Moet koloniale roofkunst terug naar originele eigenaar? 

Zie het filmpje van eenvandaag.nl :
Kunst die door de nazi’s geroofd werd is besmet. Maar kunst die Nederlanders roofden uit bijvoorbeeld Indonesië wordt veel minder als roofkunst gezien. Onderzoeker Jos van Beurden vindt dat dat moet veranderen.   Maskers, schilden en speren en andere kunstobjecten uit voormalige koloniën. Westerse musea liggen er vol mee. En dat terwijl ze in de landen van herkomst lang niet altijd zulke mooie spullen hebben.    Dat steekt. Vooral omdat de objecten vaak als oorlogsbuit zijn meegenomen. Wordt het niet tijd om op z’n minst een deel van de gestolen waar terug te geven?
Een ongemakkelijke vraag waar onder andere het Rijksmuseum mee in zijn maag zit.

Rutte geeft Indonesië kris terug.

Jos van Beurden in Trouw zegt over de kris op de foto :
“Dat heette een bijzonder gebaar te zijn, maar het ging niet om de beroemde kris die prins Diponegoro in 1830 moest afgeven aan generaal De Kock. Die wil Indonesië dolgraag terug, maar Nederland is nooit zijn belofte nagekomen om uit te zoeken waar die is gebleven. Deze kris-van-Rutte was over van de collectie van Museum Nusantara in Delft dat in 2013 moest sluiten.”

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

36 reacties op Moet koloniale roofkunst terug naar originele eigenaar? 

 1. jendella67 zegt:

  Geachte Beheerder,

  Indien Rutten niet meewerkt aan de Tractaat van Wassenaar die Indonesia al een lange poos aan de Nederlandse Regering hebt gegeven en de Indische Gemeenschap hiervan niets van ziet, dan moeten die aantallen Goudstaven dat voor de 2e Wereld is uitgebroken vervoert werd door de boot De Java naar New York is gebracht terug moet geven aan Indonesia dat dit land toebehoort.

  Deze Goudstaven zijn van Indonesia en proef hieruit dat dit gestolen Goed is!!!!!!!!!!

  Met gevoelens voor de Indische Gemeenschap dat de premie snel over de brug moet komen met tekortkomingen die de Indischen zijn aangedaan!!!!!!!

  Met vriendelijke groet,

  Dhr.P.L.Dom

  ________________________________

  • Jan A. Somers zegt:

   Die goudstaven (en andere edele metalen) zijn niet van de Indonesiërs, niet van de Nederlanders. Zij waren van de Javasche Bank. de circulatiebank, als onderpand van het circulerende geld en de staatsschuld. Ik weet het niet zeker, maar ik dacht dat de Javasche Bank, met alles erop en eraan, in zijn geheel naar de RIS is overgegaan. Zij zijn nu onderpand van het Indonesische geld en de Indonesische staatsschuld. Als iemand hier meer van weet?

   • Wal Suparmo zegt:

    Ik heb mij vergist met de gesloten museum in DELFT.Niet in Utrecht
    Over de PRFIVE HUIZEN van Hollanders in geheel Indonesie ( in de grote steden).Werden na de oorl;og,gerequireert door de Nedel;ande regering namelijk de KANOOR VAN HUISVESTING die huisvesting bewijzen uitgeeft. En naderhand aan een Parfticulier Hollands bedrijf( VOLKERT? of en andedr naam). overgegenen na de souvereinieteits overdragt..

  • Wal Suparmo zegt:

   Een vos verlies wel zijn haren maar niet zijn streken.Dat zijn de Hollanders ook met de teruggave van een BUGINESE BADIK van de gesloten museum in Utrecht die van minderwaarde is dan de kris van Diponegoro in de Tropen museum .Enfin de trick is toch maar geluikt omdat er een handels verdrag van 100 Euro getekend is.

 2. Wal Suparmo zegt:

  Dit is geen kris maar een van minderwaarde BUGINESE BADIK van de gesloten Museum in Utreecht.Als Holland werkel;ijk serieus is dan is het de KRIS VAN DIPONEGORO van de TROPEN museum die terug gegeven wordt.Enfin de trick is toch maar gelukt want er is een handel transacte van wel 100 millyard euro getekend.

 3. Boeroeng zegt:

  Nederland of de Oranjefamilie had het schilderij Boschbrand moeten schenken aan Indonesië

  http://www.mareonline.nl/archive/2016/10/13/bingo-daar-is-boschbrand
  http://www.metropolism.com/nl/features/29345_national_gallery_singapore

  Andersom moet Indonesië het Nederlands cultureel erfgoed onderkennen en bijv papieren archieven digitaliseren samen met Nederland , ook in gedeelde kosten. VOC-archief, burgerlijke stand, bevolkingsregisters, andere overheidsarchieven, bibliotheken.

 4. Peter zegt:

  Lieve mensen waar hebben jullie het eigen over?
  Hoeveel Nederlandse goederen zijn na 1958 in Indonesie genationaliseerd?
  Mijn vader erfde van zijn vader 30 kapitale woningen in Semarang (Tjandi, Djatimgale). Alles weg, een schijntje vergoeding. “Soedah boewang sial”, zei mijn moeder.
  Er wordt teveel opgerakeld, en dat alles zonder succes.

  • J zegt:

   Helemaal mee eens! Bij ons zelfs al veel eerder!
   Allemaal weg

   J op 23 maart 2018 om 23:08
   Wat is er dan met het bezit van de mensen die gedwongen werden om te vluchten in voormalig N.-I.??
   Meerdere huizen, meerdere auto’s,
   Veel, heel veel geld (gewoon gepikt, het geld wat op de bank stond), voor velen hun landerijen en plantages!
   Is daar ooit een schadevergoeding voor betaald?

   • Wal Suparmo zegt:

    SVP GRAAG ZELF VERTALEN TERWILLE VAN ACCURATIE:
    KRIS milik Pangeran Diponegoro tersimpan di RIJKSMUSEUM di Belanda.Yang dikembalikan oleh PM RUTTE kepada Indonesia hanya badik Bugis yang kurang berharga dalam sejarah dari museum Utrecht yang sudah tutup Begini cara Belada yang diterima pula oleh Indonesa. yang kurang mengerti atau terlalu sopan untuk menolak.

  • Wal Suparmo zegt:

   De familie SEGOND VON BACHET heeft 3 woningen in Djatingaleh van de regering terug gekregen.Andere Ned.bedrijen inlc. Huizen enz zijn door NG kwestie ,in beslag genomen wegens de polItieke (RTC) verwikkelingen.

 5. Wal Suparmo zegt:

  Over de PRIVE HUIZEN van Hollanders in geheel Indonesie ( in de grote steden).Werden na de oorlog,gerequireert door de Nederlandse regering namelijk de KANTOOR VAN HUISVESTING die huisvesting bewijzen uitgeeft. En naderhand aan een Particulier Hollands bedrijf( VOLKERT? of en ander naam). overgegeven na de souvereinieteits overdracht..

  • Anoniem zegt:

   Een ander privé huis, van mijn ouders in Poedjon, is als verschroeide aarde verdwenen. Met alle papieren bij het desahoofd (patih?). Kunt u dat terug vinden? Een ander huis, van mijn grootouders in Poedjon, is ook verdwenen. Kunt u dat terug vinden?

   • Jan A. Somers zegt:

    Sorry, anoniem ben ik. Sinds de laatste grote update van Windows zijn af en toe mijn gegevens verdwenen van deze site.

    • Ron Geenen zegt:

     Wanneer ik op “beantwoorden” klik, zie ik metten er onder mijn e-mail adres, naam en web. Als de vakken leeg zijn gewoon invullen. Gebeurd dat ook bij U?

    • Jan A. Somers zegt:

     “Gebeurd dat ook bij U?” Ja, daarom kijk ik er uit gewoonte niet naar. Maar de laatste tijd blijkt achteraf dat die vakken af en toe leeg zijn. Ben nu gealarmeerd. Nu zijn die vakken weer ingevuld. Kan aan mijn computer liggen, een kast met een eigen karakter.

    • Ron Geenen zegt:

     @Kan aan mijn computer liggen, een kast met een eigen karakter.@

     Nee, het ligt niet aan uw computer. Het ligt aan de cyberspace, ruimte, die iedere website krijgt. Intussen zijn er miljoenen en nog eens miljoenen websites en emails die cyberspace gebruiken/misbruiken. En vele websites zijn gebouwd volgens een bepaalde methode, zoals Joemla en WordPress. Daarnaast moeten die website gehuisvest worden en dat neemt ruimte in.
     Nu heeft wordpress, 2 verschillende servers; wordpress.com, dat gratis is (bijna), en de betalende en ongelimiteerde server met veel ruimte, WordPress.org.
     De gratis websites zoals Indisch4ever heet in werkelijkheid, dacht ik, Indisch4ever.wordpress.nu.
     Met a.w. deze site zit op de server van WordPress.com, maar doordat het een gratis site is, is het soms overbevolkt, en dus is er ook beperkt mb ruimte beschikbaar voor. Indisch4ever is populair waardoor het soms overbevolkt is. Hierdoor moeten er een paar afvallen. Daarom valt u er soms af. Wanneer u uw verbinding weer in orde brengt, is het goed mogelijk dat ik er afgezet wordt, enz.
     Ik gebruik de betalende WordPress.org voor mijn MyIndoWorld en heb voor een andere betalende server Hostgator.com gekozen, waar ik ongelimiteerd cyberspace, ruimte, mag gebruiken. De meest populaire server in de wereld is die van Godaddy.com.
     In wezen is het te vergelijken met de huisvesting bij u in Nederland. Mensen wachten in de rij voor een woning.

    • Jan A. Somers zegt:

     “het ligt niet aan uw computer” Bedankt voor de uitleg, ben ik weer een beetje bij. Ik vond de site de laatste tijd ook wat langzamer, maar daar had ik geen probleem mee. Ben gepensioneerd, daardoor heb ik alle tijd (?!?!) Dacht ik tenminste.

   • Wal Suparmo zegt:

    Ik praat hier over toch over GROTE STEDEN in Ned,Indie( indonesia).Waar de KANTOOR VAN HUISVESTING is gevestigd.

 6. Peter zegt:

  Hr Suparmo zo is het in ieder geval niet met de huizen van onze familie gegaan. Alles tot 1958 in eigen beheer

  Groeten peter

 7. Peter zegt:

  Ha ha hr Suparmo, voor de meeste Nederlanders was het om in 1958 beter te gaan!

 8. Wal Suparmo zegt:

  Zeer belangrijk voor de Indonesiers is KRIS VAN DIPONEGORO die in de Tropen Museum ligt.In plaats van de onbelangrijke Buginese badik van een gesloten museum aan.Dat RUTTE aan de pres. van Indonesia als lokaas had overhandigd. De Indonesiërs waren te beleefd om deze domme daad tegeweigeren .

 9. bokeller zegt:

  Waar is de kris van Diponegoro?
  http://kritischekatjang.blogspot.nl/2017/06/waar-is-de-kris-van-prins-diponegoro.html
  Schijnbaar diverse in omloop.
  siBo

 10. Tolol. zegt:

  Die kris van prins Diponegoro ,kan echt niet terug hoor ,hij is intussen onmisbaar voor de Nederlandse economie ! Hoe dat zo ? Nou ik schil er de aardappels mee ,in de keuken van het Rijksmuseum ( logisch dat ze hem niet kunnen vinden ,wie zoekt er in de dapur ? )

 11. Boeroeng zegt:

  Kami ingin keris dari Dipanegara kembali

  Merdeka !!!

  • Tolol. zegt:

   Effe rustig ya pemoeda Boeroeng ,als die Dipo dinges zijn kris kras kembali wilt mot ie eerst maar een e-mail sturen naar het Rijksmuseum : afdeling dapur.Hebben we intussen budget voor een echte aardappelschiller ,sturen we hem dat oude mes wel terug per Bol.com of hij ken het persoonlijk komen ophalen ..ps Dipo moet wel een geldig ID tonen ..

   • Wal Suparmo zegt:

    TOLOL HEEFT GELIJK.!De Indonesiers hebben de individuele sluwe en van lage morele Hollanders met hun godsdienst weer onderschat .En denken dat generaal de Kock die zo kranig was om Diponegoro te kunnen belazeren en hem gevangen genomen heeft.De kris wel naar Holland had gebracht maar is niet die wat in de Museum is, dat waarschijnlijk door de sluwe en pientere Hollanders is vervalst.De originele is misschien al lang verkocht bij een veiling door Chistie in Londen en is nu niet meer te traceren.Dit is de reden waarom RUTTE die zijn volk kent de Indonesiers niet voor de zovele keer te verlakken

    • Tolol. zegt:

     @Pak Suparmo : ha ha ha U bent the best !! Nou moet toegeven die djendral de Kock ,heeft de boel belazerd ,1 woord VERRAAD ,VERRAAD ! Laf gedrag van die de Kock !

 12. Wal Suparmo zegt:

  In donesische helden zijn voor de Hollanders extremisten en de Hollandse helden zijn voor de Indonesier niets anders dan laffe moordenaar en Christen roof bandieten.Zelf de grootste Hollandse held in voor de Spanjaarden een gewone zeerover

  • Jan A.Somers zegt:

   Bij de Nederlandse marine moet er altijd een schip worden genoemd naar De Ruyter. Die was voor de Fransen een zeerover. Bij de Franse marine moet er altijd een schip worden genoemd haar Jean Bart. Die was voor de Nederlanders een zeerover. Leuke tradities, met veel borrelpraat. Weer eens wat anders dan Zwarte Piet of JPC.

 13. Wal Suparmo zegt:

  Het is geen KRIS maar een BUGINESE BADIK van minder historishe waarde van de gesloten museum in Utrecht.Als hij werekelijk oprechtelijk was dan had hij de KRIS van PRINS DIPONEGORO terug gegeven.Maar ja dit is toch wel genoeg als lokaas want er een transactie van 100 milliun EU toen gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.