Brevet van onvermogen Indisch Platform 

© Nelly

Peggy Stein licht in een open brief toe wat er volgens haar misging in december 2015 binnen het Indisch Platform:

Voorzitter IP, Silfraire Delhaye,
December 2015 ontbind je de Onderhandelingsdelegatie met VWS. Een Delegatie die akkoord ging met de Backpay voor de nog laatst levenden MÍTS we gezamenlijk met VWS per 1 januari 2016! door zouden vechten voor de Indische Kwestie (Excuses, Erkenning, Compensatie Oorlogsschade en Backpay Salarissen) én in gesprek zouden blijven voor wat betreft de weduwen.
We hadden toen namelijk al berekend dat niet alle 1100 mannen/vrouwen (schatting 2013 SVB) nog in leven zouden zijn. Dus er zou geld over blijven wat toch al gereserveerd was.  Onacceptabel dat je deze ontbinding met een half Dagelijks Bestuur hebt bepaald. Want ook ik zat in het Dagelijks Bestuur en was niet uitgenodigd voor dit gesprek, evenals Nico Wijnveldt van Stichting Matahari uit Groningen. Ook Ton te Meij, adviseur Pers/PR en Politiek en Jan de Jong, voorzitter SVJ, heb je met deze ontbinding buitengesloten van verdere onderhandelingen met VWS. Dit terwijl we op een moment zaten dat de onderhandelingen onder extra druk gezet moesten worden om een minimale afkoop te voorkomen.
Ofwel, je hebt als voorzitter van het IP de weg naar versnelde voortgang Onderhandelingen Indische Kwestie met VWS gesaboteerd.
En daarmee het recht van de belanghebbenden ondermijnd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

78 reacties op Brevet van onvermogen Indisch Platform 

 1. Trudy Verstegen zegt:

  Wat een ongelofelijke beerput, slangenkuil en mismanagement, het hangt van onkunde, verraad en vertroebelde ego’s aan elkaar. Die meneer Silfraire Delhaye heeft een enkeltje Tokio verdiend. Ik snap niet dat mevrouw Stein en consorten niet veel eerder aan de bel heeft getrokken, als je zou dicht bij het vuur zit kun je toch wel reageren en actie ondernemen. Het is een zich herhalende geschiedenis. Neem nou alle politiek en financieel ondersteunde Indische initiatieven van de eerste 3 Indische Huis projecten die ten onder zijn gegaan aan incompetentie, bedrog en vriendjespolitiek.
  Blijkbaar zit het in de Indische genen, wat dit is geen toeval meer. Ik schaam mij diep, want ik kan dit bijna niet meer uitleggen aan mijn niet Indische vrienden.

  • Loekie zegt:

   Waarom zou je het sowieso (moeten) uitleggen aan niet-Indische vrienden? Vragen ze om uitleg? Of om zomaar iets te bepraten hebben? Waarom praat je niet over het tekort aan drinkwater dat dreigt? Of over de aanstaande bevolkingsgroei met 1 miljard mensen? Of over de Pechtold-pil? Of over de aanstaande aanval op Noord-Korea, met alle gevolgen van dien? Of over de massale asiel-instroom die komen gaat als Erdogan genoeg heeft van alle kritiek en daarom de grenzen weer opent?
   Ik bedoel: er zijn toch gezellige onderwerpen om over te praten?

   • Jan A. Somers zegt:

    Het zijn wel je niet-Indische vrienden, de belastingbetaler incl. VWS, die de beurs moeten trekken. Wat weten die nou van Indisch Verdriet af? Alles wat we ze kunnen vertellen is meegenomen. Of zit ik verkeerd? Het begint mij te duizelen.

  • Boeroeng zegt:

   Indisch Huis nr 3 is het Indisch Herinneringscentrum te Bronbeek die naar Den Haag gaat.
   En die functioneert prima.
   Ach nee….. heeft niks met genen te maken. Discutabele besluiten, gekluns en gerommel, conflicten die uit de hand lopen heb je overal.
   Mijn genen laten mij deze weblog runnen . Al 12 jaar . Gaat ook prima deze.

   • Trudy Verstegen zegt:

    Boeroeng, nr. 1 is het voormalige Indisch Cultureel Centrum in Zoetermeer, die landelijke ambities had en door wanbeheer en fraude aan zijn eind is gekomen. Daarbij is het opvallend en dat kun je toch niet ontkennen dat een aantal z.g. Indische ‘hot shots’ die geroemd werden om hun kennis, kunde en betrokkenheid, het in al die gevallen willens en wetens hebben verziekt er mee zijn weggekomen. Voor het ministerie ‘collateral damage’ van alweer die Indische lui die het eigenlijk niet kunnen wanneer zij zo’n verantwoordelijk project moeten uitvoeren. Het huidige Indisch Herinnering centrum is de uitgeklede vorm van de vorige projecten. We zullen er mee moeten leven dat we blijkbaar de verkeerde ‘uitvoerders’ aantrekken die hun kans ruiken om hun slag te slaan.

  • Ron Geenen zegt:

   @Peggy Stein licht in een open brief @

   Toch vraag ik mij af, waarom nu pas. Mevrouw Stein heeft al die jaren mede in het bestuur van IP gezeten. Wie heeft zei in al die jaren helpen vertegenwoordigen? Waarom altijd alles geheim gehouden en nu pas naar buitenkomen? Wie heeft zij in al die jaren vertegenwoordigd? De Indo?
   Welke Indo? De Indo in NL? Het is mij allemaal te duister. Waren periodieke verslagen van meetings voor het publiek naar buiten gebracht? En zo kan ik wel even doorgaan.

 2. Trudy Verstegen zegt:

  Ik heb sterk de indruk dat deze figuur Loekie niet scoort en dit forum gebruikt om zijn tekort aan eigenwaarde aan te vullen, ik zou ‘get a life’!

 3. Loekie zegt:

  Dat Delhaye niet het hele bestuur voor een blijkbare belangrijke vergadering heeft uitgenodigd – zo dat al waar is – kan ik best begrijpen. Want zeg eerlijk: wat is de relatie tussen bijvoorbeeld Mata Hari Groningen en overleg met VWS over Indische kwesties…?

  “Doelstelling
  De soosmiddagen hebben tot doel om belangstellenden een middag in een gezellige Indische sfeer te bezorgen.
  Indische cultuur
  Gestreefd wordt om regelmatig een Indische culturele activiteit te presenteren zoals dans, literatuur en/of muziek en informatie te verstrekken over reizen naar Indonesië.”
  http://www.mataharigroningen.nl/contact

  • Peggy Stein zegt:

   Beste Loekie, Nico Wijnveldt heeft gevochten voor iedereen. Hij heeft zich hard gemaakt voor de doelstelling van het Indisch Platform. Excuses Erkenning Compensatie Oorlogsschade en Backpay Salarissen. Het is makkelijk schieten langs de zijlijn. Dat gebeurt wel vaker. Groet Peggy

   • Boeroeng zegt:

    Even deze link, voor diegenen die de naam Nico Wijnveldt niet kennen:
    http://www.mataharigroningen.nl/even-voorstellen/wie-zijn-wij

   • Loekie zegt:

    Ik geloof je meteen, maar gaat om de doelstelling van betreffende stichting. En dat doel is geen belangenbehartiging o.i.d., maar het organiseren van rameh2. Daar is niets op tegen, integendeel, het wekt alleen een weinig verwondering dat een dergelijke RESPECTABELE stichting zich bezighoudt met erkenning,backpay enz.

   • bert zegt:

    @Peggie Stein ,Ach mvr Stein daar hebben we een spreekwoord voor de beste stuurlui staan aan wal.Loekie is een beetje de roeptoeter van deze side.Hij/Zij/Het slaat en schopt tegen iedereen,we weten nog steeds niet of het een laki-laki is of een perempuan of iets anders.Maar in tegenstelling tot de andere webbezoekers wordt ik daar niet kwaad over,een zekere intelligentie kun je hem/haar/het niet ontzeggen alleen hij/zij brengt het een beetje autistisch en ook vooral on-Indisch ,zie de reactie op Trudy Verstegen .Maar het kan ook onvrede zijn met het bereikte resultaat van het I.P..,waar bijna iedereen niet erg gelukkig mee is,en dat is nog zacht uitgedrukt .Wat me vooral opvalt u bent veel strijdvaardiger dan de hr Silvraire ,ik denk dat die minister van Rijn of zo aan u een hardere noot had om te kraken.Ga vooral door op die pittige ( Tjabe Rawit) toon .

    • Loekie zegt:

     Autistisch.. Moi ???

     Maarre, denk niet dat mw. Stein geschikt is om het stuur over te nemen. Als je met open brieven e.d. de (vuile??) was buiten gaat hangen, dan mis je bepaalde kwaliteiten voor een bestuursfunctie.

     Autistisch?? Moi?

    • Peggy Stein zegt:

     “Maarre, denk niet dat mw. Stein geschikt is om het stuur over te nemen. Als je met open brieven e.d. de (vuile??) was buiten gaat hangen, dan mis je bepaalde kwaliteiten voor een bestuursfunctie”.

     Beste Loekie (m/v) handen uit de zak en aan de slag. Solliciteer naar de functie van de voorzitter en gooi wat roet in het eten (ambtelijke en bestuurlijke patronen) van de zittende ambtenaar. Graag zo frequent als u reageert op de diverse artikelen in dit prachtige domein Indisch4ever. Dat zet zoden aan de dijk. De Nederlandse dan he. Want per slot van rekening is het een Nederlandse kwestie. Een uitdaging.

     Groet, Peggy Stein

     PS: Toch erg benieuwd naar wie u bent. Nogmaals, incognito langs de zijlijn schreeuwen, daar is nog nooit iets goeds uit voortgekomen!

    • Loekie zegt:

     ik zal niet solliciteren, want ik ken mijn beperkingen.
     Overigens is het altijd en overal zo geweest dat goede bestuurders moeilijk te vinden zijn. Er zijn wel velen die zichzelf opdringen en er zijn er velen die naar voren worden geschoven, maar besturen is een vak apart. Een goed bestuurder herken je o.a. aan een groeiende organisatie met de juiste mensen op de juiste plek, financiën die op orde zijn en het voorhanden hebben van een realistische toekomstvisie.
     Een bestuurder is ook een leider, behoort dat in ieder geval te zijn. Zijn gezag moet hij niet opleggen, niet afdwingen, maar zijn gezag moet worden (h)erkend en worden aanvaard. Kijk, en vaak begint het hier mis te gaan.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Peggy Stein 27/7 2105 uur aan Loekie: “PS: Toch erg benieuwd naar wie u bent. Nogmaals, incognito langs de zijlijn schreeuwen, daar is nog nooit iets goeds uit voortgekomen!”

     Ik kan zo gauw geen voorbeeld noemen, maar misschien is toch een keer iets nuttigs voortgekomen uit het incognito langs de zijlijn schreeuwen van een mening. Ik blijf het evenwel niet juist vinden, zo niet getuigen van enige achterbaksheid.

     Men kan gerust als Donald Duck of Mickey Mouse op sociale media of elders leuke verhaaltjes publiceren, maar zodra men commentaar heeft op iemand,op haar/zijn gedrag of mening, dan lijkt het mij wel zo fatsoenlijk dat men zich bekend maakt. Dat heeft de heer of mevrouw Loekie bij mijn weten nooit gedaan terwijl zij/hij maar wat graag zure regen over anderen giet, kennelijk ook om die anderen expres boos te maken, want zij/hij heeft zich nog niet zo lang geleden op deze site laten ontvallen dat zij/hij daaraan groot genoegen ontleent.

     Ook nu lijkt mevrouw of meneer Loekie niet van zins het vizier te openen. Niet verrassend, maar het valt me iedere keer toch weer tegen van iemand, die graag het belerende vingertje direct of indirect via fraaie parabels naar anderen wijst.

     Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik heb met belangstelling kennis genomen van de hartenkreten van mevrouw Peggy Stein in haar open brief aan de voorzitter van het IP.

     Door de jaren heen heb ik mij vaak kritisch uitgelaten over de handel en wandel van deze Stichting als “vertegenwoordiger en belangenbehartiger” van de Indische Gemeenschap via een hele hoop clubjes die iets met die gemeenschap te maken hebben. Voor een recent commentaar moge ik de geachte belangstellende lezer(es) verwijzen naar mijn bijdrage onder “Mail-131” d.d. 23 dezer, 1404 uur. Daarin heb ik o.m. geschreven over de – mogelijk ogenschijnlijke, maar dan hoor ik dat wel – onzichtbaarheid van het IP voor het doorsnee lid van die Indische Gemeenschap in het bijzonder en de Nederlandse samenleving in het algemeen en de – mogelijke – oorzaak daarvan, het niet tot zeer minimaal inzetten van communicatiemiddelen, inclusief een effectief PR en lobby apparaat. Nu lees ik in de open brief van mevrouw Stein dat het IP heeft beschikt over een heuse adviseur “Pers/PR en Politiek”. Tja ….. wat heeft hij dan gedaan om het IP naar buiten uit “smoel” te geven of …. heeft hij uitstekende adviezen gegeven die vervolgens in de prullenbak verdwenen?

     Een andere opmerking die ik mij als belangstellend en meelevend lid van de Indische Gemeenschap veroorloof is, of mevrouw Stein in haar bevlogenheid zelf nog iets concreets wil doen aan de interne misstanden, die zij nu aan de kaak heeft gesteld. Als zij verandering wil, dan kan zij die op 2 manieren bereiken:

     (1) Van binnen uit. Dat betekent dus weer in gesprek komen met de Bonzen op het pluche van het IP, daar een plek heroveren en dan verder.
     (2) Een splinternieuwe organisatie opzetten die doet wat het IP niet deed. Zij kent het klappen van de zweep, neem ik aan.

     Ik heb al eerder geschreven dat de Indische Gemeenschap, wil ze nog erkenning krijgen van alles wat haar kwelt en wil ze niet weer worden gepiepeld door de regering, een Hercules (die een Auchiasstal in een avond kan reinigen) nodig heeft of een Jeanne d’Arc, die op de barricade klimt en een heel volk naar de overwinning kan leiden. Mag de Indische Gemeenschap in Peggy Stein haar Jeanne d’Arc verwachten?

     Pak Pierre

    • Loekie zegt:

     Ach, sommigen gaan met enige regelmaat afscheid nemend en stampvoetend en zich verongelijkt voelend een schuttersputje in om van daaruit een tijdje te gluren en om daarna er weer uit te kruipen om weer vrolijk mee te doen.
     Zou je zeggen dat het dan om verwende kinderen gaat, maar nee, het gaat dan om heren op hoge leeftijd…

    • Pierre de la Croix zegt:

     Dat bedoel ik nou mevrouw of meneer Loekie, ze durven die rare dingen te doen, c.q. hun zwakheden te tonen met open vizier. Niet als Donald Duck of Mickey Mouse, veilig achter de pagger.

     Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     Boeroeng op “Pierre de la Croix zegt 28 juli 2017 om 12:59: “Je reactie is in afwachting van moderatie”.

     Wat is dat nu weer? Sta ik onder curatele en zo ja, waarom? Ik heb dacht ik geen onvertogen woord geschreven, zelfs niets over racisme.

     Pak Pierre

    • NICC Nieuwsbrief meldt:
     “IHC vindt perfecte plek in Den Haag. Een pand met meer Indische historie is in Den Haag niet te vinden. Het pand aan de Sophialaan 10 in Den Haag lijkt de perfecte match voor het Indisch centrum dat een uitvloeisel is van de Backpay regeling, waarbij naast de uitkering aan de op 15 augustus 2015 nog in leven zijnde oudambtenaren en KNIL militairen, aan alle Indische Nederlanders een genoegdoening zal geven en een blijvende her-innering zal zijn aan de morele schuld die de Nederlandse Staat nog verschuldigd was”.

     Zit ‘men’ hierop te wachten? Benieuwd naar het onderzoek N=…. in verband met de uitspraak van de heer Vogelsang (eigenaar NICC en lid van het Indisch Platform) over de wens voor een ‘genoegdoening en een blijvende herinnering aan de morele schuld van de Nederlandse Staat?’

     Goed om hierover weer wat Kamervragen te stellen.

     Groet,
     Peggy Stein

    • Boeroeng zegt:

     Wat Peggy citeerde uit NICC-magazine, die is te downloaden

    • Boeroeng zegt:

     De berichten over het Indisch Herinneringscentrum Sophialaan nr 10 als onderdeel van afkoopsom nr 4 en wel of niet ‘gelabeld als ‘collectieve erkenning’ zijn gegaan via-via.
     Nu wil ik de staatssecretaris van Rijn zelf horen .
     Kamervragen zou wel prettig zijn, maar de kamerleden zijn op vakantie en wie dat niet is heeft geen interesse , laat staan dat ze weten over een vaag plan.
     De huisvestingskosten van het Indisch Herinneringscentrum is een oude kostenpost die de overheid bijna 20 jaar geleden invoerde met het Indisch Huis nr 1
     Dit zijn dus geen nieuwe kosten uit een nieuw budget, grootmoedig ter beschikking gesteld.
     Maar als er meer kosten zijn voor IHCB dan te Bronbeek dan is dat nog een schijntje in vergelijking met de geaccumuleerde backpayschulden.
     Terecht dat mensen dit zien als weer een zoethoudertje.
     Ik ben voor IHC die met een nieuw pand meer ruimte krijgt om uit te groeien tot een pleisterplaats voor de Indische gemeenschap en daar kan ook bij horen kantoorruimte(s) ter beschikking geven aan Indische organisaties.
     Maar als deze paar miljoenuitgave gepromoot wordt als “collectieve erkenning” en schulderkenning van de backpay…….. boosboosboos
     Wat zegt van Rijn zelf… ?

    • Jan A. Somers zegt:

     “Beste Loekie (m/v) handen uit de zak en aan de slag.” U slaat wel de spijker op z’n kop!Ach mevrouw Peggy Stein, het is hier gewoon een praethûûs. Van je af schrijven, ik heb er wel een benaming voor, maar dan krijg ik misschien ruzie met onze kepala kampong. Ik doe er ook aan mee en ben ook al zo vaak off line, maar heb wel bewondering voor de tolerantie en uithoudingsvermogen van die functionaris. Maar er zitten wel pareltjes tussen, de kunst is om die eruit te vissen.

    • Boeroeng zegt:

     ik sluit me aan bij Jan,

     Stuurlui op het balkon. De muppets afkraken  en zelf niks doen. Ze waren grappig, dat wel.

    • @Boeroeng wellicht dat het document van Commissie Cohen je wat opheldering levert.
     De Politieke missie WOII, herdenken, educatie etc.

     Hieronder eerst een fragment het Eindrapport en uitgelicht (google het even, want het is een pdf):
     Inhoudelijk kernverhaal: een breder perspectief op oorlog
     Kennis van en inzicht in de historische gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog vormen de basis. Vier elementen zijn kenmerkend voor de Tweede Wereldoorlog:
     1. de wereldwijde schaal van het conflict;
     2. de terreur tegen burgers (non-combattanten) en systematische vernietiging van Joden, Sintien Roma (de Shoah) en andersdenkenden;
     3. de bezetting van het eigen grondgebied en de buitenwerkingstelling van de rechtsstaat;
     4. dekolonisatie en internationale samenwerking (bijv. VN en EU) en de daaruit voortvloeiende geopolitieke dynamiek op wereldschaal.

     En dan deze:

     http://www.niod.nl/sites/niod.nl/files/VERSTERKING%20VAN%20DE%20HERINNERING%20WOII.pdf
     Versterking van de herinnering WOII
     Voorwoord
     1. Versterking herinnering WOII: waarom en waarom nu?
     2. Ambitie 2025 – werken langs vier domeinen
     3. De ambitie waarmaken
     Bijlage – Huidige positie betrokken partijen: NC, NIOD en OGS

     Dan snap je ook wat het construct ‘Indisch Huis’ in Den Haag behelst. Wat me opvalt is volgende. Er wordt NIET letterlijk gesproken over Nederlands Indië.

     De samenstellers:
     “Wij hopen dat ons rapport een bijdrage levert aan de samenhang binnen de sector op een moment
     waarop alle betrokkenen nadenken over de rol die WOII in ons aller leven speelt.
     Namens de Commissie Versterking herinnering WOII,
     Job Cohen
     voorzitter
     Leden van de commissie:
     Job Cohen, voorzitter
     Bram Gille, secretaris
     Jan van Kooten (Nationaal Comité 4 en 5 mei)
     Gel Flieringa (Oorlogsgravenstichting)
     Puck Huitsing (NIOD)
     Wiard Molenaar, toehoorder (vfonds)”

     Benieuwd naar al jullie bevindingen.
     PS: Probeerde net speciaal voor heer Jan een fotootje van Miss Piggy (rose karatepakje en grote karatetrap in de lucht) te plaatsen, maar helaas, ik kom hier te weinig dus dat is me niet gelukt. 🙂
     Peggy

    • Boeroeng zegt:

     Peggy,

     Zoek een plaatje op het internet.
     Of zet een plaatje op je eigen blog.
     Copy het adres en plak het in een reactie op deze weblog.

    • Indisch4ever zegt:

     Over MissPiggy-linkje
     Er mag niks meer staan achter .jpg
     Dit heb ik weggehaald: revision/latest?cb=20090630231450

 4. Henk Harcksen zegt:

  Loekie ! Autisme en intelligentie, waarschijnlijk schrik je er niet van. Nico Wijnveldt organiseerde spreekuren waar niet gehonoreerde PUR aanvragen werden doorgenomen met betrokkenen, een zittend spreekuur waar velen baat bij hebben gehad. Ik heb zo maar het idee dat je daar van op de hoogte bent. Zo niet bij deze.

  • Loekie zegt:

   Ik twijfel geen seconde aan de capaciteiten en de inzet van de heer Wijnveldt. Echt waar. Maar het gaat erom dat een (met alle respect) rameh2-soos belangrijke zaken bespreekt met de politiek. Zelfde als wanneer de korfbalvereniging met het provinciebestuur gaat onderhandelen als het gaat om ruimtelijke ordening en de aanleg van een ringweg. Kun je zeggen: ja, maar in de korfbalclub zit iemand die veel van ruimte weet, maar ook dan is het de vraag of die persoon niet beter op een andere titel aan het overleg gaat deelnemen en niet namens de korfballers.

   • PLemon zegt:

    @Hr Loekie “die persoon niet beter op een andere titel aan het overleg gaat deelnemen en niet namens de korfballers.”

    Voor een deel correct want “De aangesloten organisaties behartigen de belangen van hun eigen achterban, bestaande uit de eerste en tweede generatie zowel als hun nazaten. Iedere aangesloten organisatie vaardigt een vertegenwoordiger af naar het Algemeen Bestuur van Het Indisch Platform.”

    Maar u zal uit ervaring als u tenminste in een bestuur heeft gezeten weten dat allerlei agendapunten de revue passeren en er commissies uit de leden worden samengesteld die bepaalde specials moeten behandelen en later in de vergadering verslag moeten uitbrengen. Tja dan heb je huiswerk te verrichten ( inlezen, studeren en met onderwerpsdeskundigen overleggen)

    • Loekie zegt:

     Nah itoe. Een van de specials in mijn voorbeeld is, laten we zeggen, gebiedsvisie en de ontsluiting van de noordelijke polder. De commissie van de korfbalclub die hierover een pre-advies moet uitbrengen bestaat uit 4 enthousiaste spelers die respectievelijk onderhoudsmonteur, opticien, slager en kapelaan van beroep zijn. Allen zijn het erover eens: de nieuwe weg moet er komen.

    • PLemon zegt:

     @Hr Loekie. ” allen zijn het erover eens…”
     Zo gaat dat uiteindelijk meegaan of afkeuren, je kunt d’r ook met de pet naar gooien maar ik neem aan dat ieder cie-lid er bloedserieus mee omgaat.

     Volgens Adèle Bloemendaal +”zijn we op de wereld om mekaar2 te helpen niewaar”😉

    • Pierre de la Croix zegt:

     Cynische variant: “We zijn op de wereld om mekaar om mekaar de hersens in te slaan niewaar …..”.

    • bert zegt:

     Toch jammer dat “” onze ” Loekie die handschoen niet opneemt die Peggy Stein hem /haar toewierp,want dat heeft ze goed gezien Loekie is een intelligente troublemaker,die de boel in ambtenaren stad Den Haag flink in de war kan laten lopen,dat lukt hem/haar ook uitstekend op de website Indisch4ever .Een voorzitter die bindt zal hij/zij wel niet worden maar je hebt nu een andere personage nodig dan die iewat stijve en uiterlijk veel te nette Silvraire.Iemand die een grote bek opzet en iedereen ( vooral die ambtenaren) horendol maakt Een goede secretaris voor si Loekie heb ik ook al gevonden ene Pak Pierre,die 2 schijnen het goed met elkaar te vinden .Een gouden duo.

    • Richard Elevator zegt:

     @ Bert…. die o.a. schreef: “…Een goede secretaris voor si Loekie heb ik ook al gevonden ene Pak Pierre,die 2 schijnen het goed met elkaar te vinden. Een gouden duo.”…

     En dat alles gade geslagen door iemand die goed kan relativeren? 😛

    • Pierre de la Croix zegt:

     Bert 28/7 1813 uur: “Een goede secretaris voor si Loekie heb ik ook al gevonden ene Pak Pierre ……”.

     Tja … om netjes in de pas te lopen met de Grote Leider zou ik mij dan ook een pseudoniem moeten aanmeten om met een zak over de kop harde actie te kunnen voeren. Ik denk aan Donald Duck of neen, liever de Nederlandse versie daarvan, het onnozele doch beminnelijke gansje Wammes Waggel uit Rommeldam.

     Maar ja …. ik strijd graag met open vizier. Dus ongeschikt voor de job.

     Pak Pierre

  • bokeller zegt:

   Ook ik sluit me aan bij Pak Jan.

   siBo

 5. Wat een vreselijke open brief van Peggy Stein, dit is min of meer smaad als U niet alles kunt staven. De 40 jarige Indische slangenkuil blijft maar doorgaan openbaar. Beseft er nu niemand dat wij als Indische Gemeenschap totaal niet serieus worden genomen niet door de politiek, niet door de media en niet door de doorsnee Nederlander ? Ik schaam.mij diep voor dit onbehoorlijke gedrag en geroep toeter van diverse beleidsmedewerkers al vanaf het begin de oprichting van de Stichting Indisch Platform. Altijd een slangenkuil geweest met ego’s en ellebogen ! Doe eens wat zonder geroep toeter en bewijs jezelf dat je het beter kunt en zult slagen in je missie die je schijnt voor te staan. Ik wil het wel nog kunnen mee maken maar ik heb er geen enkel vertrouwen in. Een mooi weekend voor allen.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Dank voor uw goede weekendwensen, Therese. Ineens breekt het zonnetje door en schijnt fel in mijn gezicht. Hier ben ik. Verheug je. Gisteren op uitnodiging van Hilversumse vrienden lekker gegeten bij “Waroeng Adinda” in hun woonplaats. Eethuis, tevens “take away”. Pretentieloos, gezellig, vriendelijk. Rijk Indisch buffet. Aangenaam geprijsd. De rest van het weekend verwacht ik ook wel prettig door te komen. Jl. woensdag een nichtje uit Veurburg op bezoek gehad die oleh-oleh meebracht van “Si Pentje”. Voorraden loempia Semarang, lemper en franse risoles aangevuld, voor de lekkere honger.

   Over dat andere: Heeft een wijs mens (let op mijn state of the art gender neutrale aanduiding voor menselijke wezens) niet eens gezegd dat ieder volk de leider(s) krijgt dat het verdient? Mutatis mutandis ook het Indovolk. Kennelijk niet in staat en/of helemaal geen zin om de rijen te sluiten voor een gemeenschappelijk belang, if any. Zelfs niet bij machte om het eens te worden over het recept voor de enige echte sajoer lodeh.

   In mijn optiek gedraagt het IP zich als een oester. Timmert niet aan de weg. Zoekt, voor zover ik kan waarnemen en dus beoordelen, niet uitbundig het contact, c.q. de dialoog met de Gemeenschap die het zegt te vertegenwoordigen. Met welk mandaat bij voorbeeld is het de onderhandelingen ingegaan met de overheid over een belangrijke kwestie als betaling van achterstallige salarissen uit WO II? Op welk draagvlak kan het IP in deze zaak bogen?

   Daarom is het in dit geval goed dat iemand als Peggy Stein de publiciteit zoekt en een boekje open doet over wat er – haars inziens – gaande is binnen die oesterschelp van het IP, wat haar motieven ook mogen zijn om dat te doen. Mooie gelegenheid zou ik zeggen voor het IP, in de persoon van zijn Voorzitter, om uit die schulp te kruipen en volledige opening van zaken te geven aan die Indische Gemeenschap en eens serieus te onderzoeken wat er werkelijk in die gemeenschap leeft.

   De 1ste generatie Indische Nederlanders, zij die als volwassene in de jaren na 1945 tot pak ‘m beet 1970 hier aanspoelden, de generatie met een rugzak vol oorlogsellende en (vermeend) onrecht hen door de Nederlandse overheid aangedaan, is er voor een groot deel niet meer en indien levend, zeer oud en der dagen zat. Voor die generatie zou het IP bij uitstek belangenbehartiger moeten zijn. Ook postuum.

   Dan zou het IP moeten hebben bezien wat er onder de 2de en inmiddels volwassen geworden 3de generatie leeft. Vallen er nog gemeenschappelijke “Indische” belangen te behartigen, zo ja welke?

   Ik ben benieuwd.

   Pak Pierre

   • Loekie zegt:

    Nou, zonnetje op het gelaat, buikje rond met heerlijk eten, oogjes dicht en mijmeren over het Indisch wel en wee… het leven kan waarlijk mooi zijn.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach ja …. ik zou mijn tijd natuurlijk ook kunnen vullen met zuurpruimerij en daaraan plezier kunnen ontlenen.

     Pak Pierre

   • Jan A. Somers zegt:

    “zeer oud en der dagen zat” We hebben het nog erg druk hoor! Wel pas een rollator aangeschaft. Begin van een nieuw avontuur! Ik kan niet zeggen dat de wereld daardoor weer voor je opengaat. Wat een ellende!

    • Ron Geenen zegt:

     @Wel pas een rollator aangeschaft@

     Hoeveel pk?

    • Pierre de la Croix zegt:

     Wel eentje waarmee je zonder helm op straat mag. Voorzichtig maar. Niet te kort door de bocht.

     Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik heb wel een boekje met instructies! Al dan niet op de rem zetten enzo. En in de tussentijd heeft nog niemand zijn achterstallig salaris in Indonesië opgevraagd. Gelukkig maar, kunnen we hier weer verder in ons praethûûs.
     “Hoeveel pk?” Ik moet op Google nog zoeken naar de omrekening paard > mens. Staat namelijk niet in mijn BINAS-boekje.

 6. Peggy Stein zegt:

  De inhoud van de open brief is ook vreselijk Therese Overbeek Bloem. Vooral voor de meest kwetsbaren onder ons (als ze er nog zijn). Ben blij dat ik ze allemaal gesproken heb en schaam me diep diep diep voor het feit dat de ambtelijke bestuurlijke vorm de overhand heeft genomen en het IP verworden is tot een verlengstuk van Het Haagsche.
  Een mooi weekend.

 7. ellen zegt:

  https://reawaruw7.wordpress.com/2017/07/28/hoopop-molukse-en-indische-vuist-tegen-verraad/
  http://www.petitie24.nl/petitie/1135/teken-tegen-het-indisch-platform-van-delhaye

  De Molukkers zijn boos, bozer dan boos. En willen na de grote vakantie een petitie tegen het IP indienen bij de Tweede Kamer. Zij leggen het uit in bovenstaand stuk.

  • Loekie zegt:

   Hoe diep wil men zinken?

  • Boeroeng zegt:

   Het is Leo Reawaruw die zo bozig is. Niet “de” Molukkers
   In Molukse kringen wordt hij door velen niet zo gewaardeerd.
   Te grote mond, ruzie zoekend, RMS-presidenten voor verrader uitmaken.
   Met beloningsbelofte voor een foto geprobeerd Sam Pormes politieke loopbaan te breken.
   Wat gelukte.

   Ik zag wel vorige week zijn weblog…. alweer S. Delhaye aanvallen op zijn afkomst.
   Hem verwijten wat andere Japanners ooit fout deden.
   En hij schreef ook zoiets van aan de deur komen bij hem.
   tjaaaaa dit is een verkapte geweldsdreiging.
   Dat ga ik niet herpubliceren in een apart topic.

   • Loekie zegt:

    Op het Journaal zie je wel eens items over demonstraties die uit de hand lopen, omdat linkse of rechtse activisten, die verder niet zoveel te doen hebben, wel zin hebben in een verzetje en zich in de demonstratie mengen om rotzooi te trappen.
    Om kort te gaan: Indo’s en Molukkers moeten niet gaan doen of ze altijd de grootste vrienden waren en samen een familie vormen. Dat was niet zo, dat is niet zo. Heeft niks te maken met flauwekul als discriminatie en racisme, zijn gewoon de feiten.
    Indo’s en Molukkers moeten nu ook niet denken dat ze samen op moeten trekken tegen de regering omdat ze voor eenzelfde belang strijden. Dat was niet zo, dat is niet zo.
    Er zijn enkele Molukkers met een Nederlandse vader of moeder, die menen dat zij als Molukker, Nederlander en Indo erg interessant zijn en geroepen zijn om voor Molukse en Indische zaken op te moeten komen, maar die zich vervolgens tijdig terugtrekken en dan weer schrijver, columnist, kunstenaar zijn, omdat zij vanuit hun positie de handjes vrij willen houden om elders nieuwe publiciteit te zoeken.
    Om kort gaan: hoedt u voor opportunisten en complete idioten.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja …… als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.

     Pak Pierre

    • Loekie zegt:

     Nou, een beetje verkeerd gekozen gezegde is het wel natuurlijk. Een beetje erg verkeerd gekozen zelfs. Ik bedoel: van passie preken is toch werkelijk geen sprake.
     Maar maakt niet uit verder. Maar als je bedoelt dat ik een vos ben, sluw, onbetrouwbaar, een huichelaar enz. ….tsja…in dat geval herlees dan mijn laatste regel.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Juist die laatste regel heb ik gespeld. In ongeloof …..

     Pak Pierre

    • Loekie zegt:

     Dat snap ik best. Het is altijd schrikken, verrast zijn, opgewonden worden en haast ook ongelooflijk, maar toch ook leuk als je bijvoorbeeld leest of televisie kijkt en je ziet opeens een foto van jezelf.

    • Pierre de la Croix zegt:

     U schrijft uit ervaring, merk ik.

     Pak Pierre

 8. bokeller zegt:

  Nah lieve mensen,hier wat heerlijke kruimeltjes
  en tsja ,dat buigen je weet goed voor de spijsvertering,ja.
  .

  siBo

  • Jan A. Somers zegt:

   Ja heer Bo. In tegenstelling tot u vond ik dat moeten buigen in Bronbeek wel nuttig. Kon ik mijn medebezoekers laten zien hoe of dat moest: Uit de heupen!

   • bokeller zegt:

    Pak Jan,
    Het buigen voor de Japanners had ik vele jaren
    verplicht moeten uitvoeren,ook Bansai Nippon geroepen,
    niet veel problemen mee gehad en nog niet.
    Maar nu jaren later en nog wel in tehuis waar veel
    oudere Indische personen wonen en op museum
    bezoek komen en dan de argeloze bezoeker op ‘n
    smerige wijze ”eer” te laten betonen voor Japanse
    nationale vlag geflankeerd met ’n Bommenwerper
    vind ik en velen met mij ”gewoon schunnig”
    siBo

    • Ron Geenen zegt:

     @Japanse nationale vlag geflankeerd met ‘n Bommenwerper@

     Trouwens wat moet die Japanse vlag daar in dat museum? Iedereen weet toch hoe die smerige doek er uit ziet. Die vlag hoort daar niet en zou verwijdert moeten worden. Het feit dat die vlag daar staat is al een belediging voor alle Indo’s.

   • Jan A. Somers zegt:

    Toen een Japanse gast-onderzoeker bij mij op bezoek kwam heb ik het mijn gezinsleden voorgedaan: uit de heupen. Hij vond dat prachtig, ik weet niet meer hoe vaak hij bezig was met terugbuigen. Ik vind die vlag en dat buigen juist wel horen in een museum van een Indisch herinneringscentrum. Die bezetting neemt toch een centrale plaats in onze herinnering in? In een vroeger stukje van mij in Javapost kunt u ook zien hoe een karwats er uitzag. Daar heb ik geen afkeurende reacties op gehad. Deze aspecten van de bezetting staan toch centraal in onze herinnering? En moeten levend blijven voor straks, als de tijdgenoten er niet meer zijn. In het Haags (en Delfts) gevangenismuseum staat het vol martelwerktuigen met een beeldende instructie. Hele klassen schoolkindertjes moeten daar van af weten. Ze vinden het prachtig. Ik denk dat die tere kinderzieltjes er wel tegen kunnen.

    • Ron Geenen zegt:

     @Ik vind die vlag en dat buigen juist wel horen in een museum van een Indisch herinneringscentrum.@

     Alles wat u zo beschrijft over moordwapens, enz is juist. Maar laat aub die verschrikkelijke vlag weg. Dat vertegenwoordigt een naite, die nog bestaat.

    • bokeller zegt:

     Sorry Pak Jan,
     Dan weet U niet wat Zaal 4 er
     allemaal toe doet,juist om deze
     aspecten van de Japanse bezetting te
     verdoezelen.
     U buigt vrijwillig voor Uw Japanse”GAST” ,
     blijft dat ook gewoon doen,maar ga geen
     zachte deken over hun bezettings Optreden leggen.
     Demonstreert dan ook hun smijt en trap technieken
     bij het niet buigen voor de Nip.
     Want dat hoort nmi. ook bij Uw voorlichting.
     siBo

 9. RLMertens zegt:

  ‘Brevet van onvermogen etc.’- De heer Silfraire Delhaye krijgt van mij toch mijn sympathie met behaalde resultaat. Immers hij haalde de buit binnen voor hen die toen die gevangenschap overleefden. Die toen die ellende aan den lijve hebben ondervonden. Zij smaakten ten minste de voldoening om hun achterstallig salaris (eindelijk) in ontvangst te nemen. Dit belang af te wegen tegen hen die ons reeds zijn ontvallen(nazaten) oogst mijn waardering. Dat er meer ‘in het vat zit’ is duidelijk.
  Daarom; Op naar naar een proces!

 10. ellen zegt:

  Zeker, beter iets dan niets voor de eerste generatie, was het motto. Niet vergeten die stille tochten, die overgegaan zijn tot stille rechtszaken.

 11. Henk Harcksen zegt:

  “Maar als deze paar miljoenuitgave gepromoot wordt als “collectieve erkenning” en schulderkenning van de backpay…….. boosboosboos
  Wat zegt van Rijn zelf… ?” Inderdaad kamer is met reces maar er liggen nog wat Kamervragen moties in de motte-ballen, via Vaste Kamer commissie VWS kan van Rijn worden uitgenodigd om naar de Kamer commissie te komen, omdat de kwestie niet controversioneel is verklaard hoewel het Kabinet demissionair is, zonder potjes latijn, van Rijn kan ter verantwoording worden geroepen door het parlement en gevraagd worden waarom de weduwes niet mee zijn genomen in de regeling en 100 andere vragen om de staatssecretaris tot actie te manen, de vraag waarom er een Big Time Devide zit tussen zeg maar november 2015, afkondiging Backpay regeling en Nu, Stille zomer 2017, daar is in bovenstaande gedachtewisselingen al het nodige gezegd, wellicht kunnen alle deelnemers zich beraden welke vragen bij hen opkomen en samen met Boeroeng deze prijs geven, met de blik naar voren zeg maar, het klinkt als Rita Verdonk, niet links, niet rechts maar recht door zee, maar daar is deze zaak te serieus voor naar mijn mening, zie verder deze link: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2016Z00567&did=2016D01200. Daarnaast komen er rechterlijke uitspraken over dit onderwerp die van groot belang zullen zijn voor het verloop van de Kwestie.

 12. Reactie William Deymann, zoon van Julie van der Steur.

 13. Onder mijn blog ‘Brevet van Onvermogen’, kreeg ik volgende reactie van de heer Derk HilleRisLambers:

  “In Peggy Stein’s blog komt veel oud zeer naar voren. Haar opmerkingen laten we voor wat ze zijn, verder vinden wij het zinloos om op alle aantijgingen in te gaan. Maar wel het volgende.
  Het Indisch Platform is nog steeds bezig met ingewikkelde onderhandelingen met lastige afwegingen tussen wat terecht en wenselijk is enerzijds, en wat haalbaar is anderzijds.
  De IP voorzitter heeft door diplomatiek optreden de dialoog met onder meer de ambtenaren van VWS sterk verbeterd.
  Mw Stein signaleert dat zij het oneens is met de benadering van de meerderheid van het Bestuur, dus niet alleen die van Silfraire Delhaye. OK, tot dan een zakelijk verschil van mening. Maar vervolgens trekken zij en anderen op haar website een riool van onwaarheid en vuilspuiterij open tegen IP voorzitter Delhaye persoonlijk en in het voorbijgaan ook nog eens tegen de voorzitter van de Stichting JES.

  * Anders dan Mw Stein suggereert is de heer Delhaye wat ons betreft niet bezig met solo acties, maar met gezamenlijk beleid.
  * Het ontbinden van de onderhandelingsdelegatie, in december 2015, wegens onvoldoende toegevoegde waarde voor nieuwe onderhandelingen, is door de IP voorzitter gedaan, gesanctioneerd door het Dagelijks Bestuur en het Algemeen Bestuur.
  * Jan de Jong stapte met de SVJ uit het IP omdat hij een andere benadering voorstond dan de rest van het Algemeen Bestuur en zich bij die meerderheidsbenadering niet wilde neerleggen. Dat hij bij verdere beslissingen niet betrokken werd is dus niet verbazingwekkend.
  * Mw P. Stein maakte nooit deel uit van het IP Dagelijks Bestuur. Zij en de heer A. te Meij waren adviseur op vrijwilligersbasis en woonden in die rol bestuursvergaderingen bij
  * Dat Peggy Stein’s bedrijf niet goed loopt kan men alleen Mw Stein aanrekenen. Silfraire Delhaye heeft in dat bedrijf immers geen functie of verantwoordelijkheid.
  * Dat de heer Delhaye tot dusver gepast terughoudend is geweest in het antwoorden op eerdere laakbare uitlatingen valt in hem te prijzen.

  Met vriendelijke groet,

  Dagelijks Bestuur Stichting Het Indisch Platform”

  ——-

  Geachte Derk HilleRisLambers,
  ik ken u niet persoonlijk. Ik weet dat u nu in het DB zit van het IP en dat u daarnaast ook secretaris bent of was van de Stichting Verfilming Japanse Bezetting, waar ook de heer J. van Wagtendonk een bestuursfunctie uitoefent.

  1. DB lid
  Mag ik u herinneren aan een fragment uit het Verslag AB-IP van 12 juni 2013:
  “Peggy Stein is deskundig op het gebied van marketing en advertising. Zij heeft o.a. met de overheid gewerkt bij het ministerie van BuZa en Economische Zaken.
  Wanneer er meer communicatie is vormen de diverse groepen elkaars complement en is er een hoger rendement te halen.
  Unaniem wordt besloten dat Peggy als adviseur deel gaat uitmaken van Het DB van het IP.”

  Daarnaast verwijs ik u naar een mail van voorzitter S. Delhaye waarin hij aan de websitebouwer vraagt om ‘Peggy Stein aan de bestuursleden (DB) toe te voegen’, kort daarna.

  2. Adviseurs op vrijwilligersbasis
  De heer Ton te Meij heeft afspraken gemaakt met Herman Bussemaker. Daar sta ik buiten. Ton te Meij heeft – om het nog maar eens duidelijk te maken! – overleg met de kamerleden mogelijk gemaakt en was Delegatielid én adviseur en zorgde er o.a. voor dat Silfraire Delhaye (zie laatste NOS uitzending) goed in het daglicht kon komen door zijn contacten met de pers.

  3. Jan de Jong SVJ
  Een man naar mijn hart. Ja hij stond een andere benadering voor en ageerde tegen de brief (uit het niets! ontvangen zonder gedegen overleg AB/DB/Delegatieleden) van S. Delhaye vlak voor kerst december 2015. Graag het volledige verslag als u het dan toch aanstipt.

  4. “riool van onwaarheid en vuilspuiterij”
  Citeer het per zin graag even, zodat ik het feitelijk kan onderbouwen. De andere berichten van mensen online zijn hun eigen berichten, waarnemingen, ervaringen en uitingen van terechte frustraties. U heeft het in dat geval over uw ‘doelgroep’. Leg uw oor te luister. En wat doet u daarmee? Vwb de Indische Kwestie Excuses Erkenning Compensatie Oorlogsschade en Backpay Salarissen. Vuilspuiterij? Hooglopende emoties waar je begrip voor kunt opbrengen. Zeker als je stelt voor hun rechten op te komen.

  PS: woorden als vuilspuiterij, moddergooien, slangenkuil. Ik zie het vaak voorbij komen. Lees de inhoud. Wat vindt u er nu zelf van allemaal. Wat heeft het IP nu werkelijk gedaan de afgelopen tijd. Wikken en wegen. Vecht! Sta op! en ga niet akkoord met een afkoopsom. Ik begreep ook dat zowel Stichting JES uw Stichting naar het Indisch huis verhuizen. Unaniem is besloten (2013!) dat de delegatie en ook de vorm zou veranderen in een vecht organisatie vanwege het simpele feit dat er dagelijks mensen overlijden die tekort zijn gedaan.

  Graag hoor en wederhoor. Laat u goed informeren en niet eenzijdig. Ik heb u nooit gesproken. Een aantal leden van het IP inmiddels wel.

  Tot zover,
  Peggy Stein
  indischekwestie@gmail.com

  • Loekie zegt:

   Perkara2. Indischer kan het niet en velen smullen mee.
   Maar ja, anno 2017 kan het misschien ook behoorlijk genant worden gevonden om je persoonlijke gram te halen door de publiciteit te zoeken. Ik bedoel: als iemand, wie ook, is opgestapt of is weggestuurd, dan al. Blijf dan ook weg, ga wat anders doen, wees volwassen. En maak jezelf niet belachelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.