13 okt te Bronbeek. Expositie ‘Weg tot het Westen. 

Centraal in de tentoonstelling ‘Weg tot het Westen. Een koloniale ontmoeting’ staat het Javaanse vorstendom Mangkoenagaran, dat in 2017 zijn 260-jarige bestaan viert.     Defensie.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

16 reacties op 13 okt te Bronbeek. Expositie ‘Weg tot het Westen. 

 1. Wal Suparmo zegt:

  Laat mij denkan aan een boek ” WEST NAAR HET WESTEN ” , of DJALAN KE BARAT. Om de Hollandse taal re leren.Iets anders : de Vorstendommen in Midden Java zij relatief jong.De “oudste” koning in van de XIII genneratie.Terwijl de kon ng van GOA in Zuid Celebes al van de XXV generatie is.

  • Boeroeng zegt:

   Nu had ik altijd begrepen dat de vorsten van de vorstenlanden afstammen van de vorsten van Mataram I en daar zijn gegevens van voorouders tot voor het jaar 1000

   • Jan A. Somers zegt:

    “begrepen dat de vorsten van de vorstenlanden afstammen van de vorsten van Mataram I ” Dat klopt. Na een lange voorgeschiedenis (zie dissertatie): Na de derde Javaanse successie-oorlog van 1746-1751, weer door ingrijpen van de Compagnie beslecht , begon het wat rustiger te worden in dit deel van Java, afgezien van onderlinge twisten tussen edelen welke af en toe door de Compagnie op dreigende toon tot kalmte moesten worden gemaand. In 1755 werd het rijk Mataram, althans datgene wat er van over was, in twee delen gesplitst, Soerakarta en Djokjakarta. Samen met de landschappen Mangkoenegara en Pakoe Alam zijn deze regio’s gedurende de latere koloniale periode als leen min of meer autonoom gebleven onder de naam ‘Vorstenlanden’. In het huidige Indonesië hebben zij de status van daerah istimewa, gebied met een bijzondere status.

 2. Boeroeng zegt:

  Toen in 1743 de VOC machtig genoeg dacht te zijn om de kustgebieden in handen te krijgen, werden zij fel tegengewerkt door een aantal prinsen aan het hof van Sunan Pakubuwono II. De VOC zette echter door. Twee prinsen, prins Mangkubumi en zijn neef Mas Said (die al eerder tegen de VOC had gevochten), begonnen een guerrillaoorlog tegen de Nederlanders.

  Op zijn sterfbed gaf Sunan Pakubuwono II het hele Mataram-rijk over aan de VOC en verzocht hen zijn opvolger aan te wijzen. Het einde van de strijd leek nabij. Echter, hoewel het rijk officieel volgens contract zijn onafhankelijkheid verloor in 1749, bleek dat in werkelijkheid de VOC alleen macht had over de prins, niet over zijn volgelingen.

  Toen de twee prinsen Mangkubumi en Mas Said met elkaar gebrouilleerd raakten, begon de VOC een verdeel-en-heers spelletje. Ze sloten vrede met Mangkubumi en in ruil voor de “macht” over de helft van Mataram, zou hij hen helpen in hun strijd tegen Mas Said. In 1755 werd Mangkubumi geïnstalleerd als Sultan van Jogjakarta. Twee jaar later, in 1757, gaf Mas Said zich gewonnen. Uit erkenning hiervoor werd hem de macht gegeven over een ander deel van Mataram, en kreeg hij de titel Mangkunegoro. Het rijk was inmiddels dus in drie vorstenlanden verdeeld en de Sunan van Surakarta, nota bene door de Nederlanders aangesteld en ooit erg machtig, hield maar een klein stukje over van zijn oorspronkelijke rijk.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Mataram_II
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Mangkoenegara_I

  Kleinzoon van Mas Said / Mangkunegoro heette Prins Prangweda en op een zeker moment ging hij zich Mangkunegoro II noemen.
  Hij is een voorvader van Jesse Klaver.
  In het leger van prins Prangweda was Casper Joseph Smith luitenant-kolonel.
  Zijn schoonzoon was de engelsman William Stavers ( met Raffles meegekomen) die een opvallende rol zou spelen in de Java-oorlog. Tinus Dezentjé wordt ook vaak genoemd als opvallend in die oorlog. De grootvader van Tinus bracht in 1757 het nieuws van een vredesakkoord met Mas Said naar Batavia en werd daarvoor gepromoveerd tot vaandrig. Zijn zoon was August ]an Casper Dezentjé, die officier werd in het leger van Pakubuono IV van Soerakarta. Verwant dus aan de Mangkunegoro-tak.


  Caspar Joseph Smith ( 1756-1825)

  • Charles Coenraad zegt:

   Caspar Joseph Smith was getrouwd met Anna Albertina Coenraad.

  • Bert zegt:

   @Pak Boeroeng Tjonge jonge wat een verhaal en die Jesse nazaat van een prins ! Ik heb zo begrepen dat een beetje al die Indo,s afstammen van adellijke Javaanse geslachten nou in mijn familie ben ik ze niet tegengekomen.Ja de vader van mijn oma was kepala kampong maar of dat indruk maakt ? we moeten Boeroeng maar aan het werk zetten maar het kan ook averechts werken,komt Boeroeng met het uiteindelijke familieverslag “” Ja Bert hou je vast ! Hier gaan we ! Zes van je voorouders hebben zich dood gezopen ( familietrekje) 10 zijn er opgehangen ( ook familietrekje) 4 zijn levend verbrand ( komt er van als je teveel rookt)”” Maar de grootste klap moet nog komen “” Bert je bent een verre verre verwant van Soeharto ( Pak Harto)”” Ja dat moet er ook nog eens bijkomen ,dronke lappen ,rovers ,dieven o.k vind ik niet erg maar Soeharto? Ik zeg dan tegen Boeroeng “” Boeroeng bedankt maar gooi dat familierelaas van mij maar in de kali !””

   • Boeroeng zegt:

    Niet doen. Niet je familiegeschiedenis in de kali gooien.
    It is about the good, the bad and the ugly. Embrace it en hervind een stukje voorgeschiedenis terug.
    Als je wil , wel ik eens kijken voor je wat ik kan vinden.
    Heb je namen van je grootouders en overgrootouders ?
    Stuur maar… met alle details die je weet.
    Eventueel met een te publiceren foto ?

   • Ron Geenen zegt:

    @Ja dat moet er ook nog eens bijkomen ,dronke lappen ,rovers ,dieven o.k vind ik niet erg maar Soeharto? Ik zeg dan tegen Boeroeng “” Boeroeng bedankt maar gooi dat familierelaas van mij maar in de kali !””@

    Zoon Tommy van Suharto kocht jaren geleden in een gated area van Beverly Hills een stuk land van ongeveer 3 acres en liet er een villa voor ongeveer $35 miljoen op bouwen. Zijn buren waren o.a. Steven Spielberg and Magic Johnson. M.a.w. als je family van hem zou zijn, heb je wel wat centen misgelopen. Ha. Ha! Maar misschien had je ze niet nodig!

    • Bert zegt:

     @Ron Geenen :Nou ik ga liever naar de voedselbank dan dat ik een cent/rupiah van de Soeharto clan zou aannemen!

    • Ron Geenen zegt:

     @ik een cent/rupiah van de Soeharto clan zou aannemen!@

     Dat kan ik mij ook wel voorstellen. Het beroerde is dat bijna alle hoge figuren in dat land hebben kleverige vingers aan hun handen. Zowel de mannen als hun vrouwen. Geld is vaak belangrijker dan een mensenleven.

    • Arthur Olive zegt:

     Zowel de mannen als hun vrouwen.

     Mvr. Suharto noemde men mvr. 10 % omdat ze 10% van de makelaars opeisde..
     Tommy Suharto was na zoveel jaren een tijdje in de gevangenis voor de moord op een rechter.
     Niet wetende wat ons zou kunnen overkomen maakte ik foto’s vlak tegenover het huis van Suharto in 1989 tewijl de wacht toekeek. Mijn grootmoeder heeft daar in de oude Villalaan gewoond.
     Het waren mooie huizen en ik merkte op dat die straat vuilnisbakken had. Niemand durfde ze te stelen geloof ik.

    • Ron Geenen zegt:

     @Het waren mooie huizen en ik merkte op dat die straat vuilnisbakken had. @

     In dat gated community Beverly Hills 2 waren 64 lots for sale. Toen ik daar als makelaar een bezoek bracht voor de multi miljonair Vidal Sassoon, waren er al diverse woningen van 35000 tot 56000 sqft bewoond en/of in aanbouw. ( Door 9 delen voor vierkante meter). 6 Indonesiërs hadden daar al hun woning en 4 anderen hadden daar een stuk land. De plaatselijke makelaar gaf mij alle informatie. Ik spreek hier van ongeveer 10 jaar geleden. De parkachtige grond kosten de owners voor het onderhoud alleen al (toen) $1200 per maand. Daarnaast hadden ze nog hun eigen tuinen te onderhouden. Nu weet ik ook weer dat Rod Stewart daar een complex had.
     https://www.zillow.com/homes/for_sale/fsba,new,cmsn_lt/pmf,pf_pt/Beverly-Hills,-Gated_att/priced_sort/34.159119,-118.282757,34.006138,-118.516217_rect/11_zm/

  • Jan A. Somers zegt:

   “om de kustgebieden in handen te krijgen” Dit was op papier. In de onderhandelingen verkreeg de VOC de soevereiniteit over kustgebieden (als beloning voor hulp aan de vorsten tegen inhalige buurlanden en opstandige prinsen), maar had geen mogelijkheid, en zin, daar daadwerkelijk gezag over uit te oefenen. Dat was ook niet de bedoeling van de VOC. Zij wilden soevereiniteit op een document hebben om bijvoorbeeld Engelsen, Denen en Fransen af te troeven: weg wezen! Juridisch was dat niet helemaal (of helemaal niet?) in orde. De VOC was door de Staten-Generaal gemachtigd met soevereine vorsten volkenrechtelijke verdragen af te sluiten. (De VOC als volkenrechtelijke actor!). Maar soevereiniteit was in beginsel zelf het ultieme volkenrecht, en daar ging de Staten-Generaal zelf over. En die had daar geen boodschap aan.

 3. Huib zegt:

  Die familienaam Dezentje uit Soerakarta komt ook voor in mijn stamboom van moederskant, nl Winsser.
  Trouwens mijn stamvader Josef Otto heeft ook blijkens zijn militair stamboom meegevochten in de Java oorlogen. Hij heeft voor zijn betoonde moed, beleid en trouw dan ook een hogere Pangkat en een Bintang gekregen. .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.