Andrée van Es over Indische verleden 

Afgelopen dinsdag, bij de herdenking van de Japanse capitulatie, sprak Andrée van Es voor het eerst over haar Indische verleden. ,,Een gewone familie, in de oorlog, de wereldoorlog, verspreid over de wereld”, noemde ze het in haar toespraak. Juist om die gewone verhalen een plek te geven zet ze zich in voor Het Indisch Herinneringscentrum.  AD.nl
Zie het live NPO-verslag van de herdenking in Den Haag op 15 augustus.  Volg Andrée van Es op 18.40 minuten.

Nederlands-Indië was vrij, Japan verslagen, maar voor blanken en andere minderheden bleef het onveilig. Ds. H. C. Sleebos (82) gaat dinsdag, zoals elk jaar op 15 augustus, naar Den Haag, waar de Japanse capitulatie wordt herdacht. Maar hij denkt dan ook terug aan het Bersiapkamp. „Alle spanning viel van ons af toen we eindelijk op de boot naar Nederland zaten.”   RD.nl

Deze week zeventig jaar geleden startte Nederland met de Eerste Politionele actie, een poging om de Indonesische republiek met geweld te vernietigen. Onderhandelingen over een vreedzame overgang waren vooral mislukt door de Nederlandse onderschatting van de aanhang van de nationalisten, blijkt uit de memoires van Wim Wertheim en Hetty Wertheim-Gijse Weenink.       Java Post

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Andrée van Es over Indische verleden 

  1. Jan A. Somers zegt:

    “Deze week zeventig jaar geleden startte Nederland met de Eerste Politionele actie,” Dat was wel 21 juli 1947.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.