Geluidsopnamen treinkaping De Punt: mariniers spreken van ‘genadeschot’ 

RTV Drenthe lees meer.
Ansje Monsjou, een van de gijzelaars in de trein in 1977 bij De Punt, is moedwillig door mariniers bij de bevrijding vermoord.
Dat denkt mede-gijzelaar George Flapper.


volkskrant.nl:
Geluidsopnamen treinkaping De Punt: mariniers spreken van ‘genadeschot’ en kapers die zijn ‘kapotgeschoten’Een marinier sprak van een ‘genadeschot’. Twee kapers werden ‘kapotgeschoten’. Dat zeiden mariniers terwijl ze in 1977 de door Molukkers gekaapte trein bij De Punt bevrijdden. De uitlatingen staan op originele geluidsopnamen uit en rond de trein, die de Nederlandse Staat altijd geheim heeft gehouden, maar nu op last van de rechtbank toch heeft vrijgegeven.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

73 reacties op Geluidsopnamen treinkaping De Punt: mariniers spreken van ‘genadeschot’ 

 1. kembang mawar zegt:

  Ja….en…?? Zij zijn de kapers/ terroristen toch??? Niet zielig gaan doen omdat ze dood
  geschoten worden, zij hebben ook gijzelaars in koele bloede gedood …toch??
  Ik wou dat die familieleden nou eens ophielden met dat idiote, zielige gedoe alsof zij de slachtoffers zijn……Ik heb totaal géén medelijden met de kapers…

  • kembang mawar zegt:

   PS, ik heb het niet eens naar geluisterd…….gebeurd is gebeurd en láát het rusten….
   of willen ze soms geld van de staat hebben….voor iets wat ze zichzelf hebben aangedaan !!!!

   • Trudy Verstegen zegt:

    Het is makkelijk praten zoveel jaar na dato. Zijn we soms vergeten wat ‘het waarom’ was van deze acties? Hoe schokkend ook de uitvoering was van de gepleegde acties door deze jongeren en hoe afschuwelijk de afloop voor hen en de betrokkenen. De oorzaak ligt bij de overheid en haar politiek. Het verraad aan de Molukkers na eeuwen van trouwe dienst. Behandeld als 2de rangsburgers, geschoffeerd en in de steekgelaten. Indo’s zouden toch moeten weten hoe dat voelt en wat daar de gevolgen van zijn. Dus enig begrip en sympathie is wel op z’n plaats.

    • PLemon zegt:

     @Mw Verstegen. “enig begrip en sympathie is wel op z’n plaats.”

     Hun zeer konsekwente volksaard heeft ze ws parten gespeeld. Politiek is immers alleen ‘ De kunst van het haalbare’

     Molukse identiteit in Nederland Kim de Groot
     Masterthesis ASW
     Multiculturalisme in Vergelijkend Perspectief
     Universiteit Utrecht
     Augustus 2011

     ….De Moluks nationalistische beweging zoals die in Nederland vorm krijgt combineert natievorming en een claim op zelfbeschikking. Met het wegvallen van de beweging op de Molukken ontstaat er een RMS-regering in ballingschap in Nederland, die vooral de terugkeer van Molukkers in Nederland naar de Molukken tot doel heeft. In de jaren zeventig vindt radicalisering van Molukse jongeren plaats met als gevolg een reeks gewelddadige acties. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig richt de RMS haar focus minder op terugkeer naar de Molukken en wordt zij meer een beweging om de bewoners van de Molukken te ondersteunen. Inmiddels ligt de aandacht van de RMS voornamelijk op ‘solidariteit met Molukkers op de Molukken’ en symboliseert het de geschiedenis van Molukkers in Nederland. De RMS heeft geleidelijk aan een veel bredere en vooral symbolische betekenis gekregen (Steijlen, 1996). De symbolische betekenis die de RMS heeft gekregen in de Molukse identiteitsbeleving, is niet uniek

  • Indisch4ever zegt:

   In 1977 bij de Punt waren er 8 doden. Allemaal doodgeschoten door de overheid.
   Natuurlijk zijn nabestaanden ook slachtoffers.
   Van een heel breder belang is het dat de staat niet het recht heeft mensen te vermoorden.
   Dat is tegen de principes van een rechtsstaat, een rechtvaardige samenleving.
   Arresteer een verdachte, breng die voor de rechter en die moet straffen. Niet een regering of soldaten.

   • Loekie zegt:

    Als een (Nederlands) vliegtuig vanaf een paar kilometer hoogte bommen laat vallen op bijvoorbeeld IS-strijders, toegestaan of niet, volgens jou?

    • Indisch4ever zegt:

     Het gaat hier om kennelijk gewonde en reeds overgegeven kaper/kapers die vermoord werden.
     Je IS-voorbeeld gaat nergens heen.

    • Ron Geenen zegt:

     @Het gaat hier om kennelijk gewonde en reeds overgegeven kaper/kapers die vermoord werden.@

     Ik weet wat je bedoeld, maar toch——–ik vraag mij dan het volgende af?
     O.a. bij de Olo moorden in Padang werden meisjes van 15 en 16 jaar eerst verkracht en vervolgens de borsten afgesneden. De daders hebben ze vervolgens vermoord door de keel af te snijden. Ze waren al gewond, dus mochten ze niet meer vermoord worden? Wat was beter voor deze jonge vrouwtjes? Moet men oordelen naar het toen of naar de hedendaagse situatie?
     Een ding is zeker, wij allen hebben onze eigen mening.

    • Loekie zegt:

     Gaat om jouw stelling dat de Staat niet het recht heeft mensen te vermoorden. Dus ook niet in mijn voorbeeld?

    • P.Lemon zegt:

     IS voert een gewapende strijd tegen het “ongelovige westen” en voor een vestiging van een eigen staat via gebiedsverovering. Hier wordt geweld met geweld beantwoord.

     De kapers hielden de treinpassagiers alleen in gijzeling om hun eis mbt de molukse republiek kracht bij te zetten. In tegenstelling tot de 1e kaping planden ze geen moord op de passagiers. Zoals bij de paralelle bezetting vd school waar iedereen ongedeerd vrijkwam.
     Bovendien waren de 2 kapers fysiek al uitgeschakeld.

     (Volgens de advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, zijn de man en de vrouw van dichtbij doodgeschoten, terwijl ze zwaargewond en weerloos waren.)

    • Loekie zegt:

     De school waar iedereen vrij kwam…nou, onlangs waren nog twee volwassen mannen op tv, die als kind op die school zaten en waren gegijzeld. Ze zeiden dat ze tot op de dag van vandaag daardoor nog geestelijk in de kreukels liggen.
     Het was natuurlijk ook bij de beesten af zo laf om KINDEREN te gijzelen.

   • Ron zegt:

    Iets wat mij – terecht of onterecht – bezig houdt is dat de Groningse studente die ook het leven liet tijdens de zg bevrijdingsactie een Indisch meisje was. Die conclusie trok ik toen ik haar vader op TV zag.
    Ik herinner mij ook dat in diezelfde periode een Indische dpl.soldaat op een NS station uit de trein werd gehaald en met de loop van een geweer in z’n nek op de grond moest liggen. Zijn vader, een ex KNIL militair, was daar zo kwaad over dat hij zijn onderscheidingen heeft geretourneerd .
    Het lukt mij niet om de dood van het meisje los te zien van deze gebeurtenis.
    Ron (1936)

    • Boeroeng zegt:

     Er zijn meer indo’s in die jaren uit treinen gehaald of werden verdacht van iets ‘kwaads in de zin’.
     Dat heet nu etnisch profileren.

     Dat Indisch meisje is Ansje Monsjou.
     http://www.inenomassen.nl/kaping_monsjou.html
     http://www.volkskrant.nl/binnenland/vader-slachtoffer-treinkaping-overweegt-rechtszaak-om-dood-dochter~a3794861/
     http://www.tubantia.nl/achterhoek/waarom-moest-ansje-dood-karel-uit-eibergen-is-stap-dichter-bij-antwoord~ae59c96c/

     Wat ik vermoed: Haar vader Karel is een zoon van Martinus Abraham Monsjou en Saartje Leiwakabessy. Martinus uit Ede was de tweede kampcommandant van het concentratiekamp Boven Digoel.

    • PLemon zegt:

     @Ron ….Tijdens de 1e kapingsactie bij Wijster ?

     Op dinsdag 2 december 1975, ’s ochtends om 10.07 uur stopte de trein van Groningen naar Zwolle in een weiland bij het Drentse Wijster. De passagiers schenken geen bijzondere aandacht aan een groepje Zuid-Molukse jongeren dat in Sinterklaaspapier gewikkelde pakken bij zich heeft. Vlak na het vertrek uit Beilen om 10.03 uur stopt de trein om 10.07 uur ‘zomaar’ ter hoogte van Wijster.

     Pas tegen half twaalf komen de eerste berichten over de kaping los. Het zijn verwarde berichten, want het is niet bekend wat het doel van de actie is. De politie spreekt van een kaping door “vijf of zes donkergekleurde mannen”. De ‘trein bij Wijster’ werd wereldnieuws

     Twaalf dagen lang leefden ontelbaren mee met het lot van de passagiers en het treinpersoneel. Drie van de inzittenden zouden het niet overleven; ze werden doodgeschoten door de zeven kapers. Zondagmorgen 14 december kwam het einde van de gijzeling even onverwacht als ze was begonnen. In de bruine Rode Kruisdekens gehuld stapten 23 mensen uit treinstel 378. Ze waren diep aangeslagen door de angstige gebeurtenissen, maar ongedeerd.
     De gijzeling duurde 12 dagen en er vielen 3 doden.
     http://www.wijster.info/treinkaping_wijster.php

  • Augus Donkers zegt:

   lees even mijn reactie

  • Augus Donkers zegt:

   Kembang Mawar,
   lees even mijn reactie

 2. bokeller zegt:

  Nmi. is het zeer moeilijk in deze situatie nl.”Het binnendringen”
  om het nuchter te beoordelen opdat ’t gewonden of zei
  zich willen overgeven.
  Het is geen tikkertje dat gespeeld wordt.
  Wel als ’t daarna, de trekker wordt overgehaald en
  de uit eindelijke opdracht,want zo/n actie gebeurd
  in fasen en alles wordt door en door gesproken.
  siBo

  • Loekie zegt:

   Artikel 2 lid 2 EVRM : in bepaalde situaties mag gedood worden.

   Klik om toegang te krijgen tot Convention_NLD.pdf

   • P.Lemon zegt:

    @Hr Loekie: in bepaalde situaties wel doden.

    …Maar niet bij reeds uitgeschakelde zwaargewonde daders? Je overschrijdt hiermee toch een grens want het was niet meer absoluut noodzakelijk.

    ***2. De beroving van het leven wordt niet geacht in strijd met dit
    artikel te zijn geschied ingeval zij het gevolg is van het gebruik
    van geweld, dat absoluut noodzakelijk is:
    (a)
    ter verdediging van wie dan ook tegen onrechtmatig
    geweld;
    (b)
    teneinde een rechtmatige arrestatie te bewerkstelligen of
    het ontsnappen van iemand die op rechtmatige wijze is
    gedetineerd, te voorkomen;
    (c)
    teneinde in overeenstemming met de wet een oproer of
    opstand te onderdrukken

    • j.h.Crawfurd zegt:

     Heer Lemon,hierover discussiëren heeft als grootste oorzaak, dat ene van Agt eiste dat er geen ene kaper er levend uit de trein mag komen. Schandalig!
     M.v.g. Jos H Crawfurd.

    • Ron Geenen zegt:

     Van wie zijn de wetten? Zijn die wetten according to the convention of Geneva? Tijdens de 2de wereld oorlog had Japan die conventie niet ondertekend. Dus dan mag alles, tot de persoon wordt gepakt. Heel wat Indonesiërs waren opgeleid door de Nip, dus mochten ze ook alles? Lijkt mij een ongelijke strijd.

 3. rob beckman lapre zegt:

  Conventie van Geneve,VN verklaring Rechtenvan de Mens (10/12/1948); allemaal loze kreten.En don’t blame de militairen.Die voerden alleen maar (mondelinge?)orders uit.Hoezo “moordpartijen door SS’er in de oorlog”?

 4. Huib Otto zegt:

  Tijdens mijn militaire dienstplicht eind 50-er begin 60-er jaren kwam ik uiteindelijk bij de zgn. Stoottroepen. Daar werd je al geleerd hoe te handelen in gevechtssituaties. nl. eerst schieten en dan roepen Sta of ik Schiet!
  Doe je dat niet kan je zelf het haasje zijn. Conventie van Geneve of niet.
  Je mag toch wel spreken van een levensbedreigende gevechtssituatie als een trein met bewapende kapers met gegijzelde burgers als schild moet worden bestormd?
  Bovendien zijn bij eerdere kapingen wel degelijk gegijzelden omgebracht als ik me wel herinner.

 5. Jan A. Somers zegt:

  Ik was daar gelukkig geen marinier. Inderdaad, buiten gevecht stellen. Maar als je je hebt moeten voorbereiden met de eerdere acties in Wijster. Met het verhaal dat ze zich tot het uiterste zouden doodvechten. Met de zenuwen die gieren in mijn lichaam (ook bij goed opgeleide militairen!), dan ga je heel ver. Natuurlijk mag het niet.

 6. Indorein zegt:

  Als je bereid bent om te doden (dat waren de kapers toen) dan moet je ook bereid zijn om gedood te worden. De mariniers treft geen enkele blaam: uitschakelen in militaire zin betekent ook “voor altijd”. Wij moeten trots zijn op wat deze mariniers hebben verricht met het risico om zelf gedood te worden, of ernstig verwond.
  De Molukse kapers hadden bewust gekozen voor geweldadige acties, dat roept ook geweld op.
  Flower power is een illusie! Ijzer slijp je met ijzer, is een heel oud doch waar gezegde.

  • PLemon zegt:

   @Hr Indorein ” bewust gekozen voor gewelddadige acties..”

   Er zijn diverse soorten van terrorisme dwz het met geweld iets afdwingen. Vaak als uiterste middel ingezet. Ws alleen te rechtvaardigen binnen de eigen groep of bij een bepaalde gemeenschap. Moraal : Zelden krijgt men iets om niets.

   *** Het belangrijkste kenmerk van nationalistisch terrorisme is dat het gericht is op het stichten van een eigen onafhankelijke staat. Aanhangers zijn actief binnen de eigen gemeenschap en hebben daardoor vaak een grote aanhang binnen dat gebied Maar ook Nederland heeft te maken gehad met ideologisch terrorisme. In 1975 en 1977 pleegden een aantal jonge Molukkers treinkapingen en gijzelden zij schoolkinderen. Hun achterliggende motief was om een vrije Molukse republiek, de Republik Maluku Selatan (RMS) te verwezenlijken. Er bestonden zelfs al RMS-postzegels. Ideologisch terrorisme of (gerechtvaardigde) vrijheidsstrijd? Mijns inziens is geweld nooit een gerechtvaardigd middel. Of denkt U daar anders over?
   http://www.postzegelblog.nl/2011/02/21/nationalistisch-terrorisme-strijd-voor-een-eigen-staat/

 7. Arthur Olive zegt:

  Sommige terroristen krijgen of kregen meer sympathie dan anderen.
  Nelson Mandela was op de terrorist watchlist in 2008.
  Gisteren was er een grote parade in New York City voor Oscar Lopez Rivera een terrorist wiens Puerto Rican organisatie’s meer dan 100 bommen, doden en gewonden veroorzaakten in de VS. Tussen de 20 en 24 % van de Britsche Moslims zijn sympathetic met de laatste bomaanslag in Manchester, dit zijn de zogenaamde vredelievende moderates. In andere landen verschillen deze percentages.

  • Boeroeng zegt:

   Als je Mandela als terrorist wilt zien, dan moet je de meeste westerse politici ook zo beschouwen. En velen in ergere mate. Was hij niet een gepensioneerd president in 2008 en van mening dat hij de strijd voor een democratie gewonnen had en er dus geen reden meer was voor geweld dit te bereiken ?
   Ik ken geen bericht dat 20-24% van de Britse moslims sympathie hebben voor die laatste bomaanslag te Manchester.

   • Arthur Olive zegt:

    Mandela was op de terrorist watch list tot 2008 niet op 2008 zoals ik eerder schreef.
    Hij was echter niet een Martin Luther King maar een moordenaar van zijn eigen mensen. Onder zijn bewind van de ANC (African National Congress) party werden politieke prisoners in een kamp in Angola dagelijks levend verbrand door de “Neckling” techniek waarbij een bezine gevulde autoband om hun neck in brand werd gestoken. De meesten waren black.
    Zelf de linkse leunende “Amnesty International” wilde hem niet erkennen als een political prisoner gedurende zijn 27 jaar in de gevangenis vanwaar hij ook de ANC runde.
    http://www.veteranstoday.com/2014/02/21/the-awful-truth-about-nelson-mandela

    Helaas kan ik de site over de sympathie van de Britse moslims voor de Manchester bomaanslag niet terug vinden.

    • Boeroeng zegt:

     Nogal een grove nalatigheid of kwade opzet om een democratisch gekozen president, een bevriend staatshoofd van de meeste westerse landen, op een lijst van terroristen te zetten.
     Mandela was gevangene van een racistisch regime en kon het ANC niet actief leiden . Dat er geweldsexcessen waren kun je hem niet direct verwijten. Het mag wel duidelijk zijn dat een volk het recht heeft een democratie af te dwingen en racisten te verdrijven uit de machtsposities. Desnoods met geweld.

 8. Boeroeng zegt:

  Toch versterken de opnamen het vermoeden dat Papilaja en Uktolseja van dichtbij door mariniers zijn doodgeschoten, terwijl zij al zwaargewond en uitgeschakeld waren, stelt Zegveld. Op de opnamen is onder meer te horen dat iemand zegt: “Geven ze hem een genadeschot, hoor.”

  In een ander fragment is een knal hoorbaar. Dan vraagt iemand: “Deze is dood?” Een ander antwoordt dan: “Ja, nu wel”, gevolgd door gelach van verschillende mariniers. Iemand zegt dan: “Rustig aan, he.” Dan volgen er opnieuw knallen. Iemand roept: “Stop.”

  Ook de aanvalsleider bemoeit zich er dan mee. “Jongens”, zegt hij, kennelijk om de leden van zijn groep tot de orde te roepen.

  ‘Helemaal blauw. Ha, ha’
  Later zegt een onbekende marinier: “Helemaal blauw. Ha, ha. [k heb ze] alletwee kapotgeschoten.” Kort daarna is een onbekende marinier te horen die volgens de transcriptie zegt: “[…] achter […] die leefde nog. Die heb ik helemaal [kapot][…].” De tekst die tussen vierkante haakjes staat is niet zeker, […] betekent dat de spreker onverstaanbaar was.

  Uit de transcripties wordt duidelijk dat de mariniers als militairen handelden en niet als politiemensen, zoals anti-terrorisme-eenheden tegenwoordig. Zo hebben ze het over “het zuiveren van de trein” en “het maken van krijgsgevangenen”.

  Op de rails
  De Molukse kapers die het overleven worden na afloop van de bevrijdingsactie op de rails gelegd. “Laten liggen zo, oké, blijf d’r bij staan. Als ‘t-ie één verkeerde [..], schiet je ‘m kapot”, zegt één van de mariniers. De aanvalsleider bevestigt dat: “Als ze godverdomme te veel trillen, schiet je ze kapot die lui.”

  http://nos.nl/artikel/2175615-transcriptie-mariniers-treinkaping-de-punt-na-40-jaar-openbaar.html

 9. Augus Donkers zegt:

  Jullie hier boven oordelen, allemaal dat het ging om een vrije republiek Ambon ik denk van niet.
  de nederl. regering van toen en nu doen nog steeds of hun neus bloed, hun Vaders zijn altijd militairen geweest in het Knil als ze deze Militairen niet vernederd hadden en gewoon in dienst gelaten hadden hadden en niet in de 50tige jaren zo laf door de nedrl. regering eruit geschop werden, (ik heb zo mijn eigen bedenkingen 2de rangs burgers net als de indo,s) dan hadden de kinderen van deze beste Knilsoldaten van het Knil en nederland, echt niet de gijzelingen uitgevoerd.
  De vernederingen van hun Vaders hebben zij in de kampen ver weg van de nederlandse samen leving haat en vernederd gevoeld dit is de schuld van de laffe nedrl. regering deze probeert nu nog alles ook voor de indo,s alles in de doofpot te stoppen terwijl de hele wereld weten dat ze in het land van mijn Ouders het Knil gebruikte om het leeg te roven en zich teverrijken en niks om de tweede rangs Ambonezen, en Indo,s te kijken ondanks wat ze hebben meegemaakt,diegene die in de vijftige jaren in nederland zijn komen wonen weten wat ik bedoeld, als je Ouders zo behandel wordt krijg je van zelf schijt aan die hele nederl. regering het zijn huigelaars kontelikkers lafaard in mijn ogen, nu nog, ik durf dat tegen iedereen te zeggen ik zelf heb daar een reden voor.
  ik ben zelf een Zoon van een Knilmilitair.

  • Cezar zegt:

   Ben wel met je eens.

   • rob beckman lapre zegt:

    Met deze reaktie eens.De NL regering had de-van oudsher BEROEPSmilitairen,wiens(bloedig)handswerk “het militair zijn”was.en TROUW aan NL en haar Souverein hoog in hun vaandel hadden-nooit na aankomst in Nederland moeten demobiliseren,iets wat zij aanvoelden als een(gevoelige)”klap in het gezicht” .Deze mensen voelden zich,letterlijk,verraden door ons land.De Koloniale regeringen had deze mensen decennialang het gevoel(benadruk dit woord)gegeven dat zij een “status aparte” bezaten.Met de demobilisatie en “opsluiting” in kampen,werd hun duidelijk dat zij “maar VOETVOLK waren”wat,nu hun rol uitgespeeld was,als “grof vuil” aan de weg konden worden gezet.Zij beseften toen(nu WEL) niet,dat zij slechts een voetnoot in de (Koloniale)geschiedenis waren. Zij waren(als ik) grootgebracht met begrippen als “Trouw,(aan Nederland,en haar Souverein),en “onafgebroken plichtsbetrachting”.Hun ontgoocheling moet gigantisch zijn geweest!Onvergeeflijk is,dat zij,volkomen onschuldige Nederlanders gijzelden.Schrijver stelt”ik ben een zoon van een KNIL militair.Ik ben een kleinzoon van een KNIL militair,wiens vader (als reservist)die in de Molukken is geboren,gestorven is in de Molukken,en rust op het Erekerkhof op Ambon.Als er EEN is die de gevoelens van mijn Molukse “Sudarah dan Sudarih”aanvoelt,dan is dat ondergetekende.

    • bokeller zegt:

     Ook bij ons Indo militairen is dat overkomen.
     Van de ene dag op de andere te horen
     en dat wel na 7jaren actieve Militaire dienst
     in Nederland.
     a .Je Nederlandse paspoort is nu ingenomen.
     b Ga je melden bij de Indonesische Ambassade
     En dat sloeg niet alleen op mij maar vele anderen.
     siBo

    • Ron Geenen zegt:

     @a .Je Nederlandse paspoort is nu ingenomen.
     b Ga je melden bij de Indonesische Ambassade@

     Een van de meest schandelijkste daden van de Nederlandse ambtenarij. Is daar nooit uitgebreid door de pers aandacht aan besteed? Hoeveel mensen/militairen kregen dit bericht? Zijn deze geschriften/correspondenties nog beschikbaar? Ik zou daar graag een uitgebreid artikel over willen schrijven/publiceren.

 10. Boeroeng zegt:

  Onderzoeker Jan Becker hoort in de geluidsfragmenten van de bevrijdingsactie in de gekaapte trein bij De Punt, bijna veertig jaar geleden, de ondersteuning van zijn theorie.
  Voor hem zijn de geluidsfragmenten die maandag bekend werden van de bevrijdingsactie van de gekaapte trein in 1977 klip en klaar. Het heeft Jan Becker bevestigd in zijn mening dat door mariniers die de trein bij De Punt binnenstormden ‘vreselijk is gemoord’. “De transcripties van de banden maken me duidelijk dat het nog erger was dan ik al dacht. Ze hebben het kennelijk zelfs lachend gedaan
  —–
  https://www.trouw.nl/home/-bij-de-punt-is-vreselijk-gemoord-~a947ad27a/

  • PLemon zegt:

   Goed voorbeeld hoe een politieke waarheid aan Molukse kant schuurt tegen een huis tuin en keuken oordeel van een BN’er over de beëindiging van de treinkaping.
   In de historie is gebleken dat de emotie zich onrechtvaardig behandeld te voelen/weten kan leiden tot daden van agressie. Wie kijkt men er op aan als die ten uitvoer worden gebracht ? In een rechtsstaat is afgesproken dat dat aan politie/legermacht is voorbehouden…maar als de overheid niet naar voren treedt maar zich hierachter blijft verschuilen, is de sympathie voor de getergde(bedrogene).

   • RLMertens zegt:

    @PLemon; ‘de waarheid aan Molukse kant schuurt etc.’ – Een Nederlandse ‘belofte van terugkeer naar een ‘vrije Molukse Republiek’?. Mi. bezijden de waarheid. Nederland voerde een politiek van Federale Staten, om tegemoet te treden aan de ‘minderheden’, tegen de Republiek. Maar de voornamelijk Nederlands/christelijk georiënteerden riepen daarna zelf de RMS uit. Zij hadden in het verleden vanwege hun aanhankelijkheid aan de kompenie immers altijd een ‘voorrechten’ tov. de inlanders(!) genoten. Een RMS eveneens tegen de wil van het overgrote ( ca. 80%) Islamistische deel van de bevolking, die voor de Republiek was. Vooral de Ambonezen in het gevolg van Soekarno; Leimena ea. De gevolgen zijn tot op heden catastrofaal; de onderwerping van de RMS. executie van Soumokil etc. en een verscheurd bevolkingsdeel op zoek naar….een droom? Een realiteit? Recent is een boek verschenen; De schreeuw van de adelaar- Ondergang van het koloniaal imperium, door een Molukse auteur Jan Tomasowa. Molukse vrijheidsstrijders, die tegen het Nederlands koloniaal bewind streden. Voor de onafhankelijkheid van Indonesië! Van Patimoera tot een nazaat pemoeda, die betrokken was bij de ‘ontvoering van Soekarno’ om de proklamasi uit te roepen.

  • Ron Geenen zegt:

   Daar sta je dan John van der Heuvel!

 11. RLMertens zegt:

  Mensen die omwille van hun godsdienst/politieke (wat dan ook) redenen gewapenderhand onschuldige(!) mensen gijzelen cq. zelfs executeren(Wijster), dus terroristen, verdienen de doodstraf.
  Note; dat de Knil Molukkers onwaardig zijn behandeld is een waarheid. Maar om onschuldige mensen daarvoor te terroriseren/ te slachtofferen, is eveneens onwaardig. Zelfs laf te noemen.
  Had liever de regeringsleiders/politici gegijzeld!

  • e.m. zegt:

   Wees Paraat !

  • Arthur Olive zegt:

   Het schijnt dat de heer Mertens een andere kijk heeft als “laffe” Molukkers gewapenderhand onschuldige gijzelaars executeren vergeleken met wat er in de Bersiap is gebeurt met al die weerloze mensen die afgeslacht werden door laffe Indonesiers.

   • RLMertens zegt:

    @Olive; ‘een andere kijk’ – ? Bersiap slachtoffers afgeslacht etc. is eveneens onwaardig en laf. Echter, de veroorzakers/uitlokkers;( het voormalig Nederlands beleid(!), van dit geweld zijn de hoofd schuldigen! Vooral, met het doel, om de Britten voor het blok te zetten; deze revolte neer te slaan. Ten koste van hen, die buiten de beschermde kampen verbleven.

    • Jan A. Somers zegt:

     Het gaat om een rechtszaak m/b/t kaping. Heeft niets met bersiap te maken.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘om een rechtszaak etc.’ – Klopt. Een school voorbeeld van een trauma bij vele ‘koloniale adepten’ om de schuldvraag van het Indië echec vooral van zich af te schuiven. En naar de andere kant te wijzen.

    • PLemon zegt:

     @Hr Mertens “Vooral, met het doel, om de Britten voor het blok te zetten; deze revolte neer te slaan”

     Draait u de zaak niet om? Je kunt ook beweren dat de Britten het prima vonden dat de nationalisten hun gang konden gaan en zo het Nederlands gezag ondermijnden.

     *** 24 februari 1946
     De eerste Nederlandse oorlogsvrijwilligers arriveren op Java
     Als de oorlog in Europa voorbij is besluit het kabinet ze naar Indië te sturen. Eerst met de bedoeling om te strijden tegen de Japanners. De OVW’ers komen in november 1945 in Brits Malakka op Java aan. De strijd tegen Japan is dan al voorbij.
     Britten weigeren toegang Indië
     Door ontwikkelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben Britse autoriteiten tijdelijk het gezag in Nederlands-Indië. Zij geven de OVW’ers voorlopig geen toestemming het land verder binnen te gaan door de gespannen situatie. In totaal gaan 25.000 OVW’ers naar Indië.
     https://www.defensie.nl/onderwerpen/tijdlijn-militaire-geschiedenis/inhoud/1945-1949-van-nederlands-indie-naar-indonesie

    • Jan A. Somers zegt:

     “voorbeeld van een trauma ” Niks trauma, gewoon recht in een rechtsstaat. Als de rechter bij deze zaak niets over bersiap is gevraagd is er voor hem hier geen bersiap. Gewoon de vraag of het een normale actie was of disproportioneel. Zelfs dat het om Molukkers zou gaan is niet interessant. Dat zijn voor de rechter ook maar gewone mensen die een misdaad hebben begaan, kaping.

    • RLMertens zegt:

     @Lemon; ‘om het Nederlandse gezag te ondermijnen’- Waarom zouden zij dat doen/willen? Het Nederlandse gezag was al in 1942 verdwenen. Toen de burgemeester van Batavia de Japanners met witte een vlag tegemoet trad. Indoloog/bestuurder Bert Alberts 1946; ‘in de Japanse kampen werden Nederlanders tot een intelligenter en waardiger levenshouding bekeerd. Tal van anderen hebben aan die evolutie niet mee kunnen doen. Nederlands Indië bestond niet meer. Maar Romme en Drees wisten het nog niet’.
     note; www. defensie.nl is onzin.Propaganda die uiteindelijk toch(!) niets heeft opgeleverd.
     Alleen maar; slachtoffers.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘niks trauma’ – Is het niet opvallend, dat door vele scribenten steeds maar te pas/on pas bersiap erbij wordt gehaald? Daarbij nog mij willen betichten, dat ik die moordenaars( van oa mijn oom) zou willen goed praten. Omdat ik het directe verband van gevolg en oorzaak(Nederlands beleid; geen merdeka, dus amok) vermeld.
     ‘gewoon recht in een rechtstaat’ – Het recht om een trauma te hebben? De vraag of het disproportioneel is? Dat klopt. Echter met welk doel/resultaat? Poen? Veroordeling van de marinier(wie?). De Staat? Tot heil van de RMS?

    • PLemon zegt:

     @Hr Mertens “www. defensie.nl is onzin.Propaganda die uiteindelijk toch(!) niets heeft opgeleverd.”

     Als je de terugkeer van Nederlandse militairen frustreert ondermijn je indirect het herstel van Nederlandse gezag (exacter geformuleerd).

     Dhr Somers en vden Broek deden dit al eerder fijntjes uit de doeken…..

     *** Jan Somers op 14 april 2011 om 11:51 schreef:

     Het was heel bizar! Eind augustus zouden de eerste militairen kunnen vertrekken voor de strijd tegen Japan, omstreeks 1 november zouden er tien bataljons in Indië kunnen worden ingezet. Met de Britse regering werden uitrusting en transport geregeld. De Britse regering stelde SEAC van deze afspraken op de hoogte, maar binnen SEAC bleek geen scheepsruimte beschikbaar te zijn: een groot aantal Nederlandse schepen uit de geallieerde transportpool werd ingezet voor de repatriëring van Amerikaanse, Britse, Brits-Indische en Australische krijgsgevangenen. De Nederlandse krijgsgevangenen kwamen niet verder dan de verzamelpunten en er konden ook geen Britse troepen naar Indië worden gebracht. Tekenend voor de situatie was de smeekbede van Van Mook aan de Combined Chiefs of Staff te Washington: ‘For transport we ask the use of a few of our own ships.’

     Reageer ↓

     Peter van den Broek op 18 april 2011 om 12:45 schreef:

     het lijkt mij niet zo bizar. De Britten hadden moeite de koloniale orde vòòr WOII te herstellen, ook gezien de opkomst van het nationalisme in ZO-Azie. Daarom wilden zij niet meewerken aan de Nederlandse troepentrasporten naar NL-Indie. Echt bizar was dat Nederland, dat net was bevrijd nu even gezellig een oorlog tegen een paar nationalisten wilde beginnen.
     Curieus hierbij is dat de Britten toch de orde en rust herstelden in Vietnam zodat de Fransen Vietnam weer als kolonie konden overnemen.
     https://indonesischearchipel.wordpress.com/2014/04/14/oorlogsvrijwilligers/

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘strijd tegen Japan etc.’ – ‘Eind(!) augustus 1945 zouden de troepen vertrekken…’ .Terwijl al op 17 aug.1945 de Republikeinse proklamasi werd uitgeroepen!.
     Alsof de Nederlandse regering niet op de hoogte was, wat er al tijdens de Japanse overheersing in Indië aan de gang was. Reeds in aug.1944 richtte Soekarno zich via een radio rede tot de Nederlandse Indische regering in Australië; dat Indonesië zich zal verzetten tegen de komst der Nederlanders. Complete misleiding van eigen volk en zelfs de Britse legerleiding/Seac. Over bizar gesproken

    • PLemon zegt:

     @Hr Mertens “Alsof de Nederlandse regering niet op de hoogte was, wat er al tijdens de Japanse overheersing in Indië aan de gang was”

     Juist daarom stonden de troepen na de capitulatie al klaar voor transport….!?

     *** In de loop van 1945 verloopt de Japanse strijd minder voortvarend. De Japanse bezetter benadert Indonesische nationalisten, die zich willen voorbereiden op Indonesische onafhankelijkheid. Het Japanse legerhoofdkwartier belooft de nationalistische leiders Soekarno en Hatta dat Japan de onafhankelijkheid van Indonesië zal erkennen. De oorlog duurt uiteindelijk tot 15 augustus 1945, de dag waarop Japan zich aan de geallieerde strijdkrachten overgeeft. http://www.indieinoorlog.nl/oorloginindie/oorloginindie/elements/theme/2.japanse/story/story.jsp?chapter=1#.WTVEd3t1HMI

    • Jan A. Somers zegt:

     “dat door vele scribenten steeds maar te pas/on pas bersiap erbij wordt gehaald?’ Dat heb ik bij u op 4 juni 2017 om 13:44 gelezen.
     “Veroordeling van de marinier(wie?). De Staat?” Ja, de rechtelijke macht als orgaan van de Nederlandse staat is hier de enige die eventuele disproportionaliteit mag vaststellen en daar over mag oordelen.
     “Mocht de rechter vinden dat de treinkapers de doodstraf verdienen ” Ik dacht niet dat dit aan de rechter was voorgelegd. Die mag zich daar dus niet mee bemoeien. En mocht dit toch aan de rechter zijn voorgelegd, dan is dat een domme vraag. De doodstraf staat niet in het wetboek van strafrecht, de rechter acht zich niet ontvankelijk, en u bent het griffierecht kwijt. Hopen dat u vooraf een behulpzame griffier hebt getroffen.

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘daarom stonden de troepen al klaar etc.’ – Dus, zoal ik altijd al heb betoogd; volksmisleiding! Om na nb. een wereldoorlog wederom een oorlog te ontketenen om zgn Indië te bevrijden van Japan. In werkelijkheid , met verloochening van het zelfbeschikkingsrecht, de Republiek te onderwerpen. Met als resultaat; bersiap ellende en het einde van Indië!

    • PLemon zegt:

     @Hr Mertens “om zgn Indië te bevrijden van Japan. In werkelijkheid , met verloochening van het zelfbeschikkingsrecht, de Republiek te onderwerpen.”

     U gaat weer te snel. Die troepen stonden aanvankelijk klaar na de eerdere bevrijding (mei ’45) van Nederland om verderop Indië van Japan te verlossen. Tja dat die inmiddels in augustus de wapens inleverden voordat de troepen Indië bereikten, was voor Soekarno en direct daarop de pemuda ’s een uitgelezen kans de proclamatie eenzijdig!!! voor te lezen. En zonder de Nederlandse troepen, die door de Britten werden weggehouden , brak met agitatiepropaganda de bersiaphel los.
     Zelfs Soekarno/Hatta moesten zich beschaamd hebben gevoeld voor het Internationale forum, dat de revolutie zo bloedig werd ingezet op verzwakte net bevrijde koloniale burgers.

    • PLemon zegt:

     @Hr Mertens
     Nog ter aanvulling een op beeld gezet overzicht , stap voor stap hoe het dekolonisatieproces was verlopen…..interessant vanwege de politieke processen op de achtergrond.

     http://www.bing.com/videos/search?q=het+geheugen+van+nederland+en+indonesie&&view=detail&mid=741B0B3414B2E0E51308741B0B3414B2E0E51308&&FORM=VDRVRV

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘Indië bevrijden’ – Terwijl ieder Nederland in een hoera stemming was over de vrede moest het publiek warm gemaakt worden om wederom een oorlog te voeren. Onder de mom van Indië bevrijden van de Japanners werd bv.ook de aanwerf van militairen( zie de kreten/propaganda; wordt marinier! etc.) aangewend om (wederom) ten strijde te gaan. Niet tegen Japan maar tegen de Republiek.
     En dat alles in een tijd, toen de suiker/koffie etc. nog alleen op de bon te verkrijgen was
     Duizenden liepen indertijd in bv.Amsterdam te hoop om hier tegen te protesteren.
     Prominenten als van Randwijk, de Kadt, prof.Wertheim, Bep Vuyck, Hella Haasse ea waarschuwden voor een echec. En het werd het!
     Hoe het dekolonisatie proces verlopen is? Ach, zo’n afgang moest natuurlijk met het nodige eufemisme in de geschiedenis worden vastgelegd. Echter, jonge historici laten zich nu horen om de ware gang van zaken aan het licht te brengen.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Die troepen stonden aanvankelijk klaar na de eerdere bevrijding (mei ’45) van Nederland om verderop Indië van Japan te verlossen.” In de al eerder (oktober/november 1944) bevrijde gebieden, Limburg, Brabant, Zeeland was de werving voor de oorlogsvrijwilligers al eerder begonnen. Rond de jaarwisseling ’44/’45. Voor Nederland werd een snelle bevrijding verwacht waarna met modern uitgeruste divisies, zelfs een legerkorps, de strijd met de Japanners in Indië kon worden aangegaan. Vanwege gebrek aan scheepscapaciteit was de eerste compagnie pas in mei 1945 in Australië aangekomen, waar al twaalf compagnieën waren geformeerd. Tijdens de conferentie van Jalta in februari 1945 waren de vooruitzichten op een overwinning nog niet rooskleurig, een grote aanval op Japan zou pas eind 1945 kunnen beginnen, na de nederlaag van Duitsland, en pas eind 1946 met succes beëindigd worden. Maar in juli 1945 kwam de atoombom beschikbaar, tijdens de conferentie van Potsdam besloot President Truman tot inzet van dat wapen.

    • P.Lemon zegt:

     @Hr Mertens. “Duizenden liepen indertijd in bv.Amsterdam te hoop om hier tegen te protesteren.Prominenten als van Randwijk, de Kadt, prof.Wertheim, Bep Vuyck, Hella Haasse ea waarschuwden voor een echec. En het werd het!

     ===Als het protest tegen het samenstellen vd oorlogsvrijwilligers was gericht en ze daarmee eea hebben vertraagd en tegengewerkt zijn ze evenals de Britten die de troepen de toegang tot Indië hebben belemmerd verantwoordelijk voor het gezagsvacuum, waarin de pemuda’s/nationalisten gretig indoken om onze bangsa aan de bamboe roentjing te rijgen.
     Na deze shock hoe wreed men de zelfstandigheid wilde afdwingen is het tussen de partijen dan ook niet meer goedgekomen met als resultaat de guerilla oorlog en de VS als scherprechter.

    • RLMertens zegt:

     JASomers; ‘mocht de rechter vinden etc.’- Is mij bekend. De doodstraf; is slechts mijn kwalificatie voor deze lieden, die het terrorisme als middel gebruiken voor hun idealen. In dit geval zelfs schoolkinderen.

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘verantwoordelijk voor het gezagsvacuüm etc.’- Oh ja?Ons gezag was in 1942 onverhoeds naar Australië gevlucht. Daarom het Republikeins gezag.
     ‘Vu doc.dekolonisatie’ – Is het niet opvallend, dat het Atlantisch Handvest 1941; zelfbeschikkingsrecht totaal ontbreekt? Trouwens vooral in bijna alle beschouwingen van historici. Oostindisch doof /geschiedvervalsing!

    • PLemon zegt:

     @Hr Mertens “Oh ja?Ons gezag was in 1942 onverhoeds naar Australië gevlucht. Daarom het Republikeins gezag.”

     Natuurlijk eerst weggejaagd en vervangen door de Japanner in combinatie met de RI die na de capitulatie via de proclamatie eenzijdig ‘het gezag’ naar zich toetrok.
     Goed beschouwd had men alleen binnen bepaalde gebiedsgrenzen en slecht bewapend een soort van rebellengezag.Optreden tegen concurrerende politieke groeperingen en roversbenden had meer hun aandacht dan het voorkomen van de wraaktocht tegen de bevrijde kolonialen.Vanuit het oorspronkelijke nog niet teruggekeerde koloniaal gezag was er sprake van een vacuum/leegte op het gebied van orde en rust.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Duizenden liepen indertijd in bv.Amsterdam te hoop” Leiders van toeristenrondleidingen in Amsterdam seinen elkaar door waar er demonstraties e.d. zijn. Altijd leuk. In de provotijd vooral het hagelslag uitdelen aan de ME. Daar was ook de kabouterrepubliek uitgeroepen! En in Den Haag, op het Plein/Binnenhof, zijn er ook vaak leuke demonstraties. Laatst nog fruitboeren die appels en peren uitdeelden. Maar sorry, ik ben weer verschrikkelijk off topic.

 12. Huib Otto zegt:

  Daar zakt me de broek van af. Bovendien Nederland heeft geen doodstraf.
  Sluit me aan bij Pak Olive.

 13. e.m. zegt:

  @Mensen die omwille van hun godsdienst/politieke (wat dan ook) redenen gewapenderhand onschuldige(!) mensen gijzelen cq. zelfs executeren(Wijster), dus terroristen, verdienen de doodstraf.@

  — Ben het ook helemaal eens met Pak Olive. Tenzij er tijdens de Bersiap géén onschuldige(!) burgers; bejaarden, vrouwen, kinderen om godsdienst/politieke (wat dan ook) redenen zijn vermoord. Maar dat laatste verneem ik dan wel van ervaringsdeskundigen, want dan ben ik al die jaren verkeerd geïnformeerd.

  Ben bereid om dan mijn excuses aan te bieden aan die zogenaamde vermeende Bersiapdaders. Hoeft er ook geen Bersiapmonument te komen !!!

  Hoor wel . . .

 14. jimmy zegt:

  We gaan nu alles bij dit onderwerp betrekken maar ik vind het heel simpel.
  Mocht de rechter vinden dat de treinkapers de doodstraf verdienen dan heeft het recht gesproken, maar is de treinkaper zo uitgeschakeld of geeft hij zich op dat moment over !
  Dan is er geen marinier of van Agt of wie dan ook bevoegd om een handeling te doen wat de dood tot vervolg heeft.
  Anders wordt hier een oorlogsmisdaad begaan en moeten die gene gewoon voor het gerecht komen.Waar de rechter dan maar een uitspraak over moet doen.
  Ik keur zelf de actie af maar keur ook het handelen af als de mariniers meer geweld hebben gebruikt als nodig is .

  • PLemon zegt:

   Nog ergerlijker en meer tendentieus opgesteld stukje tekst van deze BN ‘er dan je zou verwachten. Voor het drama heeft John de 2 kapingsacties maar samengevoegd en dik aangezet alsof de molukse jongeren getrainde guerrilla soldaten waren ipv onzekere jonge activisten. De fout van de 3 executies in Wijster is bij de Punt niet gemaakt, maar daarentegen schoten de helden van John er 6 dood plus nog 2 zwaar gewonde gijzelnemers.
   Te makkelijk om de boze wanhopige gijzelnemers als onmenselijke strijders (zoals IS tegenwoordig) af te schilderen en de mariniers de heldenstatus toe te kennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.