I.M. Ootje Oxenaar

Robert ‘Ootje’ Oxenaar, de ontwerper van enkele beroemde series gulden-biljetten is overleden. Hij ontwierp veelgeprezen felgekleurde briefjes zoals de Zonnebloem (50 gulden), de Snip (100 gulden) en de Vuurtoren (250 gulden).
Zie wikipedia.
Weinig bekend is dat Ootje Oxenaar van Indische afkomst was. Met voorouders Tellings, Klerks en Sineck.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op I.M. Ootje Oxenaar

 1. Boeroeng zegt:


  Zijn grootouders Oxenaar-Tellings.
  Bron

  • Tonko Kentgens zegt:

   Beste Boeroeng,
   Deze twee mensen op de foto zijn niet de ouders van Ootje Oxenaar.
   Dit zijn mijn overgrootvader August Menno Bruno (Guus) Tergast (1870-1945). Zijn vrouw is Cornelia Henriette Christina Wilhelmina (Cor) Oxenaar (1876-1954). Zij is een zuster van de vader van Ootje.
   De vrouw op deze foto is hun schoondochter (en mijn oudtante) Joanna Xenia (Dée) Tergast-Tuijl Schuitemaker (1903-1989). Zij is de vrouw van hun zoon (mijn oudoom) de dichter Albert Ernest Bruno Johannes (Nes) Tergast (1896-1974)

   De grootmoeder van Ootje Oxenaar staat linksonder op deze foto. De dame (mijn betovergrootmoeder) zittend op de stoel in de zwarte kleding.

   Met vriendelijke groeten,
   Tonko Kentgens

  • Bert zegt:

   @Loekie ,Kijk dat is nou ook zo,n Indo ,die Eppo Doeve ,die ik zeer bewonder ,zeer charmant .zeer gul ,echt een Indischman op z,n best,heel ander type als Louis Grondijs,heb de eer gehad hem 1x te mogen ontmoeten in een cafe ( uiteraard) Iemand stelde hem aan mij voor ,wist bij God niet wie Eppo Doeve was.Pas 20 jaar later drong dat door mij heen ! Alleen dat cafe beviel mij niet zeer elitair in de Spuistraat ( Amsterdam) ze spraken allemaal bekakt,mijn maag draaide ,tot die Indo zich plotseling tot mijn metgezel wendde en zei “” zeg R kun je mij even aan je metgezel voorstellen !”” Ja die Doeve dacht natuurlijk “” Wat doet die Indo hier ?”” Ja zoiets dacht ik ook ,wat doe ik hier ?? Maar hij was uiterst vriendelijk zeker niet uit de hoogte,door hem bleef ik in dat cafe tot in de kleinste uurtjes,na afloop wilde ik afrekenen,zei die kelner “” Nee hoor alles op uw rekening is voor Eppo!”” Hij vroeg later nog wel naar mij aan R maar die antwoordde “” Tja Eppo die Bert voelt zich niet echt senang hier in dit cafe”” Hij had daar wel begrip voor..zeer zeer sympathieke man ! Kan Louis Grondijs een puntje aan zuigen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.