Deze Nederlandse standbeelden zijn ook omstreden 

In de Verenigde Staten is discussie over standbeelden die te maken hebben met het slavernijverleden van de zuidelijke staten. Op veel plekken worden de beelden daarom weggehaald of van hun sokkel getrokken. In Charlottesville leidde dit tot heftige protesten en knokpartijen tussen voor- en tegenstanders.Nederland heeft ook een slavernijverleden. Hebben wij dan ook standbeelden die hier een connectie mee hebben?   NOS

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Deze Nederlandse standbeelden zijn ook omstreden 

 1. Bernard Berendsen zegt:

  Ik zie bij het van Heutz monument iets staan over het ” eiland” Atjeh. Dat bestaat niet. Atjeh was in die tijd een Mohammedaans Sultanaat ( Sultan Mohammed Daoud ) op het eiland Sumatra.

  • Bernard Berendsen zegt:

   Ik zie bij het van Heutz monument iets staan over het ” eiland” Atjeh. Dat bestaat niet. Atjeh was in die tijd een Mohammedaans Sultanaat ( Sultan Mohammed Daoud ) op het eiland Sumatra.
   Overigens werd de Indische broer van mijn Indische overgrootmoeder als ongewapend chef van een postkantoor door een met sabels zwaaiende bende Atjehers overvallen waarbij hij diverse zwaardhouwen kreeg en zijn dochterje Amedeetje van 5 jaar werd vermoord. Natuurlijk werd de postkantoorkas meegenomen. We moeten oppassen om niet door te slaan in een eenzijdige en dus onjuiste beoordeling van iets uit een andere tijd met andere waarden voor de mensen van toen.Zowel wat de moordende Atjehers betreft als wel wat de KNIL soldaten betreft. Graag beiden benoemen.

 2. Robbert van de Rijdt zegt:

  Moeten we echt ingaan op deze malote stelling ?? Indisch4ever op deze wijze dragen jullie bij aan een steeds grotere tweespalt in onze samenleving. Richt je liever nuttige zaken en stop met deze negatieve stemmenmakerij. Laakbaar!

  • Boeroeng zegt:

   Robbert,
   Er is een quote, lees die, oordeel dan of je het hele artikel wel of niet wilt lezen.
   Het is gewoon een kwestie zoals er nog 10.000 andere kwesties zijn in Nederland.
   Berichtgeving hierover zal echt niet tot grote tweespalt leiden in de samenleving .

 3. Jan A. Somers zegt:

  In de NRC stond een overzichtelijk verhaal.

 4. R. Bastiaans zegt:

  Het beeld van JP Coen:

 5. Arthur Olive zegt:

  De leiders van de linkse democratische party in de VS willen alle standbeelden die te maken hebben met het slavernijverleden weg doen omdat het een testamonie is van de democratische partij niet alleen toen maar ook nu nog.
  In het Congress staat een beeld van senator Robert Byrd die Hillary Clinton haar mentor noemde. Byrd was een member van de KKK.
  De birthplace van de KKK was in de democratische partij.
  De meeste African Americans zijn democraten en worden nog steeds voor de gek gehouden. zelfs de democraat Obama deed niets voor hun.

  • PLemon zegt:

   Trend? ‘Krankzinnige vergelijkingen met het verleden?

   *** Er bestaat zoiets als een nieuw links. Dat komt terug met oude thema’s als de positie van de vrouw, de minderheden maar ook het milieu. In een westerse wereld met grote verworvenheden is het nu alleen toch normaal geworden om extreem emotionele vergelijkingen te maken waarbij de waarheid gewoon geweld aangedaan wordt. Zo hebben we ‘professor’ Gloria Wekker die de geschiedenis van Afrika verkeerd aanhaalt, om maar een punt te maken dat bij die eigen emoties aansluit. 

   Het problematische bij dit steeds emotioneler worden van de wetenschap is dat we zo niet vooruit komen. Als een argument emotioneel is onderbouwd maar niet aansluit bij de feiten, is elke redenering die daarop is gebouwd wankel. Daardoor ontstaat er een academische elite die niets bijdraagt aan de samenleving, maar de samenleving overspoelt met allemaal pseudo-wetenschappelijke stukjes waar de onderzoekers vooral zelf blij van worden. Neem een Roos Vonk, een sociologe die door hedonistische miereneters te onderzoeken ontdekte dat er een verband is tussen varkenshaas en aanrandingen. No joke, dit soort ‘onderzoek’ wordt gewoon betaald en gedaan. Of wat dacht u van de postkoloniale gletsjers en hun visie op feminisme? Een aspect van de opmars van de emotie is dat er krankzinnige vergelijkingen met het verleden worden gemaakt. Iedereen wordt ineens voor Hitler en nazi uitgemaakt, ook al slaat het nergens op. Deze termen hebben daarom last van inflatie van het woord, hetgeen het bewustzijn over de Oorlog en andere aspecten van ons gewelddadige verleden (zoals de slavernij) geen goed doet. Maar ach, emoties zijn zo lekker om te wentelen, we laten de feitjes even. 
   http://925.nl/archief/2017/02/16/de-correspondent-zwarte-slaven-waren-de-vleesvarkens-van-de-negentiende-eeuw/

   • Boeroeng zegt:

    Iemand verwijt dat Gloria Wekker niet onderbouwd een bewering deed.
    Maar hij onderbouwt dit niet.
    Schiet niet op zo…..

    • PLemon zegt:

     Misschien in deze kritiek te vinden…?

     *** Interessant genoeg kan de ‘wetenschapper’ geen feiten of cijfers gebaseerd op onderzoek doen, anders dan wat incidenten generaliseren. Er is dus geen onderzoek gedaan (dat geeft ze ook toe) dus er is geen sprake van fatsoenlijke wetenschap. Normaal gesproken valt pseudowetenschap buiten ons blikveld, maar nu maakt ze het wel heel bont. De bizarre complottheorieën (‘institutioneel racisme’) drijven mensen ironisch genoeg uit elkaar, dat kan niet de bedoeling zijn. Volgens Wekker heeft elke ‘blanke’ een erfschuld, omdat er een koloniaal verleden is. Daarmee is ze per definitie racistisch. Immers, ze bakent een groep af op etniciteit en geeft die ergens ‘schuld’ van. Om ons koloniale verleden maar niet te hoeven erkennen, richten we ons teveel op de Holocaust. Dat zouden we kennelijk wat minder moeten doen. Alleen bestaat dat koloniale verleden niet. http://925.nl/archief/2016/06/08/gloria-wekker-gaat-met-gender-studies-onze-geschiedenis-en-identiteit-te-lijf/

    • Boeroeng zegt:

     idem P.Lemon
     verwijten en geen onderbouwing..

    • PLemon zegt:

     @Boeroeng ” verwijten”

     Tja…valt die onwetenschappelijke aanpak (ontbreken van feiten en cijfers) door derden te beoordelen?

     Criticaster… Arno Wellens is 925’s schrijvende rekenmachine. Wordt wakker waar anderen doorslapen en beleeft orgastische gevoelens bij het doorprikken van opgeblazen boeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.