hallo,
Uit de boedel van mijn schoonmoeder heb ik een aantal mooie fotoboeken over Indie verkregen, ook een boek over de HBS Soerabaja 1875-1975, met veel foto’s en namen van mensen die er op zaten. Ik zou ze graag aan een belangstellende weggeven, maar hoe kom ik daarmee in contact? Hoop dat jullie suggesties hebben,
Met vriendelijke groet, Hans van den Heuvel  Zoetermeer, 06 54945008

Mail 3
Goedemorgen,
Voor een collega ben ik zijn stamboom aan het uitzoeken.
Het gaat hier om Adolf Lodewijk Abels, geboren op 28-10-1905 te Pasoeroean en overleden te Kamaishi (Japan) op 9-8-1945.  Zijn ouders waren: Robert Adolf Abels, geboren 31-5-1866 Soerabaja en overleden 4-11-1919 te Bodowoso.
Hij is op 23-6-1897 te Pasoeroean getrouwd met Rosaline Christina Caroline Schmidgall, geboren op 28-12-1874 te Serang en overleden op 26-6-1946 te Malang.
De ouders van Rosaline heb ik gevonden, echter niet die van Robert Adolf.
Wie kan mij verder helpen? Bij voorbaat dank.

Mail 4
Als het mogelijk is zou ik graag een oproep willen plaatsen om via deze weg nog in contact te kunnen komen met enkelen van mijn familie. De oproep is als volgt:

Al een tijdje probeer ik te achterhalen hoe het leven is geweest van mijn grootmoeder en haar ouders in Nederlands-Indië. Nu heb ik sinds kort weten te achterhalen dat er misschien nog familieleden zijn die meer kunnen vertellen uit Indië, die nog in leven zijn in Nederland. Het gaat om de volgende personen die rond de oorlogsperiode in contact zijn geweest (of hun ouders) om uiteenlopende redenen met mijn grootmoeder en haar ouders Sluys uit Malang:
– Willy Judith Klerks (1929), destijds woonachtig op een cassaveonderneming nabij Malang, dochter van de heer Klerks en mevrouw Jongbloed.
– Victor Bernard Fredriksz (1931), in de oorlogsperiode woonachtig in huis bij mijn grootmoeder en haar ouders in Malang, zoon van de heer Fredriksz en mevrouw Jacomie. Mogelijk woonachtig in Den Haag of Breda.
– Robbert Floris Herrebrugh (1934), in de oorlogsperiode woonachtig geweest aan De Klerkstraat in Soerabaja, zoon van de heer Herrebrugh en tante Oet Fredriksz. Hij is getrouwd met mevrouw Bontje. Moeder Fredriksz heeft tot aan haar overlijden altijd goed contact gehad met mijn kant van de familie.
– Yvonne Weijdemuller (1937), tijdens de oorlog woonachtig geweest aan De Klerkstraat in Soerabaja, dochter van de heer Weijdemuller en tante Guuste Fredriksz. Zij was getrouwd met de heer Walsarie Wolff. Mijn grootmoeder heeft bij haar ouders in huis gewoond.
Ik hoop dat er iemand is die deze mensen kent en mij in contact kan brengen met hen.
Met vriendelijke groet, Jari Broer

Mail 5

Dit bericht werd geplaatst in oproepen en mails. Bookmark de permalink .

9 reacties op Mail

 1. Boeroeng zegt:

  Mail 1..
  Helaas gaat de kapitein in deel 2 dood. Het hele schip met wayang wordt vernietigd.
  Kapitein op de foto: Michelle Yeoh Choo-Kheng (Ipoh, Maleisië, 6 augustus 1962) , een Maleisisch-Chinese actrice.

 2. Hans Boers zegt:

  MAIL 4 T.A.V. JARI BROER – Fam Fredriksz.

  Wilt u zo vriendelijk zijn om aan de webmaster Boeroeng mijn email adres op te vragen in verband met het feit, dat ik gegevens/adressen over/van de familie FREDRIKSZ heb.

  Ik wil mijn email adres hier niet openbaren

  Zodra ik uw mail heb ontvangen kan ik u meer verwittigen en verwijzen.

  IK hoor gaarne van u.

  Met vriendelijke groeten,
  Hans Boers

 3. j.h.Crawfurd zegt:

  Geachte heer Hans van den Heuvel; ik ben zeer geïnteresseerd in Uw foto albums; woonde in de buurt van de HBS Surabaya en veel van mijn vrienden-innen woonden eveneens in die bewuste buurt. In afwachting van Uw reactie, met vriendelijke groet.
  Jos H Crawfurd.

 4. Jan A. Somers zegt:

  Mail 4: “cassaveonderneming nabij Malang,” Is dat soms Djengkol? Een oom, Nono Versteegh heeft daar lange tijd gewerkt als chemiker. Ik ken alleen zijn dochter Tineke (1931) goed, maar die is onlangs ook overleden. Zij was mijn speelmaatje bij vakanties in Poedjon. Zij heeft nog twee broers in Nederland, maar die waren toen nog erg klein. Als u een oud jaarverslag van de HVA weet te bemachtigen, komt u veel te weten.

  • Jari Broer zegt:

   Beste Jan,

   Het gaat hier helaas niet om de onderneming Djenkol. De onderneming waar mijn oudoom en oudtante hebben gewoond met de kinderen heette volgens de krijgsgevangenenkaart van mijn oudoom, Krebet. Zij hadden vier kinderen, een zoon en drie dochters. Ik weet dat drie van de vier kinderen zijn overleden, maar als ik het goed is zou dochter Willy nog moeten leven. De precieze roepnamen van mijn oudoom en tante weet ik helaas niet. Toch hartelijk dank voor het meedenken,
   Groeten,
   Jari Broer

   • Jan A. Somers zegt:

    Bij de Universiteit Leiden bekend onder:
    Krebet Cassave
    Jaar: 1920
    ID Nummer: 314431
    Bedrijfsinformatie
    Opgericht: 1917
    Sector: I
    Bedrijfstak: var
    Doelstelling: Cassave
    Zetel: Semarang
    Directeur: Wijngaarden, C.P.

 5. Anoniem zegt:

  Mail 1: Hoewel het een vage afbeelding is van de wajang, meen ik Tuan Bima van de Padawa Lima te herkennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.