Ex-KNIL-soldaten eisen 66 jaar wachtgeld op 

Weduwen en rechthebbenden van voormalige KNIL-soldaten bereiden een terugbetalingsclaim voor van het wachtgeld dat zij sinds 1950 tegoed zouden hebben. Het inschepingsbevel voor de KNIL-militairen is volgens hen nooit ingetrokken en daarom heeft de Nederlandse overheid de verplichting het achterstallige wachtgeld in de vorm van een pensioen uit te keren. Brabants Dagblad. Zie ook een eerder artikel.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

22 reacties op Ex-KNIL-soldaten eisen 66 jaar wachtgeld op 

 1. Wal Suparmo zegt:

  De voorwaarde om nog recht te hebben op backpay, dat de betrokkende op 15 Augustus 2015 nog in leven is.Is een vuile en gemene trick om van deze soort claims aftezijn. En ook het antwoord van de SVB om een rechtzaak temakan voor de Rechtbank in den Haag, als je je niet lekker vindt., is het toppuint van schaamtelose vernedering van de KNIL millitairen die hun leven aan de staat Holland hadden gegeven.. Graag een reactie!

  • Ron Geenen zegt:

   Niet alleen de KNIL militairen werden vernederd, maar in wezen alle Indo’s die vaak gedwongen en werden verscheept naar Nederland. Of liever gezegd door Sukarno en consorten er uit werden geknikkerd. Nederland dacht een handig spelletje te spelen en Indonesië deed het nog gemener.
   En de Indo’s, wij allen werden er het slachtoffer van. De een meer, de ander minder. En de toenmalige regering en elke regering er na tot aan de huidige weten dat. Ze zullen het nooit toegeven, want toegeven kost geld.
   In wezen worden wij niet gezien als Nederlanders en ook niet als Indonesiërs. Wij zijn gewoon INDO. En zo wil ik in feite het ook zien.
   Ik hoef geen geld van beide landen te hebben. Mocht het zover komen, dan gaat die centen direct naar de in de steek gelaten Indo’s en/of hun organisatie. Die zijn er nog erger aan toe en dat is nog een grotere schande!

   • Jan A. Somers zegt:

    “maar in wezen alle Indo’s ” En alle Totoks met een Indische arbeidsovereenkomst met het Indische gouvernement! GMmers, BBers, SSers enz.

 2. Boeroeng zegt:

  Ik snap dit niet :
  “…Het inschepingsbevel voor de KNIL-militairen is volgens hen nooit ingetrokken en daarom heeft de Nederlandse overheid de verplichting het achterstallige wachtgeld in de vorm van een pensioen uit te keren…. ”

  Bevelen hoeven niet officiëel ingetrokken worden .
  En als het niet gedaan was, is dat geen automatisch recht op wachtgeld.
  Misschien dat de journalist het gammel verwoord heeft, maar mij komt het zo over als een drogredenering.
  Het zal wel zijn dat de advocaat een juridische redenatie heeft die hij anders opstelt, met meer logica. Misschien dat het dan duidelijk wordt, maar zo geformuleerd is het flauwekul.

 3. Boeroeng zegt:

  L.S.,

  Hierbij wensen wij als werkgroep Maluku4Maluku voor de nu nog in leven zijnde Molukse KNIL militairen die in 1951 hier op dienstbevel kwamen, voor een tijdelijk verblijf, hun militair pensioen op te eisen. Wanneer deze militairen niet meer in leven zijn, claimen wij namens de weduwen hun pensioenerfrecht op .

  Op basis van de regeling die door de Koninklijke Landmacht Afwikkelingscommando Nederlandse Rayons in Indonesië in Djakarta op 2 februari 1951 claimen wij dit pensioenrecht op. Deze regeling behoudt ook het volgende in:

  Voorts gelden hiertoe de volgende bepalingen: Op de dag van embarkatie worden allen op pensioen c.q. wachtgeld gezet.

  Dit alles is ondertekend door de Luitenant-Kolonel J.G. Smit als waarnemend Chef Staf, bij u moet deze regeling bekend zijn.

  De hoogte is een bedrag van op dit moment € 340 per maand per direct te betalen. Dit bedrag is een voorlopig een, omdat wij nog geen indexering hier op hebben losgelaten. Wij komen op dit bedrag naar aanleiding van een uitspraak van een rechter in arrondissement Zwolle, gedaan in het jaar 1967. Een Nederlandse rechter sprak uit dat de Nederlandse Staat een bedrag van 680 Nederlandse guldens maandelijks moest uitbetalen aan S. Sahetapy uit Nijverdal. Dit omdat Sahetapy zijn militair KNIL pensioen opeiste, maar in het zelfde jaar heeft er ook een KNIL weduwe van Molukse afkomst J. S. Talahaturuson ook een rechtszaak aangespannen. De rechtszaak had dezelfde inzet en dat was een KNIL militair pensioen voor weduwen. Deze is ook gewonnen door de eiseres.

  https://reawaruw7.wordpress.com/tag/ereschulden/

  Na ontslag bij de Koninklijke Landmacht moet er pensioenrechten zijn, lijkt mij.
  X aantal dienstjaren in verhouding met gestort in pensioenkas , naar rang en inkomen over die jaren… zoiets dus.
  Maar dat heeft niks met een inschepingsbevel te maken.
  Die pensioenregeling was al bepaald.. Volgens KNIL-regelingen of volgens Koninklijke Landmachtbepalingen.

  Maar wat hield “wachtgeld” in in 1951 voor militairen van de Koninklijke Landmacht.
  Was dat niet in afwachting van ontslag, waarna een pensioenregeling inging ?
  Of als er geen pensioenregeling was na ontslag… dan was er een wachtgeldregeling, maar die moest toch tijdelijk zijn en geen vervanging van een langdurend pensioen ?

  • Jan A. Somers zegt:

   “moet er pensioenrechten zijn, lijkt mij.” Zie SAIP. Nogmaals, het gaat niet alleen om militairen. Mijn vader was echt geen militair maar burgerambtenaar, en zijn pensioen was toch keurig geregeld bij SAIP. Zelfs met een lopend salaris afrekening van de Republik Indonesia Serikat, Komisaris Agung! Daar was een resterend saldo van ƒ 19,26 op 04-07-1950. Was dus in Indonesië keurig geregeld.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Als ik in mijn eenvoud puur op het argument “inschepingsbevel” afga en de rest van de retoriek even vergeet, dan dunkt mij dat aan dat bevel sec geen rechten op pensioen of wachtgeld kunnen worden ontleend. Men heeft het inschepingsbevel opgevolgd en is vervolgens met kind en kraai naar Nederland gegaan of men heeft het niet opgevolgd en is niet meegegaan met de Kota Intens van deze wereld. Aan deze feiten kunnen geen rechten op pensioen of wachtgeld worden ontleend. Deze moeten voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst of een zogenaamde “side letter”, al dan niet gekoppeld aan het inschepingsbevel.

   De Molukse KNIL-militairen die per dienstbevel (al dan niet inclusief inschepingsbevel) hier naar toe zijn verscheept zijn schandelijk door Nederland behandeld. Daaraan zou men misschien een schadeclaim (m.b.t. geleden financiële én psychische schade) kunnen ophangen. Ik wens diegenen die daarvoor naar de kadi willen stappen veel geluk. Men kan v.w.b. schadeclaims op de Nederlandse staat beter weduwe zijn van een door Nederlandse troepen vermoorde tani of verzetsstrijder dan loyaal militair dienaar van die zelfde Nederlandse staat.

   Pak Pierre

   • Loekie zegt:

    Men kan wellicht ook het inkeerproces volgen en verkondigen dat men eeuwenlang de foute weg heeft bewandeld en de verkeerde heer heeft gediend. Afstand nemen van het verleden en een nieuwe toekomst verzinnen.
    Nogal rigoreus, geef ik toe, maar een machtige daad.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Eeuwenlang de foute weg? Hoezo? Soldaat zijn was onder Molukkers een eerbaar beroep. Het verschafte eten, trots, status, avontuur.

     Manisé!

     Pak Pierre

 4. Loekie zegt:

  Als de conclusie is dat Nederland je van alle kanten heeft belazerd…dan heb je zacht gezegd toch de pest aan Nederland…dan zou het toch kunnen zijn dat je spijt hebt dat je je zo voor dat land hebt uitgesloofd…dan zou je wellicht wensen dat je dat niet had gedaan…vooral ook als je beseft dat al dat over-de-bol-aaierei in het verleden een groot hypocriet gedoe was.
  Ofwel waarom zou je de voeten blijven kussen van het land dat je belazert…?

  • Ron Geenen zegt:

   @Ofwel waarom zou je de voeten blijven kussen van het land dat je belazert…?@

   Ik geloof ook niet dat ze het bovenstaande doen. In wezen hadden ze in het verleden geen keuze.
   Als je vandaag in hun ziel zou kunnen kijken zal je misschien er van schrikken.

  • Pierre de la Croix zegt:

   De suggestie dat de KNIL-Molukkers de voeten kussen van het land dat ze heeft belazerd lijkt mij van weinig respect getuigen voor die mensen.

   Zij zijn op dienstbevel en/of inschepingsbevel naar hier gekomen en hadden hier geen keus. Terug naar de Molukken ging toen niet. Zij hebben er in hun woonoorden het beste van gemaakt, wat konden ze anders doen?

   Voeten kussen in ieder geval niet. Misschien is mevrouw of de heer Loekie al vergeten dat er ook kapingen en gijzelingen zijn geweest, cries for help waarvan de echo nu nog nadreunt.

   Pak Pierre

 5. JOHANNES UITERWIJK zegt:

  O K WAAR KAN IK HULP KRIJGEN MET EEN PHONE NUMBER OVER DEZE KNIL UITKEERING WANT MIJ SCHOONMOEDER LEEFT NOG EN HAAR MAN WAS IN THE KNIL IN INDONESIA GEDUURENDE 2 WERELD OORLOG ZO VOLGENS MIJ HEEFT ZIJ RECHT OP HET KOMENDE DE ADVOCAAT HOE DEZE ZAAK AANVAARD IS MICHAEL RUPERTI

 6. Boeroeng zegt:

  Beste Johannes ,
  De erfgenamen, vrouw en kinderen, van je schoonvader hebben geen juridisch recht op een salarisbetaling uit de oorlog.
  Je advocaat kan via een rechtbank proberen die salaris op te eisen ( of de backpay van 25.000 euro) , maar reken nergens op.
  Als je veel geld kan besteden en dit proces wil voor het principe, dan kun je het doen.

  Je kan het SVB bellen voor meer informatie over de backpay.
  Je advocaat kan de advocate Peggy Lesquilier om raad vragen.
  http://www.advocatenuurtarief.nl/Utrecht/utrecht/lesquillier

 7. A.F.Filon zegt:

  Kijk dit had ik ook aangehaald in mijn herdenking gedicht, maar mag het niet voorlezen ofschoon ik de scherpe kantjes er af heb gehaald, zoals o.a : Rood-Wit-Blauw, je heb ook verneukt, maar we bleven je trouw. Een hele bekende leuze in die tijd!

 8. Anoniem zegt:

  zo waarom zoveel kabaal over backpay voor de knil mensen dat ze recht op hebben
  want als de hollandse government niets willen betalen aan die mensen dan odah blijf maar stil

 9. Jan A. Somers zegt:

  Wordt hier nou achterstallig salaris bedoeld of wachtgeld? Dat is wat anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.