1946 Exile from Makassar to Serui


The seven freedom fighters of Makassar (1945)From left to right :1. Lanto Daeng Pasewang, 2. I. P. L. Tobing, 3. Dr. G. S. S. J. Ratu-Langie, 4. Soewarno, 5. Josef Latumahina, 6. W. S. T. Pondaag, 7. H. I. A. Saleh Daeng Tompo   Laniratulangi’s Blog

Mail:
Allerbeste “Indisch4ever” vriend. Mijnheer Boeroeng
Mijn naam is Dr. Matulanda SUGANDI-RATULANGI
email : lani.ratulangi@gmail.com
Websites : https://laniratulangi.wordpress.com/2009/09/07/1946-exile-from-makassar-to-serui/

Ik ben een v/d dochters van Sam Ratulangie en ben bezig zo veel mogelijk informaties over mijn vader te verzamelen. Ik heb al heel wat bij elkaar maar er ontbreken nog enige belangrijke stukken die ik tot nu toe nog niet heb kunnen vinden. Zelfs in het ANRI (Arssip Nasional Republik Indonesia ) ook niet.
Het betrekt zich in dit geval hoofdzakelijk over het VONNIS dat toch wel ooit heeft moeten bestaan n.a.v. wat mijn vader werd “opgepakt” in 1946 te Makassar en drie maanden in de gevangenis Hoogepad werd “opgeborgen” om daarna verbannen te worden in Seroei, Nieuw Guinea met de hele familie.
Misschien zijn er onder Uw lezers wel sommigen die mij een tip geven waar ik die documenten over deze periode (1945 – 1949) eventueel zou kunnen zoeken.
Mijn postingen kan U gerust bekend maken voor zover U het nodig acht maar ze zijn wat chaotisch en daarbij nog wel of in het Engels of in het Indonesisch.

Ik heb wel een zogenaamd “overzicht” en dat kunt U vinden op :
https://lanirat.wordpress.com/2014/08/10/not-really-a-quick-draft/
Ik woon nu in Jakarta en geniet mijn oude dag met mijn FaceBook bij te houden
https://www.facebook.com/lani.ratulangi

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

27 reacties op 1946 Exile from Makassar to Serui

 1. Wal Suparmo zegt:

  Tussen 1945-1949 bestond in de weer bezette gebieden door Hollanders in Indonesia the so called NON and CO. Dat waren amtenaaren die wel met de Hollanders willen werken en die niet.HABIBIE SR de vader van ex president van Indonesia B.J.(Rudy) Habibie was een CO als Landbouw Consulent. De chirurg dr R.C.L. SENDUK was ook samen met DR R.S.S.J..Ratulangie cs, opgepakt . Maar niet naar Serui verbannnen.Ook Ir TADJOEDDIN NOOR. ( later RI gouverneur van Banjarmasin).Dr RCL Senduk satus als Pahlawan Nasional( Landtionale Held) is geweigerd ondangs hij ook Sekretaris was van de Sumpah Pemoeda .Met de reden dat hij een vreemde staatsburger( Malaysia) is geworden.Wat natuurlijk niet waar is omdat hij minder dan 5 jaar in Malaysia heeft gewoont.

 2. Jan A. Somers zegt:

  Ik denk dat KITLV, NIOD en NIMH u wel een zoekpad kunnen geven. En misschien hebben ze wel direct informatie voor u beschikbaar. Maar vaak is het de kunst een ‘mannetje’ te vinden.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Op I4E zijn “mannetjes” (m/v) die zich manifesteren als begenadigde documentalisten die over de meest uiteenlopende Indisch gerelateerde onderwerpen wel het juiste leeswerk weten op te diepen.

   Pak Pierre

   • PLemon zegt:

    Kwam hier al eens eerder ter sprake….

    *** Gerungan Saul Samuel Jacob Ratulangi, popularly known as Sam Ratulangi, was born to parents Jozias Ratulangi and Augustina Gerungan in Wawalintoan subdistrict, West Tondano district, Minahasa regency, North Sulawesi, on Nov.5, 1890.
    Sam Ratulangi pursued a higher education in Amsterdam, the Netherlands. In 1919, he obtained his doctorate degree in physics and math from the University of Zurich, Switzerland.

    Sam Ratulangi’s involvement in Indonesia’s political movement became stronger after he was inaugurated as a Volksraad (People’s Council) member in 1927. He was imprisoned for fighting for Indonesians’ equality in 1937. After Indonesia’s independence in 1945, Sam Ratulangi was inaugurated as the first North Sulawesi governor. He died in Jakarta on June 30, 1949. (ebf)
    http://www.thejakartapost.com/news/2016/08/17/sam-ratulangis-tomb-cleaned-for-independence-day-celebration.html

    • Pierre de la Croix zegt:

     “He died in Jakarta on June 30, 1949. (ebf)”.

     Dan heeft hij ook niet lang pret gehad van zijn functie. Bovendien gestorven voordat Indonesia voor het oog van de wereld een heuse onafhankelijke republiek werd, 27 dec 1949.

     Zou hij het leuk hebben gevonden dat de Boeng niet lang daarna alle macht naar zich toe trok en een dikke streep zette door de “S” van “Serikat”?

     Pak Pierre

    • RLMertens zegt:

     @ dr.Matulanda; ‘He was imprisoned in 1937 etc.’- Toen voor het gerecht gedaagd? Ooit een bezoek aan Menado gebracht en veel over hem gehoord. Het vliegveld is naar hem genoemd. Ik hoop dat U, na afronding van uw zoektocht, een beschrijving van hem op deze site kan verzorgen.

 3. Griselda Molemans zegt:

  Geachte mevrouw Sugandi-Ratulangi,

  Ik vermoed dat het vonnis waar u naar op zoek bent, zich in de archieven van het NIOD in Amsterdam bevindt:

  400 Indische Collectie
  Indische Collectie
  Inventaris
  07. Temporaire Krijgsraden en Hoog Militair Gerechtshof
  07.2. Inventaris
  07.2.2. Vonnissen

  2415 Vonnis van de Temporaire Krijgsraad Makassar inzake de veroordeling van negen Menadonese soldaten wegens desertie
  Datering:
  1947.

  Openbaarheid:
  Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen schriftelijke toestemming van de directeur van het NIOD. Onderzoekers kunnen zich daartoe schriftelijk wenden tot de directeur van het NIOD.

 4. rob beckman lapre zegt:

  Las het levensverhaal van Dr.Gerungan Saul Samuel Jozias Ratulangi(1890-1949),geboren in Tondano(noordelijk Minahassa/Menado).Een streek waar men sterk pro het N.I.bewind was.Studeerde in Nederland,Phd.Univ.Zurich in 1919.Nam in 1927 plaats in de Volksraad,tot 1937(steunde de “petitie Soetardjo” van 1936),en werd in 1937 prompt door de P.I.D.gearresteerd.
  Werd op 17/08/45 door Indon.regering benoemd tot goeverneur van Sulawesi/Celebes,maar al snel op 15/04/46 door Nederlanders gearresteerd en naar Seroei(op het eiland Japen,aan de overkant van Biak)opgesloten.I.v.m.slechte gezondheid vrijgelaten,en stierf op 30/06/1949.
  De R.I.verleende hem in 08/1961 (posthuum)de titel “Pahlawan Kemerdekaan Nasional”(Nationale Vrijheids Held).

  • Pierre de la Croix zegt:

   “Pahlawan Kemerdekaan Nasional”(Nationale Vrijheids Held)”.

   Tja … what if ……. Hij zou het misschien niet zijn geworden als hij langer zou hebben geleefd en meegemaakt dat de Boeng een dikke streep zou zetten onder de “S” van “Serikat” en zijn gewest Noord Celebes onder centraal (Javaans) gezag zou plaatsen.

   Hij zou dan misschien hebben gezucht in de Tjipinang gevangenis, samen met o.m. Sultan Hamid Alkadrie (Max voor zijn vrienden) van Pontianak, West Borneo.

   Pak Pierre

   • RLMertens zegt:

    @PierredelaCRoix; ‘een dikke streep onder de S van Serikat’ – Die S van Serikat is een uitvindsel van Nederland geweest. Al van de jr.20 is/was de eed van de pemoeda’s ( door Ratulangi eveneens onderschreven); één land., één volk etc.! Eveneens gelogenstraft; als of alle Menadonezen pro Nederland waren.(12e provincie) Zo ook bij de
    Ambonezen/Molukkers; zie op de foto Latumahina (en in de staf van Soekarno Leimena)
    Trouwens, alle federale staten hebben bij de opheffing ook niet geprotesteerd. Ze schaarden zich nl. al na de 2e actie achter de Republiek! Tot grote ergernis van Nederland. Die ook niet protesteerde.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Die Soempa Pemoeda was gezworen toen de betreffende Eidgenossen allen onder het koloniale juk zuchtten. Molukkers, Menadonezen, Javanen, Timorezen, Atjehers, Menangkabouers, Dajaks, een enkele Papoea misschien en wie nog meer tot de Eidgenossen hebben behoord (ik heb dat niet bijgehouden, ik ben niet zo gericht op het detail) streefden eensgezind naar een situatie waar men “baas in eigen huis” kon zijn. Logisch. Maarre ….. wat is “eigen huis” in the hearts and minds van de mensen in die immense archipel? De eenheidsstaat Indonesia en de baas de centrale regering in het Javaanse Jakarta?

     Het was in de koloniale tijd toch ook bekend dat de diverse bevolkingsgroepen in die onmetelijke archipel elkaar niet bepaald lagen (to say the least). Het idee om uit de kolonie een federale staat te smeden was dus zo slecht nog niet van de Belanda Boesoek. Enne …. er is bij de souvereiniteitsoverdracht door alle partijen plechtig voor getekend, zo heeft ook de geleerde heer Somers op deze site meerdere malen vastgesteld!

     Die federale staat is nooit tot bloei kunnen komen, want al binnen 6 maanden door de Javaanse Boeng om zeep geholpen. Eenzijdig. Dat daartegen slechts in enkele regio’s een opstand uitbrak wil nog niet zeggen dat iedereen buiten Java stond te juichen van vreugde.

     U schrijft daarover: “Trouwens, alle federale staten hebben bij de opheffing ook niet geprotesteerd. Ze schaarden zich nl. al na de 2e actie achter de Republiek!” Haal je de koekoek, als je het pistool in de rug voelt. Dr. Christiaan Soumokil heeft het geweten. Sultan Hamid van Pontianak ook. Tot aan Johan Teterisa en God weet hoeveel anderen.

     Dat Nederland toen niet heeft geprotesteerd vind ik jammer. Maar Nederland kon niets doen om die onrechtmatige daad te redresseren. Dat weet u ook wel. Alleen machtsmiddelen zouden de Boeng tot andere gedachten hebben kunnen brengen. Die had Nederland niet meer. Ook in de rest van de wereld waren die niet voor handen. De VS en de VN lieten de Boeng ook zijn gang gaan. De Boeng mocht zelf kolonisatortje spelen.

     Kortom, uw stelling dat de volkeren van de archipel die eenheidsstaat onder centraal Jakartaans gezag heerlijk vinden omdat enige vertegenwoordigers van hen ooit onder andere omstandigheden de Soempa Pemoeda hebben gezworen lijkt mij niet zonder meer bewezen omdat het alternatief voor “baas in eigen huis” onder een federaal stelsel ruw in de kiem werd gesmoord. Die staatsvorm heeft geen schijn van kans gekregen.

     Ik heb een idee dat ik weer pertjoema tijd aan u besteed. Misschien moet ik u het voordeel van de twijfel toch gunnen in de hoop dat u tenminste mijn gedachtegang wilt volgen. Wie weet … u wordt ook een dagje ouder, zal ik maar zeggen.

     Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     “S van Serikat is een uitvindsel van Nederland geweest” Niet alleen van Nederland hoor. Buiten Java en Sumatra waar de politieke toestand vrij stabiel was, was men de vooroorlogse ‘overheersing’ van mensen uit Java/Sumatra meer dan zat. Het was zoiets als “alle dieren zijn gelijk, sommige zijn meer gelijk dan anderen (Soempa Pemoeda: Animal farm van George Orwell)”. Vanaf ca. augustus 1945 was er daarom al overleg met NICA over een oplossing voor de staatkunde van Indonesië na de soevereiniteitsoverdracht. Daar is in Malino de RIS geboren. Niks uitgevonden. De Verenigde Nederlanden waren ook een soort RIS, en dat werkte prima. België is een soort RIS, net als Zwitserland, Duitsland, VS enz.
     “Trouwens, alle federale staten hebben bij de opheffing ook niet geprotesteerd. Ze schaarden zich nl. al na de 2e actie achter de Republiek! Tot grote ergernis van Nederland. Die ook niet protesteerde.” Klopt helemaal. De RI was na de 2e politionele actie akkoord gegaan met RIS als uitgangspunt voor de soevereiniteitsoverdracht (akkoord Van Royen/Roem). Waarom zou Nederland hebben moeten protesteren? De overeenstemming die al lang buiten Java en Sumatra was bereikt was nu toch ook door de RI omarmd? Het was voor Indonesië tijd om de gelederen te sluiten. Dat is ook op de RTC besloten, nadat de RI het zelfbeschikkingsrecht van de deelgebieden om zeep had gebracht. En toen na 27 december 1949 de RIS werd ontbonden had Nederland niet te protesteren, Indonesië was een soevereine staat, door Nederland als lid van de VN voorgedragen. De Molukkers weten erover mee te praten. Net als op Irian Djaja. En Atjeh. In diezelfde tijd had in de ‘eenheidsstaat’ Nederland de ARP ook de beroemde kreet: Soevereiniteit in eigen kring!

    • RLMertens zegt:

     @PP; ‘de baas, de centrale regering in Jakarta?’ _ Jazeker. Daar is het ook begonnen met de proklamasi. De groep, die dat bepleitte olv. Soekarno/Hatta bestond uit diverse etnische lieden/groeperingen. Het is juist die koloniale periode die dat bewerkstelligde; studenten/ intellectuelen uit diverse etnische delen van Indië troffen elkaar vooral oa. in Batavia(Stova) en in Nederland. En vormden de 1e generatie nationalisten. Met als hoogtepunt de eed van één Indonesia. De foto hierboven bevestigt het, dat Menadonezen, Molukkers zich ook achter dat ideaal hebben geschaard. Het verhaal alsof er een ’12e provincie Menado en een door de eeuwen trouw’ van alle(!) Molukkers bestond, is louter Nederlandse/koloniale propaganda geweest. Voortgekomen uit het feit dat er veel Menadonezen en Ambonnezen in het Knil zaten. Het Knil dat hen een goede ‘boterham’ bezorgde (en NIET meer, dan dat!) Zie ook het recent verschenen boek; ‘De schreeuw van de adelaar’ van auteur Jan Tomasowa. Over Molukkers tegen het koloniaal bewind. – ‘baas in eigen huis’ Tijdens mijn bezoeken aan Menado en Ambon/Banda zag ik hen; ambtenaar/militair etc. functioneren als Indonesiërs. Met achter hun buro, op de muur de foto van de president. Waar vroeger de foto van onze koningin prijkte. En… toen hun baas gewis een belanda was. Over Nw.Guinea gesproken; zie nu nog op tv.Nostalgia; hoe gg.Plateel indertijd de Papoea militie inspecteerde. Hen opleidde tot zelfbeschikking. Met als resultaat nu…enkelen van die militie omringt door Papoea’s met pijl en boog gewapend, die strijd leveren voor ‘eigen baas in eigen huis’.( zie doc.) Aangemoedigd/sympathie oproepend aan de zijlijn, veilig hier in Holland, de adepten die het maar niet kunnen verkroppen wat daar eertijds is geschied!

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘waarom zou Nederland protesteren?’ – Het was toch Nederland, die vanaf Linggadjati, de RIS opzette/eiste(!) en …in Unie(!) verband met onze koningin aan het hoofd bedong en vastlegde! En dat alles bereikt, na een militair optreden met zovele slachtoffers. Gelaten, zelfs geruisloos/ apathisch liet het toe dat deze Unie met onze HM aan het hoofd beëindigd werd. En toen volgde Nw.Guinea. Nb. de reden dat in 1950 die Unie met Nederland werd verbroken. Ik hoor/zie op tv.1961 nog de piepende stem van onze premier; ‘dit is toch het beste wat wij voor de Papoea’s (met klemtoon op poea’s) hebben bereikt’. In eufemisme gesmoord, zou ik zeggen.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Nou meneer Mertens, ik zie dat niemand minder dan de heer Mr.Dr.Ir. J.A. Somers ons nog heeft willen verrijken met een schriftelijke opfriscursus “Wordingsgeschiedenis van Indonesia”.

     De VOC en later haar rechtsopvolgster de Nederlandse staat heeft – ook volgens u – met geweld, list en bedrog het eilandenrijk van Sabang tot Merauke bij elkaar gesprokkeld en gevormd tot de kolonie Nederlands Oost-Indië. Ik heb mij er altijd over verbaasd dat de naar vrijheid snakkende Boeng, toen hij eenmaal vrij was, met alle geweld wilde hebben en houden wat VOC en Nederland op die – ook volgens u – verwerpelijke manier hadden verkregen en ik heb mij er nog meer over verbaasd dat u pal achter de neokoloniale hebzucht van de Boeng bent gaan staan.

     Waarom die overduidelijke tegenstrijdigheid? Die vraag heb ik u – met andere nieuwsgierige vragen – eerder gesteld. Helaas nooit antwoord van u gekregen. Zo maakt u de indruk dat u het zelf ook niet begrijpt.

     Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     Oeps meneer Mertens …… ik zie dat u er weer een oud mantraatje tegenaan hebt gegooid. Laat dan maar. Ik houd er mee op. Anders krijg ik weer van Boeroeng op mijn kop dat ik op u loop te vitten en daarmee de sfeer op I4E verpest.

     Welterusten.

     Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     “die vanaf Linggadjati, de RIS opzette/eiste(!) en …in Unie(!) verband met onze koningin aan het hoofd bedong en vastlegde!” Vanaf? In ‘Linggadjati’ was RIS al geaccordeerd! Evenals de Unie, die ook niet een uitvinding was. Zijn blijven staan tot aan de soevereiniteitsoverdracht. In Indië werd niet zoveel uitgevonden. Het was een getrouwe kopie van het door u zo bewonderde Britse gemenebest. Wel met enkele wijzigingen: het Engelse commonwealth werd unie, governor was in Indië besmet en werd Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon. De Nederlandse koningin was een collega van de Engelse koningin geworden!
     “Indonesia joins UN” Ja, op voordracht van de bevriende natie Nederland. Ik miste bij u “verdeel en heers”. Ik heb nooit begrepen wat dat ‘heers’ na 27 december 1949 zou kunnen betekenen.
     Ik vond dat kaartje ook nog altijd interessant. Hoe na de eerste politionele actie de bevrijde gebieden zich organiseerden als deelgebieden van de RIS. Zonder dat daar Nederlandse bestuursambtenaren bij betrokken waren.
     U noemt de STOVA (is STOVIA). Denk ook aan de NIAS, maar vooral aan de OSVIA, een vijfjarige opleiding voor Inlandsche bestuursfunctionarissen. Nog belangrijker vind ik de kweekscholen voor de opleiding van Inlandsche onderwijzers. Zij konden rechtstreeks hun idealen doorgeven aan de jeugd die het later voor het zeggen zou hebben.
     ” ‘haatzaai artikel’- art.153 bis;” Kijk eens in het Nederlandse Wetboek van Strafrecht. En in het huidige Indonesische Wetboek van Strafrecht. Indonesiërs vinden het toch ook een nuttig artikel?
     “exorbitante rechten(!)….een politiestaat?”
     Art.37. De Gouverneur-Generaal kan, in overeenstemming met den Raad van Nederlandsch-Indië, aan personen binnen Nederlandsch-Indië geboren, in het belang der openbare rust en orde, eene bepaalde plaats aldaar tot verblijf aanwijzen, of het verblijf in bepaalde gedeelten van Nederlandsch-Indië ontzeggen.
     (3). Het besluit tot verwijdering en het bevel tot inhechtenisneming worden aan den betrokken persoon bij gerechtelijke akte beteekend.
     Art.38. In de gevallen bedoeld in de artt.35, 36 en 37 wordt door den Gouverneur-Generaal niet beslist dan nadat de betrokken persoon in zijne verdediging gehoord, of daartoe behoorlijk opgeroepen is. Van het verhoor wordt proces-verbaal opgemaakt.
     De Indonesiërs vinden dit ook een nuttig artikel. Heeft alleen een andere naam, presidentieel decreet. President Suharto heeft er dankbaar gebruik van gemaakt, meer nog dan gedurende 300 jaar Nederlandse onderdrukking.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Dank voor weer zo’n helder stukje opfriscursus moderne Indonesische geschiedenis, meneer Somers. Jammer dat het niet aan een iegelijk welbesteed zal zijn.

     Pak Pierre

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘de RIS ..al geaccordeerd etc.’ – Die RIS is niet op verzoek van de Republiek opgezet. Die wilden reeds sedert hun soepah in jr.20 een eenheidsstaat Indonesië. Nederland echter, wenste zgn. de minderheden te beschermen. In werkelijkheid de Republiek te isoleren. En vooral invloed te houden op die op te richten federale staten.(verdeel en heers) Toen al spottend de verenigde staten van Nederland genoemd. Zoals reeds gemeld bleken deze staten, na de conferentie in Bandoeng 1948( zonder Nederland) zich achter de Republiek te scharen. ( dit feit was ook de aanleiding voor Beel om een 2e actie te forceren) – Uw bewering dat buiten Java en Sumatra 1945 de toestand vrij stabiel was is onjuist, zie Zwaan; Indië 1945/46; Borneo, Celebes (waar Westerling werd ingezet) en zefls Menado; opstand ex.Knillers, Bali, Lombok, Flores etc. Alleen door hard ingrijpen werd de situatie in toom gehouden. Niet meer dan dat, want telkens braken er weer opstanden uit. -‘Kopie van het Britse Gemenebest’- Al in 1945 door de Britse bezetting in Batavia gesuggereerd, was uiteindelijk wat voor ons beleid overbleef. En door de Republiek met weerzin(!) werd aanvaard. Om tenslotte door Nederlandse ‘aankleed punten’ gesaboteerd te worden. Omdat Beel/Spoor met hun waanbeeld Djokja vernietigen, de zaak weer onder Nederlandse controle dachten te brengen. Het was inderdaad een waanbeeld want het einde van Indië werd bereikt.- ‘van het verhoor wordt een proces verbaal gemaakt’ – Al die honderden in Digoel werden opgesloten zelfs zonder enig verhoor! Sharir wist niet eens welke beschuldigingen tegen hem zijn ingebracht-zie Agoes Salim; 15 jaar boven Digoel, Anth.van Kampen; Een kwestie van macht.- ‘Haat zaai artikelen’; een Nederlandse koloniale vinding. Gewild bij elke dictator; vandaar dat de functie GG besmet was? Ik dacht meer dat Beel in een roes van zelf verheerlijking( onder koning, dus absolute heerser) dat in zichzelf zag. Maar…hoogmoed komt voor de val. En zo geschiedde het. Want met zijn val was de ondergang van, wat eens Nederlands Indië was; waar iets groots verricht werd, bezegeld.

    • RLMertens zegt:

     @PakPierre; ‘het neokoloniale hebzucht van Boeng etc.’- In die koloniale tijd waren de bewoners raciaal ingedeeld in Europeanen en Inlanders( bb.de vreemde Oosterlingen)
     Die Inlanders werden met instemming van de GG in 1942( motie Thamrin) officiëel als Indonesiërs aangeduid. Indonesiër Boeng en consorten streden voor de onafhankelijkheid van hun vaderland; Indonesia Raya; van Sabang tot Merauke. Nederland (van Mook) trachtte deze droom te verijdelen door de oprichting van federale staten. Het is toch een logica dat Boeng met alle middelen die eenheid (in verscheidenheid) wilde bewaren. Zoals ook Nederland die eenheid indertijd, tbv. het welzijn van inlanders onderling(!), eveneens met alle middelen afdong(expedities om te tuchtigen etc.). Tegenstrijdigheid?
     Note; bij de wordingsgeschiedenis van Nederland waren de Hollanders (uit N-Z Holland) de voornaamste leiders/nationalisten. Naderhand aangevuld door provincialen/ andere staten. Vindt u bovenstaande ook niet een helder opfris cursus? Met hartelijke groet.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Heer Mertens, ter herinnering (uit topic “Lijken in de kast”):

     R.L. Mertens zegt 25 mei 2017 om 21:31
     @PakPierre; ‘de kastanjes voor Nederland uit vuur halen’- Waar blijven uw boedoeke reacties?

     Pierre de la Croix zegt 25 mei 2017 om 21:46
     Eerst maar eens antwoorden op mijn vragen, meneer Mertens. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn voor een man met zoveel praatjes als u?

     Indisch4ever zegt 25 mei 2017 om 21:56
     Pierre, Het is niet prettig voor de sfeer op deze site , als je steeds weer dezelfde persoon opzoekt met dezelfde verwijten. Mail hem persoonlijk als je iets wilt uitvechten.

     Pierre de la Croix zegt 25 mei 2017 om 22:00
     Wie kaatst mag toch wel de bal verwachten, dunkt mij. Overigens heb ik geen behoefte aan direct contact met de heer ing. R.L. Mertens. Ik zal hem voortaan dus maar laten raaskallen. Om de door jou gewenste lieve vrede.

     Pak Pierre

    • RLMertens zegt:

     @PakPierre; ‘antwoorden op mijn vragen etc.’- Nou, dat heb ik nu toch gedaan.
     Waarbij ik nog aan bovenstaande toevoegt; In ons wordingsgeschiedenis werden de Hollanders, Friezen, Drentenaren, Limburgers etc. Nederlanders. Zo ook de Ambonezen,
     Menadonezen, Balinezen etc. Indonesiërs werden. Enkelen(!) zijn daar niet mee eens oa Atjeh. Die verkregen een bijzondere status binnen de Republiek. Zo ook moet de toekomst zijn van andere gegadigden. Want eenheid in verscheidenheid blijft de lijfspreuk van de Republiek. Wat toch zeker lofwaardig is gebleken.

    • Pierre de la Croix zegt:

     “Overigens heb ik geen behoefte aan direct contact met de heer ing. R.L. Mertens. Ik zal hem voortaan dus maar laten raaskallen. Om de door jou gewenste lieve vrede”.

     Pak Pierre

 5. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Dhr Ratulangi werd op 5 April 1946 op een aanklacht van hoogverraad (sic!!) door de CONICA (sic!!) gearresteerd. Na een verblijf in de gevangenis werd hij verbannen naar Seroei. Dat het Nederlands justitieel apparaat zo snel werkte geeft wel aan dat de Orde en Rust hersteld werd.

  Dat doet mij met weemoed terugdenken (tempo doeloe) aan de tijd vòòr WO2 waarbij de GG gebruikmakend van zijn extraterritoriale rechten weerbarstige en opstandige Indonesiers in de ban deed en deporteerden naar verafgelegen oorden. Ook zo werkte het Indische Gouvernement. Het zou mij niet verbazen als de Nederlanders na WO2 gewoon op de oude voet doorgingen, alsof er in de tussentijd niets veranderd was.

  Ik kan mij niet indenken dat dhr. Ratulangi door een militair tribunaal werd berecht, hij was tenslotte burger, maar een aanklacht van hoogverraad zou best door een militair tribunaal behandeld kunnen worden, tenslotte was in Indie in die tijd alles mogelijk. Maar dan is de straf van verbanning in geen verhouding tot de aanklacht!!!!.
  Sukarno werd verbannen o.g.v. het haatzaai-artikel, ook geen verhouding maar Indie was een kolonie, alles was mogelijk zolang het in het Nederlandse straatje paste.

  • RLMertens zegt:

   @vandenbroek vaeg; ‘haatzaai artikel’- art.153 bis; dat een ieder een gevangenis straf van max. 6 jaar tegemoet ziet. Diegene die opzettelijk of in bedekte termen(!) tot aantasting van in Nederlands-Indië en Nederland gevestigde regeringen oproept of daarvoor stemming(!) maakt. Daarbij een GG met exorbitante rechten(!)….een politiestaat? dr/L.de Jong vermelde het in ABN; Indië werd autoritair geregeerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.