Den Haag onderzoekt belastingheffing van Indische geïnterneerden na de oorlog

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag stuurt een brief naar de Commissie Bestuur.

Geachte voorzitter,
In de vergadering van uw commissie op 29 maart heb ik toegezegd in gesprek te gaan met Nederlands Indische organisaties om te bezien of bij hun achterban na de Tweede Wereldoorlog ook sprake is geweest van inning van achterstallige erfpacht of straatgeld bij personen die tijdens de oorlogsjaren geïnterneerd waren in toenmalig Nederlands-Indië, waarvoor nu in het kader van moreel rechtsherstel een gebaar gemaakt zou moeten worden.
Allereerst heb ik De heer Kemperman, werkzaam als onderzoeker bij het NIOD, inmiddels gevraagd een beperkt historisch onderzoek te doen. Dit onderzoek heeft als doel een beeld te krijgen van de omvang van de groep personen die gedurende de oorlogsjaren in Nederlands-Indië geïnterneerd waren, die in diezelfde periode een huis in Den Haag in particulier eigendom hadden, en bij terugkomst in Den Haag een rekening van de gemeente kregen voor in die periode niet-betaalde erfpacht en/of straatgeld. Dit onderzoek zal, in verband met de beschikbaarheid van onderzoekers van het NIOD, eind augustus a.s. worden uitgevoerd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Den Haag onderzoekt belastingheffing van Indische geïnterneerden na de oorlog

 1. Boeroeng zegt:

  En wie niet geïnterneerd waren worden niet onderzocht ?

  • Loekie zegt:

   Zal, denk ik, gaan om Hollanders die onroerend goed in Den Haag bezaten en die in de oorlog in Indië waren en aldaar zijn geïnterneerd. Kleine kans dat er (blanke) Hollanders waren die niet geïnterneerd zijn geweest (en Haags onroerend goed hadden).

   • Jan A. Somers zegt:

    Al dan niet internering heeft hier niets mee te maken. ook niet over Hollanders, maar over Nederlanders in het algemeen. Maar ook door niet-Nederlanders met onroerend goed in Den Haag, En blank of niet is helemaal niet relevant. Het gaat om het niet betalen van Haagse gemeentelijke belastingen gedurende de oorlog. Dat heeft ook niets met een Indonesisch orgaan te maken. Indonesië is toch geen rechtsopvolger voor een huis in Nederland?
    Een soortgelijk probleem ontstond bij Amerikaanse, Australische en Nieuw-Zeelandse verzekeringsmaatschappijen. Die waren in Indië erg gewild, goedkoop! Na de oorlog werden die niet uitbetaald vanwege de onbetaalde premies. Werd niet gepiept! De Nederlandse maatschappijen hebben wel uitbetaald!

    • Loekie zegt:

     http://historiek.net/den-haag-compenseert-joodse-eigenaren-geroofd-vastgoed/67487/

     Joodse slachtoffers worden gecompenseerd en analoog daaraan ook eigenaren die in Indië vast hebben gezeten. Waren er Indo’s die in Den Haag vastgoed hadden en die in Indië knijp zaten? Zeg nooit nooit, maar zal echt wel gaan over Hollanders die al dan niet toevallig in Indië waren toen de oorlog uitbrak enz.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Joodse slachtoffers ” Hier is wat anders aan de hand. Dat ze slachtoffer waren is belastingtechnisch op zichzelf niet van belang. Ze waren slachtoffer genoemd omdat ze door afwezigheid in een kamp of overlijden in een kamp hun gemeentelijke belastingen niet hadden betaald. Om dat laatste, betalen, gaat het. Eigenaren in Indië konden ook hun Haagse gemeentelijke belastingen niet betalen. Alleen om een andere reden, er was geen geldverkeer meer tussen het bezette Indië en de gemeente Den Haag. In beide gevallen kon er dus niet worden betaald, alleen de oorzaken verschilden.

 2. Anoniem zegt:

  Aangezien de Indonesische Staat de Rechtsopvolger is van Ned. indie, dient de Burgemeester van Den Haag zich te richten tot een onderzoeker van een Indonesisch Instituut, als ik de redenering in veel reacties lees op dit blog?

 3. rob beckman lapre zegt:

  What about de “Indische eigenaren van Haags vastgoed” in de periode 1940-1945,die de oorlog niet overleefden? B.v.door of te sneuvelen,sterven door ziekte,honger,of gedurende de “Bersiap”(1945)door de Indonesiers te worden “ge-bamboerongtjinkt”? Er vond zoveel-nog onbekend-onrecht plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.